به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، عفونت قارچی واژینال که به نام کاندیدیازیس نیز شناخته می شود، یک بیماری شایع است. واژن سالم حاوی باکتری ها و برخی سلول های قارچی است. اما وقتی تعادل باکتری ها و قارچ ها تغییر می کند، سلول های قارچی می توانند تکثیر شوند. این مسئله باعث خارش شدید، تورم و تحریک پوست در ناحیه واژینال می شود. درمان عفونت قارچی واژن می تواند علائم را در طی چند روز تسکین دهد. در موارد شدیدتر، ممکن است 2 هفته طول بکشد. عفونت های قارچی واژن به عنوان عفونت مقاربتی (STI) در نظر گرفته نمی شوند؛ که معمولاً به عنوان بیماری مقاربتی (STD) شناخته می شود. تماس جنسی می تواند آن را گسترش دهد، اما زنانی که از نظر جنسی فعال نیستند نیز می توانند آن را بگیرند. به محض ابتلا به عفونت قارچی، احتمال ابتلای شما به ویروس دیگر نیز بیشتر است.
علائم عفونت قارچی
عفونت های قارچی واژن دارای علائم متداول هستند ، مانند:
- خارش واژن
- تورم در اطراف واژن
- سوزش هنگام ادرار یا رابطه جنسی
- درد در هنگام رابطه جنسی
- درد
- سرخی
- جوش
- ترشحات واژن به رنگ سفید مایل به خاکستری یکی دیگر از علائم آن است. برخی از افراد می گویند این ترشحات پنیری شکل به نظر می رسد. گاهی ممکن است ترشحات نیز آبکی باشد.
معمولاً مدت زمانی که عفونت قارچی شما درمان نمی شود تأثیر مستقیمی بر شدت علائم شما دارد.
دلایل عفونت قارچی واژن
قارچ کاندیدا میکرروارگانیسمی است که بطور طبیعی در ناحیه ی واژن وجود دارد و باکتری لاکتوباسیل رشد آن را کنترل می کند. اما اگر عاملی باعث عدم تعادل در بدن شود، این باکتری هم نمی تواند کار خودش را به درستی انجام دهد و باعث رشد بی رویه ی قارچ ها و درنهایت بروز عفونت قارچی واژن می شود. عوامل متعددی باعث بروز عفونت قارچی می شوند؛ از جمله:
- هورمون ها: بهم خوردن تعادل هورمونی در زمان حاملگی، شیردهی و یائسگی و یا مصرف داروهای پیشگیری می تواند باعث بهم خوردن تعادل واژن و بروز عفونت قارچی شود.
- دیابت: اگر دیابت شما تحت کنترل نیست، افزایش قند غشای موکوزی واژن، می تواند محیط مناسبی را برای رشد قارچ ها فراهم کند.
- آنتی بوتیک ها: این دسته ی دارویی می توانند بسیاری از باکتری های مفید ناحیه ی واژن را بکشند و شرایط را برای رشد قارچ ها فراهم کنند.
- اسپری واژن: استفاده از این محصولات می تواند تعدل واژن را بهم بریزد.
- ضعف سیستم ایمنی: اگر مبتلا به HIV و یا سایر بیماری های تضعیف کننده ی سیتم ایمنی هستید، در معرض ابتلا به این نوع عفونت هستید. از طرفی استفاده از داروهای سرکوب کننده ی سیستم ایمنی مثل کورتون و یا داروهای شیمی درمانی هم اثر مشابهی دارند.
- مقاربت: گرچه عفونت قارچی جز بیماری های منتقله از راه رابطه ی جنسی محسوب نمی شود، با این حال می تواند طی مقاربت و از فرد به فرد منتقل شود.
- سایر علل: رژیم غذایی بد مثل مصرف زیاد غذاهای حاوی قند، اضطراب ، کم خوابی
تشخیص عفونت قارچی واژن
عفونت قارچی به راحتی قابل تشخیص است. پزشک با گرفتن یک شرح حال دقیق روند تشخیص را آغاز می کند. او احتمالا درباره ی سابقه ی عفونت قبلی و یا عفونت منتقله از راه تماس جنسی از شما سوالاتی می پرسد. مرحله ی بعدی معاینه ی لگن است. پزشک واژن و دیواره ی آن و گردن رحم را معاینه می کند. همچنین ناحیه ی تناسلی خارجی را برای دیدن علائم عفونت معاینه می کند. براساس آن چه پزشک در معاینه پیدا می کند، روند تشخیص فرق می کند. پزشک ممکن است چند نمونه سلول از روی واژن شما بردارد. این سلول ها برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه فرستاده می شوند. آزمایش عموما برای زنانی درخواست می شود که برای چندمین بار به عفونت مبتلا می شوند و یا عفونت آن ها قابل درمان نیست.
درمان عفونت قارچی
درمان های مختلفی وجود دارند و پزشک بهترین درمانی را که برای شما مناسب است، انتخاب می کند. نوع درمان عموما براساس شدت بروز علائم انتخاب می شود.
عفونت ساده
برای درمان عفونت ساده ی قارچی پزشک به مدت 1تا7 روز پماد موضعی یا داروی ضدقارچ تجویز می کند.
درمان های رایج شامل:
- بوتوکونازول
- کلوتریمازول
- میکونازول
- ترکونازول
- فلوکونازول
اگر حامله هستید، بهتر است از درمان های موضعی استفاده کنید و به هیچ وجه از فلوکونازول استفاده نکنید. بد نیست بدانید برخی درمان های عفونت قارچی، اثر دیافراگم و کاندوم را کم می کنند و احتمال بارداری و ابتلا به عفونت های منتقله از راه جنسی را بالا می برند. بنابراین حتما دستورالعمل و هشدارهای مصرف دارو را قبل از استفاده مطالعه کنید.در صورت ابتلا به عفونت قارچی ساده باید توسط پزشک پیگیری شوید تا مطمئن شوید که به درمان پاسخ داده اید. همچنین اگر علائم تان طی دوماه بازگشت، باید مجدد به پزشک مراجعه کنید.
عفونت های پیچیده
درصورتی که هریک از شرایط زیر را داشته باشید، روند درمان شما کمی فرق می کند و نیاز به درمان اساسی دارید.
- -قرمزی، تورم، سوزش و یا خارش شدید که باعث درد یا پارگی در بافت ناحیه ی واژن شود.
- -بیش از 4 بار ابتلا به عفونت قارچی در طول یک سال
- -ابتلا به عفونت کاندیدا اما غیر از عفونت «کاندیدا آلبیکنز»
- -حاملگی
- -دیابت کنترل نشده و یا سیتم ایمنی ضعیف
- -HIV
درمان های رایج برای عفونت پیچیده شامل:
- -درمان 14 روزه ی عفونت از طریق شیاف یا پماد یا قرص
- -دو یا سه دوز مصرف فلوکونازول
- -تجویز بلندمدت فلوکونازول بصورت هفته ای یک بار برای 6 هفته یا استفاده طولانی مدت از ضدقارچ های موضعی
فراموش نکنید اگر عفوت شما مدام برمی گردد، ممکن است لازم باشد شریک جنسی تان هم از نظر ابتلا به عفونت قارچی بررسی شود. اگر شک دارید که هر دو به عفونت مبتلا هستید، استفاده از کاندوم را فراموش نکنید.