انجام انواع کار ها از طریق اینترنت سبب شده است تا برخی از جرایم و یا تخلفات در حوزه مالی نیز با استفاده از این شبکه های اینترنتی علی الخصوص تلگرام و اینستاگرام انجام شود. در مواردی که شخصی اقدام به خرید اینترنتی از اینستاگرام کرده است و پیج فروش اینترنتی در اینستاگرام جنس خریداری شده را ارسال نکرده است ، اولین اقدامی که به ذهن می رسد آن است که مالباخته یا شاکی نسبت به شکایت از پیج فروش اینترنتی اینستاگرم به دلیل عدم ارسال جنس اقدام نماید . به همین مناسبت در این مقاله قصد داریم به بررسی شکایت از خرید اینترنتی در اینستاگرام پرداخته و جنبه های حقوقی آن را توضیح دهیم .
آیا اصلا میشود از یک پیج اینستاگرامی شکایت کرد؟
بله. خیلی از هموطنان ما تصور دارند که چون اینستاگرام در ایران نیست، نمیشود پیگیری قانونی انجام داد و متخلف را به سزای اعمالش رساند. شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام کاملا امکان پذیر بوده و در صورتی که مسیر را به درستی طی کنید، به تمامی حق و حقوق خود نیز خواهید رسید. برای پیگیری شکایت کلاهبرداری اینستاگرامی دو نهاد کلی وجود دارند. 1- پلیس فتا. 2- دادسرای جرایم رایانه ای.
شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام
بسیاری از افراد این مطلب را شنیده اند که دوستان یا نزدیکان آنها به دلیل عدم ارسال جنس توسط پیج فروش اینترنتی در اینستاگرام مورد کلاهبرداری قرار گرفته اند . یا ممکن است خود آنها قربانی کلاهبرداری به دلیل عدم ارسال جنس توسط پیج اینستاگرام قرار گرفته باشند . همه این موارد سبب می شود که افراد جامعه نحوه خرید امن از پیج های اینستاگرام یا سایر سایت های اینترنتی را رعایت کنند. با این همه در مواردی که شخصی اقدام به خرید اینترنتی نموده و پیج اینستاگرام جنس مورد نظر را تحویل نمی دهد ، این امکان برای شخص وجود دارد که اقدام به شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام نماید . به عبارت دیگر ، ارتکاب جرم در فضای اینترنتی و شبکه های اجتماعی همچون اینستاگرام سبب نمی شود که این جرم نادیده گرفته شده و امکان شکایت از آن وجود نداشته باشد. چرا که در مورد جرایمی که در فضای مجازی همچون تلگرام یا اینستاگرام به وقوع می پیوندند نیز راهکارهای حقوقی و قانونی وجود دارد و نهادهایی نیز برای شکایت از آنها ایجاد شده است که این نهادها عبارتند از دادسرای جرایم رایانه ای و همچنین پلیس فتا که به صورت تخصصی ، به جرایم اینترنتی همچون جرم فیشینگ رسیدگی می کنند. لازم به ذکر است که مراجع ذکر شده در مواردی اقدام به رسیدگی به شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام می کنند که جرمی اتفاق افتاده باشد ؛ مانند کلاهبرداری . اما در صورتی که فروشنده اینستاگرام فقط مرتکب عدم ارسال جنس شده است و یا پیج فروش اینترنتی صرفا تاخیر در تحویل کالا داشته است ، این امر وصف کیفری ندارد و به جای شکایت کیفری از ایشان می توان در دادگاه های حقوقی به خواسته الزام به ایفای تعهد و یا بازپرداخت مبلغ پرداخت شده ، طرح دعوا نمود که در ادامه به توضیح این مطلب پرداخته ایم .
مرجع شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام
در قسمت قبل توضیح دادیم که شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام به دلیل عدم ارسال جنس توسط پیج فروش اینترنتی امکان پذیر است ؛ اما سوال مهمی که در این خصوص مطرح می شود آن است که مرجع شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام کجاست و اگر در اینستاگرام مورد کلاهبرداری اینترنتی قرار گرفتیم برای شکایت به کجا باید مراجعه کنیم ؟
- اولین و مهم ترین راهی که برای شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام وجود دارد آن است که به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و با استناد به جرم کلاهبرداری اینترنتی در اینستاگرام و عدم ارسال جنس ، از شخصی که ما را فریفته و بعد از دریافت وجه ، جنس یا کالا را ارسال نمی کند ، شکایت کیفری طرح کنیم . در قسمت بعد نحوه رسیدگی به این شکایت توضیح داده می شود .
- همانطور که در قسمت قبل اشاره شد ، در صورتی که قصد شکایت کیفری به دلیل عدم ارسال جنس توسط پیج اینترنتی را نداشته باشیم و یا نتوانیم به جرم کلاهبرداری یا سرقت اینترنتی استناد کنیم و یا اینکه اساسا شکایت کیفری توسط ما به نتیجه ای نرسد ، می توانیم از طریق حقوقی نیز اقدام کرده و دادخواست الزام به ایفای تعهد بدهیم که ارائه این دادخواست نیز از طریق مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی بوده و مرجع رسیدگی به آن ، دادگاه حقوقی است ؛ نه دادسرای جرایم رایانه ای و یا دادگاه کیفری .
- علاوه بر مراجع قانونی مذکور که به صورت مستقیم اقدام به رسیدگی حقوقی می کنند ، در صورتی که از فروشگاه یا سایت خرید کرده اید که دارای نماد اعتماد الترونیک یا ای نماد است ، از این طریق نیز می توانید از کسب و کار اینترنتی شکایت کنید . البته شکایت از پیج اینستاگرام از طریق سایت ای نماد امکان پذیر نیست و اغلب برای شکایت از فروشگاه اینترنتی مورد استفاده قرار می گیرد .
