چطور مقاله را فرمت بندی کنیم

  دوشنبه، 11 اسفند 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
چطور مقاله را فرمت بندی کنیم
زمانی که مقاله‌ای را به نگارش درمی‌آورید و قصد دارید که آن را برای یک ژورنال ارسال کنید، باید حواستان به رعایت فرمت ژورنال موردنظرتان باشد. یعنی بدانید که قرار است ظاهر و ترتیب گذاشتن بخش‌های مختلف اثرتان در مقاله از چه اصول و شکلی پیروی کند و محتوای‌تان هم در هر بخش منعکس‌کننده کدام بخش کارتان باشد.

منظور از فرمت بندی مقالات چیست؟

یعنی باید شکل و ساختار مقاله به گونه ای تغییر کند و بهینه سازی شود که مخاطبان بیشترین میزان دریافت پیام را از آن داشته باشند. یکی از اصولی که به این امر کمک می کند، فرمت بندی مقالات است. پس مقالات خام قبل از فرستاده شدن به ژورنال های گوناگون نیاز به فرمت بندی دارند. اگر مقاله تان را به فرمت ژورنال موردنظر خود درنیاورید، امکان پذیرش آن بسیار اندک خواهد بود. گاهی اوقات، هرچقدر هم که محتوای علمی یک مقاله مطلوب باشد، باز هم به دلیل رعایت نکردن فرمت بندی ژورنال موردنظرش رد می شود. علت چیست؟ علاوه بر اینکه مجلات به دنبال ایجاد ساختاری یکپارچه برای ارائه مقالات خود هستند، رعایت نکات فرمت بندی از سوی یک نویسنده به آنها نشان می دهد که دقت و توجه زیادی از سوی نویسنده یا تیم نویسندگان صورت گرفته و اساسا، برای کارشان ارزش و توجه زیادی خرج کرده اند. این خود یک امتیاز مثبت در داوری مقالات خواهد بود.

هر مقاله دارای دو نوع فرمت بندی است:

  • فرمت محتوایی؛
  • فرمت ساختاری.

فرمت محتوایی مقاله چیست؟

در فرمت بندی محتوایی، فرمت بندی توسط نویسنده اصلی مقاله انجام می شود در این بخش هر مجله قواعد مختص خود را دارا است و نویسنده باید مطابق با راهنمای نویسندگان مجله، مقاله خود را فرمت دهی نماید. در این نوع فرمت دهی تعداد کلمات عنوان مقاله، تعداد کلمات چکیده مقاله، تعداد صفحات مقاله، سایز صفحات مقاله در فرمت نویسی، تقدیر و تشکر، نحوه نوشتن رفرنس ها، فونت ها در فرمت بندی، سایز فونت ها در فرمت بندی، و غیره تهیه می گردد.

فرمت ساختاری مقاله چیست؟

در این نوع فرمت بندی تمامی موارد فرمت بندی محتوایی به علاوه ساختار مقاله که باید به صورت جزء به جزء در مقاله رعایت شود مانند عنوان مقاله، چکیده مقاله، کلمات کلیدی، مقدمه، مرور ادبیات، مواد و روش ها منظور روش تحقیق مقاله، نتایج و یافته های پژوهش، بحث و نتیجه گیری، تشکر و قدردانی، ضمایم، رفرنس ها و مراجع.

چرا فرمت بندی مقالات ضروری می باشد؟

فرمت بندی مقالات موضوع بسیار مهم و ضروری می باشد از آن نظر که شما فرض کنید می خواهید یک قفسه کتاب را مرتب کنید کاملا واضح است که ترتیب کتاب ها را بر اساس رنگ یا سایز مرتب خواهید کرد به طوری که از نظر بیننده خوشایند باشد مجلات نیز می خواهند که مقالاتی را که در مجله چاپ می کنند یک دست و یکپارچه به نظر برسد و کاملا مرتب باشد به همین دلیل یک چهارچوب و ساختار خاصی را مشخص می کنند که همه مقالات باید فقط در این چهارچوب مشخص باشند و از طرفی داوران هر مجله به این فرمت و ساختار توجه بسیاری دارند و مجلات خارج از این چهارچوب را اصلا پذیرش نمی کنند و ریجکت می شوند از طرفی می توان گفت فرمت بندی مقاله فرصتی برای سنجش دقت نویسنده نیز می باشد. در کل یک مرحله کاملا ضروری می باشد که حتما باید انجام شود.

