دکوراسیون اسکندیناوی
دکوراسیون اسکاندیناوی در اوایل قرن بیستم شکل گرفت و به عنوان یک جنبش در طراحی مطرح شد. علت این شهرت نیز در به کارگیری از سادگی و کاربردی بودن آن بود. این سبک دکوراسیون که به آرامی در حال رشد بود در پنج کشور دانمارک، فنلاند، ایسلند، نروژ و سوئد شکوفا شد. اوج شکوفایی این مجموعه طراحی در سال ۱۹۵۰ شروع شده بود و تأثیر گذاری آن در بعد از جنگ جهانی دوم به چشم آمد. اگر بخواهیم به جزییات پیدایش این نوع طراحی نیز وارد شویم باید بدانید که در سال ۱۹۱۴ یک طراح دانمارکی که مدیریت یک شرکت تزییناتی و هنری را برعهده داشت مجله ای با نام ” سبک هنری واقعی ” را راه اندازی کرد. این نام گذاری و حرکت در مسیر پدید آمده شروع راهی بود برای رسیدن به صنایع دستی دانمارکی و ایجاد سبک هنری جدید در صنعت دکوراسیون و همین طور رقابت با هنرهای نو موجود در آن دوره. از اوایل سال ۱۹۳۰ طراحان دیگری وارد این عرصه شده و سعی در تکامل و ورود سبک های خود در این زمینه شدند. از طراحی های صنذلی و مبلمان گرفته تا لامپ ها و پارچه های چاپی، همگی متأثر از طراحی سبکی بودند که هنوز نام اسکاندیناوی بر آن نهاده نشده بود. پس از آن بود که عصر طلایی دیزایین اسکاندیناوی شروع به رشد و بلوغ رسید. با فراگیری این موضع از سال های اولیه دهه پنجاه تا اواخر دهه هفتاد میلادی همه جوایز طراحی به طراحان سبک دکوراسیون اسکاندیناوی دادده می شد و کالاهای ساخته شده با ویژگی های این سبک به سرعت در میان عموم شناخته می شدند. در سال ۱۹۵۴ نمایشگاهی با عنوان طراحی در اسکاندیناوی برگزار شد که در حوزه مد و برای دکوراسیون مدرن بنا شده بود. هدف از این نمایشگاه که در امریکا نیز شکل گرفته بود شناساندن این سبک در بخش مبلمان به مردم امریکا بود. و بر خلاف نام نمایشگاه که در حوزه مبلمان بود به هیچ وجه این نمایشگاه خود را به کالای خاصی مثل مبلمان محدود نکرد و تمام موارد مورد استفاده در دوره خود را به بررسی گذاشته و پیشنهاداتی ارائه می داد. تلفن همراه، الکترونیک، اتومبیل ها و بسیاری از این نوع در بخش طراحی صنعتی این نمایشگاه عرضه و مطرح گردید. هدف از برگزاری این نمایشگاه ها در دهه پنجاه میلادی آشنا کردن عموم مردم با این سبک برای بازاریابی در حوزه مربوطه بوده است که به نظر می رسد این موضوع به موفقیت بیش از انتظار دست یافته بود. در این بین تمام الگوهایی که دکوراسیون اسکاندیناوی در بطن خود جای داده و با سبک خود به جای جای جهان صادر می کند بر پایه افسانه سازی و سیاست های نژادی انسان شکل گرفته و طراحی شده است. همین موضوع باعث می شود به این نتیجه برسیم که سبکی که برای تلطیف روح انسان شکل گرفته بسیار تأثیر گذار بوده و ویژگی هایش کاربردی تر از یک طراحی محض و خشک است. به سبک دکوراسیون اسکاندیناوی اثر تقلید یا شبیه سازی نیز گفته می شود؛ چرا که این سبک به نوعی از مینیمالیست و شاخه های دیگری از دکوراسیون شکل گرفته است. اکنون ما می خواهیم جنبه های مختلفی از این دکوراسیون را برای شما تشریح کنیم تا به همراه هم به یک کلیت و اجماع در مورد دکوراسیون اسکاندیناوی برسیم.
