کاکتوس بشکه طلایی یک نوع کاکتوس بزرگ و گرد است که گلهای زرد بسیار زیبایی را تولید می کند. اگر چه این گیاهان در جنگل ها در معرض خطر قرار دارند، اما کاکتوس های بشکه طلایی در منازل و باغ های خانگی محبوب هستند. برای اینکه بتوانید به پرورش این گیاهان بپردازید، شما نیاز به مقداری بذر، مخلوط خاک مناسب گلدان و کمی صبر و حوصله دارید. اگر وقت بگذارید و از این کاکتوس ها به درستی مراقبت کنید، شما می توانید کاکتوس های بشکه طلایی بسیار زیبایی را برای دهه های آینده در اختیار داشته باشد.
نکات مهم در مراقبت از کاکتوس بشکه طلایی
کاکتوسهای بشکه ای به واسطه شکل کروی با دنده ها یا تیغه های طولی شناخته میشود. این کاکتوس اندازه های گوناگونی دارد و ممکن است کوتاه و چاق و یا بلند (تا 3 متر) باشد. کاکتوس بشکه ای در بیابان به افرادی که راه خود را گم کرده اند کمک میکند چرا که همیشه به سمت جنوب غرب رشد میکند. مراقبت از این گیاه بسیار ساده است به همین علت برای افراد تازه کار گزینه ای عالیست. محل نگهداری، خاک، گلدان و آب چهار فاکتور کلیدی برای مراقبت از کاکتوس هستند. کاکتوسهای گلدانی را باید در گرمترین جای خانه در مکانی روشن نگهداری کنید. نور مستقیم آفتاب در اواسط تابستان ممکن است باعث سوختن برگهای گیاه شود بنابراین در این زمان باید آن را به جای دیگری منتقل کنید یا پرده جلوی پنجره را بکشید تا آفتاب ملایمتری به گیاه برسد. بخش عمده خاک کاکتوس بشکه ای شامل ماسه است که با مقدار کمی خاک باغچه، پرلیت و کمپوست ترکیب میشود. خاک آماده کاکتوس نیز برای پرورش کاکتوس بشکه ای مناسب است. گلدان سفالی غیر لعابی برای کاکتوس بهتر است چون امکان تبخیر رطوبت اضافی را فراهم میکند. آب مولفه بسیار مهمی در مراقبت از کاکتوس است. کاکتوس بشکه ای بومی بیابانهای خشک و بی آب است و معمولا تنها از آب باران برای دریافت رطوبت مورد نیاز خود بهره میگیرد. بنابراین در تابستان بیشتر از هفته ای یک بار به گیاه آب ندهید. کاکتوس بشکه ای در زمستان که در خواب به سر میبرد، نیاز به آب چندانی ندارد. آب دهی مناسب در فصل بهار باعث رشد گیاه و تولید گلهای زرد رنگ کوچک میشود. در موارد نادر گیاه میوه خوراکی نیز تولید میکند. کاکتوس در نواحی رشد میکند که خاک حاصلخیزی کمی دارد بنابراین مواد مغذی مورد نیاز آن کم است. تنها یک بار در سال در فصل بهار در زمانی که گیاه از خواب بیدار شده و دوباره شروع به رشد کرده است، به آن کود بدهید. کود مایع با نیتروژن کم برای کاکتوس بشکه ای مناسب است. مقدار کودی که باید بدهید بستگی به اندازه گیاه و گلدان آن دارد.
نحوه ی پرورش کاکتوس بشکه طلایی
- دانه ها را در یک سینی بذر کشت کنید. برای بستر کاشت نشاء از مخلوط 50 درصد ماسه و 50 درصد پیت ماس استفاده نمایید. هر قسمت از سینی بذر را تا نیمه با مخلوط گلدان پر کنید و سپس چند بذر در هر محفظه قرار دهید. دانه را با یک لایه از مخلوط گلدان بپوشانید.
- سینی بذر را در معرض نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید. نور غیر مستقیم خورشید در واقع همان نور فیلتر شده خورشید است، بنابراین هر منطقه روشنی را شامل خواهد شد.
- روزانه بذرها را بررسی کنید تا خاک آنها خشک نشود. بذرها را به آرامی آب دهید تا مرطوب باقی بماند.
- به منظور جوانه زدن بذرهای کاکتوس مدت زمان 2 تا 6 هفته صبر کنید. بذرها پس از جوانه زدن، مانند دانه های قرمز رنگ نمایان می شوند.
- هنگامی که اولین برآمدگی های کاکتوس های کوچک نمایان می شود، آنها را به گلدان های 2 اینچی (5 سانتی متری) انتقال دهید. برآمدگی ها شامل بخش های تیز و خاردار کاکتوس است. برای کمک به فرایند انتقال از قیچی مخصوص استفاده کنید. کاکتوس را در همان مخلوط خاک قرار دهید که بذرها را گذاشته بودید. یک هفته بعد از انتقال کاکتوس ها، می توانید آنها را آبیاری کنید.
