سفارت اشغال شد در حالی که خود اشغال کنندگان نمی دانستند که این کار آنها چه ابعاد بین المللی مهمی پیدا خواهد کرد و تا چه حد این موضوع توسط رسانه های دنیا پوشش داده خواهد شد و نمی دانستند که امام و مردم کاملاً از تسخیر لانه جاسوسی حمایت خواهند کرد.
ساعد نیوز: چرا دانشجویان خط امام تصمیم گرفتند تا از دیوار سفارت آمریکا در تهران بالا بروند و سفارت را اشغال و 66 دیپلمات این کشور را به اسارت بگیرند؟
دکتر محمد حسن قدیری ابیانه: بسم الله الرحمن الرحیم. دانشجویان ما، تجربه فرار شاه و کودتای مشترک سی آی اِی آمریکا و اینتلجنس سرویس انگلیس را در ایران داشتند که بعد از بازگشت شاه به ایران بعد از کودتا، 25 سال استبداد و اختناق را برای کشور به همراه داشت. تمام قراین موجود از جمله اسناد مهم لانه جاسوسی که بعدها به صورت کتاب در ایران منتشر شد و در اختیار همه قرار گرفت، نشان می داد که آمریکا می خواست با کودتا در ایران، به اقتصاد ایران لطمه بزند، با استخدام جاسوس در داخل ایران اقدام به جاسوسی می کرد، از گروه های تروریستی حمایت می کرد، و اقدامات خرابکارانه ای را در دستور کار داشت. همه اینها خلاف موازین بین المللی بود و هیچ سفارتی حق هیچ یک از این کارها را در چارچوب حقوق بین الملل ندارد. آمریکا شاه را به بهانه مریضی و درمان به آمریکا برد و قصد داشت تا بار دیگر، کودتا کند ولی دیگر توان اجرای این کودتا را نداشت. به هر حال، سفارت اشغال شد در حالی که خود اشغال کنندگان نمی دانستند که این کار آنها چه ابعاد بین المللی مهمی پیدا خواهد کرد و تا چه حد این موضوع توسط رسانه های دنیا پوشش داده خواهد شد و نمی دانستند که امام و مردم کاملاً از تسخیر لانه جاسوسی حمایت خواهند کرد.
هنوز هم طبق قانون ایالات متحده آمریکا، حمل کتاب اسناد لانه جاسوسی جرم است. یعنی شما اگر این کتاب را در آمریکا در اختیار داشته باشید، مرتکب جرم سنگینی شده اید و باید به دادگاه بروید. زیرا همراه داشتن اسناد سری جرم است.
افتادن اسناد سری و مهم سفارت به دست دانشجویان خط امام بزرگترین ضربه ای بود که دیپلماسی آمریکا متحمل شد. بعدها که این اسناد در قالب کتاب منتشر شد، همه از خباثت شیطان بزرگ در ایران و طرح های پلید آمریکا برای ضربه زدن به ملت ایران و حمایت از دیکتاتوری شاه مخلوع مطلع شدند. هنوز هم طبق قانون ایالات متحده آمریکا، حمل این اسناد جرم است. یعنی شما اگر این کتاب را در آمریکا در اختیار داشته باشید، مرتکب جرم سنگینی شده اید و باید به دادگاه بروید. زیرا همراه داشتن اسناد سری جرم است. همین موضوع اهمیت اسناد سری را نشان می دهد. این اسناد پاره شده ترمیم شد و با همت دانشجویان منتشر شد و با قیمت ناچیزی در اختیار عموم قرار گرفت. بنابراین، دیپلماسی آمریکا از این بابت ضربه بسیار سنگینی را متحمل شد. بعدها اسنودن و پایگاه ویکی لیکس با انتشار اسناد بیشتر دیپلماسی آمریکا را مجددا به چالش کشید. حضرت امام فرمودند که تسخیر لانه جاسوسی، انقلابی بزرگتر از انقلاب اسلامی سال 57 بود. چون در انقلاب اسلامی شاه دیکتاتور و طاغوت زمان از ایران اخراج شده بود ولی در 13 آبان یک ابرقدرت مستکبر به جالش کشیده شد. با این کار، ابهت ایالات متحده آمریکا در صحنه بین المللی شکسته شد. من در آن زمان در ایتالیا رایزن مطبوعاتی بودم. امام تصمیم درباره گروگانها را به مجلسی که هنوز انتخاب نشده بود محول کردند. این اقدام امام بسیار هوشمندانه بود. با این ترفند عملاً رسانه های جهان روی انتخابات ایران متمرکز شدند و پوشش خبری این انتخابات توسط رسانه های دنیا بی نظیر بود.
