ساعدنیوز
ساعدنیوز

بیم و امیدهای انتخاباتی در سایه شکست دموکراسی

  پنجشنبه، 19 آبان 1401   زمان مطالعه 7 دقیقه
بیم و امیدهای انتخاباتی در سایه شکست دموکراسی
انتخابات میان دوره ای کنگره در شرایطی در ایالات متحده آمریکا برگزار شد که دو حزب دموکرات و جمهوری خواه مرزهای تخریب و نفرت را علیه یکدیگر جابجا کردند. به نظر می رسد که پیروزی جمهوری خواهان در کنگره آینده دشواری را برای ادامه حضور دموکرات ها در قدرت رقم خواهد زد. محمّدصادق رحیمی دبیر دفتر مطالعات آمریکا دانشگاه امام صادق این موضوع را می کاود.

انتخابات میان دوره ای کنگره به معنای انتخاباتی است که در میانه دوره ریاست جمهوری برگزار می شود و در طی آن 435 کرسی مجلس نمایندگان و یک سوم کرسی های مجلس سنا یعنی 35 کرسی به رأی گذاشته می شود. در این دوره نیز علاوه بر انتخابات کنگره انتخابات فرمانداری های ایالات آمریکا و برخی از کنگره های محلی نیز جریان دارد. به دلیل اختلاف نظرهای متعدد دو حزب درباره موضوعات و تحولات کنونی در سطح داخلی و خارجی اهمیت این انتخابات بسیار ویژه تر شده است. آخرین آمار جمعیت کشور ایالات متحده آمریکا حدود 332 میلیون نفر اعلام شده است که 250 میلیون نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات هستند و 168 میلیون نفر در انتخابات ثبت نام کرده اند. همچنین تاکنون حدود 40 میلیون نفر رأی خود را از طریق رأی گیری پستی پیش از موعد ارسال کرده اند.

طبق بررسی تاریخچه انتخابات کنگره می توان دریافت که در اغلب موارد حزب اکثریت مستقر در کنگره آمریکا در انتخابات شکست می خورد و شاهد انتقال قدرت در کنگره به حزب مقابل هستیم. در این دوره به دلیل کاهش محبوبیت رئیس جمهور دموکرات یعنی بایدن که در اثر مشکلات اقتصادی به ویژه تورم سراسری است، شاهد تبلیغات گسترده جمهوری خواهان بر نقاط ضعف دولت فعلی آمریکا برای جذب رأی بیشتر و تضعیف حزب دموکرات هستند. تورم سالانه آمریکا در سال گذشته حدود 4.7 درصد و در سال جاری حدود 8.3 درصد گزارش شده است که در این میان تورم 9.1 درصدی رکورد 40 سال اخیر در آمریکا را شکست. 4 مسئله جنجال برانگیز و اصلی که جمهوری خواهان و دموکرات ها در تبلیغات انتخاباتی بیشترین تمرکز را بر روی آن ها داشتند عبارت اند از: 1. اقتصاد (تورم بی سابقه) 2. جرم و جنایت (افزایش جرائم، سرقت ها و درگیری ها) 3. مسئله مهاجرت (افزایش ورود مهاجرین قانونی و غیرقانونی) 4. سقط جنین (مسئله آزادی های فردی)

