ساعدنیوز
ساعدنیوز

درباره قرارداد B.O.T و اهداف آن چه می‌دانید؟

  دوشنبه، 14 مهر 1399   زمان مطالعه 8 دقیقه
درباره قرارداد B.O.T و اهداف آن چه می‌دانید؟
کشورهای در حال توسعه طی سال‌های اخیر به عقد قرارداد BOT روی آورده‌اند و این نوع قردادها از نظر آن ها اهمیت خاصی دارند. با قرارداد BOT می توانید سرمایه‌های خارجی را جذب کرده و به تکنولوژی‌های پیشرفته تر دسترسی داشته باشید و اقتصاد کشور را پررونق کرده تا به شکوفایی اقتصادی برسید.

تعریف قراردادهای BOT

BOT از ترکیب حروف اول سه واژه Build به معنای ساختن، Operate به معنای بهره برداری و Transfer به معنای واگذاری تشکیل شده است. بنابراین، قراردادهای BOT را در فارسی می توان معادل قراردادهای «ساخت، بهره برداری و واگذاری» قلمداد کرد. درواقع، BOT سه قرارداد در یک قرارداد است. همین ویژگی، قراردادهای BOT را دارای پیچیدگی هایی کرده است که بر اهمیت شناخت آنها از دیدگاه حقوقی می افزاید. از سوی دیگر، این نوع قرارداد در زمره قراردادهای مشارکت بخش عمومی و خصوصی نیز قرار می گیرد. اصطلاح BOT، نخستین بار در دهه ۱۹۸۰ میلادی رایج شد. در آن هنگام، دولت وقتِ ترکیه اعطای امتیاز چند نیروگاه را به مناقصه گذاشت. در این روش، یک شرکت مشخص، فرایند ساخت و بهره برداری پروژه ای را به مدت معینی به عهده می گیرد و سپس، پس از طی آن مدت و کسب درآمد لازم، طرح را به کارفرما انتقال می دهد.

هدف قراردادهای BOT

قرارداد BOT بر این پایه استوار است که بخش دولتی قادر نیست یا تمایل ندارد منابع مالی لازم را به منظور اجرای یک طرح اقتصادی یا پروژه زیربنایی تأمین کند. ازاین رو، از عقد این گونه قراردادها بهره مند می شود. قرارداد BOT به دولت ها این امکان را می دهد که بتوانند منابع کلی و توانایی های بخش خصوصیِ داخلی و خارجی را به سوی اجرای پروژه های زیربنایی سوق دهند. در ایران نیز قوانینی همچون قانون «تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی»، قراردادهای BOT را زیرپوشش قرار داده و بستر حقوقی لازم را برای بهره مندی از این قراردادها فراهم ساخته است. وزارت نیرو، وزارت راه و شهرسازی و وزارت نفت از جمله وزارتخانه هایی هستند که بهره برداری از قراردادهای BOT را به طور جدی در دستور کار قرار داده اند و قراردادهایی نیز بر این اساس منعقد کرده اند.

تصویر

ویژگی های قرارداد BOT

هرچند قراردادهای BOT تفاوت هایی چشمگیر با هم دارند، ویژگی های اساسی یک قرارداد BOT را می توان به شرح زیر برشمرد:

  • امتیاز ساخت یک پروژه ی اقتصادی ازسوی دولت به کنسرسیوم اعطا می شود.
  • امتیاز بهره برداری از پروژه های اقتصادیِ ساخته شده، ازسوی دولت برای مدت معینی به کنسرسیوم واگذار می شود.
  • کنسرسیوم مسئول تأمین مالی پروژه است.
  • کنسرسیوم مسئول طراحی، تأمین کالاها، ماشین آلات و مواد لازم برای ساخت و راه اندازی پروژه است.
  • مسئولیت بهره برداری از پروژه درمدت مقرر به عهده ی کنسرسیوم است.
  • کنسرسیوم از راه فروش کالا و خدماتِ حاصله از بهره برداری پروژه، اصل سرمایه، بهره های متعلقه و سود خود را بازیافت می کند.
  • پس از سپری شدن مدت مقرر برای بهره برداری، پروژه به طور رایگان به دولت منتقل می شود.
  • کنسرسیوم موظف است درطول بهره برداری و تا زمان تحویل، پروژه را قابل استفاده نگه دارد. درصورت لزوم، کنسرسیوم باید تعمیرات یا اصلاحات لازم را به هزینه ی خود انجام دهد؛ به نحوی که پروژه در زمان تحویل از نظر فنی، سالم و قابل بهره برداری باشد.