چگونه فرمت یک مجله علمی را بیابیم؟

قالب بندی نهایی که معمولا هم خاص هر ژورنال است و در مقالات چاپ شده رعایت می شود توسط ویراستاران خود مجله ها انجام می شوند. اما شما به عنوان نویسنده یک مقاله تخصصی موظف هستید بعضی از موارد اولیه را رعایت بفرمایید تا هم خواندن و درک آن برای داورهای مجله آسان تر شود، هم بر داوران تاثیر روانی مثبتی بگذارید و هم معیارهای اولیه یک ژورنال را رعایت کرده باشید. بخشی از نکات اولیه ولی مهم را در پست اصول نگارش مقاله با یکدیگر مرور کردیم. اما مطلب مهم در اینجا پیدا کردن قالب بندی مد نظر هر ژورنال است.

توجه داشته باشید بهترین منبع برای دریافت اینگونه اطلاعات وبسایت خود ژورنال و یا کنفرانس است. در سایت هر ژورنالی قسمتی برای مولفان (Authors) وجود دارد که از آن طریق می توانید قالب بندی مورد نظر ژورنال را در صورت وجود بیابید. بعضی از ژورنال های معتبر قالب بندی خاصی را مد نظر قرار نمی دهند به جز موارد اولیه و مرسوم. این موارد تقریبا در همه متون علمی رعایت می شوند.

در ادامه به عنوان مثال فرمت چند مجله را با یکدیگر می یابیم

در ادامه به عنوان مثال دو ژورنال را انتخاب کرده ایم تا فرمت مورد نظر آنها را بیابیم. توجه کنید که گزینه ها در ژورنال های مختلف می تواند متفاوت باشد. نحوه چینش گزینه ها و در کل رابط کاربری وبسایت ژورنال بسیار تعیین کننده است.

فرمت ژورنال nonlinear dynamic

به عنوان اولین مثال ما ژورنال Nonlinear Dynamics را که یکی از معتبرترین ژورنال های مهندسی مکانیک در زمینه دینامیک و ارتعاشات است انتخاب کرده ایم. در صورتی که آدرس سایت این ژورنال را ندارید کافیست اسم این ژورنال را در گوگل جستجو کنید. نتایج بصورت زیر می شود:

تصویر

گزینه اول لینک این ژورنال در springer است که باید آن را انتخاب کنید. سپس صفحه ژورنال به همراه اطلاعات اولیه آن ژورنال را بصورت زیر مشاهده می کنید.

تصویر

همانطور که مشاهده می کنید اطلاعات اولیه از قبیل نام ژورنال، توضیحات و ایمپکت فکتور (impact factor) تعداد شماره ها و جلد های چاپ شده تا اینجا و تعداد مقالات نشان داده می شود. از پایین همین صفحه و با کلیک بروی گزینه About this journal که در شکل زیر نشان داده شده است وارد صفحه اطلاعات جامع تری از ژورنال می شوید.

تصویر

سپس صفحه ای بصورت زیر می آید که در این صفحه اطلاعات جامع تری را در مورد این ژورنال می توان مشاهده کرد. از صفحه باز شده در زیر همانطور که نشان داده شده است گزینه Instruction for authors را کلیک کنید. پنجره ای در کنار آن باز می شود که تمامی موارد مورد نظر ژورنال را می توان یافت که بعضی از آنها به عنوان نمونه هایلایت شده اند.

تصویر

به عنوان مثال در قسمت جدول و خط اول ژورنال از مولفان مقاله می خواهد تا جدول ها با اعداد معمولی 1، 2، 3 شماره گذاری شود و نه اعداد رومی و غیره.

یافتن فرمت یک مجله از رشته مهندسی عمران با نام Transportation Science

مشابه مثال قبلی عمل میکنیم و اسم مجله را در گوگل جستجو کرده و اولین گزینه از نتایج را انتخاب میکنیم. وارد صفحه ژورنال شده و از زیر قسمت Quick links and Resources گزینه Submission Guideline را مطابق شکل زیر انتخاب میکنیم.

تصویر

در صفحه باز شده و در پایین قسمت Preparing Your Manuscript می توانید موارد مد نظر ژورنال را مشاهده کنید.

نکته بسیار مهم این است که همانطور که مشاهده کردید روش و گزینه ثابت و مشخصی برای یافتن فرمت مجلات وجود ندارد و در سایت مجله باید بدنبال گزینه های ارائه شده برای نوشتن مقاله (manuscript)، مولفان (author)، و یا ارسال (submission) مقاله بگردید.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها