ساعدنیوز
ساعدنیوز

چگونگی تربیت فرزند والدین آسان گیر

  دوشنبه، 31 مرداد 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
چگونگی تربیت فرزند والدین آسان گیر
والدین آسان گیر یا Permissive parenting نوعی استایل یا سبک فرزندپروری می باشد که دارای مطالبات کم با جواب دهی بالا می باشند. با ما همراه باشید تا در این مطلب به بررسی این موضوع بپردازیم.

منظور از سبک فرزند پروری این است که پدر و مادر چطور با فرزندان ارتباط برقرار می کنند، چقدر با آن ها صمیمی و به آن ها نزدیک هستند، چه دیدی نسبت به کودک خودشان دارند، چطور با فرزندشان برخورد می کنند، چطور آن ها رو تنبیه یا تشویق می کنند، قوانین به چه صورت در خانواده وضع میشوند و چقدر به آن ها عمل میشود و مواردی شبیه به این مسائل. همه این ها سبک فرزند پروری یا همان روش تربیت یک خانواده را تشکیل میدهد که تاثیر بسیار زیادی بر شخصیت و رفتار فرزندان دارد. سبک های فرزند پروری شامل 3 مورد سبک فرزند پروری مقتدرانه و سبک فرزند پروری مستبدانه و سبک فرزند پروری سهل گیرانه می شود.

روش فرزند پروری سهل گیرانه یا آسان گیر

در شیوه فرزند پروری سهل گیرانه و آسان گیر پدر و مادر معتقدند که کودک باید آزاد باشد که هرکاری دوست دارد انجام بدهد. چنین پدر و مادری بدون اعمال کنترل بر فرزندانشان، آن ها را غرق در محبت خود می کنند. این والدین با تنبیه کودک مخالف هستند و اگه فرزندشان کار اشتباهی کند، او را تنبیه نمی کنند. درصورتی که تشویق و تنبیه روش هایی بسیار مهم و موثر هستند که باعث میشوند کودک و نوجوان متوجه شود چه کاری درست و چه کاری نادرست است. البته باید حتما توجه داشته باشید که منظور ما از تنبیه، حتما تنبیه بدنی و کتک زدن کودک نیست؛ بلکه منظور محروم کردن کودک از کاری است که دوست دارد یا دادن تایم اوت مناسب به فرزند تا متوجه اشتباه خودش بشود. (تایم اوت یک روش تربیتی است که در آن کودک با توجه به سنش باید به مدت مناسبی در مکانی قرار بگیرد که هیچ وسیله ای نداشته باشد؛ مثلا گوشه ای از اتاق که خالی از هر وسیله سرگرم کننده ای باشد.)

کودکانی با والدین آسان گیر هرکاری دوست دارند انجام می دهند و هدف و قانون مشخصی رو دنبال نمی کنند. فرزندان تربیت یافته در نحوه فرزند پروری سهل گیرانه و آسان گیر اگر به خواسته هایشان نرسند یا به آن ها توجهی نشود، جیغ و گریه راه می اندازند و اصولا پرتوقع و سرکش هستند. مشکل دیگر در این سبک این است که والدین در این روش رفتارهای ناسازگار و ناهماهنگ نشان می دهند. یعنی در یک موقعیت ممکن است کودک را برای کاری سرزنش کنند و در موقعیتی دیگر، همان کار فرزند را نادیده بگیرند یا حتی او را تشویق کنند. این برخوردها کودک را در تشخیص درست و یا نادرست بودن امور، دچار سردرگمی می کنند.

در روش فرزند پروری سهل گیرانه اگر فرزند بهانه گیری کند، والدین بلافاصله تسلیم خواسته اش میشوند و اگر مشکلی پیش بیاید، پدر و مادر با فرزندشان درباره آن مشکل حرفی نمی زنند و دلیل آن رو نمیگویند. به همین دلیل فرزندان چنین پدر و مادری از استقلال کمی در زندگی برخوردارند و در هنگام رو به رو شدن با مشکلات و سختی های زندگی از مشکلات روی گردانی می کنند و یا پرخاشگری می کنند.

کودک بر پشت مادر

خصوصیات فرزندان خانواده های سهل گیر

تحقیقات نشان داده است که فرزندان والدین آسان گیر زندگی چندان موفقی ندارند و اصلا نمی دانند چه باید بکنند. زیرا آن ها هرگز یاد نگرفته اند که چگونه باید در جهان زندگی کنند. این کوکان قادر به پیشرفت و کامیابی نیستند.

هوش هیجانی پایین در روش فرزند پروری سهل گیرانه

هوش هیجانی یا EQ به توانایی اشاره می کند که به ما کمک می کند تا احساسات و هیجانات خودمان را بفهمیم و کنترل کنیم. هوش هیجانی هم چنین در درک احساسات و هیجانات دیگران هم به ما کمک می کند. هوش هیجانی باعث میشود فرزندان بتوانند با دیگران همدلی کنند، به خودشان انگیزه بدهند، در شرایط سخت تلاش کنند، رفتارهای تکانشی و ناگهانی و بدون فکر خودشان را کنترل کنند و بتوانند هنگامی که لازم است خواسته های خودشان را به تاخیر بیندازند. فرزندان تربیت یافته در خانواده هایی با سبک فرزند پروری سهل گیرانه به طور متوسط هوش هیجانی پایین تری نسبت به سایرین دارند. هوش هیجانی یکی از معیارهای مهم موفقیت در زندگی، کار و تحصیل است و توجه به آن اهمیت زیادی دارد.

مهارت های اجتماعی ضعیف در شیوه فرزند پروری سهل گیرانه

یکی دیگر از مشکلاتی که فرزندان خانواده های سهل گیر دارند (که البته باز هم به هوش هیجانی و بلوغ عاطفی آن ها مربوط میشود) این است که روابط اجتماعی آن ها با دیگران ضعیف است. دلیل این مشکل این است که این افراد همیشه خواسته های خودشان را مقدم بر دیگران می دانند و در همدلی کردن و تشخیص احساسات دیگران ناتوانند. همچنین اگر شرایط و روابط بر خلاف خواست آن ها پیش برود، نمی توانند هیجانات و احساسات خودشان را کنترل کنند. پس نتیجه این میشود که حتی در مدرسه هم شاید دوست زیادی نداشته باشند و نتوانند روابط دوستی خودشان را با بقیه نگه دارند.

پرخاشگری در طرز فرزند پروری سهل گیرانه

همان طور که گفتیم کودکان تربیت شده در سبک سهل گیرانه به دلیل اینکه کنترل هیجانی ندارند و در کودکی قانون مند نشده اند، نحوه برخورد با مشکلات و شرایط سخت و ناکام کننده را به خوبی نیاموخته اند. این افراد همچنین به دلیل اینکه نمی توانند در زمان هایی برطرف کردن خواسته هایشان را به تعویق بیندازند، در شرایط سخت از خودشان پرخاشگری و خشم نشان میدهند و با این کارشان باعث رنجش و ناراحتی دیگران میشوند. همچنین ممکن است دانش آموزان خانواده های آسان گیر به دلیل قانون مند نشدن در محیط خانواده، در شرایط اجتماعی و مدرسه نیز از قانون سرکشی کنند و قوانین را رعایت نکنند که در این حالت مشکلات اجتماعی ناشی از عدم رعایت قانون هم گریبانگیرشان میشود.

اعتماد به نفس پایین

همانطور که گفتیم این افراد روش درست برخورد با مشکلات را نمی دانند. پس زمانی که اشتباهی از آن ها سر می زند و یا شکست می خورند، دچار سرخوردگی میشوند و اعتماد به نفسشان پایین میاد. چنین کودکانی زود تسلیم میشوند، اشتباهاتشان را توجیه می کنند و یا تقصیر را به گردان دیگران می اندازند و به تایید شدن نیاز دارند.

کودک ناراحت

پیشرفت تحصیلی کم

انتخاب و اعمال سبک فرزند پروری سهل گیرانه از سوی والدین تمامی ویژگی هایی را در فرزندان ایجاد می کند که تمامی آن ها بر تحصیل فرزندان تاثیر می گذارد و باعث کاهش پیشرفت تحصیلی و حتی افت تحصیلی دانش آموزان میشود.

