چرا ضدانقلاب از معتمدآریا عصبانی است؟

  شنبه، 22 مرداد 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
چرا ضدانقلاب از معتمدآریا عصبانی است؟
ساعد نیوز: طی روزهای اخیر ویدئویی از معتمدآریا منتشر شده است که به جریان‌شناسی سینما طی دهه‌های اخیر پرداخته است. بازنشر اظهارات معتمدآریا، سبب خشم سلطنت‌طلبان و دشمنان قسم‌خورده سینما و هویت ایران شده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از فارس، روزنامه فرهیختگان نوشت: سینمای ایران از بدو پیدایش خود تا امروز، روند پرفرازونشیبی را پشت سر گذاشته است. در دوره پیش از انقلاب که یک دوقطبی شگرف میان نسل نواندیش آن سالیان و سینمای جریان غالب را تجربه کرد و در سال های پس از انقلاب نیز طی دوره های مدیریتی مختلف، موردسنجش آزمون و خطاهای بزرگی قرار گرفت که حیات این سینما را که در جهان با مختصات خاص خود می شناختند با چالش هایی مواجه کرد.

سینمای ایران که بیش از صدسال از عمر آن می گذرد، این روزها با واکنش های مختلفی در داخل و خارج از کشور مواجه است. عده ای عصر کنونی را یکی از طلایی ترین ادوار حیات سینمای ملی می دانند که طی آن، سینماگران کشورمان موفق می شوند هم تراز با بزرگ ترین فیلمسازان جهان، به فتح جوایز کوچک و بزرگ جهانی برسند و از دیگرسو، عده ای، به این افتخارات به چشم یک امتیاز بزرگ نگاه نکرده و با مشکلات ریز و درشتی که سینماگران و مخاطبان آنها با آن دست و پنجه نرم می کنند، به این حقیقت اعتراف می کنند که جریان کنونی نمی تواند فرجام یک سینمای ۱۲۲ ساله باشد.

به هرجهت، سینمای ایران، در هر روزی که بر عمرش اضافه می شود، دچار مشکلات پیدا و پنهانی می شود که اجازه نمی دهد تا آن وحدت زیربنایی میان سه ضلع هنرمندان، مخاطبان و مدیران، شکلی آرمان خواهانه به خود گرفته و همواره مساله یا مسائلی، مانع این وحدت و استقبال حداکثری از طرح ها و اتفاقات مهم سینمایی می شود.

فاطمه معتمدآریا چه گفت؟

فاطمه معتمدآریا، بازیگر پیشکسوت سینمای ایران، این روزها در آستانه ورود به پنجمین دهه فعالیت حرفه ای خود است؛ بازیگری که در تمامی این سال ها، واکنش های مختلفی را از نگاه های هنری و سیاسی رایج در کشور دیده و با توجه به اینکه یکی از معتبرترین بازیگران زن سینمای ملی در تمامی این سالیان بوده و تجربه حضور در پروژه هایی با خط فکری متفاوت را در کارنامه دارد، یکی از بهترین گزینه ها برای تحلیل سینمای پس از انقلاب کشورمان است.

طی روزهای اخیر ویدئویی از معتمدآریا منتشر شده است که به جریان شناسی سینما طی دهه های اخیر پرداخته و در گفت وگویی، متذکر شده: «در سال های پس از انقلاب، سه عامل کلیدی فیلمنامه یعنی سکس، خشونت و الکل از آنها حذف شد که موجبات افتخار و رشد سینمای ایران پدید آمد. سه عاملی که در تمام جهان معیار اصلی سینما بود، در ایران حذف شد و به جای آنها، ارتباط انسانی، فرهنگ، شعور و هویت جایگزین شد. این اتفاق سبب شد تا سینمای ما در دهه ۶۰ و ۷۰ در جهان تحت عنوان سینمای ایران شناخته شود، همچنان که جهان، سینمای آمریکا را تحت عنوان سینمای هالیوود می شناسد، از سینمای ما نیز تحت عنوان سینمای ایران نام می برد.»

این بازیگر کهنه کار ادامه می دهد: «از یک بی چیزی، چیزی به دست آمد که مانند نهال باید از آن نگهداری می شد. این نگهداری تا نیمه دوم دهه ۷۰ ادامه داشت و ما در اثر این نگهداری که طی آن بسیاری از رذایل ازجمله توهین و بی هویتی، حذف شده بود، تبدیل شدیم به سینمای شاعرانه ای چون نارونی، باشو غریبه کوچک، ناصرالدین شاه آکتور سینما.»

