چطوری رزومه بنویسیم که رد نشه؟ رازهای جلب نظر کارفرما و دریافت جاب آفر
مقدمه
در دنیای رقابتی امروز، ردشدن رزومه میتواند به یکی از کابوسهای وحشتناک جستجوی کار تبدیل شود. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که بارها رزومه ارسال کردهاید و هر بار با ناامیدی مواجه شدهاید، این مقاله برای شماست. مطمئناً اینکه چند بار رزومه شما رد میشود، اتفاقی نیست و حتماً یک جای کار میلنگد و مشکلی وجود دارد. این رد شدنها اتفاقی نیست و آنها با شما خصومت شخصی ندارند؛ شما نیاز دارید تا ایرادها و مشکلات را شناسایی و برطرف کنید. برای جلوگیری از این تجربه آزاردهنده، باید بدانید که رزومه چیست و چه ویژگیهایی باید داشته باشد. این رزومه نهتنها باید جذاب باشد، بلکه باید بهعنوان یک ابزار بازاریابی عمل کند که شما را به کارفرما معرفی کند. در این مقاله، به بررسی اشتباهات رایج در نوشتن رزومه و نکات کلیدی برای جلبتوجه مدیران استخدام خواهیم پرداخت. با ما همراه شوید تا یاد بگیرید چگونه میتوانید با نوشتن یک رزومه حرفهای و مؤثر، مانند یک تیرخلاص عمل کنید و شانس خود را برای دعوت به مصاحبه افزایش دهید و در جمع متقاضیان منتخب قرار بگیرید.
نکات مهم در یک رزومه حرفهای و برای جلوگیری از رد شدن
در رزومه عکس نگذارید
بسیاری از شرکتها بر این باورند که نباید افراد را بر اساس ظاهر قضاوت کرد و معیار اصلی باید تواناییها و مهارتهای فنی آنها باشد؛ بنابراین، بهتر است از استفاده از عکس خودداری کنید تا از پیشداوری جلوگیری شود. توجهنکردن به این موضوع میتواند باعث ردشدن رزومه شما در همان مرحله اول، توسط تیم منابع انسانی شرکت، شود
در ابتدای کار و هدر اطلاعات تماس
ابتدای رزومه یک عنوان ساده شامل نام و پوزیشن شغلی موردنظر، ایمیل و شمارهتلفن خود را درج کنید و در صورت وجود، گیتهاب، استک آور فولو و لینک پروفایل لینکدین را اضافه نمایید (اگر نمیدانید لینکدین چیست آموزش لینکدین را ببینید) و از ذکر ملیت، جنسیت، وضعیت تأهل، دین و تاریخ تولد خودداری کنید.
اهمیت استفاده اعداد در رزومه
استفاده از اعداد و ارقام در رزومه به شما کمک میکند تا دستاوردها و تجربیات خود را به شکلی ملموستر و قابلاندازهگیری ارائه دهید. بهجای بیان کلی، سعی کنید هر دستاورد را با اعداد، بازههای زمانی و اقدامات مشخص همراه کنید.
پرهیز از غلط املایی در رزومه
روی دستاوردهای خود تمرکز کنید
در رزومه، بهجای مسئولیتها بر روی دستاوردهای خود تمرکز کنید تا مهارتهایی را که شما را از سایر متقاضیان متمایز میکند، به نمایش بگذارید تا شانس دعوت به مصاحبه افزایش یابد. اگر در شغلهای خاص مانند کار در فروشگاهها فرصت کمی برای نشاندادن دستاوردها دارید، میتوانید مسئولیتهای خود را نیز ذکر کنید، اما همیشه سعی کنید بر روی موفقیتها و نتایج مثبت تأکید کنید.
اندازه مناسب رزومه
رزومه شما باید معمولاً بین یک تا دو صفحه باشد. برای مبتدیان، توصیه میشود که رزومه بیش از یک صفحه نباشد و در صورت داشتن تجربه کاری زیاد، میتوانید از دو صفحه استفاده کنید. همچنین، مهم است که رزومه خود را برای هر موقعیت شغلی خاص تطبیق دهید.
