چرا طوطی و عروس هلندی مدفوع خود را میخورد؟
آیا می خواهید بدانید چرا عروس هلندی شما مدفوع خود را می خورد؟! به طور قطع، اگر نخستین باری هست که چنین رفتاری را مشاهده می کنید، در وهله اول نگران ورود انواع باکتری ها به بدن پرنده خود خواهید بود. ولی جای نگرانی نیست، در ادامه به بحث در مورد دلایل بروز مدفوع خواری در عروس هلندی، همچنین راه های پیشگیری آن خواهیم پرداخت.
مدفوع خواری در عروس هلندی و انواع طوطی
مدفوع خواری (Coprophagous) رفتاری است که به موجب آن طوطی از مواد دفع شده خود یا سایر پرندگان تغذیه میکند .این رفتار در تمام گونه های جانوران غیر معمول نیست و معمولا به علت نوع رژیم غذایی و مسایل رفتاری اتفاق می افتد .برای مثال، خوردن مدفوع در خرگوش، یک فرآیند طبیعی است و در واقع مواد مغذی خاصی را برای خرگوش فراهم می کند.اما پرندگان، به ندرت مدفوع خود را می خورند و این رفتار در آنها ، رفتاری غیر طبیعی به شمار میرود.مدفوع خواری بیشتر در طوطی های ماده که اغلب طوطی های کوچکتر، مانند باجریگار و عروس هلندی هستند اتفاق می افتدو احتمالا دلیل آن سوء تغذیه وکمبود تغذیه ای (فقدان مواد مغذی و یا فقط نبود مواد غذایی خاص) می باشد.
دلایلی مدفوع خواری طوطی (عروس هلندی)
رفتار مدفوع خواری در عروس هلندی، به چند دلیل ممکن است اتفاق بیفتد. نخستین و اصلی ترین دلیل این رفتار، کمبود برخی مواد مغذی در برنامه غذایی روزانه عروس های هلندی است. آنها تلاش می کنند تا کمبود آن ماده مغذی را با خوردن مدفوع بر طرف نمایند. دلیل مهم بعدی، نداشتن سرگرمی در داخل قفس می باشد. این موضوع باعث می شود تا پرنده خود را با کند و کاو در کف قفس مشغول کند و احتمال خوردن مدفوع در این زمان افزایش می یابد.اگرچه دلایل دیگری نیز باعث بروز مدفوع خواری در عروس هلندی می شوند، ولی دو دلیل ذکر شده در بالا مهمترین دلایل به حساب می آیند. ولی اصلا جای نگرانی نیست، در ادامه به بررسی بیشتر این رفتار و دلایل بروز و راهکارهای پیشگیرانه آن خواهیم پرداخت.
کمبود مواد مغذی
عروس های هلندی، جزو پرندگانی هستند که قادر به تشخیص کمبود برخی مواد مغذی در غذای خود می باشند. نکته جالب دیگر، در مورد این پرندگان این است که تشخیص می دهند از کجا قادر به تامین این مواد مغذی هستند. متاسفانه، مواد مغذی که پرنده غالبا با کمبود آنها مواجه هست، در مدفوع یافت می شوند.آیا در صورت مشاهده چنین وضعیتی تغییر برنامه غذایی ضرورت دارد؟ پاسخ به این پرسش لزوما “بله” نخواهد بود. در نخستین مرحله باید بررسی کرد چه مسئله ای باعث عدم جذب برخی مواد مغذی، از جمله ویتامین ها و مواد معدنی توسط پرنده می شود؟! این مشکل می تواند ریشه در سطح فعالیت پرنده، وضعیت سلامت عمومی، میزان نور محیط پیرامون، سطح استرس و بسیاری از عوامل دیگر داشته باشد. همچنین، باید همواره در نظر داشت که برنامه غذایی مورد استفاده نیز ممکن است به خودی خود فاقد سطوح مورد نیاز و قابل جذب برخی از مواد مغذی باشد.از سویی دیگر، مدفوع عروس هلندی، حاوی آمینو اسیدها، کولین، ویتامین ث و ویتامین های گروه ب می باشد. بنابراین، زمانی که مشاهده می کنید پرنده شما شروع به خوردن مدفوع خود می کند، سریعا باید کمبود و کیفیت این مواد در برنامه غذایی پرنده را مورد بررسی قرار دهید!
نداشتن سرگرمی
زمانی که مسئولیت نگهداری از یک پرنده را بر عهده می گیرید، نمی توانید بی توجه، آن پرنده را به حال خود رها کنید. زمانی که حوصله پرنده شما سر برود، شروع به جستجو جهت یافتن عامل سرگرم کننده در قفس خود خواهد کرد. در صورت عدم رعایت بهداشت و نظافت دوره ای، مدفوع پرنده جزو در دسترس ترین عوامل برای بازی و نهایتا خورده شدن خواهد بود. این موضوع تا حدودی به طبیعت عروس های هلندی نیز بر می گردد. زمانی که پرنده برای مدت زمان طولانی در لانه باشد و یا انرژی کافی برای بیرون رفتن و یافتن غذا نداشته باشد، شروع به کنکاش در کف لانه و یافتن و خوردن هر آنچه موجود باشد می کنند. در این حالت هدف تنها مدفوع نیست، بلکه پرنده شروع به جستجوی هر آنچه در آنجا موجود باشد می کند. به عنوان مثال، ممکن است شروع به خوردن مو، پر، حشرات، گرد و خاک و هر چیز دیگری کنند که قطعا در صورت تکرار باعث از بین رفتن سلامتی پرنده می شود. اصطلاحا به این رفتار “چریدن” در کف لانه و یا قفس گفته می شود.چنانچه با بررسی های دوره ای، هیچ یک از موارد فوق مشاهده نشد، باید دلایل دیگری را نیز مورد بررسی قرار دهید که در ادامه به بیان آنها خواهیم پرداخت.
