به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از مردمان، مهمترین هدف ما از کنار هم گذاشتن و ست کردن لباس های مختلف، ایجاد هارمونی و هماهنگی است.
هارمونی چیزی است که خوشایندِ چشم بیننده باشد و حس نظم و توازن را به فرد القاء کند. اگر چیزی فاقد هماهنگی و هارمونی لازم باشد، خسته کننده و آشفته به نظر خواهد آمد.
در یک حالت این تجربه ی دیداری آنقدر ملایم و یکنواخت می شود که بیننده را درگیر نمی کند. مغز انسان اطلاعات با قدرت انگیزش پایین را رد می کند، مثل مجموعه های تک رنگ با بافت و طرح یکسان.
در حالت دیگر، تجربه ی دیداری آنقدر تکرار شونده و خسته کننده می شود که بیننده طاقت نگاه کردن به آن را نخواهد داشت. مغز انسان چیزی را که قادر به تعدیل و فهم آن نباشد، مثل چهار طرح و رنگ متناقض و متضاد در یک مجموعه، را پس زده و رد میکند.
به طور خلاصه، یکپارچگی بیش از حد باعث انگیزش بسیار پایین و پیچیدگی افراطی نیز باعث انگیزش بیش از حد خواهد شد. در این میان، هارمونی و هماهنگی تعادل پویا خواهد بود.
برای استفاده از چارت پایین، دانستن مفاهیم زیر الزامی است:
رنگ هسته: رنگ غالب در طرح رنگ به شمار می رود. این رنگ، رنگِ آیتم اصلی مجموعه ی شماست مثل کت یا ژاکت.
رنگ تکیه: رنگ دوم یا گاهاً سوم طرح رنگ شماست. این رنگ می تواند متمم، سه گانه، شبیه یا خنثی باشد.
ثلاثی: اولین یا عمده ترین رنگ های سه گانه در چرخه (یا طیف) رنگ، قرمز، آبی و زرد هستند. (کت و شلوار آبی نفتی، پیراهن زرد کمرنگ، و کراوات شرابی) اینها رنگ های خالص نامیده می شوند چون ترکیب کردن آنها با هم یا با سفید یا سیاه تناسب ایجاد می کند.
ثلاثی دوم رنگ ها در چرخه ی رنگ، نارنجی، سبز و بنفش است. این ثلاثی از ترکیب دو رنگ اول باهم به وجود آمده است. ترکیب زرد و قرمز، نارنجی می سازد، ترکیب زرد و آبی، سبز درست می کند و ترکیب آبی و قرمز، بنفش می سازد.
رنگ های متمم:
این رنگ ها رنگ هایی هستند که در چرخه ی رنگ کاملاً متضاد و روبه روی هم قرار گرفته اند. وقتی این رنگ ها در کنار یکدیگر قرار بگیرند، یکدیگر را تشدید کرده و یکدیگر را روشن تر نشان می دهند. رنگ های سبز و قرمز مقابل همدیگر قرار گرفته اند، به همین دلیل است که شلوار ارتشی با کت یا پیراهن شرابی یا زرشکی اینقدر زیبا به نظر می رسد. آبی هم در مقابل نارنجی قرار گرفته است، از اینرو طلایی، زنگاری و قهوه ای متمم سایه های مختلف رنگ آبی به حساب می آیند.
رنگ های مشابه: (این رنگ ها همچنین به رنگ های مجاور، رنگ های هماهنگ و رنگ های مرتبط نیز خوانده می شوند).
این رنگ ها، رنگ هایی هستند که در چرخه ی رنگ در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. این رنگ ها از اینرو ایجاد هارمونی می کنند که کمی از رنگ یکدیگر را در خود دارند. برای مثال می توان از شلوار آبی، پیراهن سبز-آبی و کت بنفش نام برد.
رنگ ها گرم و سرد: خانواده های رنگ های مجاور و مشابه شامل رنگ های گرم (قرمز، نارنجی، زرد) و رنگ های سرد (سبز، آبیبنفش) می شود. طراحان معمولاً طرح های رنگی را بر اساس دو یا سه رنگ مرتبط می سازند.
دو رنگ گرم را با یک یا دو رنگ سرد انتخاب کنید، یا دو رنگ سرد را با یک رنگ گرم انتخاب کنید، بااینکار تعادل پویا ایجاد خواهید کرد.
مثال: کت و شلوار آبی نفتی، پیراهن آبی روشن، و کراوات قرمز. یا پیراهن زرد، کت زنگاری و شلوار آبی.
رنگ های خنثی: رنگ های خنثی شامل سایه های سفید، سیاه، خاکستری و خرمایی می شود.
از رنگ های خنثی می توان در ترکیب با همه ی رنگ ها یا ترکیب با خودشان استفاده کرد. شلوار خاکی، پیراهن سفید، و یک ژاکت خاکستری، مجموعه ای از رنگ های خنثی را ایجاد میکند. درست است که رنگ های خنثی اگر باهم استفاده شوند پویا نخواهند بود، اما ظاهری زیبا را به وجود می آورند.
