بیم و امیدهای انتخاباتی در سایه شکست دموکراسی

  پنجشنبه، 19 آبان 1401   زمان مطالعه 7 دقیقه
بیم و امیدهای انتخاباتی در سایه شکست دموکراسی
انتخابات میان دوره ای کنگره در شرایطی در ایالات متحده آمریکا برگزار شد که دو حزب دموکرات و جمهوری خواه مرزهای تخریب و نفرت را علیه یکدیگر جابجا کردند. به نظر می رسد که پیروزی جمهوری خواهان در کنگره آینده دشواری را برای ادامه حضور دموکرات ها در قدرت رقم خواهد زد. محمّدصادق رحیمی دبیر دفتر مطالعات آمریکا دانشگاه امام صادق این موضوع را می کاود.

انتخابات میان دوره ای کنگره به معنای انتخاباتی است که در میانه دوره ریاست جمهوری برگزار می شود و در طی آن 435 کرسی مجلس نمایندگان و یک سوم کرسی های مجلس سنا یعنی 35 کرسی به رأی گذاشته می شود. در این دوره نیز علاوه بر انتخابات کنگره انتخابات فرمانداری های ایالات آمریکا و برخی از کنگره های محلی نیز جریان دارد. به دلیل اختلاف نظرهای متعدد دو حزب درباره موضوعات و تحولات کنونی در سطح داخلی و خارجی اهمیت این انتخابات بسیار ویژه تر شده است. آخرین آمار جمعیت کشور ایالات متحده آمریکا حدود 332 میلیون نفر اعلام شده است که 250 میلیون نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات هستند و 168 میلیون نفر در انتخابات ثبت نام کرده اند. همچنین تاکنون حدود 40 میلیون نفر رأی خود را از طریق رأی گیری پستی پیش از موعد ارسال کرده اند.

طبق بررسی تاریخچه انتخابات کنگره می توان دریافت که در اغلب موارد حزب اکثریت مستقر در کنگره آمریکا در انتخابات شکست می خورد و شاهد انتقال قدرت در کنگره به حزب مقابل هستیم. در این دوره به دلیل کاهش محبوبیت رئیس جمهور دموکرات یعنی بایدن که در اثر مشکلات اقتصادی به ویژه تورم سراسری است، شاهد تبلیغات گسترده جمهوری خواهان بر نقاط ضعف دولت فعلی آمریکا برای جذب رأی بیشتر و تضعیف حزب دموکرات هستند. تورم سالانه آمریکا در سال گذشته حدود 4.7 درصد و در سال جاری حدود 8.3 درصد گزارش شده است که در این میان تورم 9.1 درصدی رکورد 40 سال اخیر در آمریکا را شکست. 4 مسئله جنجال برانگیز و اصلی که جمهوری خواهان و دموکرات ها در تبلیغات انتخاباتی بیشترین تمرکز را بر روی آن ها داشتند عبارت اند از: 1. اقتصاد (تورم بی سابقه) 2. جرم و جنایت (افزایش جرائم، سرقت ها و درگیری ها) 3. مسئله مهاجرت (افزایش ورود مهاجرین قانونی و غیرقانونی) 4. سقط جنین (مسئله آزادی های فردی)

