به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، خارش بیضه ها چه در مردان بزرگسال و چه در کودکان می تواند یک مشکل خجالت آور باشد. از طرفی دلایل مختلفی برای بروز خارش بیضه ها وجود دارد. این مشکل می تواند خارش بیضه و کشاله ران یا اطراف بیضه ها را شامل گردد. به طبع براساس این دلایل و منطقه دقیق این عارضه، درمان های مختلفی را برای این خارش می توان تجویز نمود.
علل خارش بیضه
۱. عرق سوز شدن و سایش
خشکی پوست در ناحیه تناسلی شایع است، پیاده روی در یک روز گرم و ورزش های طولانی مدت می تواند باعث عرق سوز شدن شود. در برخی مواقع در اثر عرق سوز شدن پوست این ناحیه دچار ساییدگی می شود و حتی ممکن است در معرض خونریزی قرار گیرد. برخی از علائم عرق سوز شدن عبارتند از:
حساس شدن پوست به لمس
قرمزی و بثورات پوستی
ایجاد زخم های سطحی
درمان عرق سوز شدن
سایش و عرق سوز شدن ناحیه ی تناسلی را می توان با استفاده از لوسیون یا پودر که از تماس پوست ناحیه ی تناسلی با پوست قسمت های مجاور پیشگیری می کند درمان کرد. همچنین استفاده از باند یا گاز بر روی مناطقی که دچار ساییدگی شده اند می تواند خارش را کاهش دهد.
۲. عفونت قارچی
عفونت قارچی در اثر رابطه ی جنسی محافظت نشده یا عدم رعایت بهداشت به وجود می آید. یکی از رایج ترین عفونت های قارچی ناحیه تناسلی کاندیدیازیس است. قارچ های کاندیدا در روده یا روی پوست زندگی می کنند. نوع دیگری از قارچ ها که درماتوفیت نامیده می شوند، ممکن باعث ایجاد عفونت شوند. عفونت ناشی از قارچ های درماتوفیت، به نام خارش جک شناحته می شود. برخی از علائم عفونت قارچی عبارتند از:
ادرار دردناک
ورم کیسه بیضه یا آلت تناسلی
قرمزمی پوست
بوی نامطبوع
خشکی و پوسته پوسته شدن پوست
درمان عفونت های قارچی
عفونت قارچی ممکن است به صورت خود به خودی بهبود یابد، اما در برخی مواقع لازم است از داروها، کرم ها و پماد های ضد قارچ استفاده شود. اگر عفونت های قارچی باعث خارش شود، برای دریافت دارو های قارچی باید به پزشک مراجعه کرد.
۳. تبخال تناسلی
تبخال تناسلی مردان یک نوع عفونت ویروسی است که از طریق رابطه ی جنسی یا تماس فیزیکی با پوست آلوده منتشر می شود. تبخال تناسلی می تواند باعث خارش شدید بیضه ها شود. برخی از علائم تبخال تناسلی عبارتند از:
احساس خستگی و بیماری
سوزش و خارش در بیضه و آلت تناسلی
ایجاد تاول و زخم در اطراف ناحیه ی تناسلی
ادرار درناک
درمان تبخال تناسلی
برای درمان تبخال تناسلی دارو های ضد ویروسی مانند والترکس و زوویراکس تجویز می شود. دوره درمان تقریبا یک هفته طول می کشد، اما در صورتیکه تبخال های تناسلی مجددا عود کنند دارو ها باید برای مدت طولانی تر مصرف شوند.
۴. سوزاک
سوزاک از بیماری های واگیردار جنسی به شمار می آید و توسط نوعی باکتری ایجاد می شود. این بیماری می تواند ناحیه تناسلی، دهان، گلو و مقعد را آلوده کند. سوزاک به راحتی از طریق رابطه جنسی محافظت نشده منتقل می شود. این بیماری باعث ورم و خارش بیضه می شود. برخی از علائم سوزاک عبارتند از:
درد و سوزش هنگام ادرار کردن
ترشحات رنگی (سبز، زرد یا سفید) از آلت تناسلی
درد بیضه به ویژه زمانیکه تنها در یک بیضه احساس شود
درمان سوزاک
معمولا برای درمان سوزاک از آنتی بیوتیک ها استفاده می شود و در صورتیکه علائم این بیماری بهبود نیابد حتما باید به پزشک مراجعه کرد. ناباروری یکی از عوارض بیماری سوزاک در صورت درمان نشدن است.
۵. زگیل تناسلی
زگیل تناسلی ناشی از ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) است. این بیماری می تواند برای زمان طولانی خاموش باقی بماند. زگیل تناسلی برجستگی کوچک همرنگ پوست یا تغییر رنگ یافته است که تنها در برخی از افراد باعث خارش می شود. در برخی مواقع این زگیل ها با همدیگر پیوند می خورند و شکل گل کلم مانندی پیدا می کنند. زگیل تناسلی می تواند روی کیسه بیضه یا داخل کشاله ران ایجاد شود. این عارضه در برخی مواقع باعث ایجاد خونریزی در طی رابطه جنسی می شود.
درمان زگیل تناسلی
برای درمان زگیل تناسلی استفاده از پماد هایی مانند آلدارا و کندیلوکس مفید است. همچنین در برخی مواقع برای درمان کرایوتراپی یا جراحی انجام می شود.
۶. کلامیدیا
کلامیدیا یک بیماری واگیردار جنسی است که توسط باکتری کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد می شود. این بیماری از طریق رابطه ی جنسی منتقل می شود و حتی احتمال انتقال آن در طی رابطه ی جنسی دهانی و مقعدی هم وجود دارد. کلامیدیا ممکن است باعث ورم و خارش بیضه شود. برخی از علائم کلامیدیا عبارتند از:
ترشحات رنگی (سبز، زرد یا سفید) از آلت تناسلی
درد و سوزش در هنگام ادرار کردن درد
خونریزی در رکتوم یا مقعد
درمان کلامیدیا
کلامیدیا با دارو هایی مانند آزیترومایسین و داکسی سایکلین درمان می شود. حداقل یک هفته بعد از درمان می توان مجددا رابطه جنسی داشت.
۷. شپش ناحیه تناسلی
شپش ها نیز می توانند علتی برای خارش بیضه باشند. نوعی از شپش ها وجود دارند که در مو های ناحیه ی تناسلی زندگی می کنند. این شپش ها از خون فرد تغذیه می کنند و توانایی پریدن یا پرواز کردن ندارند و تنها در صورت تماس با فرد آلوده منتقل می شوند. شپش ها با وجود اینکه از خون تغذیه می کنند باعث ایجاد بیماری یا عفونت نمی شوند، اما به دلیل خزش آن ها باعث خارش می شوند. برخی از افراد که قدرت بینایی خوبی دارند می توانند این حشرات قهوه ای رنگ را ببینند.
درمان شپش ناحیه ی تناسلی
شستن کامل ناحیه آلوده و استفاده از دارو های تجویزی توسط پزشک می تواند به کشتن شپش ها و درمان بیماری کمک کند. همچنین شانه کردن مو های بدن با استفاده از یک شانه با دندانه های ریز و نزدیک به هم به حذف شپش ها و تخم آن ها از مو کمک می کند.
۸. تریکومونازیس
خارش بیضه نشانه عدم رعایت بهداشت یا یک بیماری؟!
تریکومونازیس یک بیماری جنسی واگیر دار است که توسط باکتری تریکوموناس واژینالیس ایجاد می شود. این بیماری بیشتر در میان زنان شایع است، با این وجود برخی از مردان به دلیل رابطه ی جنسی محافظت نشده ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. تریکومونازیس می تواند باعث خارش بیضه شود. برخی دیگر از علائم این بیماری عبارتند از:
احساس خارش در آلت تناسلی
ترشحات رنگی (سبز، زرد یا سفید) از آلت تناسلی
درد یا سوزش در زمان ادرار کردن یا رابطه ی جنسی
درمان تریکومونازیس
برای درمان تریکومونازیس دارو هایی مانند تینیدازول یا مترونیدازول تجویز می شود. حداقل تا یک هفته بعد از دریافت داروها، باید از رابطه ی جنسی اجتناب شود.
۹. اسکبیس
اسکبیس یک عفونت پوستی است که در اثر یک کرم ریز به وجود می آید و تنها در صورت تماس مستقیم با پوست فرد آلوده منتقل می شود. ممکن است علائم این بیماری چند هفته بعد از ایجاد آن ظاهر شوند. خارش و بثورات پوستی از علائم رایج اسکبیس هستند.
درمان اسکبیس
برای درمان این بیماری کرم، پماد و لوسیون تجویز می شود که می توانند خارش و بثورات پوستی را درمان کنند. بهتر است این دارو ها در شب بر روی ناحیه آلوده اعمال شوند و صبح شسته شوند.
کلام آخر
دوش گرفتن منظم می تواند از رایج ترین علل خارش بیضه مانند عرق سوز شدن و عفونت های قارچی جلوگیری کند. دوش گرفتن یکبار در روز به خصوص در روز هایی که زمان طولانی خارج از خانه سپری شده است و بدن عرق کرده است برای پیشگیری از خارش بیضه مفید است. همچنین برای پیشگیری از عفونت های جنسی واگیر دار باید رابطه ی جنسی محافظت شده داشت. چکاب های منظم کمک می کند تا افراد به سرعت از بیماری های واگیردار جنسی آگاه شوند و علاوه بر اینکه از ایجاد عوارض جانبی بیماری پیشگیری می کند کمک می کند که همسر فرد به این بیماری مبتلا نشود. در صورت ابتلا به بیماری های مقاربتی تا بهبودی کامل باید از رابطه جنسی اجتناب شود.