قوانین خرید لباس نوزاد
لباس خریدن برای نوزادان با لباس خریدن برای بزرگسالان تفاوت زیادی دارد.نوزادان مثل شما نیستند كه بتوانید هر لباس شیكی برای آنها بخرید به هوای این كه حتما در آن راحت خواهند بود و تحملش میكنند. تحمل بچه ها به اندازه شما نیست به همین دلیل زیبایی لباس، آخرین فاكتور انتخاب آن است. قبل از این كه به زیبایی لباسی كه برای فرزندتان می خرید توجه كنید، باید نكات سلامت آن را درنظر بگیرید. لباس نوزاد-به خاطر پوست حساس و لطیف نوزادان در این سن،باید به جنس لباس دقت كنید.لباس نوزادان باید حتما نخی باشد و ایجاد حساسیت نكند.زیاد دربند قیمت پایین لباس نوزاد نباشید.در این سن به دلیل سلامت كودك حتما باید برای بچه، لباس با جنس خوب بخرید.برای خرید لباس نوزاد خوب هم ناچارید هزینه بالایی بپردازید.لباس نوزادتان را طوری انتخاب کنید و به او بپوشانید که عرق نکند. از گرم نگه داشتن بیش از حد نوزادتان با لباس خودداری کرده و به دمای اتاق و دمای بدن نوزادتان توجه نمایید.زیر پیراهنی برای سلامت بدن نوزادتان خوب است، علاوه بر اینکه از پوست نوزادتان در مقابل درزهای بلوز و یا دگمه های آن محافظت می کند، در صورت دگمه ای بودن آن نیز پوشش دهی مناسبی از بدن نوزادتان دارد. بهترین دمای بدن نوزاد در زیر بغل، 36.5 درجه می باشد و باید دمای اتاق او را 24 الی 25 درجه تنظیم نمایید ولی اگر نوزاد شما زیر دو کیلوگرم وزن دارد، دمای مناسب اتاق 26 الی 27 درجه می باشد.لباس نوزاد را طوری انتخاب کنید که از الیاف نرم بافته شده باشند و در ناحیه ی یقه و مچ های دست و پای آن از کش دوزی و یا کشبافتهای سفت و محکم استفاده نشده باشد.لباس نوزاد نباید دكمه، زیپ یا اضافاتی داشته باشد كه باعث آزار بچه شود.قبل از خرید، راحتی درزهای لباس را هم چك كنید.دكمه های لباس نوزاد باید چفتی و ظریف باشند.لباس نوزاد باید به اندازه كافی دكمه داشته باشد تا بتوانید آن را به راحتی به تن او بپوشانید یا درآورید. لباس های نوزاد كه جلوی آنها دكمه دارد بهتر از لباس هایی است كه دكمه آنها پشت لباس است.لباس نوزاد نباید به تن او بچسبد. لباس چسبان یا شلوار تنگ، نوزاد را اذیت میكند. یقه، كشباف های سردست یا مچ پای نوزاد نباید تنگ باشد. لباس نوزاد را مناسب فصل انتخاب كنید. لباس گرم بچه را مریض خواهد كرد. پزشكان می گویند لباس نوزاد باید فقط یك لایه از لباسی كه شما میپوشید بیشتر باشد. بهتر است حتما به نوزاد زیرپوش بپوشانید تا هم گرم بماند و هم دكمه لباس رویی، او را آزار ندهد.اگر فرزند اولتان است و هنوز در آغوش گرفتن نوزاد برایتان سخت است، بهتر است بادی یا لباسهایی را انتخاب كنید كه زیر آنها دكمه داشته باشد تا با بغل كردن، لباس نوزاد به هم نریزید.برای این فصل باید برای نوزاد یك لباس زیر نیمه گرم و یك لباس روی گرم انتخاب كنید.به یك پتو كه نوزاد را موقع بیرون بردن در آن بپیچید هم نیاز دارید. كلاه را فراموش نكنید.
انواع و تعداد لباس های نوزاد
انواع مختلف لباس های نوزاد در طرح ها و رنگ های متنوع در بازار موجود است که بهتر است شما آنهایی را انتخاب کنید که پوشاندنشان به نوزاد راحت تر است. معمول ترین لباس های نوزادان شامل موارد زیر است:
لباس سرهمی
لباس های سرهمی برای خواب و بازی مناسب است و از آنجا که نوزادان اغلب، به ویژه در ماه های اول تولدشان خواب هستند، این لباس ها بسیار مفید است و کارایی زیادی دارد. خیلی بهتر است اگر به جای سرهمی های یک تکه، سرهمی هایی بخرید که در قسمت پوشک دکمه دارد و راحت تر باز می شود. حتی سرهمی هایی که علاوه بر این دکمه ها در قسمت یقه یک تای پاکتی دارد، هم به راحتی از سر کودک پایین می آید و هم در صورت کثیف شدن راحت خارج می شود. بهتر است بین پنج تا هفت عدد از آنها در خانه داشته باشید. اگر نوزاد شما در زمستان به دنیا آمد نیز، ممکن است به یک دست لباس سرهمی پشمی برای گرم نگه داشتن او در بیرون از خانه نیاز داشته باشید.