معتمدآریا می افزاید: «در نیمه دوم دهه ۷۰ و مشخصا از سال ۷۶ به بعد، یک سقوط اساسی در سینمای ما اتفاق افتاد و آن اینکه، مدیران سینمایی که ما را عین کودک نگهداری کرده بودند و ما را به سن نوجوانی رسانده بودند، در اوج شکوفایی، ما را ترک کردند و زیرپای ما خالی شد و این نهال تازه رشدیافته و پر از شکوفه، میوه هایمان نارس شد. بخش زیادی به دلیل سیاست هایی بود که اتفاق افتاد. به ما یاد داده بودند راه رفتن را اما ما هنوز پایمان محکم نشده بود که ما را رها کردند و سینما، سلیقه ای شد و ما فهمیدیم هرکسی به اندازه توان خودش می تواند راه برود، این طور شد که ما دیگر نه مدیر دلسوزی داریم، نه مدیر بافرهنگی داریم، نه مدیری داریم که بتواند ما را کنترل و راهنمایی کند.»

۲ نکته مهم سخنان معتمدآریا

در صحبت های معتمدآریا دو نکته بسیار مهم است: نخست آنکه به این حقیقت اشاره کرده که حذف سه پارامتر اصلی سینمای پیش از انقلاب یعنی سکس، خشونت و الکل سبب شد سینمای ایران بتواند مسیر سعادت را پیدا کرده و به هویت خوبی در عرصه سینمای جهان دست یابد و دوم آنکه یکی از نتایج ولنگاری امروز که در سینما دیده می شود، رها کردن جریان سینما توسط مدیران بوده که نیاز به مدیریت و راهنمایی، حتی در شرایط فعلی نیز امری اجتناب پذیر درجهت اعتلای سینمای ایران است.

بازنشر این اظهارات معتمدآریا، سبب خشم سلطنت طلبان و دشمنان قسم خورده سینما و هویت ایران شده است. حال آنکه تفسیر معتمدآریا، بارها از زبان هنرمندان دیگر نیز بیان شده بود و درواقع، انتظار دیگری جز بیان این حقیقت ها از زبان یک مهره اصلی دنیای سینما طی چهار دهه اخیر نمی رفت. فاطمه معتمدآریا در تمامی این سال ها، اگرچه نقدهایی به وضعیت اجتماعی و سیاسی کشور داشته است اما آیا این نقدها می تواند یک بازیگر طراز اول مملکت را از بیان حقیقت و آسیب شناسی محیطی که به شکلی حرفه ای در آن فعالیت کرده، باز دارد؟

مدیریت سینما چه بود و چه شد؟

البته که سخنان معتمدآریا در این آسیب شناسی، بیشتر در نقد جریان مدیریتی سینمای ایران است، آن هم در سال هایی که به زعم بسیاری، بندها از پای سینما باز شد و سینماگران این شهامت و جسارت را یافتند تا به مسائل کمتر پرداخته شده تا آن سالیان ورود کنند اما درنتیجه این ورود، آن سینمای شاعرانه و مفهوم گرا که هویت ملی را یدک می کشید، جای خود را به آثار نازلی داد که عمدتا شعار می دادند و نمی توانستند تصویری درست از ایران و مردمش به جهان مخابره کنند.

در سال های پس از انقلاب و با ریل گذاری جدیدی که توسط مدیریت سینما شکل گرفت، گونه ای سینما رشد کرد که بعدها به سینمای گلخانه ای معروف شد؛ سینمایی که معتمدآریا در این سخنان، به طور تلویحی از آن حمایت کرده است. بسیاری از مدیران آن عصر نیز هنوز به این سینمای گلخانه ای افتخار کرده و صراحتا اعلام می کنند برای نگهداری از نهالی که کاشته بودند، لازم بود گلخانه ای داشته باشند تا آن نهال را از گزند آسیب های مختلف حفظ کند.

این جریان تا نیمه دهه ۷۰ که این مدیران بر سر کار بودند، به رشد خود ادامه داد اما به یکباره و با تغییر شاخص ها که در اثر نمود مدیریت جدید متاثر از تغییر رئیس جمهور به وجود آمد، سینما به سمت دیگری هدایت شد که بیگانگی بسیاری با دوره قبلی خود داشت. بنابراین سینمای ایران به دو قسمت کاملا مجزا در حیات پس از انقلاب خود رسیده بود که طی آن، برخی هنرمندان، ذوق زده از تعبیر بازشدن شرایط، به سمت وسویی حرکت کردند که منافات بسیاری با سبک اجرایی و اصالت آنها داشت و برخی دیگر نیز توسط مدیران به سمتی هدایت شدند که همخوانی چندانی با سیاست سینمایی کشور طی دهه های ۶۰ و ۷۰ نداشت.

شدت این التهاب اگرچه در سال های ابتدایی مشخص نبود اما شمایل آن در نیمه نخست دهه ۸۰ یعنی در سال هایی که تولید کمدی های باسمه ای به اوج خود رسید، مشخص شد. جریان شناسی سینما نشان می داد مخاطبان در دهه ۶۰، برای فیلم هایی از جنس افق، صف می کشیدند، در دهه ۷۰ برای فیلم های اکشن و در دهه ۸۰ برای کمدی هایی که چندان نمی شد آن را در حضور اعضای خانواده دید.

