اگر قصد خرید لوازم فرزند آینده خود را دارید، بدانید که بهترین زمان برای این کار ماههای آخر دوران بارداری است. در این دوره نیز شما باید نیاز کودک خود را تنها برای 30 روز اول بعد از تولد تامین کنید. بعد از انجام عمل زایمان، مادر بیش از حد مشغول شده و سرگرم گذراندن دوران نقاهت خود و رسیدگی به نوزاد میشود؛ به همین دلیل در این دوره، تهیه لباس نوزادان بسیار کم اهمیت شده و توجه والدین فقط بر روی سلامت فرزند خود معطوف خواهد شد. البته زیاد نگران نباشید، چون همه مادران در نهایت این دوران را با کمی سختی پشت سر میگذارند. به یاد داشته باشید که نوزادان در ماههای اول بعد از تولد به سرعت رشد میکنند. به همین دلیل، اندازه لباس آنها در طولانی مدت ثابت نخواهد ماند. بنابراین، بهتر است والدین بخش زیادی از بودجه خود را صرف خرید لباس نوزاد از تولد تا 3 ماهگی نکنند. علاوه بر رشد سریع نوزاد، او در ماههای اولیه زندگی خود کمتر از منزل خارج شده و قادر نیست از همه لباسهای جدید خود استفاده کند. پس، بهتر است به عنوان یک مادر جوان در برابر خرید لباسهای متنوع برای نوزاد تازه متولد شده خود مقاومت کنید، زیرا شما در مورد اندازه و سبک مناسب لباس برای آینده فرزند کوچک خود تجربه کافی ندارید.
لیست لباس های ساک نوزاد در بیمارستان
امروزه بیمارستان ها بسیاری از لوازم کودک را در اختیار شما قرار می دهند ولی در ادامه لیستی از وسایل ساک نوزاد برای بیمارستان را ذکر می کنیم:
- ست بیمارستانی شامل دورپیچ، کلاه، پاپوش، سرهمی و پیشبند
- پوشک کامل مخصوص نوزاد
- حوله
- دو دست لباس (زیر دکمه ای + شلوار + بلوز + کلاه نخی +سرهمی + جوراب + دستکش نوزادی)
- لباس سرهمی (برای بازگشت به خانه)
- شیشه شیر کوچک
- پتو کوچک ( اگر در فصل سرد هستید ضخیم باشه و اگر در فصل گرم هستید نازک)
- دستمال مرطوب
- کریر یا ساک حمل نوزاد
- قنداق فرنگی
- خشک کن
- دورپیچ نازک
- برس برای اینکه اگر نوزادتون پر مو بود و خواستین موهاشو شونه کنین
- صندلی ماشین کودک
- بالش گرم (برای راه بازگشت به خانه)
ویژگی انواع لباس های نوزاد
برای خرید لباس های نوزاد لازم است از نکاتی برای تهیهٔ آنها اطلاع داشته باشید. برخی از این نکات شامل موارد زیر است:
- جنس لباس: به طورکلی لباس نوزاد باید نرم، راحت و بدون برچسب یا درزهای زبر باشد. تولد نوزاد شما در فصل های مختلف سال مطمئناً در انتخاب جنس لباس او تأثیر مشخصی دارد.
- سایز لباس: پیش بینی اینکه نوزادتان در ابتدا به چه سایز لباسی نیاز خواهد داشت ممکن است کمی سخت باشد. لباس های دوران نوزادی معمولاً تا سه ماهگی به سرعت برای بسیاری از نوزادان کوچک می شود و به برخی از نوزادانی که هنگام تولد وزن بالاتری دارند، اصلاً لباس های سایز نوزادی را نمی توان پوشاند و از همان بدو تولد لباس های سایز نوزاد سه ماه یا سه تا شش ماهه را می پوشند. اما نوزادان ریزاندام، لباس های سایز نوزادی خود را تا ماه ها می پوشند، پس بهترین کار این است که با تشخیص حدود وزن نوزاد توسط پزشک، فقط چند دست لباس معمولی بخرید و خرید کلی را برای بعد از تولدش بگذارید. همچنین لازم است دقت کنید که لباس نوزادتان باید خیلی کم و مختصر گشاد و آزادتر باشد و کاملاً به بدنش نچسبد و خیلی تنگ هم نباشد.
