بیوگرافی مهتاب کرامتی
مهتاب کرامتی یکی از بازیگران معروف سینما میباشد که در بیست و پنجمین روز از مهرماه سال 1349 در شهر ملایر به دنیا آمده است. او علاوه بر بازیگری در زمینه تهیه کنندگی نیز فعالیت دارد، وی همچنین سفیر حسن نیت و صلح یونیسف میباشد. خانم کرامتی فارغ التحصیل رشته میکروبیولوژی و از شاگردان استاد امین تارخ میباشد. وی در سال 1375 در کلاس های استاد تارخ شرکت کرد و در سال 1376 برای بازی در سریال مردان آنجلس معرفی شد.
ورود به تلویزیون
مردان آنجلس
مهتاب کرامتی در سال 1376 زمانی که 27 سال سن داشت در سریال مردان آنجلس نقش هلن همسر ماکسی میلیان را بخوبی ایفا کرد و به شهرت زیادی رسید. او یکی از بازیگران خوش شانسی است که با اولین حضور جلوی دوربین و بازی بسیار روان و حرفه ای توانست مخاطبان زیادی را به خود جلب کرده و به محبوبیت زیادی دست پیدا کند. سریال مردان آنجلس روایتگر اصهاب کهف و خواب 300 ساله آن ها در غار و مشقت هایی که در راه یکتا پرستی با آن روبرو میشوند را روایت میکند که توسط فرج الله سلحشور ساخته و از شبکه اول سیما پخش شد و مورد توجه بسیار زیادی قرار گرفت.
ورود به سینما
مردی از جنس بلور
بعد از شهرت فرواوانی که با بازی در سریال مردان آنجلس بدست آورد بلافاصله برای بازی در فیلم سینمایی مردی از جنس بلور انتخاب شد و در سال 1377 نخستین کار سینمایی خود را رقم زد. مردی از جنس بلور ساخته سعید سهیلی روایتگر داستان زندگی یک فرمانده جانباز جنگ است که وارد ماجرایی پیچیده شده و در نهایت اعدام می شود. مهتاب کرامتی در این فیلم با ابوالفضل پور عرب که در آن سالها سوپر استار سینمای ایران بود همبازی است و بازی خوبی را از خود نشان می دهد.
سیمرغ بلورین با فیلم بیست
او همچنین برای بازی در فیلم بیست موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن از بیست و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر شد.بیست در سال 1387 توسط عبدالرضا کاهانی ساخته شد، این فیلم داستان یک سالن پذیرایی را روایت میکند که صاحب آن قرار است آن را به فروش بگذارد، کارکنان سالن که وابستگی زیادی به کار در آن جا دارند در تلاش هستند تا از فروش آن جا جلوگیری کنند و از همین رو ماجراهای جالبی داستان فیلم را جلو میبرد. مهتاب کرامتی با بازی در این فیلم برای بار سوم با پرویز پرستویی همبازی میشود.
اولین حضور در نمایش خانگی با رقص روی شیشه
تازه ترین فعالیت مهتاب کرامتی مربوط به بازی در سریال خانگی رقص روی شیشه میباشد، او در این سریال با بهرام رادانهمبازی است. رقص روی شیشه اولین تجربه حضور مهتاب کرامتی در سینمای خانگی است که به کارگردانی مهدی گلستانه تولید میشود.
سفیر یونیسف کودکان
کرامتی در زمینهٔ حقوق کودکان و آموزش سلامت وابسته به ایدز از دهه ۲۰۰۰م کوشاست، با یونیسف در چارچوب برنامهٔ پنج ساله مبارزه با ایدز از (۲۰۰۰–۲۰۰۵م) همکاری داشت. کرامتی برگزارکنندهٔ نخستین جشن روز جهانی کودک در ایران در ۱۳۸۶ش/ ۲۰۰۷م می باشد.
او برای پیشینهٔ فعالیت های بشردوستانه و پیگیری هایش در زمینهٔ آموزش دربارهٔ ایدز و آموزش به کودکان، از سوی دفتر تهران صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) در ۱ سپتامبر ۲۰۰۶/ ۱۰ شهریور ۱۳۸۵ به عنوان سفیر حسن نیّت و صلح منصوب شد، به هنگام انتصاب خود اظهار داشت که خواسته قلبی هر انسانی است که کودک بماند و وظیفه هر انسانی است که عطوفت کودکی را منتشر کند. از جمله مأموریت های او در همان سال، برگزاری برنامه های آموزشی برای کودکان در استان کرمان پس از زلزلهٔ ۵ دی ۱۳۸۲ بم، تهیهٔ گزارش از کودکان جنگ زدهٔ لبنان در سپتامبر ۲۰۰۶ (در پی جنگ ۲۰۰۶ لبنان) بود.مدت دورهٔ انتصاب او دو سال بوده است (۲۰۰۶–۲۰۰۸)، با این حال به ادامهٔ مسئولیت خود می پردازد، در فروردین ۱۳۹۰ همکاری خود را با یونیسف برای دو سال تمدید کرد.حکم تمدیدشدهٔ همکاری او با یونیسف تابع خواست و توان اوست و تا زمانی که علاقه داشته باشد، معتبر است.
کرامتی رویکردی به فیلم های مستند دربارهٔ زمینه های کنشگری اش دارد، از جمله در فیلم مستند سرخ(۱۳۸۶) به کارگردانی کیوان علی محمدی بازی نمود. با هادی ساعی در این زمینه نیز همکاری داشته است.
در ۲۵ اوت ۲۰۱۴/ ۳ شهریور ۱۳۹۳ به عنوان سفیر «کودکان امید»، پویشی از سوی شرکت سامسونگ برای فراهم سازی امکانات آموزشی بهتر برای کودکان ایرانی منصوب شد؛همسویی برنامه های این پویش با یونیسف، علت عمدهٔ پذیرش سفیری آن بیان کرد؛ فعالیت هایش در این پویش با محوریت آموزش کودکان نابینا با طرح اصلی کتابخانه های گویا می باشد.در مصاحبه ای به تاریخ اسفند ۱۳۹۵، تأکید کرد که تمام مسائل اجتماعی برایش اهمیت دارد؛ از جمله محیط زیست، آلودگی هوا و حیوان آزاری اما فعالیت های او در محدودهٔ حقوق کودکان است.
فعالیت در موسیقی
او پیشینهٔ عضویت در ارکستر سمفونیک تهران دارد، نخستین بار در ۱۶ دی ۱۳۸۵ دکلمهٔ سمفونی «پیامبر اعظم» ساختهٔ شاهین فرهت را اجرا نمود. در ۱۳۹۴ به عنوان راوی در کنسرت های شهرداد روحانی اجراهایی داشت.در فیلم مستند نلسون ماندلا، برای همیشه به کارگردانی میثم شاه بابایی نیز به عنوان راوی خواند.در آبان ۱۳۹۴ در موزیک ویدئو قطعهٔ «خمُش باش» با صدای همایون شجریان و آهنگسازی ژانو باغومیان از آلبوم مستور و مست برای نخستین بار نقش آفرید.
فعالیت در صنعت پوشاک و طراحی مد
او صاحب یک مزون لباس در منطقهٔ غرب تهران است که از سال ۱۳۷۳ فعالیت دارد و برای یکی از برندهای معروف، به طراحی و تولید لباس می پردازدو از ۱۳۸۲ به تولید صنعتی پوشاک وارد شده است. در مصاحبه ای به تاریخ ۲۲ آذر ۱۳۹۴ گفت که هدفش از تهیه کنندگی و بازیگری کسب درآمد نیست و درآمد اصلی اش از راه کسب وکاری دیگری است، «نمی توانم بیزنس ام را بگویم چون نمی خواهم برایش تبلیغ کنم.» در اسفند ۱۳۹۵ گفت که به دلیل مشغله های بسیار این فعالیت را به طور کامل به شریک کاری اش سپرده است.
فعالیت های بشر دوستانه و اجتماعی و مدنی
پس از زلزلهٔ ۵ دی ۱۳۸۲ بم به بشردوستی و امور خیریه روی آورده و در ۹ دی ۱۳۸۲، از جمله هنرمندانی بود که در همایشی خیریه برای زلزله زدگان بم شرکت داشت. از ۱۳۹۲، آزادی زندانیان محکوم به قصاص از برنامه های است که در زمینه خیریه پیگر آن است و برای جمع آوری دیه و رضایت اولیای دم تلاش هایی داشته است. در این باره او با ستاد دیه ارتباط دارد و شهاب مرادی از یاران اوست؛ در مصاحبه ای منتشرشده در ۱۵ مهر ۱۳۹۲ او تأکید کرد که می خواهد به «مقولهٔ مهربانی و بخشش» بپردازد، و به هیچ عنوان حقِّ اولیای دم را نادیده نمی گیرد و در پی «گذشت و بخشش از حق» از سوی آن هاست، «خواهش می کنیم مهربان باشند و مهربانی را به جامعه بیاموزند وگرنه قصاص حقشان است و می توانند مطابق با آنچه دین به آنها اختیار داده عمل کنند.»، «در خیلی از مسایل زندگی، دین ما حکم داده. یعنی ما به راحتی هر زمان دچار سرگشتگی شویم می توانیم به دینمان رجوع کنیم. فقط در مورد قصاص برعهده خودمان گذاشته شده که انتخاب کنیم.» در ۱۵ تیر ۱۳۹۵ در نمایشگاه خیریهٔ آثار کارگاه آموزشی نادره حکیم الهی (مادر ترانه علیدوستی، سنگ تراش و سفالکار) در رشت مشارکت نمود که عواید حاصل از فروش این حراجی-نمایشگاه صنایع دستی به پرورشگاه مژدهی اختصاص داده شد. در اکران های خیریه نیز مشارکت دارد، بخشی از عواید فروش فیلم صفر تا سکو را به زلزله زدگان کرمانشاه اختصاص داد.