بلوز
تی شرت های گشاد برای تابستان و یقه اسکی هایی برای هوای سرد بخرید که فضای زیادی برای گردن دارد یا کنار گردن دکمه دارد که در صورت باز شدن راحت از سر نوزاد پایین می رود و بلوزهایی که در قسمت پایینش تبدیل به شورت دکمه داری می شود راحت تر است. شما می توانید بین چهار تا هفت عدد از آنها بخرید.
شلوار
شلوار این امکان را به شما می دهد که فقط بلوز یا خود شلوار کثیف را عوض کنید و لازم نیست یک دست لباس کامل آماده کنید. بهتر است شلوارهایی با کمر کشی بخرید که به راحتی روی پوشک و شکم نوزاد بالا می آید و با افزایش وزن نوزاد کش می آید تا بتوانید چند ماه از آنها استفاده کنید. تعداد پنج تا هفت عدد شلوار تهیه کنید.
سویشرت یا ژاکت
بیشتر نوزادان دوست ندارند لباس از روی سر به آنها پوشانده شود، بنابراین در فصل های سرد می توانید کودک خود را با سویشرت یا ژاکتی که از جلو دکمه دارد گرم نگه دارید. یک یا دو عدد ژاکت یا سویشرت کافی است.
لباس خواب
لباس خواب نوزاد زیاد فرقی با لباس های روزانه اش ندارد و بهتر است از لباس خواب های پردردسری که برای پوشاندن یا درآوردن نیاز به تلاش زیادی دارد، هرچه هم که زیبا به نظر برسد، چشم پوشی کنید.
قنداق فرنگی
قنداق فرنگی تمام بدن کودک شما را می پوشاند و معمولاً با چسب یا دکمه بسته می شود. این وسیله در بیرون از خانه کاربرد زیادی دارد و نوزاد را گرم نگه می دارد و با دست و پا زدن نوزاد، از روی او کنار نمی رود. اما به طورکلی کارشناسان انواع قنداق را برای سن های بیشتر از دو ماه توصیه نمی کنند.
پتوی لباسی
این کیسه های پشمی یا پنبه ای بدون آستین روی یک تی شرت به نوزاد پوشانده می شود تا او را در شب گرم نگه دارد. آنها جایگزین پتوهای سنتی می شود که برای خواب نوزادان به دلیل خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد ایمن نیست. بسته به آب و هوای محل زندگی شما و فصلی که کودک در آن به دنیا آمده، ممکن است به این پتوها نیاز داشته باشید یا شاید اصلاً مورد نیاز شما نباشد. دو یا سه عدد از آنها کافی است.
جوراب
شما به تعداد زیادی جوراب برای داخل خانه و تعدادی جوراب پشمی بلند برای گرم نگه داشتن پای کودک خود در خارج از خانه هنگام سرما نیاز دارید.
کلاه
برای نوزادی که در تابستان به دنیا آمده است، به کلاه لبه پهن و برای نوزادی که در زمستان به دنیا آمده است، به کلاه نرم و گرمی که گوش ها را نیز بپوشاند نیاز دارید.
ویژگی انواع لباس های نوزاد
برای خرید لباس های نوزاد لازم است از نکاتی برای تهیهٔ آنها اطلاع داشته باشید. برخی از این نکات شامل موارد زیر است:
جنس لباس
به طورکلی لباس نوزاد باید نرم، راحت و بدون برچسب یا درزهای زبر باشد. تولد نوزاد شما در فصل های مختلف سال مطمئناً در انتخاب جنس لباس او تأثیر مشخصی دارد.
سایز لباس
پیش بینی اینکه نوزادتان در ابتدا به چه سایز لباسی نیاز خواهد داشت ممکن است کمی سخت باشد. لباس های دوران نوزادی معمولاً تا سه ماهگی به سرعت برای بسیاری از نوزادان کوچک می شود و به برخی از نوزادانی که هنگام تولد وزن بالاتری دارند، اصلاً لباس های سایز نوزادی را نمی توان پوشاند و از همان بدو تولد لباس های سایز نوزاد سه ماه یا سه تا شش ماهه را می پوشند. اما نوزادان ریزاندام، لباس های سایز نوزادی خود را تا ماه ها می پوشند، پس بهترین کار این است که با تشخیص حدود وزن نوزاد توسط پزشک، فقط چند دست لباس معمولی بخرید و خرید کلی را برای بعد از تولدش بگذارید. همچنین لازم است دقت کنید که لباس نوزادتان باید خیلی کم و مختصر گشاد و آزادتر باشد و کاملاً به بدنش نچسبد و خیلی تنگ هم نباشد.
