برگ عبایی (نام علمی:Aspidistra elatior) نام یک گونه از تیره مارچوبگان است. این گیاه بومی چین و ژاپن که عمری بسیار طولانی دارد. در فارسی برخی به آن سپر گرده هم میگویند، لازم به ذکر است که این گیاه دارای ریزوم بوده و بدون ساقه هوایی می باشد.
برگ عبایی گیاهی است بسیار مقاوم خشکی، تغییرات درجه حرارت و همچنین نور کم را به خوبی تحمل می کند. در تابستان باید گلدانها را در نیم سایه بگذارید و در غیر این صورت آفتاب برگها را می سوزاند(پس سوختگی برگ این گیاه ناشی از نور مستقیم می باشد.).
مشخصات گل برگ عبایی
برگ های برگ عبایی سبز تیره ، براق، پهن و به طول ۳ تا ۵۰ سانتیمتر است. همچنین دمبرگ بلندی دارد که مستقیما از سطح خاک بیرون می آید. ارتفاع بوته در حدود ۳۰ سانتیمتر و گسترش آن به ۵۰ سانتیمتر می رسد.
برگ عبائی گلهای ریزی دارد که ارغوانی و فنجانی مانند است و روی سطح خاک و در قسمت تحتانی گیاه، در اواخر تابستان ظاهر میشود و فاقد زیبایی است لازم به ذکر است که عمر این گیاه زیاد است و سالهای متمادی بدون تغذیه و تعویض گلدان در اطاق می ماند. برگ عبایی ابلق و برگ عبایی بنفش نیز گونه هایی از این گیاه هستند که گونه ابلق داری نوار کرم رنگ و بسیار جالب است.واریته ابلق گل هایی به رنگ بنفش که جنبه ی زینتی ندارند دارد.
![گل برگ عبایی](https://saednews.com/storage/media-center/images/ac-image-AO1622654280rW.jpeg)
نگهداری از گل برگ عبایی
حساسیت خاصی به تغییرات نور و دما ندارند.گونه معروف و متداول آن ها A.elatior است که دارای برگ های سبز تیره ای نیزه ای دراز و جذابی بوده و به صورت گسترده رشد می نمایند. هنگام بلوغ گل های کوچک غیر زینتی فنجان مانندی را تولید می کند. خاک گلدان را از کمپوست غنی انتخاب نموده،خوب آبیاری نمایید به خصوص در تابستان و در نور نسبتا ضعیفی قرار دهید.برای داشتن گیاه بزرگتر آن را هرسال به گلدان بزرگتر و خاک تازه منتقل نمایید.در طول سال هر یک یا دو ماه یک بار به آن کود بدهید.
برگ عبایی مقاومترین گیاه آپارتمانی و قابل سازش با شرایط آپارتمان است به طوری که گیاه فولادی نام گرفته برگهایی بلند و کشیده شبیه برگ ذرت و الیاف مقاوم و برنگ سبز تیره است و مستقیما از ساقه های زیر زمینی خارج شده واریته ابلق با برگهایی به رنگ سبز و کرم نیز موجود است اما مقاومت کمتری نسبت به برگ سبز دارد دارای گلهایی بنفش و گود در خاک گلدان است که جنبه ی زینتی ندارد.
نکات مهم و بهترین روش تکثیر گل برگ عبایی
تکثیر گیاهان، برای ازدیاد گلدان های شما در منزل روش بسیار مناسبی است. حتی در حال حاضر بسیاری از افراد از طریق پرورش گیاهان کسب درآمد می کنند. شما هم می توانید براحتی از این روش برای درآمدزایی یا تهیه هدیه برای اقوام و آشنایان خود استفاده کنید. به شرط آنکه از بین روش هایی مانند نگهداری قلمه در آب یا در خاک، کاشت بذر، تقسیم بوته یا کاشت ریزوم، نگهداری هوایی ساقه، بهترین آن ها را برای گیاهتان انتخاب کنید. انتخاب آن نیز بر حسب نیازها و نوع گیاه شماست. اینکه کدامیک از این روش ها برای تکثیر مناسب تر است و گیاه قوی تر و سالم تری را به شما می دهد احتیاج به دانش و مطالعه دارد.
از میان این روش ها، بهترین روش برای پرورش این گیاه تکثیر برگ عبایی از طریق برگ است. در ادامه شما را با قلمه زدن و طرز کاشت گیاه برگ عبایی آشنا می کنیم. اما قبل از آن لوازمی که برای این کار لازم دارید و نکاتی که باید در نظر بگیرید را توضیح می دهیم:
وسایل لازم برای قلمه گیری از برگ عبایی عبارت است از قیچی باغبانی، گلدان در اندازه مناسب، خاک، بیلچه، مواد ضد عفونی کننده خاک.
- دقت کنید که تمامی این وسایل را قبل از انجام عملیات تکثیر و قلمه گیری ضد عفونی کنید. چرا که برخی از این وسایل آلوده هستند و در برخی از مواقع میکروب هایی دارند که باعث بروز قارچ و بیماری های مختلف گیاهان می شوند.