کودک ناراحت در کلاس درس

خود برتربینی

اساسا خود برتر بینی احساسی است که باعث میشود فکر کنیم فرد خاصی هستیم یا با دیگران تفاوت داریم و خواسته های ما بر خواسته های دیگران اولویت دارد. فرزندان خانواده های آسان گیر به تدریج خودشان را بهتر و برتر از دیگران می بینند.

انتقاد ناپذیری

از سایر ویژگی های این افراد این است که انتقادی را نسبت به خودشان نمی پذیرند. طبیعتا کسانی که خودشان را از دیگران برتر می دانند، اگر اشتباهی کنند آن را نمی پذیرند و تقصیر را به گردن بقیه می اندازند. آن ها نمی توانند افراد انتقاد پذیری باشند. انتقاد پذیری یک مهارت مهم در افراد هست که باعث پیشرفت آن ها در زندگی میشود و به این معنی است که دیگران اطلاعاتی را به شما انتقال میدهند تا شما بتوانید آن را برای اصلاح کارهایتان به کار ببرید. در واقع می توانیم بگوییم انتقاد روشی است برای افزایش رشد فردی و اجتماعی انسان ها.

عدم همدلی با دیگران

همدلی کردن با بقیه یکی از نشانه های داشتن هوش هیجانی در افراد محسوب میشود و در کیفیت و بهبود روابطشان با دوستان و اعضای خانواده بسیار تاثیر گذار و مهم است. همدلی کردن به معنی "درک دنیای طرف مقابل به صورتی که انگار دنیای خودتان است" می باشد. همدلی به شما اجازه میدهد دیگران را بفهمید و آن ها نیز متقابلا شما را بفهمند. بنابراین همدلی رابطه شما را با دیگران محکم و پر از اعتماد می کند. پس قطعا کمبود این مهارت باعث ضعف ما در روابطمان با خانواده و دوستان میشود که متاسفانه از آثار بد رویه فرزند پروری سهل گیرانه است.

بهبود نحوه فرزند پروری سهل گیرانه

با توجه به ویژگی ها و نکات گفته شده می توانیم به اهمیت روش تربیتی در زندگی افراد پی ببریم و تلاش کنیم اگر مشکلی در شیوه های تربیتی ما وجود دارد، آن ها را رفع کنیم تا بتوانیم فرزندان و نوجوانان را برای داشتن یک زندگی بهتر یاری کنیم. در ادامه راهکارهایی برای بهبود شیوه فرزند پروری سهل گیرانه خانواده ها را بیان کرده ایم.ا

  • وقتی فرزند ما با ما صحبت می کند، شنونده خوبی برایش باشیم. اگر مشکلی را مطرح می کند با او همدلی کنیم، به صحبت هایش خوب گوش کنیم و برای رسیدن به یک راه حل برای مشکلش فرزندمان را همراهی کنیم.
  • سعی کنیم از روش های صحیح و مناسب تشویقی و تنبیهی استفاده کنیم تا فرزند ما تفاوت بین درست و نادرست را به خوبی متوجه بشود.
  • برای قوانین موجود در خانه، به فرزندان توضیح بدهیم و حتما آن ها را اجرا کنیم و در مورد قوانینی که برای فرزندان و خانواده وضع می کنیم، صریح باشیم.
  • در مورد مشکلاتی که فرزندان دارند و یا به وجود می آورند، با آن ها صحبت کنیم و دلایلشان رو بپرسیم. خیلی مهم است که سعی کنیم به فرزندان کمک کنیم تا بدون سرزنش و تحقیر متوجه اشتباه خود بشوند.
  • در بحث های خانوادگی همه باهم (هم والدین و هم فرزندان) شرکت کنیم و نظر بدهیم.
  • حتما زمانی را برای تعامل درست و مثبت برای فرزندمان در هر سنی که هست، بگذاریم و سعی کنیم یک رابطه صمیمی اما با اقتدار با فرزندمان داشته باشیم.
دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (500 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (191 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (47 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (41 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
قلعه قجرها چگونه روسپی‌خانه شد؟/ پایان سبز یک داستان سیاه و غم‌انگیز
منتخب روز   
هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود