به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، ستاره محمودی، کارشناس تغذیه و رژیم درمانی - بدون شک پدر و مادر شدن یکی از بزرگترین لذت های دنیا است و داشتن فرزندی سالم آرزوی هر زن و شوهری اما برای یک بارداری سالم باید نکات زیادی را رعایت کرد. مثلا لازم است رژیم غذایی خود را کمی تغییر دهید تا هم دچار اضافه وزن زیاد نشوید و هم کودک سالمی داشته باشید. اما یک تغذیه صحیح به چه معنا است؟ بدون شک قبل از بارداری باید خوردن غذاهای مغذی را شروع کنید زیرا برای داشتن یک بارداری سالم به آن نیاز دارید. سعی کنید هر روز حداقل 2 فنجان میوه و 2 و نیم فنجان سبزیجات همچنین مقدار زیادی غلات کامل (سبوس دار) و غذاهایی که کلسیم بالایی دارند مانند شیر و ماست بخورید. اگر به ماهی هم علاقه دارید، آن را زیاد مصرف کنید زیرا در افزایش هوش کودک تان موثر است.
شروع بارداری و تغییرات رژیم غذایی
نمایه توده بدنی (BMI) یکی از معیارهایی است که نشان می دهد یک خانم باردار به چه مراقبت هایی نیاز دارد. اگر با شروع بارداری مصرف وعده های منظم غذایی به تهوع یا ناراحتی های گوارشی منجر شود، شکستن این وعده ها و تقسیم کردن آن به ۵ تا ۶ وعده کوچک و سبک خیلی کمک می کند که مشکلات کاهش یابد! ما معمولا با شروع بارداری، به ویژه اگر تهوع وجود داشته باشد، مصرف وعده های کوچک را هر ۲ تا ۳ ساعت یک بار، به نحوی که در هر وعده از گروه های غذایی متنوع استفاده شود و در ضمن، از مواد غذایی سرخ شده یا پرادویه زیاد استفاده نشود؛ توصیه می کنیم. گرسنه ماندن طولانی طبیعتا خوب نیست. در عین حال چون هم زمان با حالت تهوع، خانم ها یبوست هم دارند، بهتر است از غذاهای فیبرداری مثل نان های سبوس دار (سنگک، بربری، نان جو و نان گندم قهوه ای)، میوه و سبزی به میزان فراوان استفاده کنند.
چرا تغذیه دوران بارداری مهم است؟
در ماه های اول که ماه های تشکیل لقاح و رشد اولیه جنین است، خیلی مهم است که نیازهای زن باردار به اندازه کافی تامین شود و در عین حال نیازهای جنین هم برآورده شود؛ یعنی مهم است که خانم باردار از تمام گروه های غذایی استفاده کند و به درستی با مشکلاتی که در این دوره موجود است (تهوع صبحگاهی، یبوست، ترش کردن و سوزش سردل) برخورد کند. توصیه من این است که وقتی خانمی متوجه می شود باردار است یا حتی قبل از آن، وقتی تصمیم می گیرد باردار شود؛ باید با مراجعه به یک متخصص وضعیت آهن و کم خونی، کم وزنی یا اضافه وزن خود را چک کرده و درمان کند و با یک برنامه غذایی خوب زمینه سلامت خودش و جنین اش را فراهم آورد. تاکید می کنم که مصرف تمامی گروه های غذایی (نان و غلات، میوه و سبزی، گوشت، حبوبات و تخم مرغ، لبنیات و حتی چربی ها) در ۳ ماهه نخست بارداری ضروری است. از میان این گروه ها که باید به میزان متعادل مصرف شوند، مصرف پروتئین و ویتامین ها و املاح به ویژه در صورت کمبود آهن در بدن خانم باردار بسیار بااهمیت است. بهتر است خانم های باردار، مصرف نوشیدنی های کافئین داری مثل چای و قهوه یا شکلات را کاهش دهند و مواد قندی ساده ای مثل شیرینی را هم کمتر مصرف کنند تا جلوی اشتهای شان با خوردن غذاهای غیرمغذی گرفته نشود.
تاثیر تغذیه بر سلامت و جنسیت جنین
این بحث وجود دارد که میزان اسیدیته یا قلیایی بودن غذا که بر اسیدیته یا قلیایی بودن مجرای تناسلی اثر می گذارد، در زمان لقاح می تواند بر جنسیت جنین تاثیر بگذارد. در واقع گفته می شود اگر در زمان لقاح بتوان نوع قلیایی بودن یا اسیدیته بودن غذای فرد را کنترل کرد، می توان در انتخاب جنسیت جنین دخالت کرد. من شخصا در رابطه با این موضوع کار نکرده ام اما باید گفت این روش گرچه صددرصد موفقیت آمیز نیست اما می تواند کمک کننده باشد. انواع گوشت سفید، میوه و سبزیجات موجب اسیدی شدن می شود اما گوشت قرمز، لبنیات و آجیل قلیایی شدن را به همراه دارند. این در حالی است که اسیدیته احتمال بروز جنسیت مونث و قلیایی بودن زمینه جنسیت مذکر را فراهم خواهد آورد. برخی افراد سعی می کنند با نوع ویار یک خانم باردار جنسیت فرزند او را پیش بینی کنند اما باید بگویم این موضوع از نظر علمی ثابت نشده و مثال های نقض آن زیاد بوده است.