به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ترس از ناشناخته ها طبیعی است و باید به یاد داشته باشید که زایمان نیز پدیده ای طبیعی است. اگر شما تصمیم گرفته اید که انسانی را به دنیا بیاورید، تقریباً نصف راه را رفته اید و زایمان ترسی بیشتر از آن ندارد. مطمئن باشید با داشتن اطلاعات کافی در مورد چگونگی و مراحل زایمان می توانید بر ترس های خود غلبه کنید. در این مطلب با راهکارهای مقابله با ترس زایمان آشنا شوید.
توکوفوبیا به معنای ترس و اضطراب بسیار شدید در مورد زایمان است. این ترس می تواند برای یک مادر باردار وضعیت فلج کننده و وحشت باری را ایجاد کند و باعث شود که او از نظر هیجانی و جسمانی تحت تأثیر قرار بگیرد. توکوفوبیا یکی از انواع فوبیای خاص است و نوعی اختلال اضطرابی محسوب می شود. همانند سایر فوبیاها فرد مبتلا به این ترس تلاش می کند تا از هرگونه موقعیتی که او را با موضوع ترسش مواجه می کند اجتناب کند. به این ترتیب ممکن است که شما در طول دوران حاملگی از رفتن نزد پزشک خودداری کنید و یا حتی به طور کل به خاطر این ترس نخواهید باردار شوید.
تفاوت ترس طبیعی از زایمان با توکوفوبیا
ترس از زایمان تجربه رایجی میان بانوان است. این مسئله امری طبیعی است و با توکوفوبیا متفاوت است. در حقیقت حدود 80 درصد از بانوان در دوران بارداری خود ترس هایی را پیرامون زایمان تجربه می کنند. با این حال از این میان 13 درصد از بانوان دچار توکوفوبیا هستند چرا که توکوفوبیا نوعی ترس بسیار شدید و افراطی است و باعث می شود که فرد از موقعیت های مرتبط با زایمان اجتناب کنند. در حالی که اغلب مادران در طول بارداری یاد می گیرند که چگونه اضطراب خود را کنترل کنند و ترس آن ها در حدی نیست که باعث شود از مراجعه به پزشک و اقدام برای زایمان خودداری کنند.
علل دچار شدن به توکوفوبیا
عوامل مختلفی وجود دارند که می توانند باعث شدت یافتن ترس مادر از زایمان شده و توکوفوبیا را ایجاد کنند. ما در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره کرده ایم.
- بروز برخی تغییرات هورمونی در بدن که باعث می شود فرد توان کم تری برای تحمل اضطراب داشته باشد.
- شنیدن داستان ها و تجربیاتی از بستگان و آشنایان نزدیک در مورد تجربه زایمان های بسیار دردناک و آسیب زا.
- مبتلا بودن به فوبیاها و ترس های دیگری در ارتباط با موقعیت های پزشکی. مثل ترس از خون، آمپول و ترس از مرگ.
- سن بسیار کم مادران و قرار داشتن در جایگاه اجتماعی پایین از جمله عوامل خطری محسوب می شوند که آسیب پذیری روانی مادران را بیشتر کرده و می توانند در شدت یافتن ترس از زایمان نیز تأثیرگذار باشند.
- عزت نفس پایین، تجربه تروماها و رویدادهای آسیب زا در دوران کودکی و ابتلا به برخی اختلالات روانپزشکی نظیر اضطراب و افسردگی از جمله عوامل روان شناختی هستند که می توانند در ترس از زایمان مؤثر باشند.
درمان ترس از زایمان
اگر شما شبکه حمایت اجتماعی مناسبی در اطراف خود داشته باشید، توکوفوبیا کمتر می تواند به بروز ناتوانی زیاد در شما بیانجامد. برای مثال دریافت حمایت عاطفی از جانب همسر، مادر، بستگان نزدیک و دوستان می تواند تأثیر بسزایی در کاهش ترس افراد داشته باشد. بسیاری از زنان به دلیل ترس و اضطراب خود زایمان سزارین را انتخاب می کنند که معمولاً عوارض بیشتری را برای مادران به همراه دارد.
با این حال بیهوشی در حین زایمان سزارین باعث می شود که مادران ترس کمتری را نسبت به آن داشته باشند و ترجیح بدهند به این روش زایمان کنند. با این وجود در یک مطالعه پژوهشگران مطالعه کردند 50 درصد زنانی که به این دلیل زایمان سزارین را انتخاب کرده بودند پس از دریافت حمایت اجتماعی و روانی کافی توانستند بر اضطراب خود غلبه کرده و با زایمان طبیعی فرزند خود را به دنیا بیاورند. در کنار این مسئله دریافت خدمات روان درمانی و مراجعه به روانشناس نیز می تواند به شما کمک کند تا با تمرین تکنیک های کنترل استرس آشنا شده و بتوانید بر ترس خود غلبه کنید.
همچنین ممکن است برخی متخصصین تجویز برخی داروهای آرام بخش در زمان زایمان را تجویز کنند. با این حال هرگز به طور سرخود به مصرف دارو دست نزنید چرا که این کار می تواند عوارض جدی برای جنین به همراه داشته باشد.