نرم افزارها به فضای هارد دیسک نیاز دارند
واقعیت این است که ذخیره سازی بی شباهت با یک پدیده ی واقعی و فیزیکی نیست. برنامه ها مانند اشیاء در فضای فیزیکی مثلا روی قفسه یا میز جای نمی گیرند؛ ولی درعین حال واقعا وجود دارند. هرچه برنامه های بیشتری روی کامپیوتر نصب کنید، کامپیوتر باید به بخش های بیشتری از هارددیسک دسترسی داشته باشد. ممکن است سیستم عامل بتواند به بخش های مختلف هارددیسک تنها در میلی ثانیه دسترسی داشته باشد؛ ولی این بدان معنا نیست که سیستم کاری انجام نمی دهد. هرچه کامپیوتر سخت تر کار کند، سریع تر کهنه می شود.
اگر از یک هارددیسک گردان قدیمی استفاده می کنید، بهتر خواهید توانست این حقیقت را لمس کنید. حافظه های SSD، قطعات متحرک ندارند؛ بنابراین دسترسی سیستم عامل به آن ها سریع تر است و باگذشت زمان، دیرتر ضعیف می شوند.
با این حال فضای درایو هارددیسکی که از آن استفاده می کنید، چندان اهمیت ندارد. این فضا مشکل خاصی به وجود نمی آورد؛ مگر اینکه هارددرایو آنقدر پر شود که سیستم عامل یا برنامه ها برای عملکردشان فضای کافی نداشته باشند. اگر کامپیوتر کاملا پر نشده باشد؛ هر کاهش سرعتی که تجربه می کنید، بیشتر مربوط به بارهایی خواهد بود که نرم افزارها به وجود می آورند تا اینکه مربوط به اجزای فیزیکی باشد.
نرم افزارها به رم نیاز دارند
ازسوی دیگر، مقدار رمی که از آن استفاده می کنید، تأثیر فوری روی نحوه ی اجرای کامپیوتر دارد. رم همان حافظه ی دسترسی تصادفی است. این تراشه مستقل که باعث می شود فایل ها سریعا خوانده یا نوشته شوند، بسیار سریع تر از هارددیسک است.
رم برای عملکرد کامپیوتر ضروری است. وقتی درحال تایپ کردن یک فایل هستید، تغییراتی که در این فایل ایجاد می کنید در رم ذخیره می شود. هرچه برنامه هایی که درهمان زمان باز کرده باشید بیشتر باشد، به فضای رم بیشتری نیاز خواهید داشت. زمانی که فضای رم پر شود، کامپیوتر ممکن است این فایل ها را به جای رم، به هارددیسک منتقل کند و از آنجایی که مدت زمان بیشتری طول می کشد تا درایو هارددیسک اطلاعات را بخواند و بنویسد، سرعت کامپیوتر کاهش می یابد.
رم تنها با برنامه هایی مرتبط است که همان لحظه به طور فعال از آن ها استفاده می کنید یا اینکه در پس زمینه در حالت اجرا قرار دارند. بنابراین وقتی برنامه ای نصب می کنید، احتمال این وجود دارد که آن برنامه را درحالت اجرا نگاه دارید و سرعت کامپیوتر کاهش یابد. برای اینکه از این کار جلوگیری کنید، از تسک منیجر (در ویندوز)، اکتیویتی مانیتور (در مک) یا سیستم مانیتور (در لینوکس) استفاده کنید و مطمئن شوید که استفاده از رم زیاد ازحد نباشد و بدانید کی باید از این برنامه ها استفاده کنید.
برنامه ها از کش (حافظه نهان) زیادی استفاده می کنند
بسیاری از برنامه ها طوری کار می کنند که باگذشت زمان سرعت عملکرد آن ها بالا می رود. این برنامه ها فایل هایی را که باید گاهی اوقات بدان ها دسترسی داشته باشند، روی هارددرایو قرار می دهند. مثلا مدیریت تصاویر شما ممکن است تامب نیل هایی (پیش نمایش های کوچک از عکس ها) بسازد و آن ها را در پوشه ای مخفی در کامپیوتر ذخیره کند. دفعه بعدی که این برنامه را اجرا کنید، دیگر نباید از ابتدا روند پردازشی این تامب نیل ها را انجام دهد. مشکل این عمل این است که شاید صدها یا هزاران فایل اضافه وارد هارددیسک شما بشود.
این فایل های ذخیره شده (پنهانی) یا به اصطلاح کش، برای همان برنامه هایی که آن ها را خلق کرده اند عالی هستند؛، ولی داده ی اضافه مربوط به آن ها می تواند روی عملکرد کامپیوتر تأثیر بگذارد. بعضی اوقات سیستم عامل یا سایر برنامه ها نمی توانند بفهمند که این تامب نیل ها، فایل هایی هستند که می توانند آن ها را نادیده بگیرند. بنابراین موقع جستجو، آن ها را هم فهرست بندی می کنند و در نظر می گیرند که باعث می شود زمان جستجو بیشتر شود و همچنین اجرای برنامه ها به دلیل اسکن این فایل های ذخیره شده ی نهانی در پس زمینه، بدون اینکه شما بدانید، کندتر شود.