- همچنین با مراجعه به سایت پلیس فتا و از قسمت گزارش های مردمی نیز می توان اقدام به ثبت تخلف پیج فروش اینترنتی یا سایت های اینترنتی تقلبی نمود ؛ اما به یاد داشته باشید که این موضوع صرفا ناظر بر گزارش تخلفات است و این اقدام شکایت محسوب نشده و رسیدگی حقوقی به آن انجام نمی شود ؛ بلکه برای طرح شکایت صرفا می بایست از طریق سامانه ثنا شکواییه یا دادخواست ثبت نمود .
نحوه رسیدگی به شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام
در قسمت های قبل روش های شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام بیان شد و همانطور که اشاره کردیم ، شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام به دلیل عدم ارسال جنس می تواند به دو صورت حقوقی و کیفری انجام شود . به همین مناسبت در این قسمت قصد داریم نحوه رسیدگی به شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام را توضیح دهیم.
- در صورتی که شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام به صورت کیفری انجام شده باشد و به عبارت دیگر ، شکایت کیفری در دادسرای جرایم رایانه ای مطرح شده باشد ، دادسرا موضوع را به پلیس فتا ارجاع می دهد و پلیس فتا باید تحقیقات مد نظر دادسرا را انجام دهد . مانند اینکه کلاهبرداری اینترنتی انجام شده یا خیر و مشخص کند شماره حسابی که وجه مورد کلاهبرداری اینترنتی به حساب وی واریز شده است متعلق به کیست و مسائلی تخصصی از این قبیل .
- در این مرحله پلیس فتا نتیجه تحقیقات خود را به دادسرای جرایم رایانه ای ارسال می کند و دادسرا در این خصوص اظهارنظر می کند که آیا عدم ارسال جنس توسط پیج اینستاگرام مشمول یکی از عناوین مجرمانه بوده است یا خیر و اگر بله ، توسط مشتکی عنه رخ داده یا خیر . اگر با توجه به شواهد و مدارک ارائه شده توسط شاکی وقوع یکی از جرایم رایانه ای را احراز کنند ، پرونده را به دادگاه کیفری ارجاع می کنند .
- اما اگر دادسرای جرایم رایانه ای وقوع جرم را محرز ندانست ، شکایت را رد می کند و اصلا نوبت به رسیدگی دادگاه نمی رسد . هرچند قرار منع تعقیب صادره توسط دادسرا ، در دادگاه کیفری قابل اعتراض است و اگر دادگاه این اعتراض را وارد دانست ، به جرم رسیدگی و رای صادر می کند.
- لازم به ذکر است که بسیاری از شکایات مربوط به عدم ارسال جنس توسط پیج های اینستاگرام رد می شوند ؛ به دلیل اینکه دادسرا وقوع جرمی را تشخیص نمی دهد ؛ چون عدم ارسال جنس به تنهایی جرم نیست ، بلکه تخلف از مفاد قرارداد خرید و فروشی است که ما بین دو طرف منعقد شده است .
- به هر حال ، اگر شکایت از عدم ارسال جنس توسط پیج اینستاگرام به نتیجه نرسید و یا از ابتدا قصد داشتیم به شیوه حقوقی دارنده پیج اینستاگرام را مجبور به تحویل جنس یا کالا کرده و یا وجه پرداخت شده را پس بگیریم ، می توانیم در دادگاه حقوقی دادخواست طرح نماییم . دادخواست حقوقی می بایست به خواسته الزام به ایفای تعهد و همچنین دریافت خسارات قانونی تنظیم شود . در صورتی که مبلغ خواسته زیر بیست میلیون تومان باشد ، شورای حل اختلاف و در صورتی که بیشتر از بیست میلیون تومان باشد ، دادگاه حقوقی صلاحیت رسیدگی به دعوا را دارد .
- نکته بسیار مهمی که در خصوص نحوه رسیدگی به شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام وجود دارد آن است که شکایت چه به صورت کیفری در دادسرا مطرح شده و یا اینکه در دادگاه حقوقی طرح شده باشد ، شاکی یا خواهان باید کلیه اسناد و مدارک لازم در خصوص تخلفات پیج فروش اینترنتی اینستاگرام را به دادخواست یا شکواییه خود ضمیمه نماید تا قاضی با استناد به آنها حکم صادر کند و اگر نتوان سند و مدرکی بابت پرداخت وجه کالا به دادگاه ارائه داد ، طبیعتا دادگاه نیز نمی تواند حکم محکومیت یا مجازات مرتکب را صادر کند .
- از جمله اسناد و مدارک مهمی که در این خصوص می توان به آنها استناد کرد ، فیش های پرداخت وجه به شماره حساب شخص ، کلیه مکالمات و گفتگوهای رد و بدل شده در دایرکت اینستاگرام یا در قالب پیام می باشد که پرینت اسکرین شات مربوط به آنها باید ضمیمه دادخواست و یا شکواییه شوند.
بنابراین در صورتی که از پیج فروش اینترنتی در اینستاگرام خرید انجام شده باشد و دارنده پیج جنس یا کالا را ارسال نکرده باشد، می توان از وی شکایت عدم ارسال جنس کرد. شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام را می توان در دادسرای جرایم رایانه ای مورد پیگیری قرار داد؛ هرچند علاوه بر شکایت از پیج اینستاگرام، می توان به شورای حل اختلاف یا دادگاه حقوقی نیز دادخواست ایفای انجام تعهد و استرداد وجه را ارائه نمود. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.