خلاصهسازی در رزومه
در رزومه، بهجای توضیحات اضافی درباره شرکت، بر وظایف و دستاوردهای خود تمرکز کنید. مدیران استخدام به اطلاعات عملی و مرتبط نیاز دارند و وقت اضافی برای حرافیهای غیرضروری ندارند. با ارائه اطلاعات مفید و مختصر، ارزش خود را نشان میدهید و از اتلاف وقت آنها جلوگیری میکنید.
بولت پوینت در رزومه
بولت پوینتها به دستهبندی بهتر اطلاعات و دیدهشدن آسانتر موارد کمک میکنند. در هر بخش، بیشتر از 4 تا 5 بولت پوینت استفاده نکنید تا از شلوغی و سردرگمی جلوگیری شود. و بهتر است از از 12 تا 32 بولت پوینت در کل رزومه استفاده کنید.
استفادهکردن از کلمات کمی بهجای کلمات کیفی
از کلمات کلیشهای استفاده نکنید
فکر میکنند از چت جی پیتی استفاده کردید
گپهای شغلی را ننویسید
در رزومه خود از گپهای شغلی جلوگیری کنید و اگر در تاریخچه کاریتان وقفهای وجود دارد، نیازی به ذکر جزئیات دقیق تاریخ شروع و پایان اشتغال در هر شغل نیست. بهجای آن، بهتر است فقط سالهای فعالیت خود را ذکر کنید و از نوشتن ماهها پرهیز کنید تا رزومهتان منظمتر و شفافتر به نظر برسد.
جلوگیری از اورلپ در رزومه
در رزومه خود، از اورلپ بین مشاغل جلوگیری کنید و تنها تجربیات مرتبط و مهم را ذکر کنید. اگر در مدت کوتاهی در یک شغل موقتی کار کردهاید، بهتر است از درج آن صرفنظر کنید. ولی در صورت نیاز بهتر است کارهای فول تایم و کارهای که با جاب دیسکریپشن شما نزدیکی بیشتری دارند آورده شوند
از ضمیر اشاره و مالکیت استفاده نشود
افعال اکتیو بهجای پسیو به کار ببرید
هماهنگی وجود داشته باشد
مثلاً یا آخر بولت بندی برای همه کاما یا دات بگذارید یا نگذارید نه اینکه یک سری داشته باشند و یک سری نداشته باشند
از هدینگها استفاده کنید
یک سری قسمتها یا سکشنهای مهم مثل تجربه (experience)، تحصیلات (Education)، مهارتها (Skills)و. هدینگ 2 استفاده بشود و بقیه هدینگ 3 باشند
اول تجربیات بعد تحصیلات را بنویسید
خلاصه مطلب برای رزومه بنویسید
در بخش خلاصه رزومه، پس از درج اطلاعات شخصی، یک بیانیه کوتاه درباره خود و هدفتان بنویسیدسعی کنید جملات کوتاه و مؤثری ارائه دهید که تجربه و مهارتهای مرتبط با موقعیت شغلی را توصیف کند. همچنین، استفاده از اعداد در این بخش ضروری است تا تأثیر بیشتری داشته باشید. همچنین بهتر است مهارتهای سخت و نرم شما نیز اینجا آورده شود بیشتر آنهایی که برای کارتان ضروری است آورده شود
توجه به مهارتها
هارد اسکیل و سافت اسکیل دو نوع مهارت کلیدی در رزومه هستند. هارد اسکیل به مهارتهای فنی و قابلاندازهگیری مانند تسلط بر نرمافزارها یا زبانهای خارجی اشاره دارد، در حالی که سافت اسکیل شامل ویژگیهای شخصیتی و بینفردی مانند مهارتهای ارتباطی، کارگروهی، حل مسئله و رهبری است. این مهارتها به کارفرمایان کمک میکنند تا توانایی شما در تعامل با دیگران و موفقیت در محیط کار را ارزیابی کنند. برای نوشتن یک رزومه مؤثر، باید هر دو نوع مهارت را بهطور متوازن و مرتبط با شغل موردنظر بیان کنید. به عنوان مثال، در سوابق شغلی، به تجربیات خاصی که در ارائه خدمات به مشتریان یا مدیریت اعتراضات داشتهاید، اشاره کنید تا از کلیشهها دوری کنید.
توجه به زیبایی ساختار و انتخاب فونت مناسب در رزومه
یک رزومه باید بهگونهای طراحی شود که خوانایی و جذابیت را به همراه داشته باشد؛ بنابراین، از فونتهای رسمی و خوانا با اندازه 10 تا 12 استفاده کنید. انتخاب فونتهای فانتزی یا رنگهای عجیب و غریب را کنار بگذارید و سعی کنید تنها از یک نوع فونت در کل رزومه استفاده کنید. فونتهای ایرانسنس و وزیر از گزینههای خوب برای متن فارسی هستند. همچنین، رعایت ترتیب اندازه فونتها برای نام، عناوین و متن اصلی میتواند به زیبایی و سازماندهی بهتر کمک کند.
نوشتن علاقهمندی و رفرنسها
در رزومه، معمولاً نیازی به ذکر علاقهمندیها و رفرنسها نیست، اما میتوانید در بخش سرگرمیها (Hobbies) به علایق مرتبط با شغل موردنظر اشاره کنید. مدیران استخدام بیشتر به این نکته توجه دارند که آیا شما بعد از ساعات کاری فعال هستید یا خیر؛ بنابراین، علایق خود را بهگونهای بیان کنید که با نیازهای شرکت همخوانی داشته باشد تا رزومهتان متمایز و جذابتر شود.
از نوشتن جملات تکراری در رزومه پرهیز کنید
اهمیت بخش بندی در رزومه
برای نوشتن یک رزومه مؤثر، ایجاد فضای کافی بین هر بخش و پاراگراف ضروری است. این فضاهای خالی که به آنها "فضای تنفس" میگویند، به خواننده کمک میکند تا بهتر اطلاعات را پردازش کند.
اهمیت حاشیه در رزومه
حاشیههای رزومه اولین چیزی است که توجه استخدامکننده را جلب میکند، بنابراین تنظیم صحیح آنها اهمیت دارد. برای افراد با تجربه کاری کم، حاشیههای بزرگتر (حدود 2.5 سانتیمتر) توصیه میشود. اما برای کسانی که تجربیات و مهارتهای بیشتری دارند، میتوان حاشیهها را کاهش داد، البته نباید کمتر از 1.2 سانتیمتر باشد تا از شلوغی جلوگیری شود. بهطور کلی، حاشیه 1 اینچ برای رزومه مناسب است و حفظ تعادل در این بخش به خوانایی و جذابیت بیشتر کمک میکند.
رزومه خود را بازبینی و ویرایش کنید
رزومه خود را در نهایت بهصورت PDF ذخیره کنید تا شکل و ظاهر آن حفظ شود و تغییر شکل ندهد.
در یک فایل رزومه بنویسید که برای کدام شرکت و چه پوزیشنی چه رزومهای فرستادید
اسم فایل رزومه مهم است بهتر است اسم فایل نام خوتان باشد
نتیجهگیری
برای نوشتن یک رزومه موفق که رد نشود، مطالعه این مقاله و رعایت نکات مطرحشده بسیار حیاتی است. پس اگر آمادهاید تا رزومهتان را بسازید، پیشنهاد میکنیم ابتدا تمام نکات جذاب و مرتبط با خود را روی کاغذ بیاورید و سپس آنها را به بهترین شکل ممکن تنظیم کنید. همچنین اگر به دنبال کمک حرفهای هستید، خدمات رزومهنویسی ما در وبسایت پیشتاز وب وی پی میتواند به شما در ارائه یک رزومه بینظیر کمک کند. با ما همراه شوید و گامهای نخستین را بهسوی موفقیت شغلیتان بردارید!
سؤالات متداول
در یک رزومه بدون تجربه کاری چه بنویسم؟
بخش تجربه کاری را خالی بگذارید و بهصراحت اعلام کنید که فاقد تجربه رسمی هستید و روی تحصیلات، مهارتها و فعالیتهای داوطلبانه تمرکز کنید
اگر دارای تعدد تغییر شغل هستید چه کارکنید؟
اگر چندین بار شغل و محل کارتان را تغییر دادهاید، برای هر کدام دلیل قانعکننده و خوبی برای بیاورید مثل تغییر محل سکونت یا تعطیلشدن کمپانی و سازمانی که در آن بودید.