پایان نامه چیست؟
یکی از بزرگترین چالش های پیش روی دانشجویان دوره کارشناسی ارشد و دکتری پایان نامه میباشد. دانشجویان از زمان شروع دوره تحصیلات تکمیلی خود باید به فکر پایان نامه باشند. سعی کنند یک پایان نامه تخصصی مرتبط با رشته تحصیلی خود به جامعه علمی ارائه کنند. پایان نامه اولین نمود قدرت درک و استنباط دانشجو، در مراحل تحصیلات تکمیلی است، بعبارت دیگر دانشجو با عبور از مرحله (Data Gathering)، دوره کارشناسی و ورود به مرحله (Data Finding) دوره کارشناسی ارشد اکنون آمادگی آن را دارد که آموخته و دانش خودرا در یک فضای واقعی به مرحله آزمون بگذارد.
دلایل اهمیت پایان نامه
پایان نامه ها را معمولاً از دو دیدگاه ارزیابی می کنند:
- به عنوان گامی مقدماتی و نخستین تحقیق جدّی و منضبط دانشجو در زمان بندی مشخص؛
- به مثابه کاری نهایی که برآیند کل یافته های دانشجو در طول دوره تحصیلی است.
عمده دلایل تهیه پایان نامه تحصیلی عبارتند از:
- یادگیری روش شناسی تحقیق؛
- توسعه نگرش علمی؛
- کسب موفقیت برای مطالعه ای جدی و عمیق و کسب تجربه علمی در حوزه موضوعی خاص؛
- کسب مهارت برای مطالعه نقّادانه و موشکافانه؛
- بهره مندی از اطلاعات جدیدتر؛
- شرط لازم برای دریافت مدرک تحصیلی؛
- انتشار نتایج پایان نامه به شکل مقاله پژوهشی در مجلات علمی و تخصصی.
پایان نامه جز آثار علمی رسمی می باشد که دانشجویان باید سعی کنند آنرا با بهترین کیفیت تهیه و تنظیم کنند تا علاوه بر اینکه برای جامعه علمی مفید و سودمند باشد برای رتبه علمی و معدل کل دانشجو نیز مفید قرار گیرد. پایان نامه جز آثار تحقیقی رسمی می باشد و به هیچ عنوان نمی توان بدون استناد و مرجع نویسی از اطلاعات پایان نامه استفاده کرد. استناد بدون منبع به پایان نامه ها سرقت علمی محسوب می گردد.
نحوه ایجاد تغییرات جزئی در پایان نامه؟
موارد خاص و تغییرات احتمالی:
در مرحله پس از تصویب موضوع در شورای پژوهشی دانشکده و قبل از اخذ کد شناسایی و برگزاری جلسه دفاع، چنانچه الزم باشد تغییراتی در عنوان پایان نامه یا اساتید راهنما و مشاور صورت پذیرد می بایست بصورت زیر اعمال شود:
تغییرات جزئی:
چنانچـه تغـییرات جزئی در عنوان پایان نامه مد نظـر باشد، الزم است مراتب طـی فرم مربوطه که به تایید استاد راهنما و مدیر گروه رسیده باشد اعالم و تغییرات در عنوان پرپوزال دانشجو منظور شود. تایید نهایی با شورای پژوهشی دانشکده می باشد.
تغییرات کلی :
چنانچه موضـوع پایان نامه بطـور اساسـی تغییر نماید، الزم است پرپوزال جـدید تنظیـم و پس از تاییـد در گـروه تخصصـی، علت تغییر عنوان نیز در فرم مربوطه اعالم شود در اینصورت اگر تغییری در وضعیت اساتید راهنما و مشاور ایجاد نشود، فقط ابلاغیه جدید برای دانشجو صادر خواهد شد تایید نهایی با شورای پژوهشی دانشکده می باشد.