- تعداد لباس ها: این موضوع که از هر نوع لباس به چه تعداد نیاز دارید، به قصد و توان شما برای تعداد دفعات شستن لباس ها و در برخی موارد به میزان حساسیت و وسواس شما ارتباط دارد. ولی به طورکلی بهتر است بعد از تولد نوزادتان، از هر لباس چند دست داشته باشید.
لباس های مناسب برای هر دوره نوزاد
لباس مناسب برای نوزاد از تولد تا شش ماهگی
بدیهی است که آب و هوای محل زندگی و فصلی که فرزندتان به دنیا می آید، نیازهای اولیه لباس نوزاد را تعیین می کند. اگر قرار است خودتان لباس های نوزادی را بخرید و مطمئن نیستید کودک به چه چیزهای احتیاج خواهد داشت، از والدین باتجربه کمک بگیرید و ببینید نوزاد به چه لباس هایی احتیاج دارد. به خاطر داشته باشید که اکثر لباس های نوزادی (که معمولا شمارهٔ سایز لباس صفر است) فقط به مدت چند هفته به کارتان خواهد آمد. بعد از خرید این لباس ها و قبل از پوشاندن آن به تن نوزاد، حتما یک بار آن را بشویید.
نباید بیش از حد به نوزاد لباس بپوشانید، به خصوص زمانی که هوا گرم است. باید به نوزاد همان قدر لباس بپوشانید که تن خودتان است. اگر با لباس هایی که تن تان است گرم تان شد، حتما نوزاد نیز گرمش می شود. بنابراین وقتی در هوای سرد نوزاد را می پوشانید و سپس به جای گرم می روید (مثل مرکز خرید)، بهتر است ژاکت یا کاپشن نوزاد را دربیاورید. اکثر والدین چنین کاری نمی کنند و در هوای گرم نیز کودک را با همان لباس ها نگه می دارند.
پیشنهادات زیر به شما کمک می کند که مناسب ترین لباس را برای فرزندتان انتخاب کنید:
لباس زیر: چهار تا شش زیرپیراهن در اندازه های سه ماهه تا شش ماهه بخرید، چون معمولا لباس زیرها جنس نخی دارند و ممکن است با شستشو کوچک شوند. پوشاندن لباس زیر دکمه دار به نوزاد تازه متولد شده برای والدین معمولا راحت تر است. همچنین لباس زیر یک تکه که از روی پوشک پوشانده می شود و سگک دارد، بسیار رایج است. لباس زیر یک تکه مانع از بالا آمدن زیرپیراهن می شود. معمولا اکثر لباس زیرهای نوزادان به رنگ سفید با طرح های رنگی هستند.
جوراب: احتمالا به چهار تا شش جفت جوراب نیاز خواهید داشت. جوراب حتما باید مناسب پای نوزاد باشد. پاپوش های بافتنی و جوراب کشی معمولا راحت تر است. نوزادان معمولا سایر جوراب ها را زود از پایشان درمی آورند.
لباس خواب: هر نوزادی باید حدودا شش تا ده لباس خواب داشته باشد. لباس خواب هم می تواند به شکل سرهمی کشی باشد و هم پیراهن خواب. سرهمی های زمستانی (پتویی) که از سرهمی های کشی سنگین تر و کلفت تر هستند، برای آب و هوای سردتر مناسب است. مزیت پیراهن این است که تعویض راحت تر پوشک را فراهم می کند. همچنین کودکان بزرگ تر با پیراهن، راحت تر حرکت می کنند.
