گرگرفتگی یک احساس ناگهانی گرماست که معمولا به قرمز شدن صورت، گردن و قفسه سینه منجر می شود و گاهی با عرق کردن همراه است. کسی دقیقاً نمی داند چه چیزی باعث ایجاد این وضعیت می شود؛ اما ممکن است با تغییرات هورمونی و گردش خون بدن مرتبط باشد.گرگرفتگی زمانی شروع می شود که رگ های خونی برای خنک شدن، در نزدیکی سطح پوست منبسط می شوند؛ این اتفاق با افزایش خونرسانی به پوست، باعث افزایش دمای پوست و گاهی تعریق آن می شود. برخی از خانم ها همراه با گرگرفتگی، افزایش تپش قلب یا لرز را نیز تجربه می کنند. وقتی که گرگرفتگی در هنگام خواب اتفاق می افتد، به آن تعریق شبانه می گویند. این گرما و عرق زیاد می تواند شما را بد خواب و یا از خواب بیدار کند.
احساس گرگرفتگی می تواند چند دقیقه باقی بماند یا تنها چند ثانیه به طول بینجامد. مدت درگیری با گرگرفتگی در افراد مختلف، متفاوت است. از هر 10 خانم، 2 نفر هرگز دچار گرگرفتگی نمی شوند. برخی دیگر از زنان، تنها برای مدت زمان کوتاهی دچار گرگرفتگی می شوند. در مقابل، برخی ممکن است بیش از 10 سال با این علائم درگیر باشند.
علت گرگرفتگی بعد از زایمان چیست؟
ممکن است مدتی طول بکشد تا هورمون های شما به سطح قبل از بارداری خود بازگردند و این نوسان می تواند منجر به گرگرفتگی شود. کاهش استروژن به دلیل عدم تخمک گذاری در دوران پس از زایمان و یائسگی و تولید یا عدم تولید استروژن توسط تخمدان ها بر ناحیه خاصی از مغز موسوم به منطقه تنظیم حرارتی تأثیر می گذارد. نتیجه این امر یک پنجره بسیار باریک است که دمای قابل تحمل برای زنان و گرگرفتگی قابل توجه در روز و شب ممکن است رخ دهد.
گرگرفتگی های بعد از زایمان چقدر طول می کشد؟
در اکثر موارد، عرق کردن شبانه زنان در دوران بعد از زایمان تنها دو تا چهار هفته پس از زایمان ادامه دارد. با این حال، در زنانی که نوزاد کوچک خود را به طور منظم شیر می دهند، دوره عرق کردن ممکن است طولانی شده و تا مدت ها ادامه یابد. در هر صورت، فراموش نکنید که مشکل عرق کردن شبانه زنان نباید بیش از چهار هفته بعد از زایمان طول بکشد.
گرگرفتگی بعد از زایمان و شیردهی به چه صورت است؟
در دوران بارداری بدن شما شروع به تولید پرولاکتین می کند تا رشد بافت پستانی را در انتظار شیردهی تحریک کند. پروژسترون و استروژن موجود در دوران بارداری تولید شیر را متوقف می کند اما با کاهش سطح هورمون ها پس از زایمان بدن می تواند تولید شیر را آغاز کند. وقتی این اتفاق می افتد دمای بدن شما حدود نیم درجه افزایش می یابد و باعث گرگرفتگی می شود. حتی اگر از شیر مادر تغذیه نمی کنید بدن شما همچنان پرولاکتین تولید می کند.
گرگرفتگی های پس از زایمان را چگونه مدیریت کنیم؟
گرگرفتگی های بعد از زایمان به طور طبیعی با تنظیم سطح هورمون و مایعات از بین می روند. با این حال برخورد با علائم تا آن زمان می تواند ناراحت کننده باشد. در اینجا چند کار وجود دارد که می توانید برای تسکین گرگرفتگی و تعریق شبانه پس از زایمان انجام دهید.