با سوددهی مطلوب این جنس کمدی، نویسندگان و کارگردانان بسیاری به این سمت گسیل داشته شدند. سینما در دهه ۸۰، در یک دوقطبی آشکار میان کمدی و درام های اجتماعی قرار داشت و گونه های دیگر نیز نمایندگان چندانی نداشتند. مخاطبان پیگیر سینما به خوبی به یاد دارند که چه دوقطبی عجیبی میان فیلم های اخراجی ها و جدایی نادر از سیمین شکل گرفت. این دوقطبی به خوبی تعارض میان ژانرهای سینمایی کشور و فقر فراوان در آن را ترسیم می کند.

در دهه ۹۰، جریان شبه روشنفکری و آنچه اقتباس از سینمای فرهادی نامیده می شد، به اوج خود رسید و کارگردان های بسیاری تلاش کردند با کپی برداری از المان های سینمای فرهادی، موفقیت های او در جشنواره های جهانی را برای خود رقم بزنند. سینمای دهه ۹۰ مانند دهه ۸۰، در یک بی هویتی محض دست و پا می زد.

در انتهای این دهه تا امروز، همان سینماگران مقلدان فرهادی، از این سبک فیلمسازی نیز دست کشیدند و ترجیح دادند مسیر خود را پیدا کنند. درواقع با نگاه به جریاناتی که از نیمه دوم دهه ۷۰ تا امروز بر سر سینمای ملی آمده، کاملا مشخص است که این سینما تا چه اندازه نیاز به یک جریان راهنما داشت و این سینما تا چه اندازه در برابر یک وادادگی بزرگ، هویت و اصالت خود را ازدست رفته دید و نتوانست هیچ گاه، دوران طلایی دهه های ۶۰ و ۷۰ خود را تکرار کند.

