پارافریز چیست؟
پارافریز زمانی انجام می گیرد که شما ایده یا نظریه شخص دیگری را با کلمات خودتان بیان می کنید. هدف اصلی این کار نگه داشتن معنا و مفهوم متن اصلی بدون کپی کردن و بازگوکردن کلمه به کلمه آن است.
این کار به سه دلیل انجام می گیرد:
- بازنویسی نشان میدهد شما کاملا مطالب منابع مرتبط را متوجه شده اید.
- بازنویسی نوشته ها با کلمات شما این اطمینان را حاصل می کند که شما تحقیق شخص دیگری را کپی نکرده اید و در حقیقت سرقت ادبی از کار کسی صورت نگرفته است.
- بازنویسی یک نظریه به این معناست که گویش شما در کل پایان نامه به شکلی مسلط و یکسان باقی می ماند.
چه زمانی از نقل قول استفاده کنیم و چه زمانی پارافریز کنیم؟
اگر یک مقاله یا تحقیق را به طورکل مطالعه کنید و از نکات مهم آن یادداشت بردارید به طور طبیعی در حال پارافریز بخش عمده ای از اطلاعات مهم آن هستید و از نقل قول مستقیم استفاده نمی کنید.
این کار هوشمندانه ای است که در پایان نامه یا مقاله خود از نقل قول های زیاد استفاده نکنید چرا که استفاده مکرر از نقل قول موجب می شود به نظر برسد شما به درستی مطلب منابعی که مطالعه کردید را متوجه نشدید یا برای بیان کردن مطلب به زبان خودتان تنبلی کرده اید. نقل قول ها همچنین موجب ناخواناشدن متن شما میشوند.
به طورکل، برای نگارش مقاله یا پایان نامه ، پارافریز مقاله یا تحقیقاتی که مطالعه می کنید بهتر از استفاده از نقل قول می باشد.
فقط زمانی از نقل قول استفاده کنید که:
- می خواهید یک توصیف دقیق داشته باشید.
- نوشته اصلی به قدری خوب است که نمی توانید آن را تغییر بدهید.
- شما نیاز به مدرک معتبر برای پشتیبانی از نظریه تان دارید.
پارافریز کنم یا نقل قول؟
به طورکلی، تنها زمانی از نقل قول مستقیم استفاده کنید که دلیل خوبی برای آن دارید. بیشتر مطالب مقاله باید از قول خودتان باشد. همچنین، هنگام نوشتن مقالاتی در زمینه علوم انسانی معمولاً استفاده گسترده از منابع دیگر امری مرسوم است. هنگام نوشتن مقالات علوم طبیعی یا اجتماعی نیز خلاصه سازی از منابع دیگر بسیار رایج است اما همیشه استثنائاتی نیز وجود دارد.
مثلاً، در مقالهٔ تحلیل ادبی، مایلید به جای خلاصه سازی از نقل قول استفاده کنید زیرا بخشی از کار شما در این نوع مقاله به تحلیل واژگان و عبارات خاص نویسنده اختصاص دارد.
در مقالات پژوهشی، باید از منابع نقل قول کنید تا
- نشان دهید که منبعی قابل استناد از نکته نظر شما حمایت می کند
- استدلال یا جایگاهی برای نقد و نظر ارائه دهید
- زبانی را که از لحاظ تاریخی یا نقل مکان مهم است در مقاله خود بگنجانید
- بخشی از متن را که به خوبی بیان شده ارائه دهید، متنی که در صورت پارافریز یا خلاصه کردن دچار تغییر معنایی می شود یا معنای خود را از دست می دهد
در مواقع زیر باید از پارافریز یا خلاصه نویسی استفاده کنید:
- زمانی که ایدهٔ بیان شده برایتان مهم است نه زبان خاص بیان آن ایده
- زمانی که نکتهٔ کلیدی منبع را می توانید با استفاده از کلماتی کمتر بیان کنید
پارافریز به روش های مختلفی امکان پذیر است.