تصویر

یکی از مهم ترین رخدادهای مؤثر در انتخابات جاری تغییر حوزه های انتخاباتی در آمریکا پس از سال 2020 بوده است. بنا بر قاعده جری مندرینگ ایالت ها می توانند تغییرات حوزه های انتخاباتی را از لحاظ جغرافیایی تغییر دهند و ترکیب جمعیت های داخل هر حوزه و پراکنش اقوام و اقلیت ها را تغییر دهد. طبق آخرین بازنگری حوزه بندی ها در جری مندرینگ سال 2020، 20 ایالت با حوزه بندی های تقریباً قطعی به نفع جمهوری خواهان و 14 ایالت با حوزه بندی تقریباً قطعی به نفع دموکرات ها ایجاد شده است. آنچه در این تقسیمات واضح است کاهش رقابت پذیری بسیاری از حوزه های انتخاباتی و کاهش شانس رأی آوری رنگین پوستان در آمریکا است. به همین دلیل بسیاری از منتقدان به چنین شیوه ای که موجب تضعیف دموکراسی می شود معترض هستند. علاوه بر این موضوع تغییر قوانین داخلی 19 ایالت و افزوده شدن 34 قانون در راستای محدودیت بیشتر رأی دهندگان موجب نارضایتی ها شده است به طوری که طبق آخرین نظرسنجی های مؤسسه پیو حدود 40 درصد از مردم معتقدند در دهه آینده شاهد جنگ داخلی در آمریکا خواهند بود. در تقسیمات جدید علاوه بر تغییر حوزه های انتخاباتی، شاهد تغییر سهمیه نمایندگان ایالت های مختلف نیز بوده ایم. این تغییرات عمدتاً به نفع جمهوری خواهان بوده است و طبق آن 6 ایالت سهمیه بیشتر کسب کردند و 7 ایالت سهمیه از دست دادند. ایالت های عمدتاً جمهوری خواه مانند تگزاس (2 نماینده)، کلرادو (2 نماینده)، فلوریدا (1 نماینده)، مونتانا (1 نماینده) سهمیه بیشتری کسب کردند و ایالت های عمدتاً دموکرات مانند کالیفرنیا (1 نماینده)، میشیگان (1 نماینده)، نیویورک (1 نماینده)، ویرجینیا (1 نماینده) سهمیه تعداد نمایندگان خود واگذار کردند. دیگر نکته حائز اهمیت این دوره دو کرسی نیمه تمام دو سناتور دموکرات است که باید افرادی جایگزین آن ها برای اتمام دوره شوند (Special election).

چهار سناریو اصلی برای انتخابات کنگره 2022 می توان متصور بود: 1. پیروزی جمهوری خواهان در هر دو مجلس البته با پیروزی شکننده در سنا (احتمال کم ولی قابل انتظار) 2. پیروزی جمهوری خواهان در مجلس نمایندگان و پیروزی دموکرات ها در مجلس سنا حتی در صورت برابری در سنا (احتمال بیشتر نسبت به بقیه سناریوها) 3. پیروزی جمهوری خواهان در سنا و پیروزی دموکرات ها در مجلس نمایندگان (احتمال بسیار کم و دور از انتظار) 4. پیروزی دموکرات ها در هر دو مجلس (احتمال نزدیک به صفر)

تصویر

پیامدهای فرض محتمل ترین سناریو یعنی مجلس نمایندگان در دست جمهوری خواهان و سنا در دست دموکرات ها، را می توان با بررسی دقیق مانیفست جمهوری خواهان که اخیراً برای مبارزات انتخاباتی منتشر شده است، به خوبی دریافت. این مانیفست که با شعار تعهد به آمریکا تنظیم شده است بر چهار محور تأکید دارد. 1. آمریکای قدرتمند: تأکید بر توانمندی داخلی اقتصاد، بازنگری سیاست گذاری انرژی، تقویت زنجیره تأمین مالی، مسائل سایبری و فضایی، عدم وابستگی به چین 2. کشور ایمن: کاهش جرم و جنایت از طریق جذب 200 هزار پلیس جدید، ساخت دیوار مرزی در جنوب آمریکا با مکزیک، تشکیل کمیته مقابله چین 3. آینده بر اساس آزادی: تأکید بر حفظ آزادی های فردی و اجتماعی 4. حکومت پاسخگو و مسئول: بازگشت صدای مردم به حاکمیت، بازگشت دموکراسی در حکمرانی کشور

علی رغم اجماع هر دو حزب برای جنگ در اوکراین ولی اولویت بندی جمهوری خواهان در مقابله با چین و ساخت دیوار جنوبی مقابل مهاجران است. در همین راستا پیشنهادهای جمهوری خواهان برای تصویب در مجالس حول قطع یا کاهش عمده بسته های حمایتی برای اوکراین است، تا بتوانند با استفاده از این محل تأمین اعتبار و بودجه لازم برای ساخت دیوار جنوبی و مقابله بیشتر با چین را در دستور کار قرار دهند. این در حالی است که در سند استراتژی امنیت ملی آمریکا 2022 که به تازگی منتشر شده است دولت بایدن به عنوان نماینده دموکرات ها همچنان بر تعامل با چین در زمینه های مختلف به ویژه اقتصادی، سایبری و فضایی تأکید دارد. همچنین با استقرار اکثریت جمهوری خواه در کنگره آمریکا مسیر برای حضور ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2024 هموارتر خواهد شد و به احتمال فراوان کنگره دستور توقف پرونده تحقیق و تفحص درباره ترامپ را خواهد داد.

در صورت دست یافتن جمهوری خواهان به اکثریت در کنگره که سناریوی محتمل و اصلی است، باید انتظار نزدیکی بیشتر آمریکا به رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان را داشت. همچنین جمهوری خواهان این قدرت را خواهند یافت که اقدامات و برنامه های دولت بایدن را کندتر نیز بکنند و اجازه ابتکارات جدید را به بایدن ندهند. همچنین درباره آینده مذاکرات احیای برجام تفاوت رویکرد جدی را شاهد نخواهیم بود؛ زیرا دولت تغییر نمی کند و سیاست کلان در قبال ایران از طرف هر دو حزب یکسان است. ولی بااین وجود جمهوری خواهان فشار زیادی را به دولت بایدن وارد می کنند تا رابرت مالی را برکنار کرده و رسماً به مذاکرات احیای برجام خاتمه دهد. راهبرد اصلی سیاست خارجی دولت آمریکا در قبال منطقه غرب آسیا نیز به احتمال فراوان تغییر زیادی نخواهد داشت و همچنان سیاست پیگیری و گسترش توافق ابراهیم که ابتکار ترامپ بود و در دولت بایدن ادامه پیدا کرد، پیگیری خواهد شد.

در پایان می توان دو سناریو اصلی رفتار احتمالی دولت بایدن در دو سال آینده با وجود کنگره دارای اکثریت جمهوری خواه در قبال جمهوری اسلامی ایران را به شرح زیر در نظر گرفت:

  1. مشغولیت دولت بایدن در داخل آمریکا بیشتر خواهد شد و به دلیل عدم همکاری گسترده کنگره می توان امیدوار بود که کمتر به حوزه سیاست خارجی بپردازد و به صورت عمده مشغول رفع مشکلات داخلی از جمله تورم فزاینده باشد تا در انتخابات ریاست جمهوری 2024 بتواند عملکردی قابل دفاع در برابر جمهوری خواهان داشته باشد. (سناریو مطلوب جمهوری اسلامی ایران)
  2. ممکن است دولت بایدن به دلیل عدم توفیقات داخلی و ناکارآمدی در کنترل قیمت ها و تورم، برای انحراف افکار عمومی از مسائل داخلی بر سیاست خارجی تمرکز کند و دست به اقدامات تند و بی پروا بزند تا بتواند اعتماد عمومی را برگرداند. از یک سو وخیم ترشدن وضعیت اوکراین و از سوی دیگر تبلیغات در راستای کمک های تسلیحاتی ایران به روسیه ممکن است منجر به رفتارهای رادیکال از سوی دولت دموکرات آمریکا در قبال ایران شود. (سناریو نامطلوب جمهوری اسلامی ایران)