اگر لباس خواب سرهمی انتخاب کردید، دیگر جوراب نپوشانید. این کار باعث می شود پاهای کودک بیش از حد گرم شده و احتمال دارد دچار درماتیت (التهاب پوستی) شود. لباس هایی که به عنوان لباس خواب عرضه می شود، باید مطابق با استانداردهای ضد اشتعال باشد. از پلی استر معمولا برای تولید لباس خواب استفاده می شود، چون ذاتا نسوز و ضد آتش است. روی نخ باید فعل و انفعالات شیمیایی انجام شود تا خاصیت نسوز بودن را به دست آورد.
کلاه: برای نوزاد دو کلاه کافی است. در بازار انواع و اقسام کلاه وجود دارد، از کلاه های کشی نخی تا کلاه های اکریلیک. برای انتخاب کلاه باید به شرایط آب و هوایی جایی که زندگی می کنید، توجه داشته باشید. دقت کنید که کلاه بزرگ یا کوچک نباشد و به درستی روی سر نوزاد قرار گیرد و روی صورت و چشم هایش هم نیفتد.
ژاکت: احتمالا یک ژاکت برای نوزاد کفایت می کند. اگر ژاکت بافتنی تهیه می کنید، باید دقت کنید که به حد کافی سفت بافته شده باشد تا انگشتان کوچک نوزاد میان بافت های شل آن گیر نکند. علاوه بر این، روی ژاکت نباید اشیای تزئینی که به راحتی از آن جدا می شود وجود داشته باشد، چون ممکن است نوزاد آن را بکند و ببلعد.
کاپشن سرهمی زمستانی: اینکه آیا به کاپشن سرهمی زمستانی نیاز دارید یا نه، به وضعیت آب و هوایی و فصلی که نوزاد در آن به دنیا می آید بستگی دارد. این کاپشن ها زیپ دار و کلاهدار بوده و استفاده از آن ها بسیار راحت است، چون کودک را به آسانی داخل لباس قرار می دهید و زیپ را می کشید.
پتو: برای نوزاد باید ۳ الی ۶ عدد پتوی کودک بخرید. اکثر نوزادان تازه متولدشده احساس امنیت پیچیده شدن در پتو را دوست دارند. پتوهای بچه کوچک تر، سبک تر از سایر پتوها هستند و برای پیچیدن نوزاد بسیار ایدئال است. همچنین وقتی می خواهید نوزاد آروغ بزند، می توانید از این پتو برای محافظت از لباس های خود استفاده کنید. پتوی نخی گزینه مناسبی به شمار می رود. پتوهای بچه به جنس فلانل و بافت نیز در بازار موجود است. به علاوه، احتمالا به پتوی تخت خواب کودک هم نیاز داشته باشید. این نوع پتو نسبت به پتوی بچه کمی کلفت تر و سنگین تر است و متناسب با اندازه تخت یا گهواره نوزاد تولید می شود. وقتی نوزاد خواب است، این پتو را رویش بکشید؛ احیانا اگر هوا سردتر بود، از لحاف دیگری نیز استفاده کنید. هنگام خرید پتو دقت کنید که بافت نرمی داشته باشد و قابلیت شستشو در ماشین لباسشویی هم داشته باشد.
کودکان در سال اول زندگی شان با سرعت قابل توجهی رشد می کنند. تا به خودتان بیایید، می بینید اکثر لباس هایی که برایش خریده اید، دیگر اندازه اش نیست. در ادامه به نکاتی که در انتخاب لباس کودکان نوپا باید به آن دقت کنید را مرور می کنیم.
توجه: فقط به یاد داشته باشید که تمامی مواردی که در این بخش ذکر شد، صرفا جهت اطلاع رسانی است و هدف ارائهٔ مشاورهٔ پزشکی نیست.
لباس کودک نوپا
کودکان نوپایی که شروع به حرکت در اطراف شما می کنند، به لباس های بادوام تری نیاز دارد.
لباس مناسب برای شش ماهگی تا ۱۲ ماهگی
اینکه فرزندان شما در این سن لباس های راحت و کاربردی داشته باشند، اهمیت بسیار زیادی دارد؛ انتخاب لباس مناسب باعث می شود کودک در حرکات خود محدود و اذیت نشود. در فهرست خریدتان حتما لباس های راحتی، فاق بلند، لباس زیر، ژاکت، کت و لباس خواب سرهمی را قرار دهید.
