به گزارش سرویس خانواده ساعدنیوز، حتما شما هم بعد از خرید موز با این مشکل روبرو شدهاید که ظرف مدت کوتاهی موزها سیاه میشوند. از آنجایی که موزها را به صورت سبز و کال میچینند و فرایند رسیدن آنها بعد از چیده شدن ادامه پیدا میکند، بسیار آسیبپذیر هستند.
دلایل مختلفی میتواند عامل سیاه شدن موز باشد و کیفیت ظاهری و طعم آن را تحت تاثیر قرار دهد. یک دلیل قهوهای و سیاه رنگ شدن پوست موز مربوط به شکسته شدن رنگدانههای زرد آن در اثر نگهداری نامناسب، روی پوست آن است. عامل دیگر قهوهای شدن رنگ موز مربوط به زمان مصرف است، در واقع زمانی که با چاقو یک برش روی موز ایجاد میکنید، اکسیژن هوا با آنزیمهای موز ترکیب شده و رنگ موز تغییر پیدا میکند. پس روش نگهداری تا زمان استفاده موز، نقش مهمی در تازه و خوشمزه بودن این میوه دارد.
در این قسمت روشهای بسیار ساده و کاربردی را برای تازه نگه داشتن موز ارائه خواهیم داد تا با استفاده از آنها از سیاه و لکهدار شدن موزها تا مدت زیادی جلوگیری کنید. البته قبل از بیان این روشها هنگام خرید توجه داشته باشید که موزهای عاری از لکههای سیاه و قهوهای را انتخاب کنید تا ماندگاری آنها بیشتر باشد.
جهت ماندگاری بیشتر موز خریداری شده تا حد امکان سعی کنید که آنها را به صورت جداگانه و به دور از سایر میوهها و سبزیجات نگهداری کنید. چرا که تولید و خروج مادهای به نام «هورمون اتیلن» در میوهها و سبزیجات باعث میشود که فرایند رسیدن موزها تسریع شود.
برای جلوگیری از سیاه شدن موزهای کال و نرسیده بهتر است آنها را در دمای اتاق قرار دهید. در این شرایط موز گرمای بیشتری را جذب خواهد کرد و فرایند رسیدن آن در زمان کمتری اتفاق میافتد. پس موزها را تا قبل از رسیدن کامل در یخچال قرار ندهید تا رنگ زرد پوست موز به سیاه و لکدار تبدیل نشود. اما زمانی که احساس کردید موزها کاملا رسیده است جهت ماندگاری بیشتر آنها را درون یخچال قرار دهید.
بعد از خرید یک دسته موز، قسمت انتهایی و ساقه آنها را با قیچی یا چاقو ببرید و موزها را به صورت دانه دانه از یکدیگر جدا کنید. سپس به آرامی آنها را با آب سرد بشویید و با دستمال پارچهای خشک کنید. موزها را درون یک ظرف پلاستیکی دربدار بچینید و یک دستمال نخی تمیز و خشک روی آنها پهن کنید و در طبقه پایین یخچال قرار دهید. این دستمال باعث میشود که رطوبت داخل ظرف گرفته شود و موزها دچار تغییر رنگ نشوند.
یک روش ساده و کاربردی دیگر برای تازه نگه داشتن موز برای مدت طولانی این است که موزها را با استفاده از کاغذ یا روزنامه بپیچید و درون کیسه فریزر قرار دهید. این روش باعث عدم نفوذ اکسیژن به ساقه و پوست موزها شده و درون یخچال برای یک هفته تازه و سالم باقی میمانند.
از دیگر روشهای کاربردی برای نگهداری موز و جلوگیری از سیاه شدن آن، آویزان کردن موزها از قسمت دسته و ساقه با استفاده از قلاب آویزان است. بعد از آویزان کردن موزها را در طبقات پایین یخچال قرار دهید. این کار از لهشدگی موزها جلوگیری میکند و این میوه در معرض هوای خنک قرار میگیرد.
میوههایی مانند لیمو شیرین، پرتقال، آناناس، گریپ فروت و لیمو ترش جزو دسته میوههای اسیدی هستند که در صورت آغشته کردن پوست و سطح موزها به آب این میوهها دیگر نگران سیاه شدن پوست موز و بافت داخلی آن نخواهید بود.
از دیگر راههای ساده برای تازه نگه داشتن موز به صورت سالم این است که از ورود هوا به داخل بافت این میوه جلوگیری کنید تا سیاه نشود. برای این کار کافی است، موزها را از هم جدا کنید و سپس قسمت ساقه انتهای موز را با استفاده از پلاستیک فریزر، محکم بپیچید و آنها را درون یخچال قرار دهید. اگر پلاستیک را به طور کامل دور ساقه و دسته موز بپیچید نیز زمینه تازه ماندن موز برای مدت زمان بیشتری فراهم خواهد شد.
در صورتی که نور به صورت مستقیم به موزها بتابد، باعث تغییر رنگ آنها میشود. پس برای جلوگیری از نفوذ نور، در ابتدا موزها را به صورت جداگانه در یک دستمال کاغذی بپیچید و هر کدام را داخل یک نایلون قرار دهید. سپس نایلونهای حاوی موز را در یک پلاستیک رنگی قرار دهید تا مانع عبور نور شوید. در ادامه نیز موزها را داخل یخچال قرار دهید.
موزها را بعد از پوستگیری، به قطعات مورد نظر برش بزنید و داخل یک ظرف درب بسته یا پلاستیک فریزر بریزید. از آنجایی که موز بدون پوست سریعا سیاه میشود، آنها را در یخچال فریزر قرار دهید و برای مدت حداکثر 4 ماه از موزهای منجمد برای درست کردن دسر استفاده کنید.
اگر تعداد زیادی موز خریداری کردهاید و امکان مصرف آنها در کوتاه مدت و با استفاده از روشهای بالا را ندارید، بهترین روش برای نگهداری موز، خشک کردن آنها است. خشک کردن موزها سبب میشود تا کاملا سالم، سفت و بدون سیاهی و لک برای مدت یکسال ماندگاری داشته باشند.