در فاصله زمانی 22 بهمن 57 تا 13 آبان 58 یعنی در این 10 ماه آمریکا فرصت نداشت که حسن نیت خودش را به ما ثابت کند؟! در این بازه زمانی آمریکا کاری جز خیانت در حق ملت ایران نکرد. بحران آفرینی کار آمریکا است و در این مدت هم همین خط سیر را دنبال کرد.
این مسأله نشان داد که در ایران بعد از 50 سال حکومت مستبدانه خاندان پهلوی مردم سالاری و نظام انتخابات محور حاکم شده است. از این بابت، واقعاً تبلیغ گسترده ای به نفع نظام در سطح بین المللی صورت گرفت. اما بعضی اشاره می کنند به این نکته که این کار خلاف موازین بین المللی بوده است و به لحاظ حقوق بین الملل بالا رفتن از دیوار سفارت آمریکا کار غلطی بوده است. این نقد درستی است ولی سؤال این است که آیا اقدامات سفارت آمریکا در تهران اعم از خرابکاری، حمایت از تروریستها، خفه کردن جنبش های آزادیخواه و ضدشاه و جاسوسی، تلاش برای کودتا به لحاظ ققدانین بین المللی جزو وظایف یک سفارت است یا نیست؟! کسانی هم هستند که می گویند که ایران می توانست به دیپلمات های آمریکایی 48 ساعت فرصت دهد تا از ایران خارج شوند؛ پاسخ این است که اگر این 48 ساعت فرصت داده می شد دیگر امکان دست یافتن به اسناد لانه جاسوسی وجود نداشت. حتی کسانی هم هستند که می گویند که همین حرکت دانشجویان باعث تحریم نظام و فشارهای بین المللی توسط آمریکا شد. پرسش این است که در فاصله زمانی 22 بهمن 57 تا 13 آبان 58 یعنی در این 10 ماه آمریکا فرصت نداشت که حسن نیت خودش را به ما ثابت کند؟! در این بازه زمانی آمریکا کاری جز خیانت در حق ملت ایران نکرد. بحران آفرینی کار آمریکا است و در این مدت هم همین خط سیر را دنبال کرد. بنابراین، تصور غلطی است که ما بگوئیم که اگر سفارت آمریکا اشغال نمی شد، ما تحریم نمی شدیم یا فشار بین المللی بر روی ما نبود.
این ساده باوری است بگوئیم که اگر سفارت آمریکا اشغال نمی شد ما امروز تحریم و فشار بین المللی را نداشتیم و اموالمان در کشورهای دیگر بلوکه نمی شد.
دلایل زیادی می توان برای اثبات این ادعای اخیر ارائه داد. ما در تاریخ معاصر ایران دولت مصدق را داشتیم که نه تنها هیچ خصومتی با آمریکا نداشت بلکه این کشور را دوست خودش قلمداد می کرد. همین اعتماد مصدق به آمریکا عامل سقوط اش بود. ملت ایران با خیانت و فتنه آمریکا اسیر 25 سال اختناق و استبداد شاه شدند. همین مطلب را درباره کشورهای دیگر هم می توان دید. سوریه با آمریکا روابط دیپلماتیک داشت و رفت و آمدها بین این دو کشور حاکم بود. ولی آمریکا با فتنه افکنی در این کشور سوریه را به سمت نابودی برد. امروز نه تنها این کشور تحت اشغال است بلکه نیروهای آمریکایی در سوریه منابع ملی سوریه را تاراج کردند و بسیاری از شهروندان بیگناه سوری را کشتند. ونزوئلا نیز با آمریکا روابط دیپلماتیک داشت ولی آمریکا در این کشور خواست کودتا کند و البته به جایی نرسید و امروز این کشور تحت سنگین ترین تحریم های آمریکا است. در شیلی همین آمریکا حکومت قانونی آلنده را ساقط کرد و پینوشه دیکتاتور را بر سر کار آورد. این ساده باوری است بگوئیم که اگر سفارت آمریکا اشغال نمی شد ما امروز تحریم و فشار بین المللی را نداشتیم و اموالمان در کشورهای دیگر بلوکه نمی شد.
