هر شهری در ایران یک یا چند نان و شیرینی مخصوص به خودش رو داره که اون ها رو هیچ جای دنیا نمیشه پیدا کرد. نان و شیرنی های سنتی و محلی شهرهای مختلف ایران هر کدوم عطر و طعم ویژه ی خودشون رو دارن و به روش خاصی درست میشن. اغلب شیرینی های محلی و سنتی از نوع شیرینی های خشک بوده که معمولا همراه با چای سرو میشن. بافت این شیرینی ها بیشتر شبیه به نانه ولی چون طعمشون شیرینه معمولا به عنوان شیرینی شناخته میشن. درسته که خیلی از این شیرینی ها به روش های سنتی و محلی و در تنور پخته میشن ولی خیلی از اون ها رو میشه تو خونه هم درست کرد، اگرچه طعم محلی اون ها یه چیز دیگه اس! امروز می خوایم یکی از شیرینی های محلی زنجان که خیلی معروفه و در اغلب شهرهای ایران شناخته شده اس رو بهتون معرفی کنیم. اسم این شیرینی که بافتی شبیه به نان داره، چای چورکه که اون رو به شهر خلخال هم نسبت دادن. همون طوری که از اسم چای چورک یا همان نان چای زنجان پیداست، این شیرینی به همراه چای سرو میشه. چورک به زبان ترکی به معنی نانه و در نتیجه چای چورک یا همان چای چورگی به معنی نان چای هست. این شیرینی ظاهری ساده و بیضی شکل داره که روی اون چند خط موازی وجود داره و کمی کنجد یا خرفه برای تزیین ریخته میشه. از اونجایی که در مواد اولیه ی این نان از شکر استفاده میشه و طعم شیرین داره، بیشتر در دسته ی شیرینی های خشک قرار می گیره تا نان. چای چورگی یا نان چای به ویژه در ماه رمضان طرفدارهای زیادی پیدا می کنه و خیلی از ازش استقبال میشه. شما می تونید این شیرینی محلی زنجان رو که طعمی بی نظیر داره، به سادگی تو خونه درست کنید و از خوردنش لذت ببرید.
مواد لازم برای تهیه چای چورک
- آرد: یک کیلوگرم
- تخم مرغ: ۲ عدد کامل + یک عدد زرده تخم مرغ
- شیر: نصف لیوان
- شکر: یک لیوان
- وانیل: ۱/۲ قاشق چای خوری
- هل: ۱/۲ قاشق چای خوری
- بکینگ پودر: یک قاشق مرباخوری
- روغن مایع: نصف لیوان
- پور خمیر مایه: یک قاشق چای خوری
- گلاب: ۲ قاشق غذاخوری
- زعفران دم کرده: یک قاشق غذاخوری
- کنجد: به مقدار لازم
طرز تهیه چای چورک
ابتدا دو تخم مرغ را در ظرفی شکسته، شکر، هل و وانیل را اضافه کنید و خوب با هم زن برقی هم بزنید تا کاملا سفید و کشدار شود.
سپس روغن مایع، شیر و گلاب را اضافه کنید.
آرد الک شده را با خمیر مایه و بکینگ پودر مخلوط کنید و آن را کم کم به مواد اضافه کنید و آرام هم بزنید.
بعد از مخلوط کردن مواد شروع به ورز دادن خمیر با دست کنید تا خمیر لطیفی به دست آید.
حال خمیر را درون ظرفی گذاشته و روی آن را با نایلون یا سلفون پوشانده و به مدت یک ساعت در دمای محیط استراحت دهید تا اصطلاحا خمیر به عمل بیاید و حجم آن بیشتر شود.
سپس از خمیر به اندازه ی یک نارنگی کوچک برش زده، آن را در دست گلوله کرده و به شکل طنابی حدودا ده سانتی دربیاورید. بعد با وردنه صاف کنید. دقت شود ضخامت آن می بایست بین نیم تا یک سانتی متر باشد.
حال خمیرهای آماده شده را با فاصله روی سینی فر که کف آن را چرب کرده یا کاغذ روغنی قرار داد ه اید بچینید.
برای رومال شیرینی، یک عدد زرده ی تخم مرغ را با کمی نمک، مقداری زعفران دم کرده و یک قاشق مرباخوری روغن مایع خوب مخلوط کنید و روی خمیرها بمالید.
بعد با چنگال رویش را طرح بزنید و کنجد بریزید.
حال سینی را در فری که قبلا با دمای 180 درجه گرم شده، قرار داده و به مدت نیم ساعت بپزید.
در انتها چند دقیقه هم فر را در حالت گریل قرار داده تا روی شیرینی ها به خوبی طلایی شود.
سینی فر را از فر خارج کرده و بگذارید شیرینی ها کاملا سرد شوند. برای این که شیرینی ها خشک نشوند می بایست آن ها را در نایلون یا ظرف در بسته قرار دهیم.