تفاوت های سبک مینیمال و دکوراسیون اسکاندیناوی
علت این که ما این دو را با یکدیگر مقایسه می کنیم به دلیل هم خانواده بودن این دو در زمینه هایی است که در پیاده سازی دو سبک را بسیار به هم شبیه می سازد. از سوی دیگر تفاوت های نیز بین آن دو پدید می آید که فرق بین این دو سبک را نمایان می کند. ابتدا رنگ. در بخش رنگ و استفاده از آن در خانه های مینیمال راحتی و گرمای محیط را فدای اصول سبک خویش می کنند و هیچ چیزی مانع از پیاده سازی المان هایشان در طراحی سبک مینیمال نخواهد شد. در عوض دکوراسیون اسکاندیناوی تمرکز خود را روی راحتی و دل نشینی محیط قرار داده است. یکی از دلایل این موضوع نیز شرایط اقلیمی کشورهایی است که این سبک از آنجا شکل گرفته است. مثلاً به دلیل برودت و سرمایه طولانی در این کشورها ( منظور کشورهای حوزه اسکاندیناوی ) بیشتر سعی بر این است که محیط داخلی خانه گرما بخش افراد و علیه کننده بر سرمای طولانی مدت بیرونی باشد. به همین دلیل است که تنها بر خلاف مینیمالیست ها در به کارگیری رنگ های متنوع دستشان باز بوده و برای خود و خانه محدودیتی قائل نمی شوند. در بخش رنگ، مورد دیگری که می شود در تفاوت این دو سبک بیان کرد استفاده از مبلمان و دکوراتیوهای رنگارنگ است که در مینیمال ها دیده نمی شود. در مینیمالیست ها سردی و بی روح بودن محیط توی ذوق می زند اما گرما و راحتی دکوراسیون در سبک اسکاندیناوی نقطه مقابل این موضوع است. مقایسه بعدی در بخش فلسفه وجودی این دو است. جایی که مینیمال ها خود را پدر سبک اسکاندیناوی می دانند و نسل دکوراسیون اسکاندیناوی مشتق شده از پایه های سبک مینیمال است. بهره گیری از حداقلی ها و ساده سازی محیط تا حد امکان از مهم ترین ویژگی های سبک دکوراسیون مینیمال و فلسفه وجودی این سبک است. برای این که این نقش منحصراً مواردی همچون تفاوت های ذکر شده در بالا را ناشی می شد، سبک دکوراسیون اسکاندیناوی با این ویژگی ها شکل گرفت تا خلأها و نقاط غیرقابل دسترس مینیمالیست را پوشش داده و آن را به تکامل برساند. خالقان سبک اسکاندیناوی به دنبال خلق یک چیز جدید نبوده اند و با الهام گیری از مینیمال ها به دنبال تکامل آن حرکت کرده اند و امروزه سبکی در اختیار علاقه مندان طراحی دکور قرار داده اند که از هر نگاه تکمیل شده و رضایت بخش است. مورد آخری که در مورد تفاوت این دو سبک می توان بیان کرد ویژگی است که به صورت حسی در یکی موجود بوده و دیگری از نبودش رنج می برد، دراماتیک بودن دکوراسیون اسکاندیناوی است. منظور پدید آوردن احساس در مینیمال به دلیل کاهش لوازم و موارد مربوط به طراحی داخلی بسیار سخت تر از هر نوع دکوراسیون دیگری است که این خلأ در اسکاندیناوی پوشش داده شده است. علت این ویژگی در چیدمان یا نوع لوازم مربوط به آن نیست؛ بلکه امکان ایجاد توانایی بخشی با رنگ و آزادی عمل در مواردی است که در مینیمال ها محدودیت حساب می شود.
