به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، یکی از دغدغه های والدین صحبت کردن در مورد مراقبت از اندام های خصوصی با کودکان است ما به روش های گوناگون به کودکانمان یاد می دهیم تا از خود در مقابل خطرات مختلف محافظت کنند، ما به آن ها یاد می دهیم تا مراقب ظرف غذای داغ باشند یا هنگام عبور از خیابان به هر دو سمت خیابان نگاه کنند. در حالی که فکر می کنیم همه ی آموزش ها را به کودک خود داده ایم تا او را در مقابل خطرات محافظت کنیم تحقیقات نشان می دهد یک مسئله مهم را فراموش کرده ایم.
تحقیقات نشان می دهد به طور تقریبی از هر ۶ پسر یک نفر و از هر ۴ دختر یک نفر در جهان تا قبل از سن ۱۸ سالگی تحت آزارهای جنسی قرار می گیرد. خبر وحشتناک تر اینکه تنها ۱۰ درصد متجاوزان برای کودکان غریبه بودند و ۲۳ درصد متجاوزان از خود کودکان بودند.
بسیاری از والدینی که کودکانشان مورد تجاوز یا آزار جنسی قرار گرفتند می گویند به خوبی از کودکان خود مراقبت می کردند و حتی فکرش را هم نمی کردند که این اتفاق برای کودک آن ها رخ دهد. اما مسئله مهمی که وجود دارد این است ما هرگز نمی توانیم دائما کودکان خود را در جلو چشم خود نگه داریم، آن ها به مدرسه می روند به پارک می روند به خانه ی دوست یا آشنایان می روند. بسیاری از کودکانی که مورد آزار جنسی قرار می گیرند و کمتر از ۵ سال سن داشتند می گویند متجاوزان خود را می شناختند، با توجه به این موضوع حتی به آشنایان هم نمی توان کاملا اطمینان کرد. پس بهترین راهی که می توانیم کودکان خود را در مقابل خطر آزار و اذیت جنسی محافظت کنیم آموزش دادن به آن ها در مورد مراقبت از اندام های خصوصی است.
اصول مهم در آموزش نقاط خصوصی بدن به کودکان
با صراحت صحبت کنید
متخصصان معتقدند که بهتر است شما از همان آغاز آموزش اندام های خصوصی به فرزندتان، از اسامی واقعی و مناسب آن ها استفاده کنید. اگرچه ممکن است این کار برای شما عجیب بوده یا باعث خجالت شما شود اما صراحت شما باعث می شود که فرزندتان بتواند بدن خود را بهتر درک کند.
شما همچنین می توانید توضیح دهید که بدن آن ها، با بزرگ تر شدن تغییر خواهد کرد. به میزانی که با صراحت و اعتماد بیشتری با فرزندتان صحبت کنید این احساس را در وی ایجاد خواهید کرد که هنگام پیش آمدن سؤالات بیشتر، می تواند از شما کمک بگیرد.
هنگام آموزش نقاط خصوصی بدن به کودکان از صحبت های منفی بپرهیزید
همه ما دوست داریم که فرزندانمان به شیوه ای تربیت شوند که نسبت به بدن خود احساس خوبی داشته باشند. برای رسیدن به این هدف لازم است که شما در صحبت ها و رفتارهایتان این مفهوم را به فرزند خود منتقل نمایید. به همین خاطر بدون توجه به اندازه یا زیبایی اعضای بدن فرزندتان به خوبی راجع به آن ها صحبت کنید و در مورد نحوه کارکردشان به فرزندتان توضیح دهید. به خاطر داشته باشید که شما از اولین افرادی هستید که راجع به بدن کودک اظهارنظر می کند و مثبت یا منفی بودن نظرات شما در این زمینه تأثیر بسیاری در ذهنیت فرد راجع به خودش در طول زندگی خواهد گذاشت.
به حد کافی معلومات داشته باشید
کنجکاوی یکی از مهم ترین خصایص کودکان می باشد. هنگامی که شما آموزش راجع به اندام های خصوصی را برای آن ها شروع می کنید احتمالاً با انواع پرسش ها مواجه می شوید. مهم ترین مسئله این است که شما بتوانید به تمام پرسش های آن ها پاسخ دهید. برای رسیدن به چنین هدفی شما می بایست به حد کافی در این زمینه ها اطلاعات داشته باشید. این مسئله باعث می شود که ارتباط فرزندان با شما در طول سال های آینده نیز حفظ شده و در زمان هایی که احتیاج به دریافت اطلاعات دارند به راحتی بتوانند با شما صحبت کنند.
ساده کردن مسائل هنگام آموزش نقاط خصوصی بدن به کودکان
در توضیح تمامی مسائل و به ویژه صحبت از اندام تناسلی به سطح رشد و درک ذهنی فرزندتان توجه داشته باشید . آن ها قادر به درک تمامی اطلاعات نیستند و حتی اگر توان درک کردن آن را داشته باشند، دلیلی ندارد زودتر از آنچه باید با برخی مسائل آشنا شوند.
