نمیخواهیم پیشگویی کنیم اما شاید کرونا به این زودیها شرش را از سرمان کم نکند. هر چقدر که بیشتر در این بحران فرو میرویم، کم کم یاد میگیریم که کارهایمان را به صورت دیجیتالی پیش ببریم. در این بین افراد شاغل که تا پیش از کرونا در محیطهای جمعی کار میکردند، حالا برای ادامه ارتباط با همکاران خود مجبور به برگزاری کنفرانس ویدیویی شدهاند و کنفرانسها را هم که میدانید، مثل تمام کارها آداب و رسوم خاص خودشان را دارند.
در این مقاله میخواهیم چند مورد از بایدها و نبایدهای برگزاری کنفرانس ویدیویی که هم باعث حفظ شأن و پرستیژ کاری و هم امنیت شما طی این مکالمات میشوند را با هم مرور کنیم. پس تا پایان با ما همراه باشید.
ترجیحا جای خلوتی را برای برقراری مکالمه انتخاب کنید. اگر این امکان برایتان فراهم نیست، از هدفون استفاده کنید که صدای پسزمینه به حداقل برسد. اگر با همسر، خانواده یا هماتاقیتان در یک محل هستید پیش از انجام مکالمه به آنها بگویید که با ایجاد سر و صدا مزاحم کارتان نشوند.
پس از این کار، دوربین را در جایی مستقر کنید که تصویر کاملا شفاف و واضحی از شما به طرف مقابل مخابره شود. فاصلهتان از دوربین را طوری رعایت کنید که نزدیکی و دوری روی کیفیت صدای ارسالیتان تأثیر نگذارد. ضمنا بهتر است همیشه دوربین را (اگر به شکل دیوایس جانبی است) هم ارتفاع چشمانتان بگذارید تا حین مکالمه به نظر برسد که مستقیما در حال نگاه به دوربین هستید.
به نورپردازی هم توجه داشته باشید. نور طبیعی و مستقیم، بهترین شرایط را ایجاد میکند. اما در صورت نبود نور بهتر است از لامپهای سقفی استفاده کنید. هرگز جایی ننشینید که منبع نور پشت سرتان قرار داشته باشد چرا که در این حالت با ایجاد تصویر ضد نور مخاطبینتان را اذیت خواهید کرد.
ترجیحا پیش از انجام مکالمه هم دستی به سر و روی اتاقتان بکشید که چیز ناخوشایندی به چشم مخاطب شما نرسد. اگر دوست ندارید فضای پشت سرتان دیده شود هم همیشه میتوانید از بکگراندهای مجازی استفاده کنید.
یکی از بزرگترین مزایای در خانه کار کردن این است که میتوانید بدون نگرانی شلوارک و لباسهای راحتیتان را بپوشید. اما موقع برگزاری کنفرانس ویدیویی این کار خیلی ایده خوبی نیست. البته این مهم نیست که آرایش داشته باشید یا نه، و حتما لزومی به پوشیدن کت و شلوار ندارید، اما لباسی بپوشید که شخصیت کاریتان زیر سؤال نرود.
یک نکته دیگر: از پوشیدن لباسهای طرح دار یا راه راه بپرهیزید چرا که حواس طرف مقابلتان را پرت میکند. ضمنا پوشیدن پیراهنهای یکدست سفید و یکدست مشکی هم ممکن است باعث به اشتباه افتادن سیستم تنظیم روشنایی خودکار وبکم شما شده و در تصویر اختلال ایجاد کند.
بد نیست پیش از شروع کنفرانس، نرمافزار مورد استفاده را تست کرده و حتما به یک اینترنت خوب متصل شوید. به شارژ بودن گوشی یا لپتاپ هم توجه کامل داشته باشید. بهتر است چند دقیقه قبل از شروع کنفرانس، اگر امکانش هست، وارد کنفرانس شده و اگر با نرمافزار مورد استفاده آشنا نیستید تمام گزینهها و تنظیمات موجود را بررسی کنید تا حین مکالمه مشکلی برایتان پیش نیاید.
پیش از شروع صحبتهای اصلی هم بهتر است یک چک کلی با سایر اعضا انجام بدهید. بهترین راه این است که همگی با گفتن یک جمله مشخص آمادگی خود را برای شروع صحبت اعلام کنند.
تمام نرمافزارهای برگزاری کنفرانس ویدیویی، گزینههایی برای قطع موقت صدا و تصویر دارند. این گزینهها در شرایط خاصی میتوانند کاربرد داشته باشند، مثلا زمانی که بخواهید چند دقیقهای از پشت میز بلند شده و کاری را انجام بدهید. تحت این شرایط حتما صدا را میوت یا تصویر را Pause کنید که ناخواسته و در شرایطی که حواستان نیست، چیزی که دوست ندارید به سمع و بصر سایر شرکتکنندگان در کنفرانس نرسد.
در مکالمات رو در رو، فهمیدن این که چه زمان نوبت صحبت کردن شماست کار سختی نیست (هر چند بعضیها همین را هم نمیفهمند!). حرکات چهره و دست طرف مقابل نشانههای خوبی هستند که بدانید کی نوبت حرف زدن شما میرسد. اما تشخیص این موضوع به خاطر تأخیری که معمولا در کنفرانسهای ویدیویی وجود دارد، چندان راحت نیست.
اگر کنفرانس ویدیویی شما با محوریت صحبت در مورد مشکلات محل کار است، بهتر است از قبل و به تشخیص مدیر نشانهای را برای شروع صحبت در نظر بگیرید. مثلا هر کس که بخواهد صحبت کند حتما باید کف دستش را بالا و به سمت دوربین بگیرد یا کارهای دیگر.
وقتی هم نوبت به حرف زدن شما رسید، واضح و شمرده و با سرعت عادی حرف بزنید. هیچ نیازی هم به داد زدن نیست! مطمئن باشید صدای شما به خوبی به مخاطبتان میرسد. در غیر این صورت شک نکنید که افراد حاضر به شما تذکر لازم را خواهند داد.
بیتوجهی یا وانمود کردن به گوش نکردن، در چشم طرف مقابل بیادبی است و باید از این کار بپرهیزید. پس بهتر است هنگام برقراری کنفرانس ویدیویی و زمانی که صحبت میکنید، به دوربین نگاه کرده و خوردن و آشامیدن و چک کردن ایمیل و کارهای دیگر را کنار بگذارید.
اگر هم کار واجبی پیش آمد، حتما این موضوع را به مخاطبینتان بگویید که در صورت ترک موقت کنفرانس تصور نکنند ارتباط شما قطع شده است.
اگر حدس میزنید که ممکن است حین کنفرانس نیاز به اشتراکگذاری دسکتاپ پیدا کنید، پیش از شروع مکالمه دستی به سر و روی دسکتاپ بکشید و اگر اطلاعات حساسی در آن هست، آن را از چشم دیگران پنهان کنید که بعدا مشکلی برایتان پیش نیاید.