سرانجام، کش نسخه ی جدید و تکراری از خودش می سازد؛ بدین معنی که فضای بیشتری از هارددیسک را برای ذخیره ی اطلاعاتی مورد استفاده قرار می دهد که در جای دیگری هم وجود دارند؛ یعنی دو نسخه از اطلاعات به وجود می آید. هرچه برنامه های بیشتری نصب کنید، کامپیوتر شما با فایل های کش بیشتری سروکار خواهد داشت.
بسته به سیستم عامل شما، فایل های موقت می توانند باعث اذیت شوند. در سیستم عامل ویندوز، هارددیسک ممکن است بدون اینکه کاری انجام دهید به تدریج پر شود. این برنامه ها، پوشه ها و فایل های موقتی را در تمامی نقاط هارددیسک ذخیره می کنند.
گاهی اوقات از برنامه بدی استفاده می کنید
شما می توانید به اسکرین شات های یک برنامه نگاه کنید یا بررسی های آن را مطالعه کنید؛ اما تا زمانی که آن برنامه را دانلود نکنید، متوجه نخواهید شد که استفاده از آن چگونه است. این یعنی نسبت به برنامه، کاملا آگاهی ندارید و نمی دانی چه چیزی را دریافت می کنید.
گاهی اوقات برنامه ها پا را فراتر از انتظارات شما می گذارند و نوار ابزار اضافه در مرورگر و برنامه های اضافه به وجود می آورند. آن دسته از برنامه هایی که تبلیغات پاپ -آپ ارائه می کنند، باید در پس زمینه اجرا شوند تا کارایی داشته باشند. این بدین معنا است که منابع کامپیوتر صرف وظایفی می شود که اصلا آن ها را نمی خواهید.
چنین نرم افزارهایی آزاردهنده هستند؛ اما لزوما بدافزار نیستند. ابزارهای تبلیغاتی مزاحم، نرم افزارهای جاسوسی و ویروس ها بسیار خطرناک تر هستند و می توانند به دلایل مختلفی سرعت کامپیوتر شما را کاهش دهند. هر سه، نوعی خاص از نرم افزار هستند و باید دانلود و روی کامپیوتر نصب شوند.
زمانی که برای چند مدت از یک سیستم عامل استفاده و سپس آن را بررسی می کنید، زمان خوبی است که ببینید به کدام برنامه ها نیاز دارید و به کدام یک نیازی ندارید. این کار باعث می شود احتمال دردسر برای دفعه ی بعدی کمتر شود. البته معمولا می توانید نرم افزاری که مشکل ساز است، حذف کنید.
حتی نرم افزارهای خوب همیشه بهینه نمی شوند
نرم افزاری که کمپانی مایکروسافت برای ویندوز می سازد، از چارچوب ها و کتابخانه هایی (یا منابع پس زمینه ای مشترک) استفاده می کند که به همراه ویندوز می آیند. همین روند برای اپل و سیستم عامل مک صادق است. این روند در لینوکس کمی پیچیده می شود؛ اما اصول اولیه ی کار در آن یکسان است.
نرم افزاری که از طرف سایر منابع می آید، ممکن است از کتابخانه های یکسانی استفاده نکند و در عوض به عناصر متفاوتی نیاز داشته باشد. معمولا شما نباید این کتابخانه های اضافه را به صورت جداگانه دانلود کنید. خود نرم افزار می داند که چگونه باید این کار را برای شما انجام دهد؛ ولی این بدان معنا است که اکنون منابع سیستم اضافه ای دارید که در پس زمینه درحال اجرا هستند.
برنامه های مجانی و متن بازی که برای ویندوز دانلود می کنید، اغلب وابسته به مجموعه ابزارهای پس زمینه مشترک GNU هستند. این حقیقت گاهی اوقات باعث می شود اجرای چنین نرم افزاری سنگین تر شود؛ چراکه هم برنامه بارگذاری می شود و هم کتابخانه های پس زمینه ای که برای اجرای برنامه به آن ها نیاز است.
اینکه چنین عملی تا چه اندازه تأثیرگذار است، بستگی به سن کامپیوتر دارد. اگر کامپیوتر جدید باشد، اصلا آن را احساس نخواهید کرد؛ اما اگر از یک کامپیوتر قدیمی استفاده می کنید که نمی تواند از پس اجرای چند برنامه به طور همزمان بربیاید، این عمل می تواند شما را اذیت کند.
آیا نیازی به دانلود نرم افزار اضافه هست؟
البته! کامپیوتر اگر نتواند کاری را که از آن می خواهید انجام دهد، زیاد مورد استفاده قرار نمی گیرد. دانلود و نصب نرم افزارهای اضافه و زیاد، شما را اذیت می کند.
اگر به طور واقع بینانه به مسئله نگاه کنیم، می توانیم بگوییم که می توانید نرم افزارهای زیادی روی یک کامپیوتر مدرن و امروزی اجرا کنید، بدون اینکه به مشکلی بربخورید. سنگین ترین گزینه، مرورگر وب شما باقی خواهد ماند؛ جالب است که بدانید وب سایت های امروزی آسیب های زیادی به کامپیوترهای شما وارد می کنند.