ازآنجاییکه بسیاری از زوجین ممکن است در بازه زمانی خاصی تصمیم برای بچهدار شدن نداشته باشند، استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری میتواند در این زمینه به آنها کمک کند. برخی از این روشها حتی در پیشگیری از بروز عفونتهای مقاربتی نیز موثر هستند. بههمیندلیل، جمعآوری وسایل پیشگیری از بارداری عوارض خطرناک دارد. هیچکدام از انواع روشهای جلوگیری از بارداری اثرگذاری 100% ندارند و برخی از روشها موثرتر از بقیه هستند. بههمیندلیل، توصیه میکنیم که بهمحض شروع زندگی زناشویی برای جلوگیری از بارداری در اولین رابطه با همسر خود مشورت کنید.
مطمئنا پس از مطالعه این مطلب میتوانید طبق یک جمعبندی کلی برای انجام بهترین روش اقدام کنید. مشورت با پزشک متخصص زنان و زایمان به منظور بررسی وضعیت پیشگیری از بارداری شما نیز توصیه میشود.
در روش سنتی پیشگیری از بارداری از هیچ ابزار یا دارویی استفاده نمیشود. خارج کردن آلت قبل از انزال یکی از رایجترین راههای طبیعی برای پیشگیری از بارداری است. این روش که «مقاربت منقطع» هم نامیده میشود، مربوط به زمانی است که مرد قبل از انزال آلت خود را از واژن خارج میکند. از نظر تئوری، این کار مانع ورود اسپرم به واژن میشود. تحقیقات مختلف نشان دادهاند که به ازای هر 100 زنی که از این روش استفاده میکنند، 20 نفر باردار می شوند. به عبارت دیگر، اثربخشی مقاربت منقطع 80 درصد است. چرا که در ترشحات قبل از انزال هم اسپرم وجود دارد.
پیشگیری از بارداری به کمک مصرف منظم انواع قرصهای ضد بارداری یکی از رایجترین روشها در بین خانمها است. زیرا احتمال موفقیت آن بالا و حدود 99 درصد است و دیگر نیازی به استفاده از کاندوم یا پیشگیری طبیعی نیست. برای پیشگیری از بارداری با قرص ال دی، اچ دی یا سایر قرصها حتما با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید. زیرا پزشک با توجه به شرایط بالینی شما و عوارض جانبی احتمالی، میتواند در یافتن قرصی است که برای شما مناسبتر است کمک کند. قرصهای ترکیبی اصولا حاوی هورمونهای استروژن و پروژسترون و قرصهای مینی فقط حاوی یک هورمون یعنی پروژسترون هستند و میتوانند هر ماه مانع از تخمکگذاری زن شوند.
این روش جلوگیری از بارداری مانع رسیدن اسپرم به تخمک میشود یا حاوی موادی است که اسپرم را از بین میبرند.
1. کاندوم مردانه
کاندوم مردانه مانند یک سد از ورود اسپرم به واژن جلوگیری میکند. کاندوم از جنس پلیاورتان یا لاتکس است و قبل از شروع رابطه جنسی روی آلت تناسلی کشیده میشود. علاوه بر پیشگیری از بارداری، کاندوم مردانه از انتقال بیماریهای مقاربتی هم جلوگیری میکند. میزان اثربخشی این روش برای جلوگیری از بارداری 82 درصد است. به عبارت دیگر، از هر 100 زنی که همسرشان از کاندوم استفاده میکند، 18 نفر باردار میشوند.
2. کاندوم زنانه
کاندوم زنانه یا فمیدوم از جنس پلیاورتان است. در 2 طرف این کاندوم حلقه انعطافپذیر تعبیه شده است؛ یک حلقه پشت استخوان شرمگاهی قرار میگیرد تا کاندوم را سر جای خود نگه دارد و حلقه دیگر بیرون واژن باقی میماند. در کنار این ابزار میتوان از اسپرمکش داخل واژن استفاده کرد. این مواد اسپرم را به صورت شیمیایی از بین میبرند. اثربخشی کاندوم زنانه 79 درصد است، یعنی سالانه تقریبا 21 زن علیرغم استفاده از این روش باردار میشوند. پیدا کردن فمیدوم نسبت به کاندوم مردانه سختتر است.
