اصول کاشت درخت مرحله به مرحله
کاشت درخت همواره یکی از بهترین انتخاب ها برای تزیین خانه و حیات می باشد. اگر کمی به قبل تر برگردیم متوجه میشیم که کاشت درخت در حیاط خانه، جلوی در و... یکی از سنت های دیرینه ی ایرانیان می باشد و فقط به باغ و مزارع منتهی نشده است. پس اگر قصد کاشت درخت را دارید و به دنبال آموزشی صحیح هستید با ما در ادامه ی محتوا همراه شوید.
1_ انتخاب زمان مناسب کاشت نهال:
انتخاب زمان مناسب کاشت نهال به آب و هوای منطقه کاشت و نوع درخت بستگی دارد. بهترین زمان کاشت نهال، معمولاً هنگام خواب نهال است؛ نکته: بهترین زمان برای کاشتن نهال، روز های ابری و زمانی که باد کم می وزد، است.
- در مناطق گرم و متعدله و نیمه سردسیر، بهترین زمان کاشت، پائیز پس از خواب رفتن نهال است،
- ولی در مناطق سردسیر نهال کاری بهتر است پس از سپری شدن یخبندان انجام شود. همچنین بر اساس نوع ریشه نهال (نهال گلدانی، نهال گونی پیچ و نهال ریشه لخت) زمان کاشت درخت به شرح زیر تعریف می شود:
- نهال ریشه لخت: بهترین زمان کاشت اواخر زمستان تا اوایل فصل بهار است.
- نهال ریشه گلدانی و گونی پیچ: نهال گلدانی و گونی پیچ را می توان در تمام طول سال به زمین انتقال داد.
2_ حفر گودال برای کاشت نهال
- اندازه گودال: برای کاشت درخت در زمین، ابتدا باید گودالی با عمق و قطر متناسب با نهال حفر شود. به طور کلی هرچه چاله حفر شده برای کاشت نهال بزرگتر باشد، رشد نهال بهتر خواهد بود.
- قطر و عمق گودال برای نهال گلدانی و نهال گونی پیچ: برای کاشت یک نهال گلدانی، قطر چاله باید ۳ برابر عرض نهال و کمی عمیق تر از ارتفاع گلدانی باشد که نهال در آن پرورش پیدا کرده است.
- قطر و عمق گودال برای نهال ریشه لخت: نهال ریشه لخت، نهالی است که از ابتدا در زمین کاشت شده و سیستم ریشه ای بزرگتر و وسیع تری دارد و باید قطر چاله حداقل ۲ برابر اندازه طول طولانی ترین ریشه است به طوری که ریشه ها در هم پیچ نخورد.
- نکته: بهتر است اطراف گودال حفر نهال شامل سطح زیرین و کناره های گودال را با چنگک شل کنید تا ریشه های ظریف نهال راحت تر در خاک نفوذ کنند و ریشه های نهال سریع تر در خاک استحکام یابند. سست کردن خاک اطراف گودال به ویژه اگر خاک منطقه کاشت سنگین باشد، بسیار به رشد نهال کمک خواهد کرد.
- نکته: خاک محل حفر گودال باید عاری از نخاله های ساختمانی و ریشه سایر گیاهان باشد. خاک زراعی خوب را در حالت خشک، وقتی در دستتان بگیرید و فشار دهید به هم می چسبد و فشرده می شود ولی با یک ضربه کوچک نیز از هم جدا شده و دوباره پودر مانند می شود، در حالی که خاک زراعی بد به شدت چسبنده است و از هم جدا نمی شود.
- نحوه حفر گودال: در شروع کندن چاله برای کاشت درخت، ابتدا خاک رویی به عمق ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر را بردارید و آن را از خاک های زیرین جدا نگه دارید. خاک رویی خاک زراعی بوده و حاصلخیزتر است. خاک های عمقی تر را با مقداری کود پوسیده دامی ترکیب کنید تا مواد غذایی مورد نیاز اطراف ریشه به خوبی تامین شود. بهترین خاک برای کاشت درخت و گیاه خاکی است که رنگ آن تیره باشد و مایل به قهوه ای و سیاه باشد.
نکته: توصیه می شود داخل گودال را با همان خاکی که خارج کرده اید همراه با مقداری کمپوست، خاکبرگ یا کود، ترکیب و پر کنید.
۳_ نحوه کاشت نهال و دقت به محل پیوند
نحوه کاشت و محل قرار گیری صحیح نهال در چاله، از دیگر اصول کاشت درخت است. برای این منظور ابتدا باید به محل پیوند روی نهال دقت کنید. بیشتر نهال های خریداری شده پیوندی هستند و در زمان کاشت باید دقت کنید تا محل پیوند ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر بالاتر از سطح خاک قرار گیرد. چرا رعایت این نکته آنقدر اهمیت دارد؟ در صورتی که پیوند زیر خاک بماند، منجر بـه فعالیت عوامل بیماریزای قارچی – باکتریایی می شود. همچنین شاخه ها و جوانه های جانبی که رشد می کنند، مشخص نخواهد بود شاخه متعلق به پایه است یا پیوند؟ زیرا برای رشد خوب نهال باید شاخه های روییده از پایه قطع شود تا انرژی گیاه تلف نگردد. در نهال های غیر پیوندی با توجه به محل طوقه (محل تلاقی ریشه و ساقه) نهال کاشته می شود.