آرام باشید
این زمان مناسبی برای استفاده از کولر گازی یا فن است. همچنین می توانید پنجره ای را باز بگذارید تا نسیمی خنک وارد شود. همچنین پوشیدن لباس های جذب کننده رطوبت مانند پنبه و سایر الیاف طبیعی می تواند مفید باشد.
آب بنوشید
تمام این تعریق همراه با از دست دادن مایعات بدن می تواند باعث کم آبی بدن شما شود. برای شما مهم است که آب زیادی بنوشید تا هیدراته بمانید. نوشیدن آب علاوه بر اینکه به شما کمک می کند تا بدن خود را خنک نگه دارید و در دوران شیردهی نیز حیاتی است.
از غذاهای تند اجتناب کنید
برخی غذاها و نوشیدنی ها می توانند علائم گرگرفتگی و تعریق شبانه را بدتر کنند. علائم خود را پیگیری کنید تا ببینید آیا غذاهایی گرگرفتگی شما را تحریک می کند یا خیر، سپس تمام تلاش خود را برای اجتناب از آنها انجام دهید. غذاهای محرک رایج عبارتند از:
- کافئین
- الکل
- غذاهای ادویه دار
- وعده های غذایی بزرگ
- غذاهای داغ یا مایعات
استرس را مدیریت کنید و خواب را بهبود بخشید
استرس و اضطراب همچنین می توانند باعث گرگرفتگی شوند. با این حال تکنیک های ساده آرامش بخش ممکن است بتوانند به شما کمک کنند. از آنجا که استرس ناشی از خواب ناکافی ممکن است باعث تعریق شبانه شود خواب کافی برای شما مهم است. استفاده از تکنیک های آرام سازی قبل از خواب ممکن است کمک کند. به عنوان مثال یوگا هنگام بهبود گرگرفتگی خواب را بهبود می بخشد.
رهایی زنان از گرگرفتگی در دوران نقاهت پس از زایمان
- به عنوان یک زن زائو یا شیرده اطمینان حاصل کنید که اتاق خواب شما دارای تهویه مناسب بوده و پنجره هایش با توری ایمن پوشانده شده باشد.
- زنان می توانند در این دوران درجه حرارت اتاق خود را با روش کردن وسایل خنک کننده هوا پایین بیاورند، البته اگر در این مورد مشکلی با همسر خود نداشته باشد.
- همچنین این افراد می توانند به وسیله دوش گرفتن با آب خنک، قبل از رفتن به رختخواب درجه حرارت بدن خود را پایین آورده و یا با نوشیدن یک لیوان آب سرد روند عرق کردن شبانه را در بدن خود کاهش دهند.
- به عنوان یک زن زائو همیشه سعی کنید یک لیوان آب خنک را در کنار تخت خود نگه دارید تا بلافاصله بعد از بیدار شدن، وقتی به آب نیاز دارید، از آن استفاده کنید.
- علاوه بر این موارد، یک حوله یا دستمال نرم را کنار دست خود و یا بر روی بالش قرار دهید تا بتوانید در صورت نیاز رطوبت بدن خود را به وسیله ان جذب کنید.
- استفاده از پودر تالک در تمام قسمت های بدن زنان برای جذب عرق اضافی و از بین بردن مشکل خارش و گرمازدگی بسیار مفید است.
چه زمانی با پزشک تماس بگیریم؟
گرگرفتگی و تعریق شبانه به طور طبیعی کاهش می یابد زیرا هورمون های بدن تنظیم می شوند. در صورت داشتن علائم زیر همراه با تعریق شبانه باید با پزشک خود تماس بگیرید:
- تب
- لرز
- کاهش وزن بدون دلیل
- سرفه
- درد قفسه سینه
- سردرد مداوم
- تنگی نفس
- توده دردناک در سینه ها
- درد رحم در قسمت تحتانی شکم
- ترشحات بدبو واژن
- درد هنگام ادرار کردن
- از دست دادن اشتها
- اضطراب و مشکلات عاطفی
- علائم افسردگی