تصویر

یکی از مهم ترین رخدادهای مؤثر در انتخابات جاری تغییر حوزه های انتخاباتی در آمریکا پس از سال 2020 بوده است. بنا بر قاعده جری مندرینگ ایالت ها می توانند تغییرات حوزه های انتخاباتی را از لحاظ جغرافیایی تغییر دهند و ترکیب جمعیت های داخل هر حوزه و پراکنش اقوام و اقلیت ها را تغییر دهد. طبق آخرین بازنگری حوزه بندی ها در جری مندرینگ سال 2020، 20 ایالت با حوزه بندی های تقریباً قطعی به نفع جمهوری خواهان و 14 ایالت با حوزه بندی تقریباً قطعی به نفع دموکرات ها ایجاد شده است. آنچه در این تقسیمات واضح است کاهش رقابت پذیری بسیاری از حوزه های انتخاباتی و کاهش شانس رأی آوری رنگین پوستان در آمریکا است. به همین دلیل بسیاری از منتقدان به چنین شیوه ای که موجب تضعیف دموکراسی می شود معترض هستند. علاوه بر این موضوع تغییر قوانین داخلی 19 ایالت و افزوده شدن 34 قانون در راستای محدودیت بیشتر رأی دهندگان موجب نارضایتی ها شده است به طوری که طبق آخرین نظرسنجی های مؤسسه پیو حدود 40 درصد از مردم معتقدند در دهه آینده شاهد جنگ داخلی در آمریکا خواهند بود. در تقسیمات جدید علاوه بر تغییر حوزه های انتخاباتی، شاهد تغییر سهمیه نمایندگان ایالت های مختلف نیز بوده ایم. این تغییرات عمدتاً به نفع جمهوری خواهان بوده است و طبق آن 6 ایالت سهمیه بیشتر کسب کردند و 7 ایالت سهمیه از دست دادند. ایالت های عمدتاً جمهوری خواه مانند تگزاس (2 نماینده)، کلرادو (2 نماینده)، فلوریدا (1 نماینده)، مونتانا (1 نماینده) سهمیه بیشتری کسب کردند و ایالت های عمدتاً دموکرات مانند کالیفرنیا (1 نماینده)، میشیگان (1 نماینده)، نیویورک (1 نماینده)، ویرجینیا (1 نماینده) سهمیه تعداد نمایندگان خود واگذار کردند. دیگر نکته حائز اهمیت این دوره دو کرسی نیمه تمام دو سناتور دموکرات است که باید افرادی جایگزین آن ها برای اتمام دوره شوند (Special election).

چهار سناریو اصلی برای انتخابات کنگره 2022 می توان متصور بود: 1. پیروزی جمهوری خواهان در هر دو مجلس البته با پیروزی شکننده در سنا (احتمال کم ولی قابل انتظار) 2. پیروزی جمهوری خواهان در مجلس نمایندگان و پیروزی دموکرات ها در مجلس سنا حتی در صورت برابری در سنا (احتمال بیشتر نسبت به بقیه سناریوها) 3. پیروزی جمهوری خواهان در سنا و پیروزی دموکرات ها در مجلس نمایندگان (احتمال بسیار کم و دور از انتظار) 4. پیروزی دموکرات ها در هر دو مجلس (احتمال نزدیک به صفر)

تصویر

پیامدهای فرض محتمل ترین سناریو یعنی مجلس نمایندگان در دست جمهوری خواهان و سنا در دست دموکرات ها، را می توان با بررسی دقیق مانیفست جمهوری خواهان که اخیراً برای مبارزات انتخاباتی منتشر شده است، به خوبی دریافت. این مانیفست که با شعار تعهد به آمریکا تنظیم شده است بر چهار محور تأکید دارد. 1. آمریکای قدرتمند: تأکید بر توانمندی داخلی اقتصاد، بازنگری سیاست گذاری انرژی، تقویت زنجیره تأمین مالی، مسائل سایبری و فضایی، عدم وابستگی به چین 2. کشور ایمن: کاهش جرم و جنایت از طریق جذب 200 هزار پلیس جدید، ساخت دیوار مرزی در جنوب آمریکا با مکزیک، تشکیل کمیته مقابله چین 3. آینده بر اساس آزادی: تأکید بر حفظ آزادی های فردی و اجتماعی 4. حکومت پاسخگو و مسئول: بازگشت صدای مردم به حاکمیت، بازگشت دموکراسی در حکمرانی کشور