شیرین شدن مدفوع
بررسی کنید که اخیراً چه نوع مواد غذایی را به برنامه روزانه عروس هلندی خود افزوده اید. ممکن است این ماده جدید، باعث ایجاد طعم شیرین در مدفوع شده باشد. در برخی مواد مالکین و پرورش دهندگان اقدام به افزودن شکر به آب پرنده در جهت جلوگیری از افت قند “هایپوگلایسمی” می کنند که این امر می تواند باعث ایجاد طعم شیرین مدفوع شود. چنانچه پرنده پس از مدفوع، شروع به بوییدن آن کند، بوی شیرین می تواند محرکی جهت خوردن مدفوع باشد.
استرس
این مورد در ارتباط نزدیک با کمبود مواد مغذی است. زمانی که پرنده دچار هر نوع استرس محیطی باشد، سوخت و ساز مواد مغذی در بدن دستخوش تغییر و ناهماهنگی خواهد شد. این موضوع منجر به کاهش میزان جدب مواد مغذی محلول در آب، نظیر ویتامین های گروه ب، ویتامین ث و کولین می شود. این مورد، بیشتر در زمان جابجایی ها، نظیر انتقال به محیط و قفس جدید مشاهده می شود.
بوی تیز مدفوع
بیان این نکته بسیار جالب است که عروس هلندی جزو آن دسته از طوطی سانانی است که علاقه زیادی به زندگی در محیطی بسیار تمیز دارد. بنابراین، چنانچه بنا به هر دلیلی، موفق به تمیز کردن و خارج کردن بقایا از قفس آن نشده باشید و مدفوع پرنده برای مدتی نسبتا طولانی در قفس باقی بماند، پرنده اقدام به خوردن و یا بیرون انداختن آنها می کند. حال آنکه چنانچه مدفوع تازه بوی بد و تیز و تندی داشته باشد، پرنده ترجیح می دهد آن را بخورد تا اینکه اجازه دهد برای مدتی در قفس باقی بماند. بنابراین، نظافت و پاکیزگی قفس را جز برنامه های روتین و اصلی قرار دهید.
خطرات مدفوع خواری طوطی سانان از جمله عروس هلندی
این سوال در ذهن صاحبان طوطی ایجاد میشود که آیا بر اثر خوردن مدفوع، امکان مرگ طوطی وجود دارد؟کوتاه ترین جواب این است : خیر .. تا زمانی که از نداشتن انگل مطمئن هستید این رفتار مشکلی ایجاد نمیکند.اما اگر این رفتار به طور روزانه انجام شود ، طبیعی نیست و تحقیقات نشان داده است که آنها می توانند با خوردن مدفوع به عفونت های باکتریایی دچار شوند که میتواند به عوارض بیشتری منجر شود.برخی از انگل ها و باکتری های داخلی خاص می توانند باعث مرگ طوطی شوند.
جلوگیری از مدفوع خواری در طوطی (عروس هلندی)
اگر عروس هلندی خود را در حال خوردن مدفوع دیده اید و به نظر میرسد که هیچ مشکلی ندارد.ساده از این اتفاق نگذرید چراکه این رفتار ممکن است ناشی از مشکلات داخلی و نشان دهنده فقر غذایی در پرنده باشد. بهترین راه حل این است که ابتدا به یک دامپزشک متخصص پرندگان مراجعه کنید.تا خون و مدفوع مورد بررسی قرار گیرد. همچنین یک بررسی کلی از وضعیت پرنده انجام شود.دامپزشک متخصص علاوه بر معاینه کامل فیزیکی ، آزمایش خون و آزمایش انگل مدفوع، باید رژیم غذایی طوطی را به منظور تعیین کمبود تغذیه ای ارزیابی کند.
آزمایش های بسیار کمی برای تعیین کمبود های غذایی در طوطی ها وجود دارد بنابراین، ارزیابی سوابق طوطی و رژیم غذایی او، اطلاعات بهتری در اختیار دامپزشک قرار خواهد داد.معاینه فیزیکی نیز ممکن است شواهدی از کمبود های تغذیه ای را نشان دهد.پس رفتار عمومی طوطی خود را زیر نظر داشته باشید و هرگونه رفتار شک برانگیز را به دامپزشک متخصص گزارش دهید .
مواد غذایی تازه و حاوی مواد مغذی به رژیم غذایی طوطی خود اضافه کنید .برای جلوگیری از دسترسی طوطی به مدفوع ، اولین کاری که شما باید انجام دهید این است قفس را به طور روزانه تمیز کرده و از نبود مدفوع خشک شده بر روی چوب نشیمن یا میله های قفس اطمینان حاصل کنید.یک سطح میله ای در پایین قفس قرار دهید تا پرنده به آسانی به مدفوع خود دسترسی نداشته باشد .
ممکن است جلوگیری کامل از تماس طوطی با مدفوع غیر ممکن باشد ،اما می توان آن را به حداقل رساند و این رفتار خیلی خطرناک نیست جز در مواردی که طوطی و مخصوصا عروس هلندی از انگل های روده ای و یا برخی عفونت ها رنج می برد ( که دامپزشک می تواند تشخیص دهد ).