پیش نیازهای قراردادهای BOT

سه عامل را می توان به عنوان پیش نیاز عقد قراردادهای BOT برشمرد. در وهله نخست، پروژه تعریف شده باید توجیه اقتصادی داشته باشد؛ به شکلی که نیاز کاربردی و محسوس آن در کشور حس شود. عامل دوم، همت و عزم کافی دولت و بخش عمومی برای امضای قرارداد و صدور مجوزهای لازم و نیز تضمین امنیت سرمایه گذاری در این پروژه است. سومین و آخرین عامل برای انعقاد قراردادهای ساخت، بهره برداری و انتقال نیز، وجود سرمایه گذاران و حامیان مالی ای است که ریسک های گوناگون پروژه را تا مرحله بهره برداری برعهده بگیرند. دو عامل اول و دوم که به طور کلی به دو طرف اصلی قرارداد مربوط می شود، معمولا وجود دارد؛ اما نبود حامیان مالی، به عنوان رکن سوم قراردادهای BOT، در بسیاری از موارد، مانع از انجام پروژه می شود. اغلب، بانک های بین المللی و شرکت های سرمایه گذاری وظیفه حمایت مالی و سرمایه گذاری در قراردادهای BOT را برعهده می گیرند. قانع کردن این مؤسسه ها غالبا کار دشوار و زمان بری است. این مشکل عمدتا از ریسک های عمومی پروژه ناشی می شود؛ هرچند مشوق های لازم نیز وجود داشته باشد. یکی دیگر از بازدارنده های سرمایه گذاران، میزان سودآوری پروژه است. درواقع، سرمایه گذاران خارجی اغلب به پروژه و فرایند انجام و سودآوری آن توجه می کنند تا به اعتبار وام گیرنده. از همین رو، اهمیت عامل اول که توجیه اقتصادی پروژه است، دوچندان می شود.

دیاگرام ساختار BOT

  • تصویر
  • برگزاری مناقصه
  • تفاهم نامه. در شرایطی که از مناقصه نتیجه ای حاصل نشده باشد و برنده ای اعلام نشود و یا در فرآیند مناقصه هیچ کدام از طرفین متعهد به چیزی نشده باشند، از زمان مذاکرات اولیه تا زمان رسیدن به مرحله Effective date از تفاهم نامه استفاده می شود. این تفاهم نامه ها برای تعیین چارچوب تعهدات تا اتمام مذاکرات مقدماتی لازم خواهند بود. شاید در برخی از موارد گزینه های متعددی در تفاهم نامه درج شود. اما مهم ترین اصل تعهد طرفین خواهد بود که با استفاده از تفاهم نامه میتوان به درستی از اعداد و ارقام مذاکره شده محافظت نمود. محرمانه بودن پروژه از دیگر مواردی است که برای محافظت بیشتر میتوان در تفاهم نامه درج کرد. در تفاهم نامه طرف ایرانی متعهد می شود تا زمان حصول نتیجه در مذاکرات به صورت همزمان با پیمانکاران دیگر مذاکره نکند. لازم به ذکر است در این میان هیچ کدام از طرفین از رایزنی و اخذ اطلاعات محلی و یا جهانی که آسیبی به مذاکرات نمی زند، منع نخواهند شد.
  • در صورتی که در انجام تعهدات، نوع نگرش به مفاهیم و یا هر زمینه ای دیگری اختلاف نظر و یا بحث و جدل صورت گیرد، باید برای حل اختلاف گام برداشته شود. در شرایطی که اختلافات صورت گرفته برخواسته از ECA باشد نباید حل این مشکلات در ضمن اجرا نادیده گرفته شود. باید جز به جز به اختلافات احتمالی پرداخته شود و برای آن ها راه حل های مطلوب و روشن در نظر گرفته شود. ماده Dispute Resolution گزینه مناسبی برای حل این مشکل است. در این ماده مراحل مختلف حل اختلاف توسط مراجع، رسیدگی به اختلافات توسط متخصصین و مراجع قضائی بین المللی بیان شده است.