توجه: ریشه ها باید به صورت مرتب در خاک قرار گیرند و پیچیده و در هم نباشند. برای این کار باید مقداری خاک به صورت کله قندی در ته چاله بریزید و ریشه های نهال را روی آن به شکل مرتب و رو به پایین بگذارید.
۴_ آماده سازی نهال
از زمان اقدام به کاشت درخت باید ریشه هارا در پوششی نگهداری کنید. به این معنا که ریشه نباید در معرض نور و هوا قرار گیرد پس بهتر است تا آخرین مراحل آماده کردن شرایط کاشت درخت، ریشه را با خاک یا ماسه مرطوب و یا کیسه پلاستیکی سیاه بپوشانید.
- توصیه ۱: باغبانان حرفه ای توصیه می کنند نهال را یک شب قبل، از داخل گلدان و … در آورید و در آب قرار دهید تا ریشه به اندازه کافی آبگیری کند و احتمال خشک شدن نهال بعد از کاشت در زمین کاهش یابد.
- توصیه ۲: در هنگام در آوردن نهال ها از محل خود مانند گلدان، گونی یا خزانه، مراقب باشید تا ریشه ها کمترین آسیب را ببینند؛ با این حال تجربه نشان داده که صدمه دیدن قسمت هایی از ریشه اجتناب ناپذیر است؛ بنابراین توصیه می شود بعد از در آوردن ریشه قسمت هایی را که صدمه دیده است با قیچی باغبانی یا چاقوی تیز هرس کنید تا بخش های زخمی کمتر در برابر خاک قرار گرفته و احتمال بیماری های ریشه کمتر شود. همچنین این کار به تحریک رشد ریشه های فرعی کمک خواهد کرد.
- توصیه ۳: در مقیاس وسیع و برای کاشت درخت در باغ، توصیه می شود قبل از کاشت نهال، ریشه را با رس، مواد چسبنده و ضدعفونی کننده آغشته کنید. به این کار پرالیناژ گفته می شود.
۵_ طرز کاشت نهال
نهال را به طور عمودی و وسط چاله قرار داده و بدون فشار آوردن به ریشه ها آن را در گودال مستقر کنید. پس از قرار دادن نهال در گودال، درخت را از زوایای مختلف ببیند تا مطمئن شوید که درخت را صاف کاشته اید. خاک اطراف نهال را با لگد بکوبید تا ذرات خاک به حد ممکن به هم دیگر چسبیده و ریشه را محکم نگهدارند و سپس اقدام به آبیاری کنید. اگر بعد از آبیاری مشاهده کردید که مقداری از خاک اطراف نهال، نشست پیدا کرده است، مجددا مقداری خاک اطراف نهال بریزید.
۶_ رعایت فاصله کاشت درختان
فاصله کاشت درخت موضوعی است که در باغبانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به ویژه رعایت فاصله صحیح بین درختان جزو اولین قدم ها برای رسیدن به محصول بهتر از نظر کمی و کیفی است. فاصله کاشت درخت بسته به نوع درخت متفاوت است و در بین یک گونه درخت نیز این فاصله به رقم پایه و پیوندک مربوط می باشد. همچنین اقلیم منطقه، توپوگرافی زمین (میزان شیب) و … نیز در این میان دارای اهمیت است.
۷_ نحوه نصب قیم
بعد از کاشت درخت در باغ و باغچه، به این نکته دقت کنید که نهال جوان شما تنه نازکی دارد و هنوز ریشه ها در خاک کاملا استقرار نیافته اند، بنابراین ممکن است با کوچک ترین وزش بادی خم شده و ریشه ها از خاک خارج شوند. از این رو بسته به بادگیر بودن محل کاشت و نوع نهال، در کنار آن یک قیم قرار دهید. توجه داشته باشید، قیم را به اندازه کافی بلند انتخاب کنید و با یک نوار نازک به نهال ببندید. نصب قیم به رشد بهتر و سریع تر نهال های جوان کمک زیادی می کند.
۸_ مراقبت های لازم بعد از کاشت درخت
بلافاصله بعد از کاشت، نهال را آبیاری کنید و این کار را مجددا چند ساعت بعد نیز تکرار کنید تا نهال به خوبی در خاک استقرار پیدا کنید. کود ها را همه ساله باید به نهال بدهید، ولی نه دقیقا در کنار درخت یا در سطح چاله های قبلی بلکه در فاصله ای متناسب با رشد ریشه هایشان و دور از تنه درخت انجام شود. همچنین سایر مراقبت های لازم مانند سله شکنی، وجین علف هرز، مرمت حصار و قیم را به موقع و با دقت انجام دهید.
بنابراین کاشت درخت یکی از لذتبخش ترین کار هایی است که می توان انجام داد و مطمئن باشید با گذر سال ها از دیدن رشد و نمو نهالی که کاشته اید، شادی و رضایت فوق العاده ای را تجربه خواهید کرد. امیدوارم از محتوای کاشت درخت به روش صحیح نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که گیاه دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش سبک زندگی ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.