در حالت کلی بازنویسی مطالب به شیوه های مختلف انجام می گیرد شما می توانید به طور همزمان از چندین روش مختلف جهت دستیابی به پارافریزی قوی تر استفاده نمایید در این صورت میزان سرقت علمی مطالب شما به میزان چشمگیری کاهش خواهد یافت.
- جایگزین کردن کلمات مترادف با لغات جدید
در این روش شما می بایست کلماتی که هم معنی کلمات دیگر هستند را در جمله جایگزین نمایید این روش در ظاهر روشی ساده به نظر می رسد اما با توجه به وجود تعداد زیادی مترادف برای برخی واژگان و همچنین کاربرد و معنای متفاوت هرکدام از آنها در جملات مختلف، انتخاب و بکارگیری آنها مهارت و تخصص کافی طب می کند. همچنین ممکن است در پاره ای وقت ها یک کلمه کاملا مترادف کلمه دیگری باشد اما نکته مهم آن است که کلمه جایگزین می بایست بتواند داخل جمله ارزش و مفهوم کلمه قبلی را حفظ و انتقال نماید.
- تغییر فاعل و فعل جملات
شما می توانید ترتیب قرارگیری کلمات را در جملات تغییر دهید این روش نیاز به تخصص خاصی ندارد اما باید توجه داشت این کار دقیق و با احتیاط کامل انجام گیرد تا موجب به هم ریختگی جملات و ایرادات گرامری نگردد.
- تبدیل جملات معلوم به مجهول و برعکس
در جملات معلوم فاعل یا کننده کار معلوم می باشد در حالی که جملات مجهول زمانی بکار می رود که مفعول (چیزی که کار به روی آن انجام می شود) هدایت جمله را در دست می گیرد.
- درک محتوا و دوباره نویسی آن با درک خودتان
اساس عمل پارافریز بر این روش استوار می باشد برای انجام پارافریز به این روش ابتدا بایستی تمام محتوا را مطالعه و درک می کنید سپس آن را به طور کامل با جمله بندی و بیان خودتان می نویسید بگونه ای که کمترین تشابه را با نوشته اصلی داشته باشد در واقع هنگام پارافریز کردن، شما نظریه و ایده شخص دیگری را با کلمات خودتان بیان می کنید. هدف اصلی این کار نگه داشتن معنا و مفهوم متن اصلی بدون کپی کردن و بازگو کردن کلمه به کلمه آن است. در صورتی که میزان مشابهت متن نوشته شده با متن اصلی بیش از 50% گزارش شود، مقاله شما مشمول سرقت ادبی می باشد که باید نسبت به رفع آن اقدام نمایید. در کل می توان گفت این روش بهترین و تاثیرگذارترین روش پارافریز می باشد.
- گرامر جمله را تغییر دهید
یکی دیگر از تکنیک های پارافریز کردن تغییر گرامر جمله است توجه نمایید که این روش در اجرا بسیار ساده تر از تغییر کلمات می باشد ولی در صورت عدم دانش کافی ممکن است مشکلات بسیاری در نیتیو بودن و سطح زبان مقاله شما ایجاد نماید. اگرچه بازنویسی به اشکال مختلفی صورت می گیرد اما در هرحال مهم است که شما در همه حالت منبع نظریه را ذکر کنید.
توصیه هایی برای پارافریز اصولی و صحیح
- چندین بار متن اصلی را بخوانید تا زمانی که متن اصلی را درک کنید.
- پس از خواندن متن اصلی را کنار گذاشته و مطالب را برای خودتان بازنویسی کنید.
- کلمات کلیدی منبع اصلی را یادداشت کنید تا در حین بازنویسی تجسمی از موضوع داشته باشید.
- جهت راحتی در استفاده از منابع متن اصلی صفحات رفرنس ها را یادداشت کنید.
- از علائم نقل قول بجا و در محل مناسب استفاده کنید.
- متن بازنویسی شده را با متن اصلی تطبیق دهید تا از ذکر تمامی موارد ضروری مطمئن شوید.