چگونه در مصاحبه دکتری پذیرفته شویم؟

  پنجشنبه، 03 اسفند 1396 ID  کد خبر 3018
چگونه در مصاحبه دکتری پذیرفته شویم؟
ساعد نیوز: بایدها و نبایدهایی که باید در مورد مصاحبه دکتری بدانیم.

شرکت‌کنندگان در آزمون دکتری امسال بیش از هر زمان دیگری بودند. تعداد افرادی که برای مصاحبه نیز مجاز شده‌اند چند برابر سال‌های قبل است. حالا دانشجویان نیز تغییر کرده‌اند، از جوانان خام و بی‌تجربه مقطع کارشناسی به افراد بالغ و پخته داوطلب ورود به مقطع دکتری تبدیل شده‌اند. بعضی از آنها دارای خانواده و برخی دیگر دارای شغل و منصب‌های مدیریتی هستند. این موضوع مصاحبه دکتری را به امری مهم و شاید سخت تبدیل خواهد کرد. رقابت بسیار دشوارتر از مقاطع تحصیلی قبلی است. دیگر تنها نحوه تست زنی و درس خواندن و کنکور مطرح نیست بلکه نکاتی مانند سابقه علمی، فعالیت‌های تحقیقی و حتی نحوه سخن گفتن در مصاحبه دکتری مطرح است.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از ایران ، به بهانه مصاحبه دکتری با استاد علیرضا محمدی مدرس دانشگاه به گفت‌و‌گو نشسته‌ایم تا درباره بایدها و نبایدهای حضور در جلسه مصاحبه دکتری بیشتر بدانیم.

به‌عنوان نخستین سؤال بفرمایید طرح ادغام کنکور دانشگاه‌های سراسری و آزاد در پذیرش تأثیر داشته یا خیر؟

این موضوع اتفاق خوبی بود که باید پیشتر رخ می‌داد. متأسفانه برخی عنوان می‌کنند که با انجام این کار ظرفیت‌ها کاهش یافته در صورتی که به هیچ وجه چنین چیزی نیست. این طرح تأثیرش را در انسجام بیشتر آزمون‌ها و جلوگیری از سردرگمی داوطلبان نشان داد. در حال حاضر منابع برای داوطلبان کاملاً مشخص و سؤالات استانداردتر بود.

تا چند روز دیگر مصاحبه دکتری برای داوطلبان ورود به دانشگاه‌ها انجام می‌شود؛ راهکارهای موفقیت در این مصاحبه از نظر شما چیست؟

در طرح جدید وزارت علوم میزان تأثیر مصاحبه ۵۰ درصد تعیین شد و ۵۰ درصد نیز آزمون تعیین‌کننده خواهد بود. تغییر میزان تأثیر مصاحبه از ۷۰ درصد به ۵۰ درصد موجب می‌شود تا استادان با دقت و حساسیت بیشتری مصاحبه را برگزار کنند تاکیفیت دانشجویان ورودی به دانشگاه‌ها مطلوب باشد و داوطلبان بخوبی باید به این موضوع آگاه باشند.

اول از همه تأکید کنم ما اصلاً قصد نداریم که داوطلبان را نگران کرده یا از مصاحبه بترسانیم بلکه صرفاً می‌خواهیم آنها با آگاهی بیشتری وارد این مرحله مهم از تحصیل خود شوند. نخستین عاملی که در مصاحبه باید به آن توجه شود رزومه علمی داوطلب است. داوطلب وقتی در مصاحبه حضور پیدا می‌کند باید رزومه علمی خود مانند پایان نامه کارشناسی ارشد، مقالات علمی چاپ شده، سابقه تدریس، برگزاری کارگاه‌ها و کتاب‌های چاپ شده‌اش را به استادان ارائه دهد. اینها مهم‌ترین و اصلی‌ترین عامل موفقیت در مصاحبه دکتری است.

 آیا سؤالات غیرمرتبط با مسائل علمی هم مطرح می‌شود؟

بدون شک استادانی که برای مصاحبه با دانشجویان دکتری انتخاب می‌شوند از خبره‌ترین استادان در رشته‌های خود هستند. این افراد قطعاً از لحظه ورود داوطلب به اتاق مصاحبه فرد را زیر نظر می‌گیرند. نحوه ورود، نحوه برخورد، نحوه معرفی همه اینها در رأی داوران مؤثر است. مطمئناً در بدو ورود استادان از دانشجو می‌خواهند که خودش را معرفی کند. همین نوع معرفی و اینکه فرد چگونه خودش را ارائه می‌کند بسیار تأثیر‌گذار است. بدون شک از نخستین سؤالاتی که از داوطلب پرسیده خواهد شد این است که انگیزه‌اش برای شرکت در آزمون دکتری چه بوده؟ اینکه فرد چقدر با اعتماد به نفس و با چه قدرت کلامی سخن بگوید بسیار مهم است.

البته من تأکید می‌کنم که داوطلب‌ها به هیچ وجه دنبال مسائل حاشیه‌ای نروند. صداقت در مصاحبه دکتری خیلی کمک‌کننده خواهد بود. متأسفانه برخی داوطلبان هزینه‌هایی برای تولید مقاله، ترجمه کتاب و… انجام می‌دهند. بدون شک استادان، دانش و سطح علمی فردی را که مقاله چاپ شده یا ترجمه دارد متوجه می‌شوند. مثلاً در سال‌های گذشته افرادی را داشتیم که حتی چند کلمه هم توان مکالمه انگلیسی نداشته‌اند اما برای رزومه خود ترجمه ارائه داده‌اند.

