حتما تا به حال برای همه ما پیش آمده است که نتوانیم به راحتی طلای اصل را از طلای تقلبی و بدل تشخیص دهیم. زیورآلاتی که هدیه گرفته ایم، قطعه طلاهایی که از مادر بزرگ هایمان به دست ما رسیده یا شاید قصد خرید قطعه طلایی دست دوم را داشته باشیم. در هر کدام از این موقعیت ها و دیگر شرایط ها باید بدانیم زیورآلاتی که به دست ما رسیده اند، واقعا طلا هستند یا نه؟! در بلاگ طلامگ، 10 روش تشخیص طلای اصل از تقلبی را به طور دقیق و واضح شرح می دهیم؛ تمام این روش ها به روز و تایید شده از خبرگزاری های بین المللی هستند و تحت نظر متخصصان اتحادیه طلا و جواهرات قرار گرفته شده اند؛ که به شما کمک می کنند تا در خانه بتوانید زیورآلات خود را مورد سنجش و ارزیابی قرار دهید. البته بهتر است برای تست به یک روش بسنده نکنید و چند روش که برای شما راحت ترست را امتحان کنید، تا ارزیابی دقیق تر و بدون خطایی انجام داده باشید. 1.مشاهده اعداد و علائم حک شده روی طلا عرف صنف طلا در ایران با توجه به معیارهای سازمان استاندارد حک شدن حروف در کنار اعداد است که حرفT نشان تهران، E نشان اصفهان و M نشان شهر مشهد است. در کنار این حروف نیز اعداد دیگری درج می شود که نشان از شماره کارخانه به ثبت رسیده در سازمان استاندارد و اتحادیه کشوری است. اولین عدد حک شده روی مصنوعات طلا بیانگر عیار آن است. که عدد 925 در دایره بیضی، نشان از نقره با عیار 925 است. عدد 900 درون کلبه، نشان از پلاتین با عیار 900 است. البته استاندارد ایران برای پلاتین از عیار 800 به بالا شروع می شود. همچنین نشان طلای 18 عیار عدد 750 درون لوزی است. 2.تست طلا به وسیله ی آهنربا نقره و طلای خالص و اصل، هیچگاه جذب آهنربا نمی شوند بر این اساس اگر شما زیورآلات طلا و نقره ای داشته باشید که جذب آهنربا می شود می توانید نتیجه بگیرید که در زیورآلات شما ناخالصی وجود دارد. لازم به ذکر است که آهنربا هر چه قدر هم قویتر باشد بازهم نمی تواند طلا و نقره اصل را ربایش کند. پس در نتیجه یکی از روش های شناسایی طلای تقلبی استفاده از آهنربا است. 3.تست طلا به وسیله ی پینگ( تست بر اساس صدای شمش) می توانید با یک فلز دیگر به یک شمش ضربه ای وارد کنید، این عمل در شمش های غیر تقلبی صدایی شبیه به صدای زنگ را ساطع می کند که انتشار این صدا حدودا یک تا دو ثانیه به طول می انجامد. 4.تست طلا به هنگام گاز زدن شاید جالب باشد که بدانید روشی که در فیلم ها نشان می دهند واقعا درست است و شما می توانید با گاز زدن فلز به طلا بودن آن پی ببرید. هرچند این روش یک روش مطمئن نیست ولی می توان با استفاده از این روش به بدل بودن زیورآلات شک کرد و فهمید که طلا نیست. همانطور که در مقاله ( آشنایی با فلز طلا )، طلا یک فلز نرم است که می تواند به راحتی خم شود. پس اگر زیورآلات طلا را به آرامی گاز بگیرید و با دقت نگاه کنید می توانید جای دندان های خود را به راحتی مشاهده کنید.
