به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، پدیده افت دور، مکث و کله زدن خودرو به صورت لحظه ای با فشردن پدال گاز مسئله ای است که به کپ کردن مشهور است. این اتفاق هنگامی رخ می دهد که موقع فشردن پدال گاز، به هر علتی نسبت هوا به سوخت مناسب برای دورگیری به هم خورده و احتراق نامناسب در سیلندرها شکل می گیرد که حاصل آن تمایل به کاهش دور است.
در این شرایط اگر خودرو در دنده درگیر باشد، طبیعتا شاهد دایو بدنه یا اصطلاحا کله زدن اتاق خواهیم بود. در شرایط عادی، سیستم سوخت رسانی چه از نوع کاربراتوری و چه انژکتوری وظیفه دارد که در هر لحظه مناسب ترین نسبت هوا به سوخت را برای پیشرانه فراهم کند بنابراین بروز مشکل کپ کردن حاکی از این است که سیستم سوخت رسانی قادر نیست در لحظه فشرده شدن گاز، نسبت مناسب را حفظ کند. مسائل مختلفی ریشه در بروز این مشکل دارند که در ادامه به بررسی شایع ترین آنها خواهیم پرداخت.
دلایل کپ کردن خودرو
کثیف شدن و گرفتگی نازل های سوخت
با کثیف شدن یا گرفتگی نازل های سوخت رسانی، میزان سوخت مورد نیاز، به موقع به محفظه احتراق نرسیده و ترکیب میان سوخت و هوا به درستی شکل نمی گیرد. به علاوه گرفتگی نازل ها باعث می شود تا سوخت به صورت کامل پودری نشده و با ناخالصی در فرم خام به محفظه احتراق برسند. در این صورت دور موتور مطابق انتظار با فشردن پدال گاز بالا نرفته و خودرو قادر به شتاب گرفتن صحیح نیست. در این حال خودرو احتمالا کله کرده و بدنه به جلو می جهد یا به اصطلاح موتور کپ می کند. برای پیشگیری از این موضوع شستشوی انژکتورها در سرویس های دوره ای و یا حداقل پس از طی ۴۰ ۳۰ تا ۴۰ هزار کیلومتر، توصیه می شود.
ایراد در سنسور اکسیژن
همان طور که پیش تر نیز توضیح داده ایم، سنسور اکسیژن با پایش احتراق، درصد اکسیژن رسانی به محفظه احتراق را رصد کرده و میزان مناسب بودن یا نبودن تناسب آن را به کامپیوتر مرکزی ارسال می کند. به همین طریق ECU نسبت به اصلاح تناسب سوخت و اکسیژن در محفظه احتراق عمل می نماید.
بنابراین در صورتی که سنسور اکسیژن خراب باشد و به درستی عمل نکند، ارسال گزارش به کامپیوتر با مشکل روبرو شده و تنظیم احتراق برهم می خورد. با خارج شدن احتراق از خط صحیح خود، فرمان پذیری از فشار دادن پدال گاز نیز مختل می گردد.
عیب در سنسور هوا
اگر سنسور هوا دچار مشکلی شود، کامپیوتر مرکزی قادر به تخمین دقیق میزان هوای ورودی مورد نیاز نبوده و این مقدار به بدون دقت لازم و کاملا تقریبی به سیستم احتراق وارد خواهد شد. در این صورت احتراق ناقص و نامیزان بوده و کپ کردن خودرو اتفاق می افتد. (توجه داشته باشید که خراب بودن دریچه گاز نیز به همین شکل، عملکرد کامپیوتر مرکزی خودرو را تحت تاثیر منفی قرار داده و نتیجه مشابهی به بار خواهد آورد.)
نکته: در صورتی که خودرو به سنسور ناک (یا همان ضربه) مجهز باشد، احتمال کپ کردن با وجود خرابی سنسور فشار هوا، با ضریب کمتری همراه خواهد بود. سنسور ناک یا ضربه، به موقع شرایط غیرعادی و خارج از فرمول از پیش تعریف شده را به کامپیوتر مرکزی ارسال خواهد کرد و تنظیمات لازم، در پی آن صورت می گیرند.)
اختلال در ECU
در صورتی که ECU یا کامپیوتر مرکزی خودرو، دچار اختلال شود؛ احتمالا تنظیم سنسور اکسیژن برهم خورده و ممکن است عملکرد استپر نیز با مشکل روبرو شود. در این صورت نمی توانیم توقع احتراق درست و سوخت رسانی صحیح در زمان فشردن پدال گاز را داشته باشیم.
کثیف شدن سنسور دورشمار
اگر سنسور دورشمار به هر دلیلی کثیف شده باشد، روی دندانه های فلایول تاثیر منفی گذاشته و در نتیجه سنجش میزان اکسیژن رسانی و ترکیب سوخت و هوا، با دقت پایین تری صورت می گیرد. در این صورت احتمال زیادی وجود دارد که سوخت رسانی مختل شده و به اندازه درست و در زمان مناسب، انجام نپذیرد. با این حساب کپ کردن خودرو چندان عجیب نبوده و باید برای آن آماده باشیم.
کثیفی فیلتر بنزین
در صورتی که فیلتر بنزین کثیف شده باشد، سوخت رسانی مختل شده و موتور قادر به اطاعت از فرمان پدال گاز نیست. برای جلوگیری از این مورد، می توانید نسبت به تعویض به موقع فیلتر بنزین اقدام نمایید.
ایراد در شمع ها
ایراد در شمع ها نیز به شکلی احتراق ناموزون ایجاد کرده و به کپ کردن خودرو و عدم فرمان پذیری موتور از پدال گاز، منجر می شود. معاینه شمع ها و تعویض به موقع آن ها، از چنین موردی پیشگیری به عمل می آورد.
عکس العمل صحیح حین مواجه با کپ کردن خودرو کدام است؟
در صورت مواجه با کپ کردن خودرو و عدم عکس العمل صحیح موتور حین فشردن پدال گاز باید مراحل زیر را دنبال نمایید تا کمترین صدمه به خودرو وارد شده و از تصادفات احتمالی جلوگیری به عمل آورید:
- خونسردی خود را حفظ کرده و با دنده سنگین به منتهی الیه سمت راست برانید.
- از فشردن پدال گاز به میزان زیاد و شتاب دادن به خودرو پرهیز کرده و با سرعت کم و تا حتی امکان بدون فشار دادن پدال گاز، پیش بروید.
- در اولین فرصت خودرو را متوقف ساخته و از امداد خودرو سیار برای عیب یابی و رفع ایراد در محل یا انتقال خودرو به تعمیرگاه، کمک بگیرید.
به خاطر داشته باشید که سرویس های به موقع خودرو، تعویض فیلترهای بنزین و هوا و نیز شستشوی انژکتورها و تمیز کردن نازل های سوخت و … می توانند از بروز چنین مشکلاتی در میانه یک بزرگراه پررفت و آمد، جلوگیری به عمل آورند.
10 ماه پیش
10 ماه پیش
12 ماه پیش
1 سال پیش
1 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
4 سال پیش
4 سال پیش
4 سال پیش
4 سال پیش