معمولاً استادان چه سؤالاتی در روز مصاحبه مطرح می‌کنند؟

معمولاً سؤالاتی در خصوص پایان نامه داوطلب، نمرات بعضی از دروس وی، انگیزه‌اش از ورود به آزمون دکتری و حتی شغل و مرتبط بودن کار وی مطرح می‌شود.

من در این خصوص به داوطلبان تأکید می‌کنم در هر واحد دانشگاهی که دعوت به مصاحبه شدند، حتماً در مورد دانشگاه و استادان همان واحد اطلاعاتی کسب کنند و آمادگی لازم در مورد کتب، مقالات، ترجمه و موضوعات مورد پژوهش استادان را داشته باشند. بهتر است مقاله‌ها و فعالیت‌های استادان را رصد کنند و مطالب مورد توجه و تحقیق آنها را شناسایی کرده و با دست پر وارد مصاحبه شوند.

داوطلب باید چگونه در روز مصاحبه حضور داشته باشد؟

من به داوطلبان پیشنهاد می‌کنم مهمتر از هر کاری در حضور دوستان خود و کسانی که قبلاً مصاحبه را تجربه کرده‌اند تمرین کنند تا در ۲ دقیقه بتوانند خودشان را معرفی کنند. متأسفانه این موضوع خیلی دیده می‌شود که برخی داوطلبان در روز مصاحبه آنقدر به موضوعات دیگر می‌پردازند که موضوعات اصلی را از دست می‌دهند. حتی گاهی دیده می‌شود برخی افراد با ساختاری وارد می‌شوند که وقتی می‌خواهند علاقه خود را نشان دهند با رویکرد انتقادی وارد می‌شوند و از رشته و مشکلاتش انتقاد می‌کنند. داوطلب باید بداند افرادی که در مقابل او نشسته‌اند خودشان استادان این رشته‌ها هستند و این رویکرد اصلاً مناسب نیست. من حتی تأکید می‌کنم داوطلب منتظر بماند تا از او سؤال پرسیده شود تا به موضوعات اصلی بیشتر پرداخته شود.

از سوی دیگر تسلط علمی بسیار مهم است. بهتر است داوطلب مطالب پایه‌ای و تئوری‌های اصلی و جدید در هر رشته را تسلط پیدا کند همچنین به متون تخصصی رشته خود مسلط باشد. به هر حال کسی که قرار است دانشجوی دکتری این کشور شود باید توانایی‌های متفاوت و بیشتری داشته باشد.

خوشبختانه در خصوص ظاهر به نسل جوان نیاز نیست زیاد تأکید کنیم. فرد باید بداند که به او به‌عنوان یک دانشجوی دکتری نگاه خواهد شد پس باید ظاهری آراسته داشته باشد. فرد در روز مصاحبه خسته و بی‌خواب نباشد. البته باز هم تأکید می‌کنم بهترین راه صداقت است حتی در لباس پوشیدن.

همانطور که قبلاً هم اشاره کردم داشتن اعتماد به نفس و سیالی کلام موضوع مهمی است که باعث می‌شود جلسه را خود داوطلب مدیریت کند.

برخلاف گذشته در حال حاضر بیشتر داوطلبان مقطع دکتری را جوانان ۲۷ تا ۳۰ سال تشکیل می‌دهند که به طور پیوسته تحصیلکرده‌اند و کمتر در مصاحبه‌های حضوری شرکت داشته‌اند، اگر امکان دارد فضا و شکل محیط مصاحبه را هم برای مخاطبان ما ترسیم کنید؟

البته اول تأکید کنم آنقدرها هم که ما از فضای مصاحبه و مصاحبه‌کنندگان جوی هراس انگیز در ذهن خود ایجاد کرده‌ایم، این گونه نیست. حتی ممکن است برخی استادان در کنار داوطلب باشند و به او کمک کنند یا انگیزه او را جویا شوند و مشوق او باشند. مثلاً وقتی که ببینند داوطلب استرس دارد از او بخواهند که مقداری آب بخورد، کمی با او گپ بزنند تا جو شکسته شود اما در نهایت این داوطلب است تعیین‌کننده است چگونه با او رفتار شود.

معمولاً فضای مصاحبه‌ها به یک سبک و شکل است اما شاید برخی دانشگاه‌ها اندکی با هم متفاوت باشد. معمولاً سه یا چهار استاد در هر اتاق روبه‌روی فرد نشسته‌اند و سؤالات مختلف می‌پرسند.

من به داوطلبان توصیه می‌کنم یک پوشه پلاستیکی یا کلر بوک تهیه کنند و کپی مدارک و رزومه خودشان را بر اساس اهمیت در آن قرار دهند تا همه چیز راحت‌تر دیده شود این موضوع هم در ذهن استادان مصاحبه‌کننده هم در ارائه خودشان تأثیر خوبی دارد.

در پایان برای تمام عزیزانی که دعوت به مصاحبه شده‌اند آرزوی موفقیت و سربلندی دارم.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (505 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (199 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (62 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (60 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (47 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (44 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