پایان نامه نویسی
تدوین و نگارش پایان نامه یکی از الزامات دوره کارشناسی ارشد و دکتری می باشد که دانشجویان موظف به ارائه پایان نامه می باشند تا از این دوره تحصیلی فارغ گردند. رساله یا پایان نامه تحقیقی است که دانشجو باید در رابطه با هر آنچه که در طول دوره تحصیلی خود آموخته است ارائه کند. موضوع پایان نامه باید کاملا مرتبط با رشته تحصیلی دانشجو باشد مرحله پایان نامه نویسی چندین سال است که وجود دارد و در واقع محک آموخته های دانشجو از طول دوره تحصیلی ارشد و دکتری می باشد. شروع پایان نامه نویسی برای دانشجویان دوره کارشناسی ارشد کمی دشوار می باشد زیرا اولین بار است که می خواهند یک تحقیق علمی را به صورت رسمی و ثبت شده ارائه کنند. از این رو دچار استرس می شوند و نمی توانند مراحل پایان نامه نویسی را تحلیل کنند و نمی دانند که باید از کجا و چگونه کار تحقیقی را آغاز کنند جهت سهولت آغاز تحقیق بهتر است طبق مراحل زیر پیش بروید:
بعد از اینکه پروپوزال شما توسط شورای تحقیقاتی دانشگاه تایید شد و تصمیم به شروع تحقیق گرفتید بهتر است ابتدا اجزای پایان نامه را بشناسید و سپس وارد نحوه نگارش جزئیات هر بخش شوید. برای نگارش جزئیات هر بخش از پایان نامه متد خاصی وجود دارد که ما این متدها و مراحل را به صورت کامل برای شما شرح خواهیم داد.
پایان نامه ها اغلب دارای 5 فصل می باشند که این 5 فصل به ترتیب شامل قسمت ها و بخش های زیر می باشد:
- فصل اول: مقدمه و طرح مسئله
- فصل دوم: مروری بر منابع یا روش تحقیق
- فصل سوم: مدل ها و ایده های تحقیق
- فصل چهارم: نتایج تحقیق
- فصل پنجم: نتیجه گیری جمعبندی و پیشنهادات
مراحل آغاز پایان نامه نویسی
انتخاب موضوع پایان نامه
اولین گام برای شروع یک تحقیق است که باید موضوع خود را بشناسید و بدانید که در رابطه با چه موضوعی می خواهید تحقیق انجام دهید. بعد از اینکه تصمیم خود را در رابطه با انتخاب عنوان گرفتید مراحل بعدی را می توانید آغاز نمایید. برای انتخاب موضوع تحقیق نیاز به یک استاد راهنما دارید فردی که به عنوان استاد راهنما انتخاب می کنید باید سابقه فعالیت پژوهشی داشته باشد و از طرفی متصل به یک اداره و سازمان دانشگاه باشد. ما توصیه می کنیم چندین عنوان در نظر بگیرید تا در صورت رد یکی از عناوین عنوان پیشنهادی دیگری داشته باشید. این نکته را همیشه مد نظر داشته باشید که پایان نامه یک اثر ناب و جدید است که باید در جهت توسعه علمی کشور مفید باشد از این رو عناوین تکراری و کم اهمیت قابل پذیرش توسط اساتید راهنما نخواهد بود. عنوان باید ناب و جدید باشد و در برگیرنده کلمات کلیدی اصلی تحقیق باشد.
عنوان پایان نامه یک صفحه را به خود اختصاص می دهد و همین یک صفحه نیز ارزش زیادی به پایان نامه شما می بخشد. بنابراین باید بدانید در صفحه عنوان پایان نامه چه چیزهایی قرار می گیرد:
این صفحه دارای موارد زیر است :
- آرم و نام دانشگاه
- عنوان پایان نامه ( همچنین عنوان فرعی)
- نام و نام خانوادگی نویسندگان و محققان
- نام دانشگاه محل تحصیل
- نام دانشکده
- زمان تحویل پایان نامه
- نام و محل تدریس استاد راهنما
- نام و محل تدریس استاد مشاور
- آدرس ایمیل اساتید راهنما و مشاور
دشوارترین مراحل همانطور که ذکر شد انتخاب عنوان و موضوع برای شروع تحقیق می باشد و بعد از این می توانید به سادگی می توانید مراحل را پیشت سر گذارید. این نکته همیشه باید مد نظر داشته باشید که پایان نامه اثر رسمی شما می باشد و نمره دوره کارشناسی ارشد و دکتری در گرو همین پایان نامه می باشد بنابراین تا حد امکان جانب احتیاط را رعایت فرمایید و از هر گونه اقدام خلاف اخلاق پژوهش خودداری فرمایید. وجود تشابهات علمی و ادبی در متن پایان نامه عامل اصلی رد پایان نامه می باشد و امروزه همه دانشگاههای کشور مجهز به سیستم تشخیص سرقت علمی می باشند و به خوبی می توانند کیفیت را تشخیص دهند.
چگونه مهارت های خود را برای شروع پایان نامه نویسی تقویت کنیم؟
بهترین راه برای تقویت مهارت نویسندگی پایان نامه نگارش پیشنویس می باشد بهتر است قبل از نسخه اصلی یک پیش نویس از هر آنچه که تمایل به ارائه آن دارید آماده نمایید و سپس آنرا به استاد راهنما ارسال کنید تا برسی کند و نظر خود راجع به نقاط ضعف آن اعلام کند. این یکی از موارید است که می توانید مهارت پایان نامه نویسی خود را تقویت نمایید.
اگر شما یک انگلیسی زبان اصیل نیستید، بهتر است که از دوستان انگلیسی زبان خود درخواست کنید تا قسمتی از پایان نامه شما را خوانده و به شما کمک کند تا دیگر اشتباهات نوشتاری خود را تکرار نکنید.
بهتر است از افراد با سابقه و با تجربه کمک بخواهید آنهایی که قبل از شما پایان نامه ارائه کرده اند بهترین همراه شما در این مسیر خواهند بود. تا حدی که می توانید از راهنمایی های آنها نهایت استفاده را ببرید.
خواندن مقاله های علمی و جستجو کردن برای منابع نوشتار مختلف در اینترنت شما را قادر می سازد که به آرامی روش نوشتاری علمی درست را یاد گرفته و بالاخره بتوانید بدون زحمت از آن استفاده کنید.
دانشگاه های متفاوت راهنمایی های متفاوتی برای چگونگی قالب بندی پایان نامه دارد، و مهم است که قبل از اینکه پایان نامه خود را ارائه دهید راهنمایی ها را بخوانید قبل آنکه واقعاً نگارش پایان نامه خود را شروع کنید راهنمایی های دانشگاه خود را بخوانید تا بعداً نیاز نداشته باشید که وقت خود را برای عوض کردن قالب نوشتاری هدر دهید. البته بطور معمول، اکثر دانشگاه ها از شما می خواهند که از فاصله خطوط ۱.۵ تا ۲ سانتیمتر، اندازه نوشتار ۱۲ برای متن و چاپ پایان نامه روی کاغذ A4 استفاده کنید. این راهنمایی های قالب بندی ممکن است حتما به بهترین پایان نامه از نظر هنری منجر نشود، امّا بهرحال زیبایی همیشه به معنای مفید و عملی بودن نیست و یک پایان نامه ی فقط زیبا ممکن است تجربه خسته کننده تری برای بازرس پروژه شما باشد.