رزومه چیست؟
اگر بخواهیم رزومه را تعریف کنیم می توان گفت به سوابق درسی و کاری کاربران، رزومه یا سی وی می گویند و در تقاضای جذب در سازمان یا موسسه، کارآمد دارد. رزومه حاوی اطلاعاتی می باشد که چنانچه صحیح و اوصولی باشند، مهارت های درخواست کننده به بهترین شکل ممکن ارائه داده خواهند شد. به عبارت دیگر، رزومه برگ شناسایی ای شامل چکیده ای از تجربیات شغلی، سوابق تحصیلی و توانمندی های متقاضی شغل است.
طول رزومه باید چقدر باشد؟
یک رزومه استاندارد معمولاً بیشتر از دو برگه A4 نیست. رزومه استاندارد معمولاً حاوی اطلاعات مهمی از سوابق شغلی تان است و چندان وارد جزئیات نمی شود. برای درک درست از طول رزومه، در ابتدا باید تفاوت بین Resume و CV را بدانیم.
Resume معمولاً یک یا دو صفحه است و اطلاعات شغلی و تحصیلی شما را به صورت مختصر و تیتروار بیان می کند. کارجو باید Resume خود را برای هر موقعیت شغلی تطبیق دهد. در Resume نیازی نیست که همه چیز به ترتیب تاریخ نوشته شود. همچنین، الزامی وجود ندارد که Resume بیانگر تمام سوابق شغلی تان باشد.
از طرف دیگر، مفهومی به نام CV وجود دارد. CV (که مخفف عبارت Curriculum Vitae است) سندی دو یا چند صفحه ای است که اطلاعات شخصی، سوابق و دستاوردهای شغلی کارجو را با جزئیات دقیق نمایش می دهد. همچنین، در هنگام نوشتن CV باید سوابق تحصیلی و دستاوردهای شخصی مانند مقالات و کتب چاپ شده، افتخارات و جوایز نیز ذکر شوند.
CV معمولاً باید بر اساس ترتیب زمانی نوشته شود. چنین کاری باعث می شود تا کارفرما دید بهتری نسبت به مسیر شغلی تان به دست آورد. CV معمولاً ثابت است و برای موقعیت های شغلی مختلف تغییر نمی کند.
معمولاً در ایران زمانی که از رزومه صحبت می شود منظور Resumeای است که با دقت CV نوشته شده باشد. نکاتی هم که در این مقاله بیان می شود بر این اساس گردآوری شده اند.
اگر تعداد صفحات رزومه تان زیاد است با انتخاب یک فونت مناسب، استفاده از جدول و نشانه گذاری می توانید تعداد صفحات را به شکل قابل ملاحظه ای کاهش دهید.
در انتخاب فونت رزومه چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟
- فونت ساده باشد و از فونتهای نمایشی استفاده نشود. در عین حال که یک رزومه حرفه ای و زیبا تنظیم می کنید، فونت را ساده انتخاب کنید تا تمرکز خواننده را از محتوای رزومه منحرف نکند.
- فونت خوانا باشد و بهتر است از فونت های نستعلیق و خوشنویسی استفاده نشود. یکی از اصول اولیه رزومه نویسی این است که متن واضح باشد تا کارفرما برای خواندن آن به زحمت نیافتد.
- سایز فونت مناسب و بین 10 تا 12 باشد. خواندن رزومه برای خواننده باید راحت و آسان باشد بنابراین فونت های ریز انتخاب خوبی برای تنظیم رزومه نیستند.
- فونت متناسب با رده سنی بزگسالان باشد و از فونت های کودکانه استفاده نشود. مخاطب رزومه افرادی با رده سنی بالا هستند بنابراین نباید از فونت های بچگانه در تنظیم رزومه استفاده شود در غیر اینصورت یک رزومه حرفه ای نخواهید داشت.
- از فونت های فانتزی استفاده نکنید. فونت رزومه باید جدی باشد همانطور که محتوای آن جدیت دارد و آینده شغلی یا تحصیلی یک فرد را مشخص می کند.
- حداکثر از دو نوع فونت در رزومه استفاده کنید. این کار رایج است که برای جدا کردن بعضی مطالب و جذابتر کردن رزومه از دو نوع فونت که البته با هم سنخیت و تشابه داشته باشند استفاده می شود.
بهترین فونت برای رزومه نویسی کدام است؟
فونت های سریف
انواع فونت های سریف انگلیسی که برای رزومه قابل استفاده هستند:
- Didot: اگر در یک صنعت خاص و خلاقانه کار می کنید این فونت می تواند پیام خلاقیت شما را در رزومه به خواننده منتقل کند.
- Georgia
- Cambria
- Constantia
- Merriweather
- Palatino
- Usherwood
- Source Serif Pro
فونت های سنس سریف
- Arial: این فونت خوانا و منظم است و یکی از ساده ترین و اولین انتخاب ها برای رزومه نویسی است.
- Helvetica
- Gill Sans
- Franklin Gothic
- Corbel
- Banda
- Raleway
- Kabel
- Proxima Nova
از بهترین فونت های فارسی که می توان در نگارش رزومه از آن استفاده کرد فونت های ساده و خوانایی مثل B Mitra و B Nazanin هستند.
از فونت هایی که باید اجتناب کنید؟
شما احتمالا همه جوک هایی درباره Comic Sans را می دانید و نباید از آن به عنوان فونت رزومه خود استفاده کنید. اما دسته های دیگری از فونت ها وجود دارد که در اکثر موارد نیز باید اجتناب شود. (استثناء برای طراحان واقعی است، شما می توانید تقریبا هر فونت مورد علاقه خود را نشان می دهد.)
فونت هایی که در رزومه خود نباید استفاده کنید عبارتند از:
- اسکریپتها را توسعه دهید: آنها میتوانند برای خواندن دشوار باشند.
- فونت های دست خط: اکثر سبک های دست خط رسمی برای یک رزومه رسمی نیستند.
- فونت های نوآورانه: اگر شما می خواهید یک تصور حرفه ای ایجاد کنید، نداشتن خوانایی یا غیر رسمی می تواند نگرانی باشد.
- تایپ Slab: گزینه های خیلی ضخیم، جسورانه می تواند عناصر متن دیگر را بر روی رزومه خود تحمیل کند.
- فونت سبک قدیمی: در اغلب موارد، این می تواند برای خواندن دشوار باشد و برای رزومه مناسب نیست.
چند صفحه رزومه کافی است؟
در مجموع رزومه به خصوص برای کارجویان تازه فارغ التحصیل شده یک الی دو صفحه بسنده می کند، اگر بیش از آن باشد ممکن است بخاطر کمبود وقت کارفرمایان، اصلا بررسی نشود به خصوص برای سازمانی که آگهی استخدام نداده است. اما دقت کنید از ذکر موارد حائز اهمیت غافل نشوید. پس به جای حذف موارد مهم سایز حاشیه ها و متن و تیتر ها را کمتر در نظر بگیرید تا جایی که خوانا باشد و نیازی به زوم کردن نباشد یا برای بخش های سوابق تحصیلی جدول طراحی کنید. درضمن فونت رایج رزومه B -Nazanin است.
نکته: اگر می خواهید رزومه ی خود را برای مرکز مورد نظر پست کنید، کاغذ ها را صاف و در یک پاکت اندازه A4 بگذارید.