مزایا و معایب نداشتن فرزند مقایسه ای دشوار است. از ابتدای خلقت آوردن فرزند راهی برای ادامه نسل انسان بوده و بعد از ازدواج بسیاری از افراد اقدام به داشتن فرزند می کنند اما عده ای هم به دلیل ترس هایی که دارند از تجربه این حس خودداری می کنند. عوامل متعددی در نداشتن فرزند نقش دارند که ممکن است خواسته یا ناخواسته باشد. در این مقاله به بررسی مزایا و معایب نداشتن فرزند و همچنین دلایل تاثیرگذار روی این موضوع پرداخته شده است.
معایب نداشتن فرزند
هیچ وقت نباید بدون فکر و صرفاً براساس احساسات آنی تان اقدام به داشتن فرزند کنید. با چنین تصمیماتی زندگی خود و فرزندتان را تحت تأثیرات منفی قرار می دهید. بنابراین پیش از اتخاذ تصمیم، خوب فکر کنید و شرایط خود را بسنجید. ما در ادامه این مطلب، شما را با معایب نداشتن فرزند آشنا می کنیم تا بتوانید با در نظر گرفتن آن ها، تصمیم درستی برای زندگی خود و فرزندتان بگیرید و بین بچه داشتن یا نداشتن، انتخاب درستی داشته باشید.
1- بی انگیزگی
زمانی که خانواده ای فرزند می آورد انگیزه والدین برای رشد در همه زمینه ها بالا می برد. پدر خانواده سعی می کند بیشتر تلاش کند تا معیشت خانواده دچار مشکل نشود و حتی اوضاع اقتصادی را به کیفیت بالاتری ارتقا دهد. برای نمونه با آمدن فرزند، خانواده سعی می کند خانه بزرگتر و بهتری نسبت به قبل تهیه کند تا راحتی و رفاه بیشتری داشته باشند.با آمدن فرزند زن و مرد روز خود را با انگیزه بیشتری شروع می کنند و سعی می کنند زمان و فعالیتشان را مدیریت کنند و به خوبی از فرصت ها بهره ببرند. در خانواده ای که فرزند دارند پدر و مادر مدیر تر و مسولیت پذیرتر می شوند و برنامه ریزی بهتر و دقیق تری خواهند داشت. بنابراین نداشتن فرزند در مواردی باعث سستی و اهمال در انجام امور مربوط به زندگی می شود و فرد انگیزه کافی برای تلاش نخواهد داشت.
2-نبودن نشاط و شور در خانواده
صدای خنده و گریه کودک کانون خانواده را از سکوت و یکنواختی خارج می کند. بازی کردن با کودک، رسیدگی به کار های او، درست کردن غذایی لذیذ برای فرزند و دیدن شادی و نشاط فرزند روحی تازه به خانواده می بخشد. زمانی که سر و صدای فرزند در خانواده می پیچد خانواده سرشار از عشق و نشاط می شود.پدر و مادر از تک تک تلاش هایی که برای فرزندش می کند احساس خشنودی دارد و دیدن خوشحالی فرزند قطعاً حس رضایتمندی و مفید بودن به آن ها می دهد. اگر خانواده ای از آوردن فرزند علی رغم داشتن شرایط لازم امتناع کند از تمامی این حس های ویژه محروم خواهد بود. خانواده شاد بدون فرزند تقرییا نادر است.
3-عدم تجربه حس مادری و پدری
به طور غریزی درون هر فردی علاقه ای برای پدر یا مادر شدن وجود دارد و همه ی انسان ها از اینکه موجودی از وجود خودشان داشته باشند لذت می برند. خانواده ای که به هر دلیلی فرزند نمی خواهد این نعمت پدر یا مادر شدن را از دست خواهد داد و این احساس فوق العاده و ویژه را تجربه نخواهند کرد.