- اگر از خاک های برگ عمده یا خاک گلدان عمده استفاده می کنید باید قبل از کاشت قلمه، خاک را ضد عفونی کنید تا مطمئن باشید آلودگی نداشته باشد.
- به دلیل اینکه برگ عبایی خیلی از جابجایی و درآمدن ریشه اش از گلدان خوشش نمی آید سعی کنید هر سال قلمه گیری را تکرار نکنید.
روش قلمه زدن برگ عبایی
بهترین زمان برای قلمه گیری از برگ عبایی اواسط بهار و اوایل تابستان است. بهترین گیاه نیز، یک برگ عبایی بالغ است که چندین ریزوم داشته و بیماری نیز نداشته باشد. اکنون وقت آن رسیده که شما را با مراحل قلمه گیری و تکثیر گل برگ عبایی در منزل آشنا کنیم و نکات مهمی که باید در حین انجام این کار در نظر بگیرید را بازگو کنیم:
- قبل از قلمه گیری گیاه را آبیاری کنید تا خاک به ریشه ها بچسبد. این کار برای این است که ریشه کمتر هوا ببیند.
- ریشه ها را به طور کامل همراه با خاک بیرون بیاورید. کمی خاک را از ریشه جدا کنید تا بتوانید بوته ها را ببینید.
- با استفاده از یک قیچی باغبانی یا تیغ تیز یک قسمت از بوته که ریشه و چند برگ داشته باشد را به آرامی جدا کنید.
- گلدانی را متناسب با ریزوم انتخاب کنید. بهتر است قطر آن 9 تا 11 سانتی متر باشد. آن را از خاک برگ، پیت ماس، ماسه و ورمی کمپوست پر کنید و گیاه تازه را در آن بکارید.
- روش کاشت برگ عبایی نیز به گونه ای است که باید بوته کاملا در خاک باشد. پس از کاشت نیز باید به اندازه ای به خاک آب بدهید که آب اضافه از ته گلدان خارج شود.
- بهتر است خاک را همیشه مرطوب نگه دارید و گلدان را در دمای 18 تا 20 درجه نگه دارید تا قلمه ریشه بدهد. در روزهایی که هوا گرم است بهتر است برگ ها را با آب مرطوب کنید.
- در این زمان باید محیط بسیار کم نور باشد تا گیاه بتواند به رشد خود ادامه دهد. پس از 20 روز تا 1 ماه که گیاه به طور کامل ریشه داد، می توانید شرایط نگهداری را تغییر داده و مانند سایر گلدان های برگ عبایی از آن مراقبت کنید.
آفات و امراض پیش آمده برای برگ عبایی
-زخم های سفید پنبه ای در سطح زیرین برگ ها بوجود آمده اند:
علت: حمله ی حشره ی مخصوص باعث این عارضه است.
علاج: هر دو هفته یک بار با سم حشره کش نفوذی طبق دستور، سمپاشی نمایید تا علایم مذکور بر طرف گردند.
-با پنبه ی آغشته به سم هم می توانید لکه ها را خیس نمایید.
دلیل و درمان زردی برگ برگ عبایی
-برگ ها رو به زردی می روند و سقوط می کنند :
علت: آبیاری بیش از اندازه است.
علاج: اجازه دهید در فاصله ی بین دو آبیاری سطح خاک خشک شود.
-زهکش را بازدید نمایید.
-برگ ها شکاف بر می دارند:
علت: تغذیه زیاد است.
علاج: آن را تا تابستان آینده متوقف کنید.
-تغذیه را هر ماه فقط یک بار و با نصف میزان توصیه شده انجام دهید.
-برگ ها نرم و آبکی و سبز تیره هستند:
علت: هوای خیلی سرد یا یخ زدگی موجب آن است.
علاج: گیاه را به محل گرمتری منتقل نمایید.
-در طول رگبرگ ها نقاط زرد رنگ مشاهده می گردد و لکه های قهوه ای روی ساقه و سطح زیرین برگ ها ظاهر شده اند:
علت: حشره ی آفت عامل این عارضه است.
علاج: با سم حشره کش نفوذی هر ماه یک بار طبق دستور سمپاشی نمایید تا علایم بر طرف گردند.
-لکه های سوخته و قهوه ای روی برگ ها مشاهده می گردند:
علت: آفتاب سوختگی
علاج: گیاه را از اشعه ی مستقیم آفتاب در امان نگه دارید.
-برگ های صدمه دیده را از قاعده قطع نمایید.
-برگ ها دارای نقاط ریز قهوه ای هستند:
علت: ضایعه مربوط به استفاده از مواد براق کننده است.
علاج: از آن ها استفاده نکنید، پارچه و اسفنج مرطوب به کار ببرید.
-برگ ها رنگ پریده هستند:
علت: هوا خشک و خاک گلدان ضعیف است.
علاج: گلدان را تعویض و گیاه را آبیاری نمایید.
-برگ ها رنگ خود را از دست داده اند و در سطح زیرین آن ها تارهای عنکبوتی مشاهده می گردد:
علت: عامل آن کنه قرمز ریز است.
علاج: هر 14 روز یک بار با سم کنه کش طبق دستور سمپاشی نمایید.
-غبار پاشی در کاهش آفات موثر است.