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (500 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (106 نظر) (فیلم) ورود جالب و معنادار رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی (ره) به همراه مسعود پزشکیان و شعار حیدر حیدر جمعیت (63 نظر) رهبر معظم انقلاب: بعد از فوت پدرم همه‌ی موجودی خانه‌اش 45 هزار تومان شد که نمی‌شد با آن گاز یا یخچال خرید (26 نظر) ریحانه سادات دختر بزرگ شهید رئیسی: سجاده نماز پدرم را در اندونزی تکه تکه کردند و به عنوان تبرّک بین مردم پخش کردند+ویدیو (22 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (18 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (17 نظر) نگاهی به ماشین مازراتی هوش پران علی دایی که همه آرزوشو دارن/ شهریار فوتبال ایران سوار بر دلبر مشکی😍 (18 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (16 نظر) رهبر معظم انقلاب: من در کلاس اول ابتدایی چشمانم ضعیف بود و تخته سیاه و چهره معلم رو نمی‌دیدم +ویدیو/ از 13 سالگی عینکی شدم (16 نظر) هنرمندان و ورزشکارانی که در مراسم نذری پوریا پورسرخ بازیگر سریال کیمیا حضور داشتند/ علی پروین هم بود+عکس (11 نظر) نگاهی به خلوت احساسی آزاده نامداری، مجری پرانرژی در ماه محرم و شال سبزرنگ زیبایش/ حیف جوونیش+عکس (9 نظر) بنز آخرین مدلی که رهبر معظم انقلاب آن را رد کرد: ببرید اینها را بفروشید! (7 نظر) بازیگرانی که در جوانی فوت شده اند + ویدئو با صدای معتمدی سریال گرگ و میش / روحشان شاد چقدر حیف شدن😥 عسل بدیعی، پوپک گلدره و .. (7 نظر) علی دایی: هرکسی گفته ویلای معروف اوشان برای من است بیجا کرده (6 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
انتصاب دکتر رضا فلاحت به‌عنوان معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی سهند
فال روزانه امروز جمعه 29 تیر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز جمعه 29 تیر 1403
دردسر بسته معیشتی دکتر پزشکیان، رئیس جمهور منتخب برای مردم
هیئت معروف بازیگران و هنرمندان سرشناس ایرانی در تهران/ پاتوق رضا گلزار، بهرام رادان و علیرضا واحدی نیکبخت لو رفت+عکس
تغییر چهره باورنکردنی فهیمه سریال پایتخت/ نسرین نصرتی از فهیمه تا حکیمه در انتهای شب
بازیگران و هنرمندان مشهوری که در عروسی شاهانه آمبانی حضور داشتند/ از شاهرخ خان و همسرش تا خواهران کارداشیان با لباس های چشم نواز
قاب زیبایی از فریبا کوثری، عمره سریال "مختارنامه"، در کنار برادر و مادر خوش خنده و پرانرژی اش/ گلدوزی های مانتو مجلسی اش چقدر زیبا و خاصه!
(ویدئو) فوت کوزه گری برای خوشمزه ترین نذری ماه محرم!/فرمول «قیمه نذری» با ادویه های مخصوص آشپز هیئت امام حسین
یادی کنیم از آخرین عکس منتشر شده از بازیگران جوان فوت شده در کنار فرزندان ناز و بانمکشان/ واقعا جگر آدم آتش میگیره واسه بچه‌های دل سوختشون
(تصاویر) بالکن سایه‌بان‌دار و پر از گلدان های ریز و درشت پاشا رستمی، حامد سریال "لحظه گرگ و میش"/ آخه چقدر باسلیقه! اینجا چایی واقعا میچسبه👌
ویدئو فوق احساسی از سینه زنی شهاب حسینی در هیئت عزاداری امام حسین(ع) در شب عاشورا
(عکس) نگاهی به حیاط سرسبز مریم امیر جلالی/ گوشه دنج خانم بازیگر برای کتاب خوانی/ به به چه آرامشی داره/ هارمونی زیبای رنگ های سبز و صورتی
زن نیمه عریان تهران را بهم ریخت!/ زن جوان در چهارراه جهان کودک تهران با واکنش پلیس بازداشت شد
(تصاویر) 5 تا از پرندگانی که شگفت انگیزترین چشمان جهان را دارند/ احتمالا مژه مصنوعی رو از دومی الهام گرفتن، فقط ببین چه مژه‌هایی داره👌
منتخب روز   
(فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!! واکنش عضو دفتر رهبر انقلاب به پست اینستاگرامی پسرش با هشتگ برای ایران، پزشکیان