تعداد لباس ها
این موضوع که از هر نوع لباس به چه تعداد نیاز دارید، به قصد و توان شما برای تعداد دفعات شستن لباس ها و در برخی موارد به میزان حساسیت و وسواس شما ارتباط دارد. ولی به طورکلی بهتر است بعد از تولد نوزادتان، از هر لباس چند دست داشته باشید.
حین خرید چه لباس هایی را انتخاب کنیم؟
قبل از به دنیا آمدنش به فکرش باشید. ممکن است یک وقت اشتیاقش برای به دنیا آمدن خیلی زیاد باشد و زودتر از موعد به دنیا بیاید! نگذارید او غافلگیرتان کند. شما او را غافلگیر کنید، با تمام لباس هایی که مورد نیازش است به استقبالش بروید. این لیست را بنویسید و به همراه داشته باشید تا در موقع خرید کمک تان کند.
لباس هایی که راحتند
یکی از کارهایی که بعد از به دنیا آمدن نوزادتان باید تا مدت ها انجام بدهید، عوض کردن اوست! عوض کردن پوشک و سایر لباس های نوزادان نیازمند این است که لباسی مناسب را برای او انتخاب کرده باشید. لباس هایی که از روی پوشک باز و بسته می شوند انتخاب های بسیار هوشمندانه ای برای کوچولوهای دوست داشتنی هستند.
توجه به فصل تولد
موقع خرید لباس نوزاد، به این نکته توجه داشته باشید که او در چه فصلی به دنیا خواهد آمد، نه این که اکنون در چه فصلی هستید. اگر فرزندتان در زمستان به دنیا بیاید اما شما یک لباس نازک را برایش خریده باشید به این امید که تابستان بعدش آن را می پوشد پول تان را دور ریخته اید. چون نوزادان با سرعت شگفت انگیزی رشد می کنند. سعی کنید روی لباس هایی سرمایه گذاری کنید که اصطلاحا از نظر فصلی خنثی هستند، در عوض زمانی که به دنیا آمد سراغ لباس هایی بروید که برای پوشش بیرونش مناسب هستند.
باید ایمن باشد
چه لباسی مناسب یک نوزاد است؟ پرسیدن این سوال معمولا درست از زمانی شروع می شود که جواب تست بارداری مثبت از آب در می آید. از همان موقع باید بدانید چه مجموعه ای از لباس ها باید در کمد نوزادتان باشد.لباس یک نوزاد باید 2 ویژگی اساسی را داشته باشد: 1- راحت باشد. 2- ایمن باشد.مثلا وقتی قرار است لباس و کالاهای مربوط به نوزادتان، به خصوص لباس و کالای خوابش را انتخاب کنید، توجه داشته باشید که جنس پارچه های به کار رفته در آن ها ضد شعله باشد. این کار ایمنی بیشتر او را فراهم می کند.
قوانین خرید لباس برای نوزاد
همه مادران جوانی که منتظر تولد کودک دلبندشان هستند، برای خرید به بازارهای متنوع لباس بچه مراجعه می کنند. بازارهایی بسیار جذاب و رنگارنگ با انواع لباس هایی که با رنگ ها و مدل های مختلف از هر بیننده ای دلبری می کند. هر مادری در چنین بازاری قرار بگیرد، اختیار از کف می دهد و چه بسا لباس ها و لوازم زیادی را بدون توجه به اینکه کدام یک لازم و ضروری است یا کدام یک متناسب با نیازهای نوزاد اوست، تهیه کند و تا زمان تولد کودکش از تماشای آن ها لذت ببرد؛ اما وقتی که نوزاد دیده به جهان گشود و قدم نورسیده اش مبارک شد، بعد از مدتی کوتاه مادر متوجه می شود که طفل او مثل لوبیای سحرآمیز رشد کرده و وزنش در شش ماهگی دو برابر و در نه ماهگی سه برابر بدو تولدش شده و قدش 50 درصد رشد کرده است و در نتیجه بسیاری از آن لباس های زیادی که با هزاران شوق و ذوق خریده و هزینه بسیاری هم بابتش صرف کرده است، یا اصلا پوشیده نشده اند یا در نهایت یکی دو بار استفاده شده اند و کوچک و کوتاه و تنگ شده و دیگر بی استفاده اند.