کارنامه هنری مهتاب کرامتی
سینمایی
- مردی از جنس بلور (1377)
- مومیایی 3 (1378)
- مرد بارانی (1378)
- بهشت از آن تو (1379)
- شاه خاموش (1382)
- هشت پا (1383)
- رستگاری در 8/20 دقیقه (1383)
- حس پنهان (1385)
- آدم (1385)
- آتش سبز (1386)
- دوزخ، برزخ، بهشت (1387)
- بیست (1387)
- آدم کش (1388)
- آلزایمر (1389)
- زندگی خصوصی آقا و خانم میم (1390)
- فرزند چهارم (1391)
- مزار شریف (1393)
- عصر یخبندان (1393)
- ارغوان (1393)
- مرداد 1395
- ماجان (1395)
- جاده قدیم (1396)
- بهت (1396)
- نمایش خانگی
- رقص روی شیشه (مهدی گلستانه) (1397)
تلویزیون
- مردان آنجلس (فرج الله سلحشور) (1376)
- خاک سرخ (ابراهیم حاتمی کیا) (1379)
- روزهای بیاد ماندنی (همایون شهنواز)،(تورج منصوری) (1381)
نمایش خانگی
- رقص روی شیشه (مهدی گلستانه) (۱۳۹۷)
مستند
- صفرتا سکو (تهیه کننده مهتاب کرامتی 1395)
تقدیرها و نامزدی ها
- 8 اکتبر 2000/ 17 مهر 1379:نامزد بهتر بازیگر زن، دومین جشنواره فیلم های کمدی.
- 12 دسامبر 2003/ 21 آذر 1382:نامزد بهترین بازیگر زن درام برای بازی در خاک سرخ، هفتمین جشن دنیای تصویر (حافظ).
- 22 سپتامبر 2007/ 31 شهریور 2007:تقدیر از سوی خانهٔ فرهنگ ایران در فرانسه.
- 23 دسامبر 2007/ 2 دی 1386:نشان افتخار ملی فعالیت های اجتماعی، جشن شب چلهٔ چلچراغ.
- 10 فوریه 2009/ 22 بهمن 1387:بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای بازی در بیست، بیست و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر.
- 11 فوریه 2011/ 22 بهمن 1389:بهترین بازیگر زن و دیپلم افتخار برای بازی در آلزایمر بیست و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر.
- 23 اوت 2013/ 31 شهریور 1392:بهترین بازیگر زن برای بازی در فرزند چهارم، جشنواره BIAFF (جشنواره بین المللی فیلم خانهٔ هنر باتومی).
- 31 مه 2015/ 10 خرداد 1394:بهترین بازیگر زن برای بازی در اشباح، جشنوارهٔ ایماجین ایندیا.
- 2 ژوئن 2015/ 12 خرداد 1394:بهترین بازیگر نقش اول زن برای بازی در عصر یخبندان مشترکاً با آهو خردمند، پنجمین دوره جشنواره فیلم شهر.
- 1 نوامبر 2015/ 10 آبان 1394:دیپلم افتخار برای بازی در عصر یخبندان، انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران.
- 24 ژوئیه 2016/ 3 مرداد 1395:بهترین بازیگر زن سینمای ایران، شانزدهمین جشن دنیای تصویر (حافظ).
- 17 نوامبر 2016/ 27 آبان 1395:بهترین بازیگر زن برای بازی در مزارشریف، جشنواره بین المللی فیلم چنای.
- 12 نوامبر 2016/ 22 آبان 1395:نشان فیروزه برای صفر تا سکو مشترکاً با طهورا ابوالقاسمی، دهمین جشنواره بین المللی سینماحقیقت.
- 18 ژانویه 2018/ 28 دی 1396:تندیس و دیپلم افتخار بهترین مستند بلند برای صفر تا سکو مشترکاً با طهورا ابوالقاسمی، یازدهمین جشنواره فیلم های ورزشی ایران.