بررسی جرم حمل سلاح سرد در قانون مجازات اسلامی
سلاح سرد چیست؟
مطابق آیین نامه اجرایی قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز، سلاح سرد اینگونه تعریف شده است:
وسایل، آلات و ادواتی که برخلاف اسلحه های گرم در اثر استفاده، صدا، شعله و حرارت ایجاد ننموده و اصابت آنها به بدن منجر به ایجاد پارگی، خونریزی، از کار افتادن موقت یا دائم اعضا و در نهایت آسیب جسمی و روحی و یا فوت میشود.
سلاح سرد جنگی نیز سلاحی است که از آن در نیروهای مسلح برای نبرد تن به تن و دفاع شخصی استفاده می گردد، از قبیل سرنیزه قابل نصب روی سلاح جنگی و کارد سنگر و تیر و کمان غیر متعارف.
بنابراین طبق تعریف قانون از سلاح سرد انواع وسایل تیز و برنده یا ادواتی که با ضربه زدن باعث آسیب جسمی میشود و هنگام استفاده شعله و حرارت و صدا ندارد، سلاح سرد محسوب میشود مانند چاقو، قمه، پنجه بوکس، باتون ( باتوم ) و وسایلی از این قبیل.
جرم حمل سلاح سرد (چاقو، اسپری فلفل و شوکر)
برای اینکه عملی جرم تلقی شود می بایست در قانون حدود و شرایط آن تعیین شده باشد و آن رفتار به عنوان جرم تعریف شده باشد، به عبارت دیگر برای آن مجازات تعیین شده باشد.
معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه در این خصوص اعلام کرده است که:
حمل هرگونه سلاح سرد از قبیل افشانه ها و شوکر بدون مجوز و یا چاقو، قمه، شمشیر و پنجه بوکس به منظور قدرتنمایی، درگیری، اخاذی، جرح و مانند آن جرم است و فرد مرتکب به مجازات مقرر محکوم می شود.
حمل سلاح سرد نیز مطابق قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز، جرم انگاری شده است:
وارد کردن هر نوع سلاح، مهمات، اقلام و مواد تحت کنترل به کشور، خارج کردن آنها از کشور، ساخت، مونتاژ، نگهداری، حمل، توزیع، تعمیر و هرگونه معامله آنها بدون مجوز مراجع ذی صلاح جرم است و مرتکب به مجازاتهای مندرج در این قانون محکوم میشود.
مجازات جرم حمل سلاح سرد (چاقو، اسپری فلفل و شوکر) چیست؟
در قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات به طور کلی برای حمل سلاح سرد مجازاتی تعیین نشده است و صرفا برای حمل سلاح سرد جنگی مجازات تعیین شده است بدین معنا که تشخیص سلاح سرد جنگی از عادی به عهده دادگاه رسیدگی کننده است.
به موجب ماده 617 قانون مجازات اسلامی هر کس به وسیله چاقو و یا هر نوع اسلحه دیگر تظاهر یا قدرتنمایی کند یا آن را وسیله مزاحمت اشخاص یا اخاذی یا تهدید قرار دهد یا با کسی گلاویز شود در صورتیکه از مصادیق محارب نباشد به حبس از شش ماه تا دو سال و تا (74) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
بنابر تبصره یک این ماده، حمل قمه، شمشیر، قداره و پنجه بوکس در صورتی که صرفا به منظور درگیری فیزیکی و ضرب و جرح باشد جرم محسوب شده و مرتکب به حداقل مجازات مقرر در این ماده محکوم میگردد. همچنین به موجب تبصره دو این ماده تولید، عرضه یا حمل ادوات موضوع تبصره یک در موارد ورزشی، نمایشی، آموزشی و نیاز ضروری اشخاص برای استفاده شغلی یا دفاع شخصی پس از دریافت مجوز بلامانع است. بنابراین به موجب قانون می توان گفت که مجازات حمل سلاح سرد حبس از شش ماه تا دو سال و تا (74) ضربه شلاق میباشد.
آیا حمل سلاح سرد مصداق محاربه است؟
مطابق قانون مجازات اسلامی جرم محاربه عبارت است از: کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنها، به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد.
هرگاه کسی با انگیزه شخصی به سوی یک یا چند شخص خاص سلاح بکشد و عمل او جنبه عمومی نداشته باشد و نیز کسی که به روی مردم سلاح بکشد ولی در اثر ناتوانی موجب سلب امنیت نشود، محارب محسوب نمیشود.
فرد یا گروهی که برای دفاع و مقابله در برابر یک شخص یا در برابر ماموری که از حدود و وظایف قانونی خود خارج شده است و همچنین در مقام دفاع مشروع دست به سلاح سرد یا گرم ببرد، محارب نیست.
بنابراین با تعبیر قانون از جرم محاربه تفاوت آن با جرم حمل سلاح سرد مشخص می شود. به عبارت دیگر چنانچه حمل سلاح سرد برای ایجاد ترس و وحشت و به قصد جان، مال و ناموس مردم و به منظور ایجاد ناامنی باشد، محاربه محسوب میشود. اما همانطور که ذکر شد در صورتی که حامل سلاح سرد هدف شخصی برای کشیدن سلاح به روی یک یا چند نفر معین داشته باشد محارب محسوب نمیشود و صرفاً به مجازات حمل سلاح سرد و یا دیه آسیبی که وارد نموده است محکوم میشود.