4-انگیزه کمتر برای یادگیری و تجربه
با آمدن فرزند مسولیت های والدین در زمینه رسیدگی و تربیت فرزند بیشتر می شود به همین دلیل والدین در محیط های مختلف که خانواده ها و فرزندانشان حضور دارند به دنبال تجربه و یادگیری هستند. والدین سعی می کنند مهارت ها و اصول فرزند پروری را آموزش ببینند تا در زمینه تربیت فرزند موفق باشند و همین موضوع به رشد آگاهی و شخصیتی افراد کمک شایانی می کند. در مقابل افرادی که تجربه مادری یا پدری ندارند کمتر برای این موضوع زمان می گذارند و در نتیجه تجربه و مهارت کمتری خواهند داشت. لازم است راه های حفظ انگیزه دیگری را برای این کار امتحان کنید.
5-عدم احساس ارزشمندی
پدری که نیاز های مالی و عاطفی خانواده اش را برطرف می کند و لبخند رضایت فرزندش را می بیند یا مادری که غذای مورد علاقه فرزندش را تهیه می کند و با قدردانی فرزندش رو به رو می شود تماماً وجودش سرشار از احساس ارزشمندی و مفید بودن می شود و از اینکه می تواند خانواده ای را مدیریت کند احساس رضایت مندی و خشنودی خواهد داشت. فردی که از پدر یا مادر بودن امتناع می کند این حس رضایت فردی را تجربه نمی کند و درون خود همواره خلأ هایی را حس خواهد کرد.
6-نداشتن امید به آینده
همواره افرادی که صاحب فرزند هستند در تکاپو و تلاش برای فراهم کردن شرایطی ایده آل برای فرزندانشان هستند و برای آینده آن ها و خانواده برنامه ریزی می کنند و رو به جلو حرکت می کند. خانواده همراه با فرزند سرشار از امید به زندگی هستند و برای پیشرفت خود تلاش می کنند. زوجی که فرزند ندارد انگیزه ی زیادی برای آینده و اتفاقاتی که پیش می آید ندارد و از فرصت های زندگی به خوبی استفاده نمی کند چرا که انگیزه مهمی به نام فرزند را ندارد.
7-عدم بقای نسل فرد
بدیهی ترین مسئله عدم انتقال وراثت و ژن زوجین به نسل بعد است و افراد بدون فرزند نسل خود را نمی توانند ادامه دهند. خانواده زمانی که موجودی از پوست و خون خود داشته باشد که می تواند حامی و پشتیبان او باشد و تجربیاتش را در اختیارش قرار دهد بی شک زندگی متفاوت تری را نسبت به خانواده بدون فرزند تجربه میکند.
8-نبود مزایای بارداری
زنانی که باردار نشده اند خیلی بیشتر در معرض ابتلا به Ms خواهند بود و در زنانی که زایمان کرده اند بهبودی بیماری ام اس مشاهده شده است. بارداری خطر مبتلا شدن به انواع سرطان ها را کاهش می دهد. زنانی که دوران بارداری و زایمان را تجربه نمی کنند با درصد بالایی در معرض ابتلا به سرطان رحم سرطان پستان هستند. در دوران بارداری خطر ابتلا به فیبروم رحمی کاهش می یابد و افرادی هم که درگیر این بیماری هستند در این دوره بیماری شان متوقف می شود.زنان در دوره شیردهی از بیماری دیابت در امان هستند و خطر ابتلا به انواع بیماری در این دوره کاهش می باید بنابراین در خانم هایی که از بارداری خودداری می کنند با درصد بیشتری در معرض درگیری به انواع بیماری ها هستند.
9-نداشتن فرصت تغییر سبک زندگی
زمانی که فرد اقدام به بارداری می کند الگوی صحیح تغذیه ای و حتی رفتاری را جایگزین سبک زندگی قبلی خودش می کند. معمولاً افراد سیگاری در این دوره سعی می کنند استعمال سیگار و دخانیات و از این قبیل موارد را کنار بگذارند و زندگی سالم تری را تجربه کنند. در دوره بارداری مادر رژیم غذایی ویژه و سالم تری را جایگزین می کند و متقابلاً در بسیاری از خانم هایی که تجربه حاملگی و زایمان ندارند سبک زندگی ناصحیح ادامه دار خواهد بود.