- متناسب با رشد بچه خرید کنید. اکثر بچه ها همان طور که گفتم مثل لوبیای سحرآمیز رشد سریعی دارند، به ویژه در سه ماهه نخست. بنابراین لباس هایشان سریع کوچک می شود؛ پس برای زیر سه ماهگی زیاد لباس نخرید، در نهایت سه دست بلوز و شلوار راحت با سه تا زیرپوش زیردکمه دار. ولی برای شش تا دوازده ماهگی که کودک غذاخوردن را آغاز می کند و لباس هایش بسیار زیاد کثیف و لک می شود، لباس بیشتری نیاز دارد.
- حتما زیرپوش های زیر دکمه دار بخرید. این زیرپوش ها خیلی مفیدند؛ از سویی باعث می شوند که پهلوی بچه پوشیده بماند و سرما نخورد؛ از سوی دیگر هنگامی که کسی کودک را در آغوش می گیرد، ممکن است بلوز بچه بالا رفته و دست شخص روی پوست لطیف پهلوی بچه قرار گیرد و بچه اذیت شود. با پوشیدن این زیرپوش ها از این مشکل جلوگیری می شود. همچنین این زیرپوش ها باعث می شوند که پوشک بچه خوب بماند و آویزان و شل نوشد؛ از سویی دیگر لازم نیست بچه شرت بپوشد و یک کش کمتر روی کمرش فشار می آورد؛ در نهایت این زیرپوش ها باعث می شوند که شلوار بچه کمتر از کمر سر بخورد و ثابت می ماند. زیرپوش زیردکمه دار را برای فصل سرما آستین حلقه ای بخرید که با یک بلوز بپوشد، ولی برای فصل گرما آستین حلقه ای یا آستین کوتاه می تواند بپوشد.
- مجموعه های چند تکه نخرید. برخی از اقلامی که در این مجموعه ها موجود است، اصلا به کار نمی آیند، پس بهتر است متناسب با آنچه نیاز دارید خرید کنید.
- اگر سرهمی می خرید، سعی کنید از نوع بدون جوراب آن باشد؛ زیرا کودک سریع قد می کشید و نوع با جوراب آن سریع کوتاه می شود؛ بچه هم راحتی نخواهدبود .
- برای نوزاد تا زیر یک ماهگی حتما کلاه نخی تهیه کنید. چون ملاج نوزاد تا مدت ها نرم و شل است و باید پوشانده شود تا هم سرما نخورد و هم اطرافیان به ویژه بچه ها از سر کنجکاوی دست نزنند؛ دست و ضربه زدن به این ناحیه از سر نوزاد خیلی خطرناک است.
- لباس مهمانی زیاد نگیرید. یکی دو تا کافی است؛ زیرا معمولا نی نی کوچولوها مهمانی نمی روند. حالا اگر موردی پیش آمد، همان موقع به سلامتی خرید کنید که اندازه اش باشد.
- بلوزهای یقه فرشته بگیرید. معمولا سر بچه نسبت به بدنش بزرگ است. موقع پوشیدن لباس یقه آن در سر بچه گیر می کند و اذیت می شود؛ اما یقه فرشته خیلی خوب و گشاد و البته زیباست و به راحتی از سر بچه رد می شود.
- در خرید جوراب دقت کنید که کش خیلی سفتی نداشته باشد. پوست بچه ها خیلی حساس و ظریف است و کش سفت جوراب اذیتشان خواهدکرد.
- توجه داشته باشید که ممکن است عزیزانی برای نوزاد شما لباس هدیه بیاورند. پس برای آن ها هم جایی درنظر بگیرید.
لباس نوزادان را چگونه باید شست؟
پوست نوزادان آنقدر نرم و لطیف است که بیشتر پدر و مادرها نگران آسیب پذیر بودن آن هستند بنابراین آنها ترجیح می دهند از ایمن ترین و طبیعی ترین محصول برای شستن لباس نوزاد استفاده کنند.برای شستن لباس نوزاد استفاده از شوینده های ملایم بسیار مناسب است چون شوینده های قوی می توانند به پوست نوزاد آسیب برسانند.صابون ترکیب های آزاردهنده ندارد و می توان از آن برای شستشوی لباس های نوزاد استفاده کرد اما به دلیل اینکه خاصیت قلیایی اش از پودرهای شوینده کمتر است، قدرت تمیزکنندگی کمتری دارد. اگر در ماه های اول تولد که زیاد شیر روی لباس نوزاد می ریزد از صابون استفاده کنید، ممکن است لک روی لباس باقی بماند.