3. اسفنج
اسفنج روش جلوگیری از بارداری دیگری است که بعضی از افراد از آن استفاده میکنند. اسفنج که داخل واژن قرار میگیرد، هم مانع رسیدن اسپرم به تخمک میشود و هم قابلیت از بین بردن اسپرم را دارد. از هر 100 زنی که از اسفنج استفاده میکنند، 12 تا 24 نفر باردار میشوند.
4. دیافراگم
دیافراگم یک ابزار لاستیکی گنبدی شکل است که باید آن را از راه واژن روی دهانه رحم قرار داد. دیافراگم پشت استخوان شرمگاهی قرار میگیرد و یک حلقه سفت اما انعطافپذیر دارد که به آن کمک میکند به دیوارههای واژن فشار بیاورد. اگر از دیافراگم همراه با اسپرمکش استفاده شود، اثربخشی آن 88 درصد است. اما به تنهایی اثربخشی آن به 77 تا 83 درصد میرسد.
5. کلاهک دهانه رحم
این وسیله که شبیه به انگشتانه و از جنس لاتکس است، روی دهانه رحم قرار میگیرد و از ورود اسپرم به رحم جلوگیری میکند. میزان اثرگذاری کلاهک در صورت استفاده با اسپرمکش 88 درصد و بدون آن 77 تا 83 درصد است.
دپو-پروورا (Depo-Provera) یک داروی تزریقی حاوی پروژسترون است که تاثیر طولانیمدت اما برگشتپذیر دارد. میزان اثرگذاری این دارو 94 درصد است و به تدریج با از بین رفتن اثر آن احتمال بارداری افزایش مییابد. آمپول دپو-پروورا هر سه ماه یکبار تزریق میشود و با جلوگیری از رهاسازی تخمک از بارداری جلوگیری میکند. این دارو در برابر بیماریهای مقاربتی مصونیت ایجاد نمیکند.
این روش جلوگیری از بارداری شامل قرص و دستگاههایی میشود که توسط پزشکان زنان و زایمان تجویز میشوند.
1. دستگاه داخل رحمی (IUD)
IUD یک وسیله کوچک، انعطافپذیر و T شکل است که از مواد حاوی هورمون پروژسترون یا پلاستیک و مس ساخته شده است و توسط یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی در داخل رحم زن نصب میشود. در واقع روشی با اثرگذاری طولانیمدت و برگشتپذیر است که بسته به نوع آن میتواند بین 3 تا 10 سال برای پیشگیری از بارداری با احتمال موفقیت 99 درصد عمل کند.
2 نوع IUD وجود دارد:
IUD مسی: از خود مس آزاد میکند تا اسپرم را از بین ببرد. این وسیله میتواند تا 10 سال دوام بیاورد.
IUD هورمونی: حاوی پروژستین است و با افزایش غلظت مخاط دهانه رحم و نازک کردن دیواره رحم از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری میکند. این وسیله تا زمانی که فرد نخواهد باردار شود در رحم باقی میماند. اثربخشی IUD هورمونی حدود 99 درصد است.
2. قرص ضد بارداری
قرص ضد بارداری ترکیبی هر روز مصرف میشود و حاوی 2 هورمون استروژن و پروژستین است. این هورمونها از تخمکگذاری جلوگیری میکنند و باعث نازک شدن دیواره رحم میشوند. میزان اثرگذاری قرص ضد بارداری بین 91 تا 95 درصد است.
3. چسب ضد بارداری
چسب ضد بارداری روی پوست گذاشته میشود و هورمون پروژستین و استروژن سنتتیک آزاد میکند. شما باید این چسب را سه هفته متوالی روی قسمت پایینی شکم یا باسن قرار دهید. سپس در هفته چهارم از چسب استفاده نکنید تا خونریزی قاعدگی شروع شود. میزان اثرگذاری چسب ضد بارداری 91 درصد تخمین زده میشود.
4. حلقه واژینال
حلقه ضد بارداری واژینال یک حلقه پلاستیکی انعطافپذیر است که دوز پایینی از استروژن و پروژستین آزاد میکند و مانع تخمکگذاری میشود. همچنین مخاط دهانه رحم را غلیظ میکند تا اسپرم نتواند به راحتی حرکت کند. شما باید به مدت سه هفته حلقه را در واژن قرار دهید و یک هفته آن را خارج کنید تا قاعدگی رخ دهد. میزان اثرگذاری حلقه واژینال 99 درصد است، اما خطای انسانی این درصد را به 91 کاهش میدهد.