قرارداد BOT چه مزایایی دارد؟

طبق آن چه گفته شد، می­ توان به طور خلاصه قراردادهای BOT را روشی برای راه ­اندازی پروژه ­های عظیم بدون تحمیل هزینه­ های گزاف بر کشورهای در حال توسعه دانست. به همین جهت کشورهای در حال توسعه به این­گونه قراردادها روی خوش نشان داده ­اند و از مزایای آن در جهت ترقی و آبادانی کشور خود استفاده می­ کنند.

از آنجایی که تسلط بر پروژه ­های کلان و زیرساخت­ های حیاتی و زیربنایی در هر کشور، از مسائل بسیار پر اهمیت در ابعاد اقتصادی و امنیتی است، کشورها تمایل دارند ضمن بهره­ مندی از منافع سرمایه­ گذاری خارجی، از لحاظ امنیتی، اقتصادی و به طور کلی در امور حاکمیتی نیز از گزندهای خارجی در امان باشند. به همین دلیل قراردادهایی نظیر BOT سبب می­ شوند یک کشور بدون ترس از تسلط و نفوذ خارجی بر اقتصاد و امنیتش، زیرساخت­ های خود را توسعه دهد چرا که پس از بهره­­ برداری و تامین سود مالی شرکت خارجی، تمام پروژه اعم از اصل و فرع، زمین، وسایل و تجهیزات، طراحی و سایر امور آن، کاملا به بخش دولتی منتقل شده و شرکت خارجی حق هیچ­گونه ادعایی بر مالکیت اجزای پروژه نخواهد داشت. در پایان احداث و بهره ­برداری پروژه نیز (فاز سوم قرارداد که پیشتر ذکر شد) بخش دولتی که همان کارفرمای پروژه است، تصمیم می­ گیرد که مسئولیت ادامه بهره ­برداری از پروژه را شخصا به عهده بگیرد یا طی قراردادی به شرکت یا شرکت­ های داخلی دیگری واگذار کند، حتی ممکن است دولت ادامه بهره ­برداری را برعهده شرکت سرمایه­ گذار خارجی بگذارد.

از دیگر مزایای مهم این قرارداد برای کشورهای در حال توسعه انتقال تمام ریسک تجارت و سرمایه­ گذاری (اعم از هزینه­ مواد اولیه، تجهیزات و ماشین­ آلات، احداث، طراحی و نگهداری پروژه) به شرکت سرمایه­ گذار خارجی است. همچنین غالباً شرکت ­های خارجی برای تامین امور پروژه نیاز به عقد قرارداد در حوزه ­های مختلف، با پیمانکاران فرعی دارند که این پیمانکاران فرعی می ­توانند از شرکت ­های داخلی دولت کارفرما باشند و همین امر می­ تواند زمینه اشتغال ­زایی را برای کشور مذکور فراهم کند.