ما در طول تاریخ اسلام، افراد پشیمان و منحرف کم نداشته ایم. همین شمر که گلوی مبارک امام حسین (ع) را برید جزو یاران امام علی (ع) بود. در جهاد با کفار جانباز شده بود و تا مرز شهادت پیش رفت. ولی در نهایت شد قاتل اهل بیت پیامبر (ص).
ساعد نیوز: تعدادی از دانشجویانی که در اشغال سفارت آمریکا نقش فعال داشتند بعدها اظهار پشیمانی کردند و علناً اعلام کردند که تصمیم غلطی برای این کار در فضای هیجانی انقلاب گرفتند و کار درستی نکرده اند. این افراد بعضاً کسانی هستند که نقش های کلیدی در نظام داشته اند و فی الحال نیز دارند. نظر شما درباره این طیف چیست؟
دکتر محمد حسن قدیری ابیانه: تعدادی از همین دانشجویان خط امام بعدها به جبهه رفتند و شهید شدند. برخی از خط امام منحرف شدند و حرف های تازه ای را مطرح کردند و پرحرف هم هستند. برخی نیز مثل مرحوم حسین شیخ الاسلام که معاونت سیاسی وزارت خارجه را در اختیار داشت، هیچگاه اظهار پشیمانی نکردند بلکه دفاع کردند از کاری که شده بود. افراد پشیمان فقط به این افراد ختم نمیشود. ما در طول تاریخ اسلام، افراد پشیمان و منحرف کم نداشته ایم. همین شمر که گلوی مبارک امام حسین (ع) را برید جزو یاران امام علی (ع) بود. در جهاد با کفار جانباز شده بود و تا مرز شهادت پیش رفت. ولی در نهایت شد قاتل اهل بیت پیامبر (ص). طلحه و زبیر از یاران خاص حضرت رسول بودند. خود زبیر از یاران باوفای علی ابن ابی طالب بود و حتی در مراسم تشییع حضرت فاطمه (س) حضور داشت و آدرس قبر حضرت را می دانست. ولی چه اتفاقی افتاد؟! به دلیل ثروت و قدرت بی حساب و کتابی که در دوران خلفا به دست این افراد رسید منحرف شدند. این چیز تعجب آوری نیست. در مورد انقلاب اسلامی هم همین موضوع وجود دارد. افرادی بودند که در طول انقلاب اسلامی در برهه های مختلف جانباز شدند و در صحنه حضور داشتند ولی دچار استحاله شدند و تغییر موضع دادند. اگر این تغییر موضع صادقانه است این تغییر موضع یا ریشه در یک تحلیل ناقص دارد یا دلیل اش، منافع شخصی است. لذا پشیمانی این افراد از حقانیت حرکتی که صورت گرفته است نمی کاهد همچنانکه بریده شدن سر مبارک اباعبدالله توسط شمر، حقانیت راه رسول اکرم (ص) را به چالش نمی کشد. کسانی هم بودند که به دشمن پیوستند مثل گروهک ضاله منافقین. و حتی در جنگ بر علیه ملت خودشان با صدام همکاری کردند. لذا ابراز پشیمانی از سوی برخی از این افراد ضربه ای به اصل حرکت اشغال لانه جاسوسی نمی زند.
قرار است طی 25 سال چین در ایران 450 میلیارد دلار سرمایه گذاری کند. این لطف دو طرف به همدیگر نیست. بلکه منافع دو طرف اقتضای چنین رابطه ای را می کند./ در مورد روسیه چه کار کنیم؟ کشور ما را اشغال کرده تجزیه کرده ... الان چه کاری از دست ما برمی آید؟ برویم با روسیه جنگ کنیم؟ بخواهیم هم نمی توانیم.
ساعد نیوز: برخی از منتقدان بر این عقیده هستند که ما درباره اشغال سفارت آمریکا افراط کردیم چرا که به لحاظ تاریخی، ما از روسیه و انگلیس ضربات به مراتب بیشتر و مهلک تری خورده ایم و اگر قصد بر استکبارستیزی بود باید اول از روسیه و انگلیس شروع می کردیم تا آمریکا. امروز ما تخفیف های نفتی به چین و روسیه می دهیم همین کار را برای آمریکا هم می توانستیم بکنیم و روابط خوبی داشته باشیم. نظر حضرتعالی درباره این مطلب چیست؟
دکتر محمد حسن قدیری ابیانه: کسانی که چنین مطالبی را مطرح می کنند یا غافل اند یا مأمور! این حرف درستی است که روسیه در گذشته بخش هایی از خاک ایران را جدا کرده یا این که انگلیس نماد فتنه انگیزی بر علیه ایران بوده است. همان طور که در جنگ هم ما شاهد حمایت بی دریغ اروپا از صدام بودیم. روسیه و چین قطعنامه های ششگانه هسته ای را بر علیه ایران امضاء کردند. اما مواضع این دو کشور امروز به نفع جمهوری اسلامی ایران است. در حالی که آمریکا و اروپا در لبنان و سوریه بر علیه منافع مقاومت و برای تأمین منافع اسرائیل و تروریست ها فعالیت میکند، روسیه از ایران و خط مقاومت حمایت می کند. روسیه و چین با تحریم ایران مخالفت می کنند. خُب سؤال ما این است که آیا قصد ما این است که روسیه هم مثل آمریکا ما را تحریم کند یا این که برای تأمین منافع ما در مقابل آمریکا قرار بگیرد؟! این افراد فکر می کنند که رابطه دیپلماتیک داشتن با چین و روسیه به معنای قرار گرفتن زیر پرچم و سلطه این دو کشور است. خُب اگر این طور است که در مورد اروپا و غرب هم همینطور است. ما امروز با سومالی رابطه داریم. آیا این رابطه به معنای سلطه سومالی بر ماست؟ ما امروز اگردر فروش نفت به چین تخفیف می دهیم دلیل اش این است که نمی توانیم نفت خودمان را به خاطر تحریم بفروشیم و این تخفیف را می دهیم تا مشتری را تشویق به خرید کنیم. شرکت ها از تحریم های سنگین آمریکا می ترسند. باید یک مشوقی باشد تا اینها نفت ما را بخرند. بهودیگر ریداران هم تخفیف میدهیم. توافق 25 ساله چین با ایران دو طرف دارد. قرار است طی 25 سال چین در ایران 450 میلیارد دلار سرمایه گذاری کند. این لطف دو طرف به همدیگر نیست. بلکه منافع دو طرف اقتضای چنین رابطه ای را می کند. چین درباره تأمین آینده سوخت خودش دغدغه دارد چرا که کشورهای عربی گوش به فرمان آمریکا هستند و چین دلنگرانی های خودش را درباره تأمین سوخت دارد با این توافق از این بابت تا 25 سال خیالش از بابت سوخت راحت است. ایران هم در این قرارداد منافع خاص خودش را دنبال می کند. اگر من از نانوا نان می خرم دلیلش لطف به نانوا نیست بلکه تأمین نیاز خودم است همانطور که نانوا هم لطف نمیکند که به من نان می فروشد بلکه معاش خودش را از این طریق تأمین می کند. در مورد روسیه چه کار کنیم؟ کشور ما را اشغال کرده تجزیه کرده ... الان چه کاری از دست ما برمی آید؟ برویم با روسیه جنگ کنیم؟ بخواهیم هم نمی توانیم. بنابراین، باید منافع خودمان را در رابطه با این کشورها تأمین کنیم. امروز اگر آمریکا و اروپا با ما رابطه اقتصادی ندارند دلیلش تحریم های خود غرب است وگرنه ما که راضی هستیم اروپا بیاید هزار میلیارد دلار در ایران سرمایه گذاری کند!
