آرد برنج کلمه ای آشنا برای کدبانوها است. آن ها برای تهیه فرنی، شیرینی برنجی و غیره از آرد برنج استفاده می کنند. به خاطر خواص غنی شده ای که این ماده غذایی دارد، امروزه در بیشتر آشپزخانه و قنادی ها، جایگزین مواد دیگر شده است. همچنین تهیه آرد برنج خیلی سخت نیست و فقط نیاز به برنج های نیم دانه و شکسته و الک دارید یا می توانید آن را از بازار و فروشگاه ها تهیه کنید.
دانه های آرد برنج از کجا تهیه می شوند؟
برنجی که شما مصرف می کنید، دانه سفید کامل هستند که پس از الک کردن و جداسازی در کارخانه بسته بندی می شود و به فروش می رسد. زمانی که فصل برداشت برنج می رسد، به دانه های برنج که هنوز پوست روی آن ها قرار دارد نیز شلتوک می گویند. شلتوک را به کارخانه های شالیکوبی یا برنج کوبی برای جدا کردن پوسته می برند تا به برنج سفید تبدیل شود. در طی این فرآیند، بعضی از دانه های برنج شکسته می شوند که به آن ها نیم دانه می گویند. بعضی از دانه به حدی می شکنند که آن ها قابل استفاده معمولی از نظر اندازه نیستند و آن ها را برای آرد برنج استفاده می کنند؛ اما حالا آرد برنج را چگونه تهیه می کنند؟
چرا آرد برنج خانگی درست کنیم؟
- به صرفه است.
- مطمئن هستید از بهترین برنج استفاده شده.
- سالم تر و تمیزتر است.
- درست کردن آن خیلی ساده است و زیاد وقت گیر نیست.
- با انتخاب برنج خوب و معطر ایرانی یک آرد برنج خوش عطر و طعم خواهید داشت.
آرد برنجی که از بیرون می خرید، اگر از جای مطمئنی تهیه نشود، شاید مانده باشد و بو و طعم خوبی نداشته باشد. همچنین معمولاً از برنج خوب و معطر تهیه نشده است. بنابراین بهتر است خودتان آرد برنج درست کنید بخصوص اگر قصد دارید آن را برای فرنی و حریره نوزاد استفاده کنید.
روش درست کردن آرد برنج خانگی
- یک لیوان برنج را خوب بشویید.
- روی آن آب بریزید در حدی که آب روی همه برنج ها را بگیرد و یک الی دو بند انگشت هم آب روی برنج بیاستد. داخل آب برنج نباید نمک اضافه کنید.
- برنج های آب کرده را ۵ الی ۶ ساعت یا یک شب تا صبح بگذارید تا خیس بخورند و نرم شوند.
- وقتی ۵ الی ۶ ساعت برنج ها خیس خورند، آنها را داخل پارچه نخی پهن کنید تا حداقل ۴ الی ۵ ساعت آب آنها خارج شود خشک شوند. لازم نیست برنج ها کاملاً خشک شوند. اما هرچه رطوبت کم تری داشته باشند بهتر آسیاب می شوند و آرد بهتری بدست می آید.
- بعد برنج ها را آسیاب کنید.
- برنج آسیاب شده را از الک عبور دهید تا دانه هایی که هنوز خوب آسیاب نشدند از الک عبور نکنند. دانه های آرد نشده را دوباره آسیاب و الک کنید تا کاملاً به آرد تبدیل شوند.
- آرد ها را روی یک سینی یا روزنامه پهن کنید و یک الی دو روز روی کابینت آشپزخانه قرار دهید و هر ۴ الی ۵ ساعت آنها را بهم بزنید تا رطوبت آنها کاملاً از بین برود. (برای خشک کردن آرد برنج آن را جلوی نور آفتاب قرار ندهید. در سایه باید خشک شوند.)
- آرد برنج اگر رطوبت داشته باشد زود بوی ترشی می گیرد و خراب می شود. باید کاملاً خشک شود و بعد آنها را داخل یک شیشه بریزید درب آن را ببندید و تا مدت ۶ ماه می توانید در کابینت یا یخچال نگهداری کنید.آرد برنج خیلی سریع رطوبت را به خود جذب می کند پس حتماً درب شیشه حاوی آرد برنج را محکم ببندید.بهتر است اگر برای نوزادان آرد برنج درست می کنید کم درست کنید و هر یک الی دو ماه یکبار آرد برنج تازه درست کنید.
برای درست کردن آرد برنج سعی کنید به این دو نکته توجه کنید:
- بهتر است از برنج ایرانی و معطر برای تهیه آرد برنج خانگی استفاده کنید. چون آرد برنجتون خیلی خوش عطرتر و خوشمزه تر می شود.
- برای تهیه آرد برنج خانگی هم می توانید برنج کامل و هم برنج نیم دانه استفاده کنید. اما حتماً آن را خوب آسیاب، الک و خشک کنید تا آرد برنجتون عالی شود. البته تهیه آرد برنج از برنج نیم دانه به صرفه تر و ساده تر است.
چند نکته برای تهیه آرد برنج
- برای آسیاب کردن برنج می توانید از آسیاب قهوه هم استفاده کنید. فقط دقت کنید قبل از استفاده حتما داخل آن را کامل تمیز کنید. برای هر بار آسیاب کردن هم بیشتر از دو تا سه قاشق برنج در آسیاب قهوه نریزید.
- یک اصل کلی در میزان تولید آرد برنج وجود دارد که به ازای هر یک پیمانه برنج، یک پیمانه آرد برنج به دست می آید.
- برای اطمینان از کامل خشک شدن آرد کمی از آن را بین انگشتان تان فشار دهید. در این حالت اگر خشک شده باشد، دانه های آن به هم نمی چسبند.
- آردی که درست کردید داخل ظرف که در آن محکم بسته می شود بریزید. ظرف های شیشه ای از ظرف های پلاستیکی بهتر هستند.
- اگر از کیسه پلاستیکی برای نگهداری آرد استفاده می کنید، قبل از بستن در کیسه حتما هوای اضافی آن را خارج کنید.
- آرد را می توانید تا یک سال در یخچال و حتی فریزر نگه دارید. بهتر است برچسبی روی ظرف آن بزنید و تاریخ تولیدش را بنویسید تا حواستان باشد تا چه تاریخی می توانید از آن استفاده کنید. اگر در این فاصله متوجه کپک زدن آرد یا بوی نامطبوع آرد شدید، آن را دور بریزید.