بیلت آلومینیوم یکی از مقاطع نیمه آماده آلومینیوم و یکی از محصولات کارخانجات تولید آلومینیوم است. بیلت آلومینیوم به عنوان مواد اولیه کارخانجات تولیدی محصولات آلومینیومی مورد استفاده قرار میگیرد.

کاربرد بیلت آلومینیوم چیست؟
بیلت آلومینیوم یک مقطع میلهایی توپر از آلیاژهای آلومینیوم است که در طولهای مختلف در کارخانجات تولید آلومینیوم تولید میشود. پس از تولید بیلت، نسبت به سفارش مشتریان این بیلتها به برش داده شده و به دو دسته بیلت بلند و بیلت کوتاه تقسیمبندی میشوند.
مقاطع بیلت آلومینیوم بنا به سفارش مشتری و حجم تقاضای بازار میتواند 7 ، 8 و 10 اینچ باشد و همچنین میتوان در طولهای متنوعی بیلت را سفارش داد و به صورت برش خورده از بنگاهها تحویل گرفت. پر مصرفترین طولهای استاندارد برای بیلت آلومینیوم دو سایز 61 سانتی متر و 600 سانتی متر است که در صنعت برای موارد مختلف استفاده قرار میگیرد.
به دلیل کاربرد بیلت آلومینیوم در صنایع اکستروژن برای تولید پروفیل و مقاطع پیچیده اکستروژن بیشترین مصرف بیلت آلومینیوم با آلیاژ 6063 و 6061 است که در ساخت انواع پروفیل آلومینیوم مانند پروفیلهای ساختمانی یا پروفیل آلومینیوم دقیق صنعتی برای تولید دستگاههای CNC یا ماشینآلات حرکتی دقیق صنعتی از این پروفیلها استفاده میشود.

وابستگی کیفیت بیلت آلومینیوم به روش تولید آن
اگر تا کنون اقدام به خرید بیلت آلومینیوم کرده باشید با تفاوت قیمت انواع بیلت آلومینیوم مواجه شدهاید. این تفاوت قیمت بیلت آلومینیوم علاوه بر اینکه در بیلتهای غیر مشابه از نظر قطر و هم از نظر طول وجود دارد بلکه حتی بیلتهای آلومینیوم مشابه از نظر قطر و طول نیز که در کارخانههای مختلف تولید شدهاند باهم متفاوت هستند. به عنوان مثال یکی از بهترین بیلتهای ساخت داخل که طرفداران بسیار زیای هم دارد، بیلت آلومینیوم ایرالکو است. این تفاوت قیمت کاملا به نحوه تولید بیلت مربوط میشود و کارخانجاتی که از روشهای تولید پیشرفتهتری استفاده میکنند مانند بیلت ایرالکو، از قیمت بالاتری به نسبت بیلتهای تولید شده در کارگاههای کوچکتر برخوردار است.
مهمترین عوال تاثیرگذار در کیفیت تولید بیلت آلومینیوم
عوامل تاثیرگذار بر کیفیت تولید بیلت آلومینیوم موارد بسیار گسترده و بحثی کاملا تخصصی است که در حوصله این مطلب نمیگنجد. اما به طور کلی میتوان عوامل تاثیرگذار بر کیفیت بیلت تولیدی را به سه بخش مهم تقسیمبندی کرد که هریک از این بخشها به تنها و باهم میتوانند کیفیت تولید بیلت آلومینیوم را به شدت تحت تاثیر قرار دهند. این سه بخش مهم در تولید بیلت آلومینیوم این موارد هستند.
- روش و تکنولوژی تولید بیلت آلومینیوم
- مواد اولیه بیلت آلومینیوم
- میزان و حجم تولید کارخانه تولید کننده بیلت آلومینیوم
روش های تولید بیلت آلومینیوم در صنعت
در زمان خرید بیلت آلومینیوم با گزینههای مختلفی از نظر قیمت بیلت و کیفیت آن مواجه خواهید شد که به احتمال زیاد حتی فروشنده بنگاه هم در مورد تفاوتهای فنی هریک توضیحی ندارد ولی صرفا میدانند که کیفیت بیلت آلومینیوم ایرالکو و یا بیلت DC ایرالکو بهتر از دیگر شرکتها است. اما این تفاوتها در چیست؟
بیلت آلومینیوم به صورت ریختهگری در قالبهای فلزی تولید میشود و در کارگاههایی که از سیستمهای تولید قدیمی و اولیه استفاده میکنند آلومینیوم مذاب درون قالبهای ریختگری چدنی ریخته شده و پس از سرد شدن در دمای محیط از قالب بیرون میآید. این روش به دلیل بسته بودن قالب و همچنین دیر سرد شدن مذاب، دارای مقدار زیادی مُک و سوراخ و ترک در بیلت است؛ به غیر از وجود مُک در بیلت مشکل دیگر این بیلتها این است که آلیاژ روی بیلت با آلیاژ مغز بیلت متفاوت است و این به دلیل سرد شدن غیر همگن و غیر همزمان روی بیلت و مغز بیلت رخ میدهد که باعث رسوب روی در بیلت شده و سختیها و ویژگیها مغز بیلت با روی آن متفاوت خواهد شد.
جدیدترین و بهترین روش تولید بیلت آلومینیوم روش تولید DC یا همان سرد سازی مستقیم Direct Chilled است که همزمان با ریخته شدن مذاب داخل قالب عمل سرد سازی یا تبرید مستقیم انجام میشود که باعث حفظ خواص آلیاژ آلومینیوم و یک دست بودن مغز و سطح بیلت میشود.
روش DC نیز به دو دسته هات تاپ HOT TOP و روش ایراسلیپ تقسیمبندی میشود که روش ایراسلیپ به نسبت هات تاپ از کیفیت بیلت تولیدی بهتری برخوردار است که در کارخانه ایرالکو به این روش بیلت تولید میشود.