من اطمینان خاطر دارم که در گفتگوهای وین هیچ گشایشی حاصل نخواهد شد. امروز آمریکا در رسانه های جهان به دلیل خروج یک طرفه ترامپ از برجام مقصر شناخته می شود. این گفتگوهای وین برای این ترتیب داده شده است تا ایران مقصر جلوه داده شود.
ساعد نیوز: گره رابطه با آمریکا چطور باز می شود؟ به نظر می رسد که گفتگوهای وین عملاً به بن بست رسیده است و دو طرف سخت بر مواضع خودشان تأکید دارند و کوتاه نمی آیند. چه آینده ای برای برجام تصور می کنید؟ مسئولان در این فضا چه کار باید بکنند؟
دکتر محمد حسن قدیری ابیانه: حضرت امام شرطی را برای رابطه با آمریکا مقرر فرمودند: "شرط رابطه با آمریکا این است که این کشور آدم شود!" هیچ نشانه ای از آدم شدن آمریکا وجود ندارد. در این 42 سال، هر نوع خباثتی را شما در نظر بگیرید این کشور در حق ملت ایران به خرج داده است. تحریم، حمایت از تروریست ها، حمایت از صدام، ترور و فتنه افکنی! کدام یک از اینها با آدم شدن ارتباط دارد؟ مشکل ما نیستیم بلکه مشکل خود آمریکاست. این کشور اگر می خواهد حسن نیت خودش را اثبات کند باید تحریم ها را بردارد و خسارت ایران را جبران کند. من به صراحت اعلام می کنیم حتی اگر ایران خواسته های آمریکا را بپذیرد؛ دستاوردهای موشکی خودش را نابود کند؛ محور مقاومت را در منطقه به دست خودش نابود سازد؛ به جای مرگ بر آمریکا بگوید درود بر آمریکا؛ برجام جدید را بپذیرد باز آمریکا به تعهداتش عمل نخواهد کرد! نه اوباما این کار را کرد؛ نه ترامپ و نه بایدن این کار را خواهد کرد. ما با آدم طرف حساب نیستیم بلکه با یک شیطان یا به تعبیر امام، شیطان بزرگ طرفیم! آمریکا برای رفاه خودش عادت کرده است که کشورهای دیگر را قربانی کند.
من اطمینان خاطر دارم که در گفتگوهای وین هیچ گشایشی حاصل نخواهد شد. امروز آمریکا در رسانه های جهان به دلیل خروج یک طرفه ترامپ از برجام مقصر شناخته می شود. این گفتگوهای وین برای این ترتیب داده شده است تا ایران مقصر جلوه داده شود. خروجی این مذاکرات تأمین منافع ایران نخواهد بود و این به قطع و یقین حقیقتی انکارناپذیر است. اینها می خواهند تبلیغ کنند که این جمهوری اسلامی ایران بود که میز مذاکره را ترک کرد. امیدی برای به ثمر رسیدن برجام وجود دارد. یقین دارم که خصومت آمریکا با ایران ابدی است. موافق نیستم که مقامات درباره این گفتگوها اظهار خوشبینی کنند. به هیچ وجه نباید اقتصاد کشور را به این گفتگوها گره زد. راه حل مشکلات اقتصادی همان چیزی است که مقام معظم رهبری فرمودند: "رفع تحریم ها دست دشمن است ولی خنثی سازی تحریمها دست خودمان است"! عمل به سیاست های اقتصاد مقاومتی و عمل به شعارهای سالی که رهبری تعیین می کنند راه برونرفت از این وضعیت است ولاغیر.