مزایای نداشتن فرزند
امروزه میل به فرزندآوری کمتر شده و به حدی رسیده که برخی از زوج های جوان، ترجیح می دهند فرزندی نداشته باشند. شرایط سخت زندگی در همه جای دنیا باعث شده که زندگی بدون بچه و نداشتن فرزند، خیال زوجین را از خیلی جهات آسوده نگه دارد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا در ادامه این مقاله مزایای نداشتن فرزند را هم بررسی کنیم.
فرزنددار شدن، نیاز به هزینه های زیادی دارد
فرزنددار شدن، به دنیا آمدن او، وسایل بچه و بزرگ کردن او، اتفاقی است که نیاز به هزینه های زیادی دارد. بنابراین این موضوع یکی از معایب بچه دار شدن است. بنابراین اگر فرزندی نداشته باشید و خودتان هم مدیریت مالی خوبی داشته باشید، بیشتر می توانید پول جمع کنید و پس انداز کنید.
تهیه راحت مسکن
خانواده های بدون فرزند شرایط آسان تری برای پیدا کردن مسکن دارند و معمولاً بخاطر نداشتن فرزند به راحتی گزینه مناسبی برای اسکان پیدا می کنند. در جامعه امروزی صاحبان مسکن تمایل دارند خانه خود را در اختیار خانواده های کوچک و کم جمعیت قرار دهند تا از سر و صدا و خرابی های احتمالی جلوگیری کنند و برای آن ها خانواده های بدون فرزند در اولویت قرار دارند.
هیچ تضمینی وجود ندارد که بچه هایتان شما را کاملا دوست خواهند داشت
ممکن است بچه های شما زمانی که بزرگ شوند، از سبک تربیتی یا از اخلاق و رفتار شما شکایت کنند و گله مند باشند یا بگویند که به خاطر یک سری دلایل یا اتفاقات، شما را دوست ندارند یا از شما راضی نیستند. اگر قصد بچه دار شدن دارید، به هر حال باید آمادگی شنیدن چنین نارضایتی هایی از فرزندتان را داشته باشید.
تربیت کردن بچه، دشوار است
اگر اصول درست تربیت فرزند را ندانید، قطعا در تربیت کردن فرزندتان دچار مشکل خواهید شد. مشکلاتی که بعدا در آینده بچه هایتان نیز تاثیر زیادی خواهد گذاشت. بنابراین اگر قصد بچه دار شدن دارید، حتما اصول تربیت فرزند را به خوبی یاد بگیرید تا فرزندی سالم و موفق تربیت کنید.بدیهی است خانواده ای که فرزند ندارد نگرانی جهت تامین نیاز ها و خواسته های فرزند و آینده ی او را تجربه نمی کند. این خانواده دغدغه برنامه ریزی برای آینده تحصیلی و اقتصادی فرزند را ندارد و بار روانی کمتری را از این جهت متحمل می شود.
ممکن است فرزندتان را در طی اتفاقات تلخ، از دست بدهید
همه ما می دانیم که لحظه لحظه زندگی ما، خطر است یعنی هیچ تضمینی وجود ندارد که عزیزان مان را از دست ندهیم با اینکه می دانیم که هیچ کدام مان زندگی ابدی و جاودانه نداریم. بنابراین اگر قصد بچه دار شدن دارید، نباید به طور افراطی و بیمارگونه به او وابسته باشید، بلکه باید این گوش به زنگی را داشته باشید که شاید روزی او را از دست بدهید. البته منظورمان این نیست که با اضطراب زندگی کنید اما نباید انتظار زندگی جاودانه داشته باشید چون زندگی هم پر از شیرینی و خوشی است و هم پر از خطر برای همه ما آدم ها.
بزرگ کردن فرزند دشوار است و باعث خستگی شما می شود
بی خوابی کشیدن در اوایل نوزادی فرزندتان و بعد از آن رسیدگی کردن به او و… همه و همه انرژی زیادی از شما می گیرد و می تواند باعث خستگی شما شود. البته بسیاری از مادرها و پدرها می گویند که این خستگی، شیرین است اما به هر حال باید آمادگی آن را داشته باشید و از لحاظ روانی و جسمانی، نسبتا قوی باشید.