بنابراین اصلا مهم نیست که این حقایق از زبان چه کسی بیرون می آید. این، یک سند تاریخی است که قطعا دلسوزان سینما و پژوهشگران به آن وقوف کامل دارند، بنابراین از بازیگر طرازاولی چون فاطمه معتمدآریا انتظار نمی رود جز این تحلیل، اندیشه ای دیگر داشته باشد و اینجاست که مخالفان سینمای اصیل و هدفمند ملی باید هم به این بازیگر حمله کنند و چشم خود را روی گذشته و کارنامه وی بسته و تنها دوستدار هنرمندانی باشند که منویات آنها را با صدای بلند فریاد می زنند.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: فحش‌هایی در اینستاگرام به من می‌دهند که برای آنها خیلی گریه کردم من فرح دیبا نیستم با سیاست هم کاری ندارم (279 نظر) رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص زنان در برابر مردان در مجالس عروسی روستایی (260 نظر) امیر نوری و حاشیه‌های پستش راجع به مهاجرتش به اسرائیل: من از رژیم‌صهیونیستی پیشنهاد دریافت کردم اطلاعات زیادی دارم؛ ما رفتیم بای بای+عکس (215 نظر) توئیت داریوش ارجمند خطاب به رهبر معظم انقلاب با دیالوگی از نقش مالک اشتر: ای کاش قادر بودم، علی را به روزگاری ببرم که مردمش قدر همچون او را می دانستند+عکس (200 نظر) نگاهی به میز صبحانه مفصل و رنگارنگ خانه رضا گلزار با هنر چیدمان آیسان خانوم / تزئین زیبای بشقاب با انار وحشی و آووکادو+عکس (113 نظر) دانش‌آموزی که رهبر شد؛ نگاهی به چهره مهربان رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس (96 نظر) نصرالله رادش: سیگار می‌کشم تا زشتی‌هایم دیده شود! دوست دارم همه بدانند علاوه بر قیافه ام من این زشتی ها را دارم! +فیلم (87 نظر) محمدرضا گلزار: می‌دانم خواننده خوبی نیستم؛ به فرض که صدایم خوب نیست چرا اینقدر دغدغه فکریتان شده است؟! (78 نظر) آخرین جشن تولد ساده آیت الله هاشمی رفسنجانی با حضور همسرشان در طبقه دوم خانه/ مبلمان راحتی بدون زرق و برق، کیک شکلاتی و زیر میزی هنری زیبا+عکس (66 نظر) جشن تولد مجلل الهام حمیدی توسط همسرش +عکس/تزئین زیبای کیک با مروارید طلایی رنگ 👌 (44 نظر) نفیسه روشن: 4 سال هست از هم جدا شدیم از طرف همه کسانی که در موردت بد حرف زدن ازت عذر میخوام تو با شعورترین مرد دنیا بودی، جز تو مردی ندیدم خوشبختیت آرزومه (43 نظر) خلاقیت هوشمندانه مادر باهوش برای زودتر خشک شدن فرش خیس حماسه آفرید/ وقتی عزرائیل خیلی هواتو داره+عکس🤣 (43 نظر) الهام حمیدی: 2 تا بچه‌هام چون پشت سر هم به دنیا اومدن، کم‌کار شدم؛ همسرم مشوق منه و خیلی دوست داره من کار کنم+ویدیو (41 نظر) (فیلم) مولوی عبدالحمید در جلسه معارفه استاندار جدید سیستان و بلوچستان: ما همه یکی هستیم و با هم هستیم / این فیلم رو به اینترنشنالی‌ها نشون بدید (40 نظر) خلاقیت خنده دار عروس دست پا چُلفتی برای تزئین سالاد حماسه آفرید/ هنر نزد ایرانیان است و بس🤣+عکس (37 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
یک کشته و پنج مصدوم در برخورد خونین دو خودرو سواری در محور خاروانا
کشف قتل و دستگیری قاتل در کمتر از 12 ساعت
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز سه‌شنبه 15 آبان 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز سه‌شنبه 15 آبان 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه 15 آبان 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه 15 آبان 1403 + جدول
اعلام شرایط و جزئیات پذیرش بدون آزمون دانشجوی ارشد در دانشگاه علم و صنعت
تعویق پذیرش بدون کنکور استعدادهای برتر در دانشگاه فرهنگیان
ویدئو/ یادگیری زبان انگلیسی با پادکست کوتاه، این قسمت «پازل زندگی»/ همراه با زیرنویس فارسی همزمان
آموزش و سرگرمی/ راهنمای قدم به قدم ساخت گل‌ برجسته با روبان‌های ساتن رنگی
خطای دید/ حتی افرادی با هوش بصری بالای 120 نمی‌توانند در 6 ثانیه نمکدان گمشده در باغچۀ خروس شکارچی را پیدا کنند
(ویدئو) تقدیر و تشکر ویژه محمدرضا گلزار از طرفدار هنرمندش/ آخه بی‌انصاف، این منم؟! نامرد، کجای این نقاشی شبیه منه؟🤣+ عکس
ویدئو/ تدریس تاریخ بهرام افشاری به نامزدش وسط مجلس خواستگاری و پذیرایی ویژه «سیروس گرجستانی» از او😁
ویدیو/ وقتی غلامرضا نیکخواه جراح قلب می‌شود/ فقط قیافۀ سیامک انصاری وقتی فهمید دکتر نمیدونه دستگاه بای‌پس قلب چیه
(ویدئو) شعر عاشقانه مریم حیدرزاده مخصوص آبان ماهی‌ها/ من دختر پاییز و آبانم، دیوانه‌ات هستم و می‌مانم/ تو حافظ من، شمس و مولانا
منتخب روز   
پسر نوجوان 16 ساله به قصد انتقام از خاله‌اش، دختر او را مورد حمله شدید با چاقو قرار داد / جزئیات پرونده جنایت فامیلی؛ داداش چرا مرا می‌زنی؟ حرفت را گوش می‌کنم و دیگر کار بدی انجام نمی‌دهم... سیاستمداران و مسئولان کشور دوران کودکی خود را در این خانه‌های ساده گذرانده‌اند؛ از رهبر معظم انقلاب و شهید رئیسی تا حسن روحانی و سردار سلیمانی +عکس محاکمه دوباره مردی که متهم به تجاوز به 9 زن شد زندانی اعدامی پس از آزادی از زندان در خواب سکته کرد... / پدر و مادر شایان برای رضایت همه زندگی‌شان را فروخته بودند! بازی در نقش پلیس برای گروگانگیری و سرقت های سریالی / خاطره گویی تبهکار سابقه دار در مراسم جشن تولد ‌راز باند مخوف را فاش کرد! دستگیری عامل جنایت در چیتگر پسر 17ساله بدون گواهینامه، جان خود و 4 دوست نوجوانش را در تصادف گرفت صحنه های آخرالزمانی سیل مرگبار در والنسیای اسپانیا با 205 کشته در حال حرکت به سوی کاتالونیا + ویدئو / عکس جزئیات پرونده دختر سارق که هدف او آزادی برادرش از زندان بود / اخاذی به قیمت یک عمر در زندان ماندن با سوادترین روستای ایران کجاست؟ شیائومی 15 معرفی شد/اولین گوشی جهان با اسنپدراگون 8 الیت خانه نورانی معتمدی اصفهان با درهای چوبی ،شیشه های رنگارنگ و دکوراسیون اصیل ایرانی چشمانتان را جلا میدهد