برخی اعتقاد دارند که میل به خوردن ترشی ها و شیرینی ها، زاییده ی تصورات مادران باردار است، ولی آنان اشتباه می کنند. در دوران بارداری، ویار بعضی از خوراکی ها و بیزاری از برخی دیگر کاملاً حقیقی هستند. این تمایلات، تجربه جدید و نیرومندی هستند که برای غذای خاصی اشتیاق و برای برخی غذاها بی میلی بوجود می آورد. شدت علائم ویار بارداری در هر خانم متفاوت است. اصطلاح پزشکی ویار بارداری، تهوع و استفراغ بارداری است که سه چهارم زنان را درگیر می کند. حتی موارد خفیف ویار بارداری هم می تواند خانم باردار را اذیت کند. هنوز به طور قطعی مشخص نیست که چرا پدیده ویار بارداری در بعضی از خانم ها اتفاق می افتد. ویار بارداری زمانی مسئله ای نگران کننده است که یک خانم به غذاها و مواد غذایی ناسالم و خطرناک تمایل شدید پیدا کند.
چه چیزی باعث ویار بارداری می شود؟
مطالعات نشان می دهد که تقریبا 84 درصد از خانم های باردار در سراسر جهان ویار بارداری را تجربه می کنند. البته علت اصلی و ریشه ای ویار ناشناخته باقی مانده است و هنوز به طور دقیق مشخص نکرده اند که چه چیزی در این دوران باعث می شود که شما به خاطر تمایل به غذاهای شدید زانوهای تان سست شود؟ اگر چه تئوری های مختلفی در مورد دلیل این موضوع وجود دارد که شامل موارد زیر است:
کمبود مواد مغذی در بدن
برخی از متخصصین معتقدند که دلیل بوجود آمدن ویار در دوران بارداری، کمبود مواد مغذی مورد نیاز بدن است. این متخصصین ویار را به عنوان اخطار طبیعی بدن می شناسند. عموما ویار یک اتفاق سمبولیک از کمبود ها و نواقص در رژیم غذایی است. یعنی زمانی که بدن ماده مغذی خاصی را کم می آورد، خودش را به شکل ویار نشان می دهد.
تغییرات هورمونی در دوران بارداری
بسیاری از متخصصان بر این باور هستند که ویار بارداری می تواند نتیجه تغییرات هورمونی باشد. هورمون های استروژن و پروژسترون از علت های اصلی این تمایلات شدید هستند. این هورمون ها می توانند تغییراتی را در قسمت زبان ایجاد کنند و میل به یک غذای خاص را به وجود بیاورند.
افزایش حس بویایی و چشایی
نوسانات هورمونی همچنین حس بویایی و چشایی را در خانم های باردار افزایش می دهد که یکی دیگر از عوامل ویار است. سطوح بالای استروژن سبب می شود خانم تازه باردار بوی یک غذا را از راه دور حس کنند و به سرعت واکنش نشان دهند.
عوامل روانی
بعضی از خانم های باردار به دلایل روانی و ذهنی به بعضی از مواد غذایی ویار پیدا می کنند. مطالعات در این باره نشان می دهد که ویار برنج در بین زنان آسیایی رایج تر است، در حالی که در کشور های اروپایی زنان بیشتر ویار شکلات می کنند.
حساسیت معده
گوارش برخی خانم ها در دوران بارداری حساس تر شده و آنها به تغییرات حاملگی واکنش سریع تری نشان می دهند. معمولا خانم هایی ویار بارداری شدیدتری دارند که مبتلا به باکتری هلیکوباکتر هستند.
ویار بارداری چه زمان شروع می شود؟
اگر شما در شمار 3 زن از 4 زنی (75 درصد) هستید که در سه ماهه اول بارداری دچار ویار بارداری می شوید، حالا دیگر خبر بد را شنیده اید! اگر چه این تهوع، اغلب زمانی آغاز می شود که خورشید طلوع کرده اما به طور کلی می تواند در هر زمان از ساعات شبانه روز رخ دهد. از نظر کلی تهوع و استفراغ بارداری از هفته 6 بارداری شروع می شود. از آنجایی که حس بویایی در زنان باردار به شدت تقویت شده است، ویار بارداری می تواند نسبت به برخی غذاهای خاص بیشتر شده یا حتی میل به غذاهای دیگر را تشدید کند.