وقت نمی کنید به خودتان برسید
مخصوصا در اوایل نوزادی که باید تمام توجه تان به بچه باشد، شاید وقت بسیار کمی برای رسیدگی کردن به خودتان را داشته باشید. بنابراین باید آمادگی کمی ایثارگری کردن به خاطر فرزندتان را داشته باشید تا روی روال بیفتید و بتوانید گاهی فرزندتان را پیش همسرتان یا خانواده ها بگذارید و خودتان به کارهای شخصی تان برسید.
شاغل بودن و بچه دار بودن به صورت همزمان سخت است
اگر شاغل هستید و همزمان می خواهید بچه دار شوید، باید آمادگی مدیریت شغل و رسیدگی به فرزندتان به صورت همزمان را داشته باشید و این توانایی را هم داشته باشید، وگرنه دچار مشکل خواهید شد. باید برنامه ریزی دقیق و قوی داشته باشید.در اکثر موارد خانواده هایی که زن و مرد هر دو شاغل هستند، برای نگهداری فرزند از پرستار کمک می گیرند که به تبع هزینه هایی را به دنبال دارد. خانواده های بدون فرزند دیگر دغدغه این موضوع را ندارد و نگرانی از جهت نگهداری فرزند و یا گرفتن پرستار را نخواهند داشت.
ممکن است انگیزه خود برای رسیدن به اهداف شخصی تان را از دست بدهید
از آنجایی که بچه داری، بیشتر وقت و انرژی شما را می گیرد، ممکن است کم کم حس کنید حوصله پیگیری اهداف تان را ندارید یا بی انگیزه شده اید. باید برای این موضوع آمادگی داشته باشید و بتوانید دوباره در خودتان انگیزه ایجاد کنید تا به اهداف شخصی تان هم برسید. درواقع نباید تمام زندگی تان روی بچه تان خلاصه شود.
استرس و اضطراب را تجربه خواهید کرد
حتما دیده اید که مادرها و پدرها اکثر مواقع چقدر نگران هستند و چقدر استرس دارند. این احساسات را شما هم به خاطر فرزندتان تجربه خواهید کرد. اضطراب کشیدن برای آینده او، اضطراب کشیدن برای اتفاقاتی که ممکن است برایش بیفتد و… همه این موارد، بار عاطفی و روانی زیادی برایتان به دنبال دارد.
بارداری، سختی های خاص خودش را دارد
بارداری هم سختی های خاص خودش را دارد البته اگر اصولی و با آگاهی پیش بروید، موفق خواهید شد، بارداری سالم و خوبی داشته باشید. بنابراین آگاهی داشتن از مراحل بارداری و اتفاقاتی که ممکن است پیش بیاید و همچنین دریافت حمایت همسر در این دوران، می تواند حاملگی را برای شما تسهیل کند.
جمع بندی
یکی از مسائل و دغدغه هایی که بسیاری از زوج های جوان را درگیر می کند، مسئله فرزند داشتن یا نداشتن است. دنیای امروزه پیچیدگی های گسترده ای دارد و دیگر فرزندآوری به اندازه سال های قبل آسان به نظر نمی رسد. زوجین دائماً خودشان را در تقابل با مشکلات متعدد می بینند و در چنین وضعیتی سوالی که پیش می آید این است؛ آیا واقعاً نداشتن بچه و زندگی بدون فرزند بهتر نیست؟ خیلی وقت ها فواید زندگی بدون فرزند، خیلی بیشتر از معایب آن در نظرمان پررنگ جلوه می کند؛ اما باید بدانیم نداشتت بچه معایبی نیز دارد که گاهی بسیار مخرب هستند و وزنه معایب زندگی بدون فرزند، بسیار سنگین تر از فواید آن است.
در این مقاله سعی کردیم تا شما را با مزایا و معایب نداشتن فرزند آشنا کنیم. نه تنها در این مورد، بلکه در هر مسئله ای باید سعی کنید پیش از تصمیم گیری، همه جوانب امر را خوب بسنجید و بعد اقدام به انتخاب کنید. بنابر این ابتدا مزایای فرزند نداشتن و معایب نداشتن فرزند در زندگی را بررسی کنید و سپس در این مورد تصمیم بگیرید.