رنگ های سیاه، سفید، خاکستری و قهوه ای در چرخه ی رنگها، جدا از هم نیستند، اما از نسبتهای مختلف قرمز، زرد و آبی ساخته شده اند. برای ساخت رنگهای خنثی می توان سه رنگِ رنگ های اصلی یا اولیه را باهم یا یکی از رنگ های اولیه را با یکی از رنگ های ثانویه (رنگ های ثانویه از ترکیب دو نوع از رنگ های اولیه ساخته می شوند) ترکیب کرد.
برای مثال:
چطور قهوه ای بسازیم؟
برای این منظور باید یک رنگ را با رنگ متمم آن ترکیب کرد. آبی و نارنجی را باهم، بنفش و زرد را باهم، سبز و قرمز را باهم ترکیب کنید. هرکدام از این ترکیبات نوع مختلفی از قهوه ای می سازد.
چطور خاکستری بسازیم؟
کمی نارنجی (یا زرد و قرمز) را با آبی مخلوط کنید و بعد کمی سفید به آن اضافه کنید. همچنین می توانید آبی را با یکی از رنگ های خاک، مثل قهوه ای مایل به زرد یاقهوه ای سوخته ترکیب کنید.
نکته: باید به تُن (اضافه کردن خاکستری)، ته رنگ (اضافه کردن سفید) و سایه ی (اضافه کردن سیاه) رنگ (رنگ خالص) دقت داشته باشید. سبز و قرمز رنگ های متمم یکدیگر هستند اما اگر سبز خالص را با قرمز ترکیب کنید خیلی کریسمسی به نظر خواهید آمد که فقط برای روزهای کریسمس مناسب است! اما شرابی یا زرشکی و سبز ارتشی تناسب فوق العاده ای باهم دارند.
همچنین می توانید دست از ترکیب رنگ برداشته و تک فام شوید:
تک فام: یعنی همه چیز از یک رنگ باشد اما از سایه ها و ته رنگ ها و تُن های مختلف. درمورد آبی می توان کت و شلوار سرمه ای، پیراهن آبی کمرنگ، کراوات آبی تیره و … را نام برد. با استفاده از نقش و بافت می توان در این ترکیب کمی تقابل ایجاد کرد. بعضی از آیتم های لباستان باید صاف و نرم باشند، برخی باید بافتی زبر داشته باشند، بعضی از آنها می توانند طرحدار باشند و بقیه ساده و…
نکاتی درمورد گوشه ی جیب کت:
به هیچ عنوان رنگ کراوات یا پراهنتان را با رنگ گوشه ی جیب کتتان یکی نکنید. اگر اصرار دارید که این رنگ ها یکی باشند، از رنگ پیراهن استفاده کنید و به هیچ عنوان با رنگ کراواتتان یکی نکنید. برای داشتن ظاهری رسمی تر از پیراهن های ساده استفاده کنید. زمانی در دهه ی چهل بود که آقایان رنگ کراواتشان ر ا با رنگ گوشه ی جیبشان سِت میکردند اما خوشبختانه آن زمان سپری شده است.
مکتبی است که اعتقاد دارد جنس کراوات، کت و گوشه ی جیب کت نباید یکسان باشد. اگر کراواتتان ابریشمی است، گوشه ی جیبتان باید لینِن باشد. و اگر کت و شلوارتان فاستونی است بهتر است از گوشه ی جیب پشمی یا کشمیر استفاده کنید. البته این تئوری چندان هم بد نیست اما ابریشم و سیلک هنوز هم با همه چیز خوب سِت می شود.
نکات مهم:
ü رنگ های فصلی: استفاده از بعضی رنگ ها در زمان بخصوصی از سال بهتر است. مثلاً سایه های زرد معمولاً برای تابستان، رنگ های زنگاری، قهوه ای، سبز و زرشکی برای پاییز مناسب است. پوشیدن لباس زرد رنگ در پاییز و لباس زنگاری در تابستان کمی نامتناسب است.
üبه تباین و تقابل رنگ ها دقت کنید. یک آیتم روشن را با دو آیتم تیره یا یا آیتم تیره را با دو آیتم روشن سِت کنید. مثال: کت و شلوار ذغالی، پیراهن سفید و کراوات قرمز، یا کت و شلوار خرمایی یا پیراهن زرد و کراوات سبز، یا شلوار خاکی با یک پیراهن آبی تیره.
ü ارزش رنگ ها: رنگ های تیره شما را لاغرتر نشان می دهد، درحالیکه رنگ های روشن برجسته شده و چاق تر نشانتان می دهد. رنگهای تیره رسمی تر از رنگ های روشن است.
این اطلاعاتی بود که اغلب هنرمندان و طراحان داخلی از آن استفاده می کنند. حالا شما هم می توانید با استفاده از این اطلاعات رنگ لباسهایتان را طرح ریزی کنید