چه کدهایی روی مصنوعات طلا درج می شود؟
عموما عیار طلا روی زیورآلات و جواهرات از جنس طلا کد می شود. همان طور که می دانید، عیار نشان دهنده میزان خلوص طلای مصرف شده در ساخت جواهری است که قصد خرید آن را دارید. به طور مثال، طلایی ۲۴ عیار یعنی کالا از ۹۹٫۹۹ درصد طلای خالص تهیه شده است. یا مثلا وقتی روی زیورآلات موردنظرتان ۱۴K مهر شده، یعنی عیار طلای آن ۱۴ است.از دیگر کدهایی که ممکن است روی طلا ببینید، درصد خلوص کالاست. یعنی به جای استفاده از عیار، از عدد کامل بدون حرف K انگلیسی استفاده می شود. به طور مثال، عدد ۷۵۰ نشان دهنده این است که ۷۵ درصد از جواهر موردنظر از فلز طلا تهیه شده است. یعنی یک طلای ۱۸ عیار است.در برخی مواقع، عدد دیگری هم در کنار عیار یا خلوص طلا درج می شود که اطلاعات بیشتری در مورد طریقه ساخت طلا به مشتری می دهد.به طور مثال، حروف “GP” نشان دهنده این هستند که این جواهر از جنس طلا نیست و فقط روکش طلا دارد.اگر روی محصول موردنظر شما “GF” مهر شده باشد، یعنی آن قطعه با طلا پر شده است.
آیا روی طلای واقعی کد درج می کنند؟
در کشوری همچون آمریکا، همه سازنده ها و فروشنده های جواهرات و زیورآلات طلا باید روی محصولات خود کدی که نشان دهنده عیار طلا باشد را درج کنند.البته باید اشاره کنیم که قانون به سازنده ها اجازه می دهد تا حدود ۰٫۵ قیراط در نمایش عیار جابه جایی داشته باشند. یعنی ممکن است یک قطعه طلا که روی آن ۱۴ عیار درج شده، در واقع ۱۳٫۸ یا ۱۳٫۶ باشد. اما برای اینکه این تفاوت قیراط بسیار اندک است، آن را با رقم استانداردجهانی نشان می دهند. البته، اگر عیار طلا کمتر از ۱۳٫۵ باشد، فروشنده حق درج کد ۱۴K را ندارد.البته قوانین ساخت و عرضه جواهرات طلا در کشورهای مختلف با هم فرق دارد. اما بیشتر آنها بر همین اصول پایبند هستند. یعنی باید خلوص محصول خود را به صورت کد روی محصول درج کنند.
چه فلزاتی را با طلا ترکیب می کنند؟
از گذشته تا به امروز فلز مس بهترین گزینه برای ترکیب با طلاست چراکه هم ارزان قیمت است و هم به فراوانی یافت می شود. البته نگران نباشید چون اتحادیه صنف طلا فروشان بر کار کارگاها و کارخانه های سازندگی طلا نظارت دارند و حواسشان هست که آن ها بر حسب استانداردهای تعریف شده شمش های ۲۴ عیار یا آبشده های ۱۸ عیار را بسازند؛ برای این منظور، اتحادیه صنف طلا و جواهر بازرسانی را برای نظارت روی کار سازندگان و تولید کنندگان طلا و جواهر می فرستند تا عیار مصنوعات طلایی که می سازند، درست طبق استانداردهای جهانی باشد.
همچنین علاوه بر فلز مس فلزات دیگری مانند نقره، پلاتین، رودیوم را نیز با طلا ترکیب می کنند تا هم عیار طلای خام را طبق استانداردها کم کنند و هم با استفاده از فلزات سفید رنگ، رنگ طلاهای زرد را سفید کنند. البته برای سازندگان طلا و جواهرات فلزاتی مانند نقره و پلاتین برای ترکیب با طلای ۲۴ عیار مقرون به صرفه نیست و به دلیل گران بودن این فلزات، بیشتر از فلز رودیوم برای این منظور استفاده می کنند. در این صورت فقط باید کمی حواس خود را جمع کنید چراکه فلزاتی مانند رودیوم اگر با طلا ترکیب شوند بر روی پوست های حساس، حساسیت ایجاد می کنند ؛ اگر پوست حساسی دارید می توانید این موضوع را به طلافروش مطرح کنید تا در انتخاب طلاجات با رنگ سفید مرغوب تری به شما کمک کند.