مواد اولیه تولید بیلت آلومینیوم
یکی دیگر عوامل مهم در کیفیت بیلت تولید شده مواد اولیه آن است که آلومینیوم دست اول است یا آلومینیوم ضایعاتی. باید توجه داشته باشید که بازیافت آلومینیوم یکی از قابل تقدیر ترین کارهایی است که بشر انجام میدهد و هیچ مشکلی هم در روند تولید محصول جدید با آلومینیوم بازیافتی وجود ندارد و حتی میتوان گفت هیچ تفاوتی از نظر کیفیت بین آلومینیوم دست اول و بازیافتی و قراضه وجود ندارد. با این حال جایی این نکته مهم میشود که کارخانه تولیدی توان پالایش و فیلتراسیون و هموژنیزه کردن مذاب را نداشته باشد.
در صورتی که مذاب آلومینیوم به درستی فیلتر و تسویه نشود و گازهای آن خارج و هموژنیزه نگردد، بیلت تولیدی نیز از کیفیت مناسبی برخوردار نیست. این موضوع تا حدی مهم است که کارگاه های کوچک تولید بیلت ریسک استفاده از آلومینیوم قراضه را هم نمیکنند و به صورت مستقیم شمش آلومینیوم را برای تولید بیلت ذوب میکنند که در همینجا مشکل بعدی بوجود میآید.
نکته بعدی در استفاده از مواد اولیه نو و قراضه این است که مذاب آلومینیوم بازیافتی یا همان قراضه از آلیاژهای مختلفی ترکیب شده است که برای تولید بیلت با آلیاژ مشخص باید درصد دقیق فلزات و آلیاژهای موجود در مذاب را سنجیده و با عناصر مناسب با درصد مناسب ترکیب کنند. این کار در کارخانجات بزرگ تولیدی مانند بیلت ایرالکو که توان تولید و کنترل دقیق آلیاژها را دارا هستند کاری به نسبت راحت است ولی در کارگاههای کوچکتر تولید بیلت، توانایی کامل آلیاژ کردن مذاب قراضه وجود ندارد، به همین دلیل خواص آلیاژ یا درصد عناصر آن میتواند تغییر داشته باشد که در تولید محصول نهایی از بیلت میتواند تاثیرگذار بوده و حتی در طول عمر قالبهای اکستروژن نیز تاثیرگذار باشد.
میزان و حجم تولید کارخانه تولید کننده در کیفیت بیلت آلومینیوم
شاید در نگاه اول نتوان رابطه بین حجم تولید با کیفیت بیلت آلومینیوم را تشخیص داد ولی این مورد زمانی شفاف میشود که با روند و پروسه تولید بیلت آلومینیوم آشنا شویم. همانطور که در بالا توضیح داده شد بیلت به روشهای مختلف ریختگری میشود و هرکدام در کیفیت بیلت تولیدی تاثیرگذار هستند. اما باید نگاهی به یک مرحله قبل از قالبریزی بیلت داشته باشیم. در کارخانجات تولیدی بزرگ مانند بیلت آلومینیوم ایرالکو، مذاب مستقیما از کوره اصلی به داخل قالبهای DC ریخته میشود و دقیقا از همان مذابی استفاده میشود که برای تولید شمش استفاده میشود.

