مولفین باید این مسئله را در نظر داشته باشند که ۱۰۰ درصد افرادی که اقدام به نگارش مقاله نموده اند دوست دارند تا مقاله خود را در عرض دو یا ۳ روز به چاپ برسانند! اما هیچگاه فراموش نکنید که فرآیند چاپ مقاله یک فرآیند رقابتی است و مانند یک مسابقه ورزشی هرکس خود را بهتر مهیای مسابقه کرده باشد پیروز میدان خواهد بود. بهتر است نویسندگان قبل از مراحل سابمیت مقاله سعی کنند روش هایی که موجب تسریع روند چاپ مقاله میشود را بشناسند.
مراحل چاپ مقاله علمی پژوهشی
برای چاپ یک مقاله در مجلات علمی پژوهشی باید ابتدا تصمیم بگیرید که می خواهید مقاله را در مجلات داخلی چاپ کنید یا خارجی بعد از اینکه تصمیم گرفتید سپس باید مراحل چاپ را آغاز نمایید.مراحل چاپ مقاله به ترتیب زیر میباشد:
- ترجمه تخصصی(برای پذیرش مقاله به مجلات خارجی)
- ویرایش فنی ادبی مقاله رفع هر گونه تشابه و یا سرقت ادبی موجود در مقالات
- انتخاب ژورنال معتبر برای مقاله متناسب با زمینه نگارشی مقاله و سطح علمی مقاله
- ویرایش و فرمت بندی مقاله و تبدیل ساختار مقاله به ساختار و فرمت تعیین شده از طرف مجله
- سابمیت مقاله به مجله مورد نظر
انتظار برای نتیجه داوری مقاله که نتیجه داوری مقالات در این نوع مجلات سه حالت می تواند داشته باشد:
- مقاله پذیرفته شود.
- مقاله ریجکت شود.
- مقاله نیاز به بررسی و بازبینی داشته باشد.
نکته: مراحل چاپ مقاله در مجلات داخلی و خارجی کاملا یکسان می باشد تنها تفاوتی که دارند در این موضوع می باشد که می توانید مقالات داخلی را بدون ترجمه سابمیت کنید ولی مقالات خارجی باید ابتدا به صورت کاملا تخصصی ترجمه شوند و سپس سابمیت شوند.
چه عواملی موجب محدود شدن فرصت میشوند؟
- ناتوانی در یافتن و انتخاب سریع مجله معتبر و مناسب جهت چاپ مقاله
- همخوانی نداشتن موضوع مقاله با اسکوپ مجله
- عدم رعایت استانداردهای مورد نیاز مجله وجود مشکل در عدم فورمت بندی دقیق مقاله بر اساس رهنمودهای ذکر شده توسط مجله
- ضعف محتوای مقاله
- عدم نگارش یا نگارش ضعیف و مبهم
- مناسب نبودن ترجمه و وجود ایرادات در بخش ترجمه تخصصی
- عدم پیگیری و مکاتبه صحیح با ادیتور مجله
- عدم ارسال صحیح اصلاحیه های درخواست شده از سوی داوران به مجله
6 توصیه برای تسریع در چاپ مقالات علمی
- از نرم افزارهای منابع و مراجع استفاده کنید
- از خدمات ویرایش و مرور مقاله قبل از انتشار کمک بگیرید
- نشریه علمی مناسب را انتخاب کنید
- واضح و شفاف بنویسید
- به دستورالعمل های مجلات توجه کنید
- توصیه نامه ای مؤثر بنویسید
گاهی اوقات، به ویژه در زمانی که تازه به دنیای مقاله نویسی وارد شده اید یا هنوز پژوهش هایتان چندان حرفه ای و تخصصی نشده است، امکان دارد که مجلات حرفه ای و بسیار معتبر اثرتان را پذیرش نکنند. در این مواقع، باید حواستان باشد که مقاله را برای نشریاتی ارسال کنید که اگرچه ارزش علمی دارند ولی از غول های بزرگ نشر در حوزه رشته علمی تان به حساب نمی آیند.
اگر هم مقاله تان از سوی سردبیر پذیرش شد و برای مرورگرها و منتقدان ارسال شد، روند دیگری در جریان خواهد بود که طی آن، مرورگرها و منتقدان، مقاله را با دقت بررسی می کنند و نظرات و پیشنهادات خود را به سردبیر مجله ارائه می دهند. سردبیر مجله، گزارش ارائه شده توسط منتقدان را بررسی می کند.
چند حالت محتمل است:
- مقاله بدون هیچ تغییری مورد قبول واقع شده است. (این حالت به ندرت رخ می دهد)؛
- مقاله نیاز به تغییر و ارسال مجدد دارد. (تغییرات عمده و زیاد)؛ به این حالت میجر ریوایز گفته می شود.
- مقاله نیاز به تغییر و ارسال مجدد دارد.(تغییرات کوچک و جزیی)؛ به این حالت ماینور ریوایز گفته می شود.
سردبیر مجله گزارش و پیشنهادات منتقدان را برای نویسنده ارسال می کند و از او می خواهد تغییرات درخواست شده را انجام دهد. نویسنده می بایست مقاله را بازخوانی کرده و تغییرات درخواست شده را اعمال کند و دوباره مقاله را برای سردبیر مجله ارسال کند.
در این مرحله، تلاش تان را به کار بگیرید تا داوران و مرورگران را متقاعد کنید. شاید درخواستی که از شما دارند، بسیار ساده و مرتبط با جداول و مسائلی از این دست باشد. یعنی با اصلاح کردن چند مورد ساده، خواسته شان انجام شود. اما گاهی هم درخواست هایی بزرگ دارند و باید به پرسش های شان پاسخ بدهید و نقطه ای گنگ را درباره یکی از بخش های مفهومی کار شرح بدهید. در این صورت هم با فروتنی و با زبانی واضح، سعی کنید که نقاط گنگ را بشکافید و برای آنها همه چیز را توضیح بدهید.
داشتن نگاهی فروتنانه و دورماندن از عصبانیت هم در این بخش از کار لازم است. به ویژه زمانی که ایرادات و اشکالاتی بی اساس از کارتان گرفته می شود. این را به خاطر بسپارید، که امکان دارد، ایراداتی به متن تان وارد شده باشد که چندان مهم نیستند و پایه منطقی ندارند. در هر حال، شما برای عبور از سد منتقدان و مرورگران باید آنها را توجیه کنید. پس سعی تان را به کار بگیرید.
بعد از این مرحله هم سردبیر مجله با مرور دوباره مقاله تصمیم نهایی را می گیرد:
- مقاله هنوز مناسب چاپ در مجله نیست که در این صورت رد می شود.
- مقاله مناسب چاپ در مجله است. در این صورت دوباره برای بررسی و چک شدن به دست منتقدان سپرده می شود. در این مرحله نوبت منتقدان است تا تصمیم نهایی را اتخاذ کنند. در اغلب موارد در این مرحله مقاله برای چاپ در مجله مورد تایید قرار می گیرد.