به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، با پیشرفت علم و تکنولوژی و نیاز روز افزون خودرو ها به بهینه سازی و بازدهی بالاتر، مدام تکنولوژی های تازه تر در زمینه جعبه دنده های اتوماتیک در حال عرضه هستند که بسیاری از این تکنولوژی ها بر اساس همین نوع جعبه دنده های اتوماتیک ساده و با افزوده شدن چند قطعه مکانیکی و الکترونیکی و هیدرولیکی عمل کرده و بعضی از آنها از پایه و اساس با این گیربکس های اتوماتیک معمولی تفاوت دارند.
در واقع گیربکس های اتوماتیک پیچیدگی های فنی زیادی دارند و همین موضوع موجب می گردد، مالکین این خودرو ها نگرانی هایی در مورد آن ها داشته باشند. گیر کردن دنده در وضعیت P (پارک) یکی از این موارد است که البته این وضعیت به ندرت رخ می دهد و جای نگرانی چندانی ندارد.
با وجود اینکه رانندگی با خودروهای گیربکس اتوماتیک راحت تر است، اما شیوه استفاده از آن می تواند باعث وارد شدن آسیب و صدمه به مکانیسم گیربکس اتوماتیک شود که البته در صورت استفاده صحیح و رعایت یکسری از موارد، می توان از هزینه های سرسام آور پیشگیری کرد و عمر طولانی گیربکس را تضمین نمود.
گیر کردن دنده در وضعیت P عمومیت ندارد مگر در صورت بی احتیاطی راننده که این مساله رخ می دهد. در مکانیسم دنده پارک، یک مانع مکانیکی وجود دارد که مانع از چرخیدن مجموعه دنده می گردد. در واقع این مانع را می توان به عنوان یک عامل کمکی در کنار ترمز دستی در نظر گرفت.
این موضوع زمانی بروز می کند که از دنده پارک (وضعیت P) برای متوقف کردن خودرو به ویژه در مسیرهای شیب دار استفاده شود که در این حالت احتمال گیر کردن دنده وجود دارد. در واقع در حین حرکت با قرار دادن اهرم شیفتر در حالت P، گیربکس فشار زیادی را متحمل می شود و نمی تواند به وضعیت خلاص باز گردد.
البته گفتنی است این موضوع را در خصوص خودروهای دنده دستی نیز شاهد هستیم بدین صورت که اگر خودرو در سراشیبی تنها با دنده متوقف باشد، خلاص کردن آن بدون کلاچ گرفتن ناممکن می شود.
براین اساس توصیه می شود در خودروهای دنده اتوماتیک و به ویژه در هنگام توقف در مسیرهای شیب دار، راننده پس از توقف کامل ابتدا با ترمزدستی خودرو را متوقف کند و بعد با توقفی کوتاه در وضعیت N، وضعیت P را در گیربکس انتخاب کند. در این حالت ممکن است در حالی که ترمزدستی بالا است، در وضعیت N خودرو اندکی حرکت کند و بعد متوقف شود و به این ترتیب وقتی به وضعیت P می رسیم، خودرو کاملا متوقف شده است.
در واقع وضعیت P تنها به عنوان سیستم پشتیبان ترمزدستی عمل می کند تا در صورت بروز مشکل و یا ضعف در ترمزدستی، بتواند مانع از حرکت خودرو شود.
در اصل مکانیسم گیربکس های اتوماتیک در حالت پارک (P) به گونه ای طراحی شده که به شما اجازه ی انتخاب وضعیت پارک را در حال حرکت را نمی دهند. زیرا یک حسگر سرعت در این مکانیسم گنجانده شده است که مانع درگیر شدن مکانیسم پارک می شود.
گفتنی است شیوه کارکرد این سیستم به صورت قفل نمودن یک چرخ دنده توسط پین پارک است. با قفل شدن چرخ دنده، چرخش گیربکس متوقف شده و مانع حرکت اتومبیل می گردد که با این وجود در صورت عدم توقف کامل و انتخاب حالت P، احتمال خرابی پین و آسیب جدی به مکانیسم پارک گیربکس وجود خواهد داشت. از این رو توصیه می شود که ابتدا با استفاده از پدال ترمز خودروی خود را متوقف نموده و سپس با استفاده از اهرم شیفتر حالت P را انتخاب نمایید.
شایان ذکر است این مشکل غیر قابل حل نیست و در واقع برخی از خودروسازان دکمه ای در کنار اهرم تعویض دنده تعبیه کرده اند که با فشردن آن، حتی در صورت گیر کردن دنده در حالت P، دنده آزاد خواهد شد.
در خصوص خودروی پژو 206 که یکی از عمومی ترین خودروهای دنده اتوماتیک کشور است، باید گفت که برای رفع این مشکل می توان از اهرمی که زیر صفحه راهنمای دسته دنده تعبیه شده، استفاده کرد. که در صورت قفل شدن گیربکس در حالت پارک، با کشیدن این اهرم، گیربکس از حالت P آزاد می شود.