پیشگیری و درمان پوسیدگی جوانه های کاکتوس بشکه طلایی
- به محض مشاهده جوانه هایی که مشکوک به بیماری قارچی هست، آنها را جدا کرده و هوادهی به بستر کاشت را زیاد کنید، خزانه را در محلی پر نور تر قرار دهید و از سم های قارچ کش استفاده کنید. برای قارچ کشی از سموم قارچ کش مانند مانکوزب یا کاربندازیم می توانید استفاده کنید.
- قبل از کاشت تمامی وسایل کاشت را استریل کنید و در محیطی تمیز اقدام به کاشت کنید.
- خاک را قبل از کاشت با سم های قارچ کش ضد عفونی کنید و یا خاک را در فصل تابستان چند روز در معرض تابش شدید آفتاب قرار دهید.
- بذرها را از فروشنده های معتبر تهیه کنید. خود بذرها ممکن است آلوده باشند و پس از سبز شدن از بین بروند. تمامی بذرهای سایت میهن کاکتوس با قارچ کش های مخصوص ضدعفونی میشوند.
- از آب سرد برای آبیاری جوانه ها استفاده نکنید. آب ولرم و هم دما با محیط مناسب برای آبیاری می باشد.
- تا قبل از سه ماهگی اقدام به کوددهی نکنید.
- بعد از سبز شدن همه بذرها شروع به هوادهی کنید
- سعی کنید محیط کاشت بذر کاکتوس و ساکولنت ها جدا از گیاهان بزرگ باشد.این بیماری ها همچنین در موقع قلمه زدن کاکتوس ها و ساکولنت ها بخصوص قلمه از برگ نیز مشاهده می شوند.
روش های تکثیر کاکتوس بشکه طلایی
نحوه تکثیر کاکتوس برای انواع کاکتوس ها متفاوت است. روش تکثیر کاکتوس با استفاده از پاجوش برای تکثیر گیاهانی مانند آلوئه ورا انجام می گیرد.نحوه تکثیر کاکتوس با استفاده از پاجوش یکی از روش های ساده تکثیر کاکتوس بشمار می آید. پاجوش ها در اصل نسخه کوچکتر کاکتوس هستند که از کنار گیاه مادر جوانه می زند. بسیاری از گونه های کاکتوس را می توان با استفاده از پاجوش تولید و تکثیر نمود.
هر چند که با توجه به نوع کاکتوس برخی با استفاده از برگ و برخی با استفاده از بذر تکثیر می یابند. نحوه تکثیر کاکتوس از طریق پاجوش بسیار راحت تر و سریعتر از رشد و پرورش آن از طریق بذر و عمل دقیق پیوند زدن است. پاجوش ها مشخصات مشابه گیاه مادر را بروز می دهند و تغییراتی که در کاشت بذر رخ می دهد، موجب ایجاد گیاهی با ویژگی های متفاوت از مادر نمی شود. بیشتر پاجوش ها در قاعده گیاه شکل می گیرند اما برخی نیز در طول ساقه یا حتی بر روی برگ تشکیل می شوند.
چه کاکتوس هایی پاجوش تولید می کنند؟
همه کاکتوسها پاجوش تولید نمی کنند بلکه بسیاری از کاکتوس های بشکه ای (بارل) و رزی (رزت) چنین ویژگی دارند. در گیاهانی مانند آلوئه ورا و یوکا نیز پاجوش تولید می شود. در طبیعت کاکتوس بشکه ای بزرگ (اچینو کاکتوس گروزونی) پاجوش تولید میکند و با به اشتراک گذاشتن مواد غذایی و آب و فراهم کردن سایه برای محافظت در مقابل آفتاب شدید، از پاجوش مراقبت میکند.بیشتر پاجوشها در قاعده گیاه شکل می گیرند اما برخی نیز در طول ساقه یا حتی در روی برگ تشکیل می شوند. همه انواع این پاجوشها را می توانید جدا کنید و بگذارید ریشه تولید کرده و یک گیاه جدید تشکیل بدهد. یک کاکتوس بالغ سالم با پاجوش را انتخاب کنید و پاجوش آن را ببرید. تکثیر کاکتوس از طریق پاجوش بسیار آسان است به شرطی که پاجوش را درست ببرید، محیط مناسبی برای آن در نظر بگیرید و بگذارید مدتی بماند تا انتهای آن خشک شود یا به عبارتی کال ببندد.معمولا پاجوش ها به دو دسته ریشه دار و بدون ریشه تقسیم می شوند.