علی رغم اجماع هر دو حزب برای جنگ در اوکراین ولی اولویت بندی جمهوری خواهان در مقابله با چین و ساخت دیوار جنوبی مقابل مهاجران است. در همین راستا پیشنهادهای جمهوری خواهان برای تصویب در مجالس حول قطع یا کاهش عمده بسته های حمایتی برای اوکراین است، تا بتوانند با استفاده از این محل تأمین اعتبار و بودجه لازم برای ساخت دیوار جنوبی و مقابله بیشتر با چین را در دستور کار قرار دهند. این در حالی است که در سند استراتژی امنیت ملی آمریکا 2022 که به تازگی منتشر شده است دولت بایدن به عنوان نماینده دموکرات ها همچنان بر تعامل با چین در زمینه های مختلف به ویژه اقتصادی، سایبری و فضایی تأکید دارد. همچنین با استقرار اکثریت جمهوری خواه در کنگره آمریکا مسیر برای حضور ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2024 هموارتر خواهد شد و به احتمال فراوان کنگره دستور توقف پرونده تحقیق و تفحص درباره ترامپ را خواهد داد.

در صورت دست یافتن جمهوری خواهان به اکثریت در کنگره که سناریوی محتمل و اصلی است، باید انتظار نزدیکی بیشتر آمریکا به رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان را داشت. همچنین جمهوری خواهان این قدرت را خواهند یافت که اقدامات و برنامه های دولت بایدن را کندتر نیز بکنند و اجازه ابتکارات جدید را به بایدن ندهند. همچنین درباره آینده مذاکرات احیای برجام تفاوت رویکرد جدی را شاهد نخواهیم بود؛ زیرا دولت تغییر نمی کند و سیاست کلان در قبال ایران از طرف هر دو حزب یکسان است. ولی بااین وجود جمهوری خواهان فشار زیادی را به دولت بایدن وارد می کنند تا رابرت مالی را برکنار کرده و رسماً به مذاکرات احیای برجام خاتمه دهد. راهبرد اصلی سیاست خارجی دولت آمریکا در قبال منطقه غرب آسیا نیز به احتمال فراوان تغییر زیادی نخواهد داشت و همچنان سیاست پیگیری و گسترش توافق ابراهیم که ابتکار ترامپ بود و در دولت بایدن ادامه پیدا کرد، پیگیری خواهد شد.

در پایان می توان دو سناریو اصلی رفتار احتمالی دولت بایدن در دو سال آینده با وجود کنگره دارای اکثریت جمهوری خواه در قبال جمهوری اسلامی ایران را به شرح زیر در نظر گرفت:

  1. مشغولیت دولت بایدن در داخل آمریکا بیشتر خواهد شد و به دلیل عدم همکاری گسترده کنگره می توان امیدوار بود که کمتر به حوزه سیاست خارجی بپردازد و به صورت عمده مشغول رفع مشکلات داخلی از جمله تورم فزاینده باشد تا در انتخابات ریاست جمهوری 2024 بتواند عملکردی قابل دفاع در برابر جمهوری خواهان داشته باشد. (سناریو مطلوب جمهوری اسلامی ایران)
  2. ممکن است دولت بایدن به دلیل عدم توفیقات داخلی و ناکارآمدی در کنترل قیمت ها و تورم، برای انحراف افکار عمومی از مسائل داخلی بر سیاست خارجی تمرکز کند و دست به اقدامات تند و بی پروا بزند تا بتواند اعتماد عمومی را برگرداند. از یک سو وخیم ترشدن وضعیت اوکراین و از سوی دیگر تبلیغات در راستای کمک های تسلیحاتی ایران به روسیه ممکن است منجر به رفتارهای رادیکال از سوی دولت دموکرات آمریکا در قبال ایران شود. (سناریو نامطلوب جمهوری اسلامی ایران)

دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) نماینده مجلس: یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم (28 نظر) (ویدئو) بازگشت باشکوه و پرسروصدای مهران مدیری به تلوزیون/ هم‌خوانی گوش‌نواز وشنیدنی آهنگ یلدایی با علی زندوکیلی به سبک سنتی (26 نظر) خلاقیت مشاغل: ترفند خنده‌دار و هوشمندانه اوستای سیمانکار برای گرم نگهداشتن بدنش هنگام کار کردن در هوای سرد با حلبی روغن+ ویدیو/ همه با هم هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (25 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) یارانه هر لیتر بنزین در ایران؛ 40 هزار تومان/ فعلا قرار نیست بنزین گران شود (19 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 4 دی 1403
فال روزانه امروز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال ابجد روزانه سه شنبه 4 دی 1403
پزشکیان از نسخه جدیدش برای تهران رونمایی کرد: توسعه ممنوع!
فال انبیاء روزانه سه شنبه 4 دی 1403
سقف قیمت دلار در بازار ارز تجاری 64 هزارتومان است
دانلود آهنگ غمگین ویژه پرواز ابدی ژاله علو، مادر مختار در سریال «مختارنامه»/ همدردی ساعدنیوز با درگذشت هنرمند پیشکسوت
فال حافظ با تفسیر امروز سه شنبه 4 دی 1403+فیلم
برگزاری 22دومین دوره مسابقات قهرمانی کشوری شیتوریو شوبوکان طی مدت دو روز به میزبانی تهران
بهنام مریدی سرپرست دفتر فنی استانداری خوزستان شد
علی دایی: با من مذاکره نشده ولی قصد بازگشت به فوتبال را ندارم ؛ الان مربی ایرانی برای پرسپولیس بهتر است
خانه تکانی در باشگاه پرسپولیس؛ کریم باقری هواداران را امیدوار کرد!
پزشکیان: عزم دولت ایران برای تکمیل راهگذر شمال-جنوب جدی است
جعفرزاده: پزشکیان مشکل FATF را با رهبری مطرح کند/ پول یک ایرانی در بانک‌های روسیه و چین هم چِنج نمی شود/ همتی مشغول چه‌کاریست؟
منتخب روز   
نکات خانه‌داری/ روش تهیه و نگهداری پودر گشنیز در خانه بدون اینکه به هم بچسبند و گلوله شوند+ میدونین واسه چه غذاهایی مناسبه؟ تصویر دیده نشده از نوه‌های دوقلوی استاد محمدرضا شجریان/ سام و سپهر مثل سیبی که از وسط نصف شدن نوستالژی روز/ پذیرایی ویژه زیزیگولو از دوستاش/ خونه پر شده از زیزگولوهای رنگارنگ😍/ فقط آسی پولیکا گفتن مریم سعادت نگاهی به گریم سنگین و وحشتناک محبوب ترین بازیگران زن ایرانی؛ نعیمه نظام دوست، مریم سعادت، آزاده صمدی، آزیتا حاجیان, لیلا اوتادی، لیلا حاتمی و... عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور حمید گودرزی و الناز شاکردوست بازیگران اولین سریال شبکه خانگی «قلب یخی» بعد از 14 سال در 47 سالگی و 40 سالگی (عکس) نگاهی به خودروی 6 چرخ غول‌آسای محمدرضا گلزار با رنگ سفارشی نئون متالیک؛ آفرود سوار حرفه‌ای با استایل بی‌نظیر! قاب ایران قدیم/ 4 عکس‌ خاطره انگیز از روز برفی کاخ ناصرالدین شاه قاجار تا سرسره بازی روی برف جوانان دهه پنجاهی با شلوار خمره ای در آبعلی؛ سال 1371 (ویدئو) رضا رشیدپور و اجرای جذاب آهنگ نوستالژیک در شب یلدای به‌یادماندنی! از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید انگشتر فیروزه‌ای رهبر معظم انقلاب، یادگاری ماندگار برای پسر شهید سیدحسن نصرالله+ویدیو (ویدئو) محاله این ویدئو از علی ضیا و مادرش رو ببینی و اشک تو چشمات جمع نشه/ امروز، همه آرزوم این بود که مامانمو ببینم آلبوم امروز/ حضور بازیگران در جشن یلدای مدرسه دخترانشان با استایل یلدایی/ یکتا ناصر، آرزو افشار و همسر مهران غفوریان