5. ایمپلنت
ایمپلنت میله کوچکی است که زیر پوست بازو قرار میگیرد و به تدریج پروژستین آزاد میکند. ایمپلنت تا چهار سال از بارداری جلوگیری میکند، اما هر زمان که فرد بخواهد میتواند آن را بردارد تا باردار شود. این روش جلوگیری از بارداری در 99 درصد موارد موثر است، اما در برابر بیماریهای مقاربتی مصونیت ایجاد نمیکند.
6. قرص اورژانسی
قرص ضد بارداری اورژانسی میتواند بعد از مقاربت از بارداری جلوگیری کند. این قرص از تخمکگذاری، لقاح یا لانهگزینی جنین (اتصال جنین به دیواره رحم) جلوگیری میکند. از قرص اورژانسی میتوان تا 72 ساعت پس از رابطه جنسی استفاده کرد. میزان اثربخشی آن طی 24 ساعت اول 95 درصد است، اما بعد از 72 ساعت به 60 درصد میرسد.
درشرایطیکه از هیچیک از روشهای پیشگیری از بارداری استفاده نشده باشد و یا کاندوم در حین رابطه جنسی پاره شده باشد، میتوان از قرص پیشگیری از بارداری اورژانسی بهعنوان یکی از راههای جلوگیری از بارداری بعد از رابطه استفاده کرد. روش دیگر نصب آی یو دی مسی است که در بخش قبل به آن اشاره شد. اگرچه قرصهای اورژانسی میتوانند تا پنج روز پس از برقراری رابطه جنسی محافظتنشده موثر باشند اما هرچه زودتر مصرف شوند بهتر است. اگر در سه روز اول پس از رابطه جنسی مصرف شوند، به احتمال 85٪ میتوانند از بارداری ناخواسته جلوگیری کنند. اصولا حاوی دوزهای خاصی از هورمونهای زنانه هستند. از عوارض جانبی احتمالی میتوان به حالت تهوع، استفراغ و تاخیر یا بروز زودرس پریودی اشاره کرد.
عقیمسازی فرآیندی است که از طریق جراحی باز یا لاپاروسکوپی، به طور کامل توانایی بدن را برای تولید مثل از بین میبرد. در واقع یک روش دائمی پیشگیری از بارداری است و برای افرادی مناسب است که مطمئن هستند هرگز بچه نمیخواهند. این کار باید در بیمارستان و اتاق عمل تحت بیهوشی عمومی انجام شود. اصولا عقیمسازی زنان یا توبکتومی باید توسط پزشک متخصص زنان و زایمان با هدف بستن لولههای رحمی و جلوگیری از ورود اسپرم به رحم انجام شود. عقیمسازی مردان یا وازکتومی نیز توسط پزشک متخصص اورولوژی با هدف بستن لوله اسپرمبر و ممانعت از خروج اسپرم از طریق مجرای ادراری انجام میشود. بهتر است بدانید که احتمال بازگشت توانایی بچهدار شدن در صورت انجام عمل جراحی برای باز کردن لوله رحمی یا لوله اسپرمبر، حدود 20 تا 30 درصد است. بنابراین، پیش از عقیمسازی حتما روی تصمیم خود تامل کنید.
1. عقیمسازی در زنان
در زنان از روشهای زیر برای عقیمسازی استفاده میشود:
بستن لولههای رحم: جراح لولههای رحم را میبرد، مسدود میکند یا میسوزاند یا از ترکیبی از این روشها استفاده میکند تا از باردار شدن فرد در آینده جلوگیری کند.
ایمپلنت لولههای رحم: ایمپلنت در لولههای رحم قرار می گیرد. با رشد بافت دور ایمپلنت، لولهها مسدود میشوند. ممکن است سه ماه طول بکشد تا اثرگذاری این روش شروع شود.
عقیمسازی زنان در 99 درصد موارد میتواند از بارداری جلوگیری کند.