اهمیت آموزش نقاط خصوصی بدن به کودکان
جلوگیری از دریافت اطلاعات غلط
هنگامی که شما به کنجکاوی های فرزندتان پاسخ ندهید او سؤالاتش را از دیگران و به ویژه هم سن و سال هایش می پرسد. در این شرایط احتمال دریافت پاسخ های غلط بالا می رود. درنتیجه بهتر است که فرزندتان این اطلاعات را از شما دریافت کند تا بتوانید با توجه به سن وی، میزان و شیوه مناسبی از پاسخگویی را در نظر داشته باشید.
امنیت کودک
هنگامی که کودکان نسبت به اندام های خصوصی خود آگاه بوده و بداند که چه کسانی اجازه دارند اندام خصوصی آن ها را ببینند تا حد زیادی از خطر سوءاستفاده جنسی در امان خواهند بود.
زمان مناسب برای آموزش نقاط خصوصی بدن به کودکان
بسیاری از والدین تصور می کنند که آموزش اندام های خصوصی به فرزندشان را باید از زمانی شروع کنند که به سن مناسب رسیده باشد. بسیاری از روانشناسان معتقدند که برای شروع این آموزش سن مشخصی وجود ندارد و به محض اینکه کودک شما توانایی صحبت کردن و فهم صحبت های شما را پیدا کرد می توانید آموزش در این زمینه را شروع کنید. بااین حال شما می بایست در هر بازه سنی اطلاعات مناسب با سن کودک را به وی بدهید.
برای کودکانی که تازه سخن گفتن را یاد گرفته اند بهتر است هنگام آموزش اندام های مختلف بدن، اندام های خصوصی و نام آن ها را نیز به کودکتان آموزش دهید. در آموزش این مسئله به کودکتان توجه داشته باشید که این اندام ها را با نام واقعی خودشان به او یاد دهید. هنگام آموزش نقاط خصوصی بدن به کودکان رفتارتان می بایست کاملاً معمول و عادی باشد. شما باید به گونه ای رفتار کنید که فرزند شما احساس نکند تفاوتی میان این اندام با سایر بخش های بدن وجود دارد.
در مرحله بعد به هنگامی که کودکتان کمی بزرگ تر شد و درک بیشتری نیز پیدا کرد راجع به کارکرد اندام های مختلف با وی صحبت کنید. در حین توضیح دادن کارکرد اندام های مختلف به شکل کاملاً مختصر و ساده در ارتباط با کارکرد اندام های خصوصی نیز توضیح دهید. به خاطر داشته باشید که لازم نیست در ارتباط با کارکرد جنسی و نوع ارتباط جنسی برای فرزندتان توضیح دهید.
در این شرایط شما احتمالاً متوجه کنجکاوی های فرزندتان می شوید. ممکن است در جمع های دوستانه متوجه شوید که آن ها اندام های تناسلی خود را به یکدیگر نشان می دهند. هنگام مواجه شدن با این مسئله خونسردی خود را حفظ کنید و نگران شرایط پیش آمده نباشید. این مسئله نوعی رفتار طبیعی و پاسخ به کنجکاوی که در فرزند شما ایجادشده است می باشد و آن ها می خواهند بدانند که اندام تناسلی دیگران چه تفاوتی با آن ها می کند.
آموزش امنیت به کودکان درباره نقاط خصوصی بدن
هنگامی که فرزندتان با اندام خصوصی خود و کارکرد آن آشنا شد، شما می بایست به تدریج اطلاعاتی را در ارتباط با حفظ امنیت به فرزندتان منتقل کنید. آنچه مهم است این است که این اطلاعات تدریجاً و با آرامش به فرزند شما منتقل شود تا وی دچار ترس و نگرانی نشود.
چه کسانی، در چه صورت
به فرزندتان بیاموزید که چه کسانی اجازه دارند اندام خصوصی وی را ببینند. اما برای این آموزش خود یک تبصره ایجاد کنید و آن این است که هرکدام از این افراد در چه صورتی اجازه دارند اندام خصوصی وی را ببینند. برای مثال مادریار مهدکودک، صرفاً در هنگام دستشویی رفتن و یا شست وشو حق دارد به اندام خصوصی وی دست بزند. این مسئله موجب می شود تا از سوء استفاده نزدیکان جلوگیری شود.
آزار و اذیت
این نکته را به کودک خود بیاموزید که در صورت احساس آزار دیدن از جانب دیگران، سکوت نکند. کودک شما می بایست این مسئله را به پدر یا مادر و در صورت نبود آن ها به مسئول مهدکودک یا کلاس آموزشی، نگهبان پارک، یا هر فرد قابل اعتماد دیگری که در دسترس هست اطلاع دهد.
مهارت نه گفتن
توانایی نه گفتن یک مهارت مهم است که کودک شما برای دفاع از خود در شرایط مختلف به آن نیاز خواهد داشت. همچنین وی باید قادر باشد در صورت مورد سوءاستفاده قرار گرفتن از جانب دیگران، در مقابل آن ها ایستاده و نه بگوید.