در حالی که در کارگاههای کوچک تولید بیلت به دلیل عدم وجود زیرساخت برای تولید مذاب با حجم بالا، شمشهای تولید شده توسط کارخانجات بزرگ را برای تولید بیلت استفاده میکنند و با ذوب کردن شمش آلومینیوم بیلت را تولید میکنند. به دلیل وجود اکسید آلومینیوم در روی شمش کیفیت بیلت تولید شده کمتر از بیلت آلومینیوم کارخانجات بزرگی است که همزمان شمش آلومینیوم و بیلت را تولید میکنند.
اشکال دیگری که در تولید بیلت کارخانجات کوچکتر رخ میدهد عدم فیلتراسیون مناسب مذاب و ریختگری آن است که با توجه به اینکه هزنیههای فیلتراسیون و هموژنیزه کردن مذاب بسیار بالا و روند آن پیچیده است، برای کارگاههای تولیدی کوچک به صرفه نیست که مذاب تولید شده از شمش را در مراحل مختلف فیلتر کنند.
دلایلی که در بالا توضیح داده شد در قیمت بیلت تولیدی کارخانجات بزرگ کشور مانند بیلت آلومینیوم ایرالکو در مقایسه با بیلتهای تولید شده در کارگاهها و کارخانجات کوچکتر و با تکنولوژی پایینتر تاثیرگذار است و به همین دلیل است که در بازار بیلت آلومینیوم با آلیاژ مشابه و با سایز و قطر مشابه از قیمتهای مختلفی برخوردار هستند.

مصارف بیلت آلومینیوم در کجاست؟
در بالا به گوشههایی از مصارف بیلت اشاره شد و در تکمیل آن میتوان چند مثال از مصرف عمده بیلت را توضیح داد. تقریبا تمام مصرف بیلت آلومینیوم مربوط به کارخانجات اکستروژن میشود که از آن پروفیلهای آلومینیومی ساخته میشود. در خط تولید کارخانه اکستروژن ابتدا بیلت به سایزهای مورد نیاز برش خورده و سپس داخل کوره به حرارت مناسب میرسد. حرارت مورد نیاز در اکستروژن به حدی نیست که آلومینیوم به حالت مذاب تبدیل شود و فقط تا حدی حرارت داده میشود که شکل پذیری آلومینیوم بالاتر رود. پس از رسیدن بیلت آلومینیوم به حرارت مناسب در داخل یک پرس با قدرت بسیار بالا قرار میگیرد و یک پیستون بیلت را به طرف قالب فشار میدهد که با گذشتن بیلت از قالب پروفیل آلومینیوم خارج میشود.
قالبهایی که در پروسه اکستروژن مورد استفاده قرار میگیرد دارای اشکال مختلف و مقاطع متنوع است و نسبت به نوع نیاز میتوان با هر مقطعی پروفیل آلومینیوم را تولید کرد. برخی از نمونههای پروفیلهای آلومینیوم که با روش اکستروژن تولید شده است را در زیر میبینید.
در موارد محدود از بیلت آلومینیوم به صورت مستقیم برای ساخت قطعات صنعتی استفاده میشود که با روشهای کار سرد بیلت آلومینیوم را به قطعات تبدیل میکنند. به عنوان مثال برای ساخت قالبهای صنعتی میتوان به طور مستقیم از بیلت استفاده نمود و با ماشینکاری و مراحل تراش و شکلدهی، آن را به عنوان قطعه صنعتی یا قالب استفاده نمود.

نحوه خرید بیلت آلومینیوم با کیفیت و قیمت مناسب
خرید بیلت آلومینیوم با توجه به حجم و تناژ مورد نیاز میتواند متفاوت باشد. بیلتهای مختلفی در بازار موجود است که با آلیاژ و سایزهای مختلف در دسترس هستند که بیلتهای وارداتی و ساخت داخل را میتوان در بین آنها مشاهده نمود. از بهترین بیلتهای موجود در بازار ایران بیلت آلومینیوم ایرالکو است که با بهترین بیلتهای وارداتی از نظر کیفیت قابل مقایسه است.
شرکت آلومینیوم ایران (ایرالکو) محصولات خود را در بورس عرضه کرده و خرید بیلت آلومینیوم، مستقیم از خود کارخانه با حجم و تناژ بسیار بالا و از طریق بورس انجام میشود که این حجم خرید معمولا برای مصرف کنندهها به صرفه نیست و فقط بنگاههای بزرگ وارد کننده و عرضه کننده آلومینیوم قادر به خرید مستقیم از کارخانه هستند. برای خرید میتوان به بنگاههای بزرگ مورد اعتماد مراجعه نمود و بیلت مورد نیاز را خریداری کرد.