جایگاه قرارداد BOT در قوانین ایران

در قوانین و مقررات ایران اشاراتی درخصوص قرارداد BOT دیده می­ شود. به طور مثال در قانون تشویق و حمایت از سرمایه­ گذاری خارجی (مصوب سال ۱۳۸۰)، شروط پذیرش، ورود و خروج سرمایه خارجی به منظور عمران و آبادانی کشور در فعالیت­ های تولیدی (مانند طرح­ های صنعتی، معدنی و کشاورزی) تشریح شده است؛ در واقع در این قانون به امکان انعقاد قراردادهای جذب سرمایه خارجی صحه گذاشته شده است. در بند ب ماده ۳ این قانون نیز، یکی از قالب­ های مورد تایید سرمایه­ گذاری­ های خارجی، قرارداد ساخت، بهره ­برداری و واگذاری BOT ذکر شده است که نمایان­گر به رسمیت شناختن این نوع قرارداد از لحاظ حقوقی است، هرچند تعریف و توصیف دقیقی از قراردادهای احداث، بهره ­برداری و انتقال در قوانین و مقررات حقوقی ایران وجود ندارد.

از نمونه­ های به کار گرفته شده قرارداد BOT در کشور ایران، می ­توان از قرارداد شرکت مپنا اینترنشنال و ایهاگ آلمان با سازمان توسعه برق ایران جهت تاسیس نیروگاه گازی چهل ستون در استان اصفهان نام برد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
سحر زکریا: من از مهران مدیری طلبی ندارم اگر میلیاردها پول به من بدهد با او کار نمیکنم/ از ترس مدیری حق نداشتیم مریض شویم شده بودیم عین اصحاب کهف (220 نظر) بهنوش بختیاری: آن چنان که فکر میکنید پولدار نیستیم من و همسرم مستاجر هستیم و حتی پول خرید یک خانه نداریم/ من حتی در خانه ام فرش هم ندارم! (171 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی: تنها کار تو دنیا که خیلی ازش خوشحالم مرد شدنمه/ چه دکوراسیونی داره خونش، آدم یاد خونه‌های نوستالژی دهه 60میفته (165 نظر) افسانه چهره آزاد: روزی که ازدواج کردیم به خانواده گفتیم از ما بچه نخواهید چون من و شاهرخ تصمیم داریم که هیچ وقت بچه دار نشویم با اینکه خیلی بچه‌ها را دوست دارم+فیلم (128 نظر) داریوش ارجمند: ببین شریفی نیا؛ من پاریس و لندن رو گشتم! بعد از بازی مالک اشتر پایم را در هیچ باشگاه بیلیاردی نگذاشتم می‌دانید چرا؟ چون آبروی امام علی (ع) روی کولم بود+فیلم (119 نظر) جشن تولد مجلل و شاهانه علی اوجی برای نرگس محمدی+عکس/تزئین زیبای کیک با توت فرنگی (104 نظر) شهاب حسینی: همین الان هم به من بگویند بازیگری بس است باید بروی در اسنپ کار کنی نه تنها طلبکار نیستم که به اندازه همه عمرم بدهکارم (79 نظر) جواد خیابانی : خاک بر سر من اگر بخوام با بردن اسم تو خودمو معروف کنم ، ما تو رو معروفت کردیم ، رسانه تو رو باد کرده (76 نظر) (ویدیو) الیکا ناصری: بارانِ سریال «گردن‌زنی»: دوست ندارم بگویند موفقیتم به خاطر جذابیت چهره‌ام است! (74 نظر) نفیسه روشن: در کشوری که خانه خدا آنجاست اعمال حج دارد کوه صفا و مروه دارد خانم جنیفر لوپز هم حضور دارد! +عکس (62 نظر) الهام چرخنده: نشون به اون نشون که شهربانو منصوریان گفت من از بسیج ورزشکاری هستم من هم دو تا ربع سکه برای شما دادم از جیب خودم/ لال شده بودم عین مرده! من تهدیدت نمیکنم +فیلم (52 نظر) رضا رویگری: 10، 12 ساله پسرمو ندیدم خارج از کشور/بابا بیایید دیگه من جز خدا هیشکیو