لباس روز: در طول روز تیشرت ّهای روشن آستین دار و سرهمی هایی که دکمه های قابل تنظیم دارند، انتخاب مناسبی است. شلوارهایی با کمر کشی بیش از حد به شکم کودک فشار می آورد. بهتر است برای محافظت از زانوی کودک، در قسمت زانو پارچه پنبه ای بدوزید. پیراهن برای کودکان دختری که هنوز چهار دست و پا می روند، اصلا مناسب نیست و ممکن است زانوهایشان آسیب ببیند. علاوه بر این ممکن است پیراهن زیر زانویش گیر کند و باعث زمین خوردن صورت کودک شود.
کت و ژاکت: ژاکت هایی که به راحتی از سر نوزاد عبور می کند (مثل ژاکت های زیپ دار و دکمه دار)، برای کودکان مناسب است. هنگام خرید کت و ژاکت دقت کنید که حتما قابل شستشو با ماشین لباسشویی باشند. اگر می خواهید کاپشن زمستانه بخرید، کاپشن دو تکه (کاپشن سرهمی نباشد) را انتخاب کنید، چون می توانید در هوای نسبتا گرم تر، فقط کت آن را به تن بچه کنید.
لباس خواب: در این دوره احتمالا دیگر سرهمی هایی که به عنوان لباس خواب برای فرزندتان خریدید، برایش کوچک خواهد شد، اما کاپشن سرهمی شاید اندازه اش باشد. در این سن لباس خواب دو تکه ای که از ناحیه کمر به هم متصل می شود، گزینه مناسبی است. پیراهن هم گزینه مناسب دیگری است، چون با بزرگ شدن کودک، مشکل چندانی به وجود نمی آید. لباس خواب کودکان شش ماهه تا ۱۲ ماهه نیز باید مطابق استاندارد ضد اشتعال (نسوز) باشد.
لباس های مناسب برای یک سالگی تا سه سالگی
زمانی که فرزند شما شروع به راه رفتن کرد، کفش و چکمه نیز به اقلام مورد نیاز او اضافه خواهد شد. بارانی هم باید برایش بخرید. وقتی هم که از پوشک باز شد و از توالت استفاده کرد، باید شورت و زیرشلواری هم برایش تهیه کنید.
لباس روز: بلیز و شلوار گزینه های خوبی برای کودکان نوپایی است که راه می روند و در حال یادگیری استفاده از توالت هستند. ممکن است متوجه شوید که با رشد قد کودک نوپا، باید بلیز را مرتبا عوض کنید.
بعد از اینکه کودک را از پوشک گرفتید، می فهمید شلوارهایی که موقع پوشیدن پوشک به تن فرزندتان تنگ بود، حالا نسبتا گشادتر و راحت تر است. برای دختران پوشاندن پیراهن و برای همهٔ کودکان نوپا شلوارهای کشی، آموزش استفاده از توالت را آسان تر می کند و کودک را به مستقل شدن تشویق و ترغیب می کند. در طول دوران آموزش استفاده از توالت از پوشاندن سرهمی بپرهیزید، چون آموزش را هم برای شما و هم برای کودک دشوار می کند.
وقتی کودک می خواهد یاد بگیرد که خودش لباس بپوشد، باید لباسی انتخاب کنید که پوشیدن و درآوردنش آسان باشد. اندازه لباس ممکن است در بین تولیدکنندگان مختلف متفاوت باشد، بنابراین اندازه هایی که روی برچسب لباس زده می شود، ممکن است قابل اطمینان نباشد. لباس نخی معمولا پس از شستشو جمع می شود و به اصطلاح آب می رود، بنابراین هنگام خرید لباس نخی این نکته را به خاطر بسپارید.
علاوه بر لباس، کلاه مناسب برای باران، برف و آفتاب نیز از نیازهای کودکی در این سن و سال است.