خبر خوب اینکه برای بسیاری از مادران بارداری ویار بارداری بیش از 12 تا 14 هفتگی طول نخواهد کشید. هرچند برخی خانم ها همچنان در سه ماهه دوم علائم همچنان وجود دارد و برخی مادران که دوقلو باردار هستند حتی ممکن است تا سه ماهه سوم این مشکل را داشته باشند. خبر مهم دیگر اینکه هرچقدر هم که ویار بارداری اذیتتان کند، به جنین آسیبی وارد نمی شود.
آیا امکان پیشگیری از ویار در بارداری وجود دارد؟
باتوجه به اینکه تغییرات هورمونی در دوران بارداری اجتناب ناپذیر است، بخشی از ویار در بارداری که مربوط به این مسئله است قابل پیشگیری نیست اما در مورد ویار در بارداری به علت تغییر نیازهای تغذیه ای امکان پیشگیری با برخورداری از یک برنامه غذایی منظم وجود دارد.به همین دلیل در ادامه قصد داریم شما را با نکات لازم در زمینه حفظ یک رژیم غذایی سالم در دوران بارداری آشنا کنیم تا در صورت بروز انواع ویار سخت در بارداری و خطرناک، پیش از بروز هرگونه آسیب به جنین از آن جلوگیری کنید.قطعاً دوران بارداری زمان گرفتن انواع رژیم نیست، بلکه زمان آن است که تا جای ممکن روی انتخاب های سالم تمرکز کنید زیرا خوردن یک رژیم غذایی مغذی و متعادل هم شما و هم جنین را سالم نگه می دارد و قدرت بدنی شما برای زایمان و بعد از آن را زیاد می کند.در دوران بارداری میزان کالری دریافتی روزانه شما تا ۵۰۰ کالری افزایش می یابد. چند ماده مغذی وجود دارد که برای کمک به رشد و تقویت بدن خود و جنین به میزان بیشتری از آن ها نیاز دارید:
- در دوران بارداری روزانه به حدود ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم نیاز خواهید داشت. کلسیم را می توانید از محصولات لبنی، سبزیجات تیره و برگ دار، ماهی، غلات، آجیل و دانه کنجد دریافت کنید.
- اسید فولیک برای افزایش خون رسانی در دوران بارداری و محافظت از جنین در برابر بروز اختلالات نقص عصبی موردنیاز است. مصرف قرص های ویتامین راه خوبی برای دریافت اسید فولیک کافی است اما می توانید آن را از طریق خوردن غذاهایی مانند سبزیجات دارای برگ سبز، آجیل، لوبیا، عدس و مرکبات نیز دریافت کنید.
- در دوران بارداری شما تقریباً به ۲۷ میلی گرم آهن در روز نیاز خواهید داشت. مهم است که از غذاهای غنی از آهن مانند غلات سبوس دار، گوشت، سبزیجات دارای برگ تیره، لوبیا و آجیل استفاده کنید و اگر در بارداری دچار کم خونی شدید، مکمل مصرف کنید.
- میزان پروتئین موردنیاز شما نیز در دوران بارداری افزایش می یابد و به طور متوسط در روز حدود ۷۵ گرم می شود. شما می توانید پروتئین خود را از منابع مختلفی از جمله گوشت، ماهی، تخم مرغ، آجیل، نخودفرنگی، لوبیا و محصولات سویا دریافت کنید.
مطمئن باشید که شما با داشتن یک رژیم غذایی متنوع و تأمین مناسب هرکدام از این مواد مغذی، دچار ویار در بارداری به مواد غیرخوراکی نخواهید شد.سعی کنید در صورت ویار به مواد غذایی مثل مواد پروتئینی و لبنی حتماً آ ن ها را به صورت پاستوریزه و کاملاً پخته شده مصرف کنید چراکه خطر آلودگی باکتریایی به باکتری های سالمونلا و اشریشیا کلی (Escherichia coli) وجود دارد و باعث بیماری های لیستریا یا توکسوپلاسموز می شوند.فراموش نکنید که هر میزانی از الکل می تواند سلامت جنین را به خطر بیاندازد. به همین دلیل باید پیش از بارداری، در طی بارداری و پس از آن در طی دوران شیردهی، کاملاً از نوشیدن الکل پرهیز کنید.