ندارم، منو تنهام نذارید+ویدئو (51 نظر) شهربانو منصوریان : کارمند شهرداری هستم قبلا 300 هزارتومن حقوق می گرفتن الان 900 هزار تومن ؛ ته حسابم هم 500 هزارتومن پول دارم (51 نظر) شیلا خداداد: لزوما دنبال این نبودم که زن فرزین بشم! من هیچ علاقه ای به خانه داری ندارم هیچوقت کار نظافت خانه انجام ندادم (51 نظر) پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی؛ حکم شرعی استفاده از ظروف به جای آلات موسیقی در عروسی‌ها توسط زنان و شنیده شدن توسط مردان چیست؟ (48 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
معاون رئیس‌جمهور: مدرسه سازی اولین کار تیمی دولت است
اسرار کاخ اسد؛ ساعاتی قبل از ورود شورشیان به دمشق در کاخ چه خبر بوده؟
گزارش وزیر اقتصاد به اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام
هرگونه استخدام فقط بر مبنای اطلاعات ثبت‌شده در سکوی یکپارچه نظام اداری میسر است
حقوق بگیرها بخوانند: افزایش حقوق سال بعد چقدره؟
حداکثر پاداش بازنشستگی کارکنان دستگاه‌های اجرایی و نیروهای مسلح 650 میلیون تومان شد
شرایط ثبت نام وام ودیعه مسکن 1403
تردید آمریکا در حمایت معارضان مسلح از اقلیت‌های سوریه
کیهان: سوریه به ایران بدهی ندارد و ایران به سوریه وام نداده
عقب‌نشینی نظامیان صهیونیست از جنوب لبنان و جایگزینی آن با ارتش لبنان
تعیین سقف پرداختی کارکنان دولت/ برخی مشاغل مستثنی شدند
رویترز: ترامپ ریچارد گرینل را به‌عنوان نماینده ویژه در امور ایران در نظر دارد
آقا تهرانی: اگر پزشکیان قانون عفاف و حجاب را ابلاغ نکند، قالیباف انجام می دهد
قالیباف: ایران به تناسب رفتار مخالفان مسلح درباره سوریه تصمیم‌ لازم را می‌گیرد
نظام بازوانش را از دست نداده است/ ما منطق سیاسی قوی برای جنگیدن داریم/ به جای ارتش سوریه نجنگیدیم
منتخب روز   
(ویدئو) سمانه پاکدل، همسر هادی کاظمی: دروان نوجوونی از پدر و مادرم دزدی می‌کردم/ مجید صالحی دزدی سمانه پاکدل از همکارش را هم لو داد! دعوای المیرا شریفی‌مقدم و کارشناس روی آنتن برنامه/ مردی که بین درخواست همسر و حرف مادرش گیر کرده چیکار میتونه میکنه؟ کیهان: سوریه به ایران بدهی ندارد و ایران به سوریه وام نداده نگاهی به جواهرات اشرافی مینا مختاری، همسر خوش‌سلیقه بهرام رادان در آستانه شب یلدا/ از ست گوشواره و انگشتر با سنگ زمردی گرفته تا انگشترطاووسی زمان ثبت‌نام نوبت اول آزمون سراسری 1404 اعلام شد (ویدئو) تارنوازی بهنوش بختیاری سر سفره شیک و باشکوه شب یلداش/ از هر انگشتش یه هنر میریزه اینه‌ها کفش های دزد بی فکر خانه‌ی جواهرفروش کار دستش داد 10 طرح ناخن بخصوص با رنگ سال 2025، موکا موس نگاهی به کیک تولد دوطبقه شیدا یوسفی بازیگران خوش آتیه کشورمان با شن و ماسه جزیره هرمز/ هنر نزد ایرانیان است و بس! جدیدترین سکانس خنده‌دار جوکر، از احضار روح انیشتین توسط استاد رضا نیکخواه تا زکریای رازی😁/ فقط اونجاش که نعیمه‌رو ساکت میکنه مقایسه خودرو / مقایسه کامل جک S5 با هایما S7 سفر به دنیای سرعت و لاکچری با سوپراسپورت‌های بی‌نظیر و منحصربه‌فرد رضا گلزار/ ماشین‌های هوش‌پرانی که فقط میشه تو خواب و رویا دیدشون