دکتر محرز: عوارض شدید واکسن کرونای روسی در برخی از ایرانی ها

  چهارشنبه، 11 فروردین 1400 ID  کد خبر 144487
دکتر محرز: عوارض شدید واکسن کرونای روسی در برخی از ایرانی ها
ساعد نیوز: عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با تاکید بر این که برای ایجاد مصونیت جمعی علیه کووید 19 باید بیش از 70 درصد مردم واکسن کرونا دریافت کنند، تصریح کرد: سرعت واردات واکسن کرونا به ایران به کندی پیش می رود و با ادامه این شرایط، بازهم روند تامین واکسن ذره ذره خواهد بود.

حاد شدن مجدد وضعیت همه گیری کرونا در ترکیه در حالی در کشور همسایه ایران رخ داده است که این کشور از جمله پیشتازان واکسیناسیون عمومی علیه کرونا محسوب می شود و براساس آخرین آمارهای دولتی ترکیه، تا کنون بیش از 10 درصد مردم ترکیه یک دوز از واکسن کرونا را دریافت کرده اند و حداقل هشت درصد آنها نیز به طور کامل علیه کووید 19 واکسینه شده اند.

بنابراین بروز موج تازه ای از شیوع کرونا در ترکیه نه تنها مردم این کشور را نگران کرده، بلکه نگرانی هایی را نیز در خصوص رابطه میان واکسیناسیون عمومی علیه کووید 19 و عادی شدن شرایط کرونا در افکار عمومی ایران و سایر نقاط جهان به وجود آورده است. البته طبق آخرین پیگیری های رکنا از کیانوش جهانپور، رئیس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای تحلیل رابطه میان این دو موضوع باید به نوع واکسن استفاده شده در هر کشور نیز توجه کرد و بد نیست بدانید که دولت ترکیه برای واکسیناسیون عمومی مردم خود غالبا از واکسن چینی سینواک استفاده کرده است.

چرا وضع ترکیه قرمز شد؟

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، روز گذشته با اعلام تازه ترین وضعیت رنگ بندی استان های ترکیه از نظر میزان همه گیری کرونا، شاهد قرمز شدن 58 مرکز استان از میان 81 استان این کشور و رسیدن تعداد جان باختگان کرونایی 24 ساعته ترکیه به 154 نفر بودیم. در این شرایط براساس اعلام وزارت بهداشت این کشور، دیروز بیش از 32 هزار و 400 نفر در ترکیه به ویروس کرونا مبتلا شدند و با این رقم، رکورد تعداد مبتلایان روزانه به کرونا در همسایه شمال غربی ایران شکسته شد.

در این میان البته باید توجه داشت که تا دو هفته پیش تعداد استان های قرمز و نارنجی در ترکیه بسیار اندک بود و عادی پنداشته شدن وضعیت همه گیری کرونا در این کشور منجر شد بسیاری از مردم ترکیه دست از رعایت پروتکل های بهداشتی بردارند و همین مساله نیز اکنون بار دیگر این کشور را در معرض موج تازه ای از شیوع کرونا قرار داده و دولت ترکیه را ناچار کرده است تا مجددا محدودیت های سختگیرانه ای نظیر منع تردد در روزهای تعطیل و ممنوعیت تردد شبانه در روزهای غیرتعطیل را در استان های قرمز ترکیه به اجرا در آورد.

70 درصد افراد بالای 16 سال باید واکسینه شوند

موج تازه شیوع کرونا در ترکیه این سوال را در ذهن بسیاری از مردم ایجاد کرده است که آیا با وجود پیشتاز بودن یک کشور در واکسیناسیون عمومی علیه کرونا بازهم احتمال بروز پیک های تازه ای از شیوع کووید 19 در آن وجود دارد یا خیر؟ این سوال را با دکتر مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در میان گذاشتیم و او در پاسخ به رکنا گفت: اصولا شیوع کرونا در هر کشوری، وقتی به میزان قابل قبولی کنترل می شود که بیش از 70 درصد مردم آن کشور بخصوص افراد بالای 16 سال علیه این ویروس واکسینه شده باشند و تنها با رسیدن به این رقم، کشورها می توانند به برداشتن محدودیت ها فکر کنند.

بی خیالی نسبت به پروتکل ها عامل قرمز شدن ترکیه

وی با اشاره به قرمز شدن وضعیت همه گیری کرونا در بیشتر استان های ترکیه ادامه داد: در کشور ترکیه نیز هنوز عمده جوان ها و میانسال ها واکسن نزده اند و به همین خاطر، طبیعی است که در این کشور با برداشته شدن محدودیت ها و رعایت نشدن پروتکل ها از سوی مردم، وضعیت شیوع کرونا در بسیاری از استان های آن قرمز شده است.

این متخصص بیماری های عفونی تاکید کرد: اصولا در همه کشورها وقتی بخش قابل توجهی از مردم علیه ویروس کرونا واکسینه نشده باشند، به محض کاهش محدودیت ها و بی توجهی به دستورالعمل ها، این امکان وجود دارد که پیک تازه ای از کرونا در هر کشوری بروز پیدا کند و اکنون ترکیه نیز درگیر همین مشکل شده است.

مصون نماندن آمریکا و اروپا از موج جدید کرونا با وجود آغاز واکسیناسیون

ترکیه در جمع کشورهای تولیدکننده واکسن کرونا قرار ندارد و با این وجود توانسته است نزدیک 10 درصد از مردم خود را با کمک واکسن چینی سینواک علیه کووید 19 واکسینه کند. اما در اتحادیه اروپا نیز که چند کشور آن موفق به تولید واکسن کرونا شده اند، وضع همه گیری کرونا بازهم نامطلوب است، به نحوی که اخیرا موج سوم شیوع کرونا در فرانسه آغاز شده و در پایتخت اتریش هم اعمال محدودیت های کرونایی همچنان ادامه دارد و همچنین برخی کشورهای اروپایی مانند ایتالیا و آلمان، تدابیر سختگیرانه ای را در مقابل ورود مسافران از کشورهای مختلف اروپایی اعمال کرده اند.

اکثر اروپایی ها واکسن کرونا دریافت نکردند

محرز ضمن اشاره به همین موضوع گفت: اکنون در بیشتر کشورهای اروپایی بخش زیادی از مردم واکسن کرونا نزده اند و میزان واکسیناسیون صرفا در بعضی کشورهای کوچکتر اروپای شرقی که جمعیت کمتری دارند به حد نسبتا مطلوبی رسیده است. بنابراین در این کشورها هم به محض این که اندکی از اعمال محدودیت ها کاسته می شود، احتمال بروز موج تازه ای از کرونا وجود دارد.

عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره آخرین وضعیت واکسیناسیون در انگلستان نیز توضیح داد: انگلیس از جمله معدود کشورهایی است که سطح واکسیناسیون در آن به حد نسبتا مطلوبی رسیده است. البته در این کشور تا کنون تعداد بسیار زیادی از مردم به کرونا مبتلا شده اند و اوضاع وحشتناکی که در ماه های گذشته برای این کشور پیش آمد، اکنون باعث شده است که بسیاری از اهالی آن هنوز دارای مصونیت باشند و دولت این کشور توانسته است بخش زیادی از محدودیت های کرونایی را کاهش دهد.

این متخصص بیماری های عفونی با بیان این