اتاق نشیمن در دکوراسیون اسکاندیناوی
بررسی این نکته که دکوراسیون اسکاندیناوی زیر مجموعه ای از دکوراسیون سبک مینیمال است، اما الزامی بر رعایت قوانین آن ندارد و به عبارتی انعطاف آن، باعث می شود به راحتی بتواند خود را مورد پسند مالک و صاحب خانه تغییر دهد. مثلاً نیازی نیست که اتاق را به رنگ های سرد و بی روح آغشته کنید و محیطی یک دست و یکنواخت بسازید، هر چند این کار هم مانعی برای خودنمایی ، آرامش بخش بودن و راحتی این سبک نخواهد شد. نیازی نیست اتاق نشیمن را لخت کرده و با مبلی ساده بیارایید، هر چند یک فرش و چند دکوراتیو بلافاصله حواس ها را از مینیمال بودن یک دکور اسکاندیناوی پرت می کند. نیازی نیست کتابخانه خود را با دسته بندی بر اساس رنگ یا ارتفاع جلد کتاب ها بچینید؛ بلکه وجود یک کتاب خانه حداقلی نیز کفایت این دکور را خواهد کرد.
اتاق خواب دکوراسیون اسکاندیناوی
در اتاق خوابی با سبک اسکاندیناوی، مینیمالیست بودن فراموش می شود و شما آزادانه می توانید هر آنچه که دوست دارید در اتاق بچینید. نکات این اتاق ابتدا در جنس موادی است که به کار گرفته می شود و سپس رنگ بندی و در انتها چیدمان آن ها. چون این سبک از کشورهای نسبتاً سردسیر به جهان منتشر شده است، آن ها در پوشاندن خود در بیرون از خانه از لباس های پوستی که از پوست و پشم حیوانات گرفته می شود، استفاده می کنند. همین الگو در دکوراسیون داخلی و متریال بعضی از لوازم نیز مشهود بوده و قابل لمس است. در زمینه رنگ اتاق خواب، رنگ بندی آزادانه بوده و حق انتخاب با طراح یا شخصی است که دیزاین را بر عهده دارد اما وی نیز به خوبی می داند که این اتاق باید الگوهای نسل پدری خود یعنی مینیمال را نیز در خود جای دهد. به همین دلیل است که اغلب رنگ های این نوع اتاق خواب ها به رنگ ها مینیمال نزدیک است، اما اختیار عمل با شماست. از آنجا که گیاهان نقش اساسی در دکوراسیون اسکاندیناوی بازی می کنند حضور گل و گلدان در اتاق خواب نیز جای تعجب ندارد. پس با خیال راحت می توانید اتاق خود را به گل های تزیینی مورد علاقه خود مزین کنید. نور اتاق را تا حد امکان با روشنایی های طبیعی تأمین کنید و شب هنگام نیز از لوازم تزیینی مانند آباژورها و آویزهای مینیمال بهره بگیرید. فرش های پولیشی را اگر در هر نقطه از خانه به کار بگیرید هیچ کس به شما خرده نخواهد گرفت؛ چرا که بسیار زیبا هستند و زیبایی خود را به خانه نیز تزریق می کنند.
آشپزخانه به سبک دکوراسیون اسکاندیناوی
خطوط تمیز و مدرن در طراحی، اشکال طبیعی و غیر فانتزی، نورها و روشنایی محیط، رنگ های خاموش و خنثی و به کارگیری از مواد همگون و همساز با طبیعت ویژگی هایی از دکوراسیون اسکاندیناوی در بخش آشپزخانه و در مجموع کل خانه است که توسط بسیاری از افراد مشهور و معروف در خانه های خود به کار گرفته می شود. فضایی تماماً سفید یا پالت رنگی که غلبه سفید آن بیشتر از سایر رنگ ها باشد، یکی از ارکان ساختن آشپرخانه ای جذاب با دکوراسیون اسکاندیناوی است. چرا که رنگ سفید فضای مورد نظر را روشن تر، سبک تر و بالاتر از سطح معمولی نشان می دهد. به همین دلیل است که تمایل به استفاده از رنگ سفید در میان طراحان بسیار بالا است.