2. عقیمسازی در مردان
برای عقیمسازی مردان از وازکتومی استفاده میشود. در این روش لولههایی که اسپرم از طریق آنها به مرحله انزال میرسد بسته میشوند. میزان اثرگذاری وازکتومی حدود 99 درصد است. گاهیاوقات، وازکتومی برگشتپذیر است. اما به دلیل افزایش اسپرمهای غیرعادی احتمالا به کاهش قدرت باروری یا نقص مادرزادی منجر میشود.
برخلاف باور بسیاری از خانمها، شیردهی راهکار مطمئنی برای پیشگیری از بارداری نیست و لازم است از روشهای ذکر شده نیز استفاده شود. بهخصوص بعد از 6 ماهگی کودک که سطح برخی از هورمونهای بدن به حالت عادی باز میگردد. توصیه میکنیم تا شش هفته اول پس از زایمان از کاندوم و پس از آن از قرص، حلقه واژنی، ایمپلنت، تزریق یا دیافراگم استفاده کنید.
متخصصان طب سنتی نیز راهکارهای جالبی برای پیشگیری از بارداری دارند. مواردی چون:
مصرف روزانه دمنوش گیاه جعفری
مصرف روزانه 2 لیوان چای ریشه گیاه پنبه
مصرف منظم ترکیب دانه هویج وحشی با مقدار زیادی آب
مصرف داروی گیاهی گلپر دو هفته قبل از نزدیکی
استفاده موضعی از اسپرمکشهای طبیعی مانند سرکه سیب یا جوش شیرین هنگام نزدیکی
باورهای غلط زیادی دربارهی بارداری و راههای پیشگیری از آن وجود دارد، اما علم این تصورات نادرست را اصلاح کرده است. در ادامه، به چند نمونه از این باورها اشاره میکنیم:
در دوران قاعدگی نمیتوان باردار شد. ممکن است قدرت باروری زنان در چند روز اول قاعدگی کاهش پیدا کند، اما احتمال بارداری وجود دارد. چون اسپرم میتواند تا چند روز در بدن زن زندگی کند.
اگر در وان آب داغ رابطه جنسی برقرار کنید، باردار نمیشوید. آمیزش جنسی در وان آب داغ نمیتواند از بارداری جلوگیری کند. بهعلاوه، هیچکدام از پوزیشنهای جنسی مانع بارداری نمیشوند.
ادرار کردن یا شستوشوی واژن بعد از رابطه جنسی از باردار شدن پیشگیری میکند. شستوشوی واژن با هیچ مادهای نمیتواند از بارداری جلوگیری کند.
اسپرمکشهای غیر پزشکی موثر هستند. قرار دادن خمیر دندان در واژن از بارداری جلوگیری نمیکند و هرگز نباید از این مواد برای پیشگیری از بارداری استفاده کرد.
رابطه جنسی بدون دخول، انزال یا ارگاسم بیخطر است. حتی اگر مرد انزال نداشته باشد، زن میتواند باردار شود. چون ترشحات قبل از انزال حاوی اسپرم هستند. به ارگاسم رسیدن زن هم تاثیری در باردار شدن او ندارد.
از شیردهی میتوان به عنوان روش جلوگیری از بارداری استفاده کرد. در دوران شیردهی احتمال بارداری کمتر است، اما هنوز هم زن میتواند باردار شود.
استفاده از 2 کاندوم احتمال باردار شدن را کاهش میدهد. استفاده از 2 کاندوم یا یک کاندوم محکم بیشتر از یک کاندوم مصونیت ایجاد نمیکند. استفاده همزمان از کاندوم زنانه و مردان میتواند احتمال بارداری را افزایش دهد، چون ممکن است در اثر برخورد پاره شوند.
هیچکدام از روشهای پیشگیری از بارداری 100 درصد موثر نیستند. با این حال، استفاده همزمان از 2 روش جلوگیری از بارداری، برای مثال مصرف قرص و استفاده از کاندوم، مصونیت بیشتری ایجاد میکند. بعضی از روشهای پیشگیری از بارداری، مانند کاندوم مردانه، خطر بیماری مقاربتی را هم کاهش میدهند. البته باید به درستی از آنها استفاده کرد تا موثر باشند.افزایش آگاهی و استفاده درست از روشهای ضد بارداری بسیار مهم است