پالتو و لباس زمستانی: کت و پالتوهای کلاهداری که قابلیت شستشو در ماشین لباسشویی را دارند، در این سن و سال بسیار کاربردی است. پالتوها و کت هایی که دکمه یا حلقه بزرگ دارند، گزینه مناسبی محسوب می شوند، چون در نهایت فرزند شما می تواند خودش به راحتی آن را بپوشد و درآورد. دقت کنید که کت، کاپشن یا پالتو آنقدر بزرگ و حجیم نباشد که کودک نتواند حرکت کند. در واقع چند لایه لباس نازک بهتر و راحت تر از کت های حجیم است و همان گرما را به جان کودک می بخشد.
برای کودکان نوپایی که بسیار کوچک هستند، دستکش های بدون انگشت بخرید؛ این ها گرم تر از سایر دستکش ها هستند. اما بچه های بزرگ تر دستکش های معمولی را ترجیح می دهند، چون با آن ها آزادی عمل بیشتری دارند. برخی دستکش ها به کاپشن متصل است و از گم شدن آن ها جلوگیری می کند. در هر صورت می توانید دو دست دستکش به یک شکل بخرید تا اگر یکی از دستکش ها گم شد، بتوانید آن را با دیگری استفاده کنید.
هرگز برای کودکان در این سن از شال گردن بلند استفاده نکنید، چون ممکن است باعث خفگی کودک شود.
بارانی: بارانی ها و پانچوهای کلاه دار برای این سن بسیار مناسب است؛ بارانی های دکمه دار بهتر از انواع زیپ دار آن است. برای کودکانی در این سن بارانی هایی از جنس وینیل نخرید، چون به راحتی پاره می شوند. اگر جایی زندگی می کنید که بارندگی زیاد است، می توانید در صورت نیاز بارانی را کمی بزرگتر بخرید تا بتوانید در زمستان از روی کت یا ژاکت هم بپوشانید.
بچه ها عاشق چکمه های پلاستیکی هستند، چون جزو آن دسته کفش هایی است که خودشان به راحتی می توانند بپوشند. این چکمه ها برای راه رفتن در گل و لای مناسب است؛ بنابراین بسیار کاربردی است.
هرگز چتر کوچک مخصوص کودکان نخرید؛ نوک های تیز اطراف آن می تواند بسیار خطرناک باشد و مکانیسم باز کردن آن می تواند به دست کودک آسیب وارد کند.
لباس زیر: در این دوران پوشک و شلوار آموزشی گزینه های اختیاری است؛ گاهی کودکان کمی دیرتر استفاده از دستشویی را یاد می گیرند. بگذارید فرزندتان به زیرشلوارهای نخی معمولی عادت کند. لباس زیر نخی بهترین گزینه است، چون اجازه ورود هوا را می دهد؛ پارچه های پلاستیکی چنین قابلیتی ندارند. اگر در منطقه سردسیر زندگی نمی کنید، استفاده از زیرپیراهن ضرورتی ندارد.
جوراب و کفش: لازم نیست قبل از اینکه فرزندتان شروع به راه رفتن کند، برایش کفش بخرید. در حقیقت بهتر است بچه های کوچک پابرهنه باشند، چون دروندادهای حسی زیادی را از طریق پاهایشان تجربه می کنند. همچنین سطوح پاها طوری است که لیز نمی خورد و وقتی کودک خودش را بالا می کشد، انگشتان پا چنگ می شوند. قبل از اینکه فرزندتان راه برود، ممکن است برای حفاظت از پاها برایش کفش بخرید؛ به این منظور می توانید کفش های کتانی یا موکاسین چرمی بخرید.
زمانی که کودک شروع به راه رفتن کرد، کفش های چرمی سبک می تواند گزینه خوبی باشد. بعد از این مرحله می توانید هم کفش چرمی بخرید و هم کتانی. با این حال اگر فرزند شما مشکل تعرق پا داشته باشد، باید به خاطر بسپارید که کفش چرم بیشتر از کتانی اجازه ورود هوا به پا را می دهد. کفش های ورزشی و کتانی به طور کلی از مواد مصنوعی ساخته می شوند که باعث می شود پاهای بچه مرطوب بماند.