پروپوزال چیست؟
پرپوزال، فرم پیشنهاد تحقیق پایان نامه کارشناسی ارشد است که دانشجو می بایست با هماهنگی و تایید استادان راهنما و مشاور در خصوص موضوع پایان نامه موارد خواسته شده در آن از قبیل: بیان مساله، اهداف، روش کار، سوابق تحقیق و … را به طور کامل و بر اساس توضیحات ذکر شده در هر بخش تکمیل نماید. لازم به ذکر است که مبنای تصویب موضوع پایان نامه، همین فرم می باشد و فرمت آن برای کلیه رشته ها یکسان است. پروپوزال یا طرح تحقیق ، پیش نویس پژوهشی است که شما می بایست برای اخذ مدرک تحصیلی خود انجام دهید. در پروپوزال ، شما به معرفی موضوعی که برای پایان نامه خود انتخاب کرده اید، توضیح اهمیت آن موضوع ، ذکر پژوهش هایی که در گذشته در این باره صورت گرفته ، و نتایجی که فکر می کنید از تحقیق خواهید گرفت می پردازید. شکل پروپوزال بنا بر هدفی که از آن دارید و یا به مقتضای رشته تحصیلی شما می تواند قدری متغیر باشد. عنوان پایان نامه خود را طوری انتخاب کنید که کوتاه بوده اما بخوبی بیان کند که چه کاری را می خواهید انجام دهید. زمان و مکان نیز در آن آمده باشد. از ذکر عبارت هایی مانند بررسی، ارائه و ارزیابی در ابتدای عنوان خودداری نمایید.
فایل پیشنهاد پروژه از وب سایت دانشگاه دریافت کنید و آن را به دقت تکمیل کنید. در این فرم باید ثابت کنید که این تحقیق باید انجام شود، شما بهترین فرد برای انجام این تحقیق هستید، این زمان بهترین زمان برای انجام این تحقیق است، موضوع تحقیق بسیار شفاف است، روش تحقیق و نتایج احتمالی بسیار شفاف است و به چه امکانات و زمانی نیاز دارید. تمامی قسمت های پروپوزال را به دقت تکمیل کنید و از راهنمایی که در عنوان بخش های مختلف پروپوزال آمده است کمک بگیرید.
در بیان تاریخچه تحقیق حتماً تعدادی از تحقیق های انجام شده در سال های اخیر را ذکر کنید. به منظور ذکر نمونه حتماً از فرمت استاندارد مرجع دادن استفاده کنید.فایل پروپوزال خود را برای تایید اولیه برای مدیر گروه ایمیل کنید و تایید اولیه را اخذ کنید.
پروپوزال را به تصویب استاد راهنما و استاد مشاور برسانید و نسبت به تایید کمیته گروه اقدام نمایید. فرم را به مدیر گروه تحویل دهید. به منظور بررسی سطح کمی و کیفی پرپوزالها و تایید آنها، جلسات کمیته تخصصی گروهها در هرنیمسال طبق یک برنامه زمانبندی مشخص بــرگزار می گردد. و صورتجلسه نیز توسط کمیته تخصصی گــروه مربـوطه تنظیم می شود. پس از طرح پرپوزالها در کمیته تخصصی گروه پروپوزال های به تصویب رسیده جهت طرح در شورای تحصیلات تکمیلی به حوزه معاونت پژوهش ارسال می گردد. حوزه معاونت پژوهش از دریافت پروپوزال دانشجویانی که ظرفیت اساتید راهنما یا مشاور آنها پر است جدا معذور است.
امضاء اساتید به صورت کپی – فکس – اسکن و از طرف قابل قبول نمی باشد.
پرپوزال ناقص و بدون امضاء اساتید راهنما و مشاور تحویل گرفته نخواهد شد.
تمام پروپوزال می باست به صورت درست تایپ شود.
توصیه می کنیم در انتخاب عنوان مناسب پایان نامه خود دقت لازم را داشته باشید زیرا بعدا تغییر عنوان پایان نامه دشوار خواهد بود و مجبور به تغییر کلی پروپوزال خواهید شود. قبل از اینکه عنوان خود را ثبت کنید و پروپوزال را ارائه کنید در رابطه با موضوع تحقیقات لازم را انجام دهید و از کافی بودن منبع اطلاعاتی اطمینان حاصل فرمایید. چنانچه عنوان مناسب انتخاب کنید سریعتر تحقیق خود را آماده خواهید کرد و به مراتب راحتتر جلسه دفاع را پشت سر خواهید گذاشت. اما چنانچه به دلیل محدود بودن منابع و یا هر دلیل دیگری خواستید موضوع پایان نامه را تغییر دهید بهتر است تحت نظر استاد راهنما باشد. خودسرانه اقدام به تغییر موضوع نکنید. در ضمن برای موضوع جدید باید دوباره پروپوزال تهیه کنید و آنرا ثبت نمایید.