اگر خودتان کفش را می پوشانید، دقت کنید که بین انگشت بزرگ و انتهای کفش نیم اینچ فاصله وجود داشته باشد. کفش باید اندازهٔ پای کودک باشد و بین کفش و پشت پا فاصله ای وجود نداشته باشد. باید توجه کنید که لبه های کفش به قدری بلند نباشد که هنگام راه رفتن مچ پا را اذیت کند. در این سن برای دختر بچه ها کفش های پاشنه بلند نخرید. کفشی بخرید که کف آن لیز نباشد. به یاد داشته باشید که پوشیدن کفش های سگک دار و ولکرو (کفش های چسب دار) برای کودکان راحت تر از کفش هایی بنددار است.
زمانی که فرزندتان راه می رود، هر چهار ماه تا شش ماه باید یک جفت کفش جدید برایش بخرید، هرچند ممکن است هزینهٔ زیادی برایتان داشته باشد. البته به این نکته توجه کنید که کفش های گران لزوما بهتر نیستند.
کفش های آکسفورد نسبت به سایر کفش ها فضای بیشتری برای انگشتان پا دارد. بهتر است از کفش های مری جین و سایر لباس های مجلسی فقط برای مناسبت های خاص استفاده کنید، نه همیشه؛ چون معمولا جنس کفش سفت است و به انگشتان پا فشار زیادی وارد می کند.
علاوه بر کفش، باید به جوراب کودکان نیز توجه کنید؛ چون جوراب تنگ به اندازه کفش کوچک برای پاهای کودک ضرر دارد. برای جذب رطوبت از جوراب های نخی استفاده کنید. بهتر است برای کودکان جوراب های یک رنگ و شبیه به هم بخرید تا اگر یک لنگهٔ آن گم شد، بتوانید لنگه دیگرش را استفاده کنید. علاوه بر این بعد از اینکه جوراب ها را از ماشین لباسشویی خارج کردید، به راحتی می توانید آن ها را باهم جفت کنید. جوراب شلواری یا تایت برای دختران گزینهٔ دیگری است که می توانید بخرید. جوراب شلواری های نخی گرم تر و ضخیم تر است و نسبت به سایر جنس ها احتمال دررفتگی آن کمتر است.
چه رنگی برای لباس نوزاد مناسب تر است؟
علاوه بر اینکه لباس نوزاد باید رنگ شاد داشته باشد اما بهتر است رنگ شاد روشن را انتخاب کنید تا آلودگی و کثیفی روی آن خوب معلوم شود. رنگ های تند نوزاد را کلافه خواهد کرد. رنگ هایی مثل سبزروشن، لیمویی، صورتی، آبی و سفید رنگ های مناسب برای لباس نوزاد هستند.
رنگ های خنثی که لباس کودکان نوزادان را زیبا می سازد:
- مشکی
- سفید
- خاکستری
- کرمی
- برنزه
- نقره ای
چگونه رنگ های خنثی بر رشد کودک تاثیر می گذارد؟
هنگامی طراحی فضای اتاق کودک، رنگ ها یکی از مهم ترین مواردی می باشند که باید به آن ها توجه داشته باشید. رنگ در زیبایی طراحی اتاق کودک و هم چنین خلق و خوی، رفتار، یادگیری و بهره وری کودک، نقش اساسی دارد. نوزادان تازه متولد شده می توانند سایه رنگ های خنثی مانند سفید، سیاه، و خاکستری را ببینند.
بنابراین یک اتاق تک رنگ سرشار از شکل ها و الگوهای مناسب می تواند موجب تحریک قوه بینایی نوزادان تازه متولد شده شود.
علاوه بر طراحی اتاق به رنگ خنثی، می توانید از لباس هایی با این رنگ به کار ببرید تا حس کنجکاوی و توجه کودک تقویت شود، حافظه او بهبود یابد و سیستم عصبی کودک تقویت گردد.
اما علاوه بر رنگ های خنثی، رنگ های دیگری نیز وجود دارند که می توانید به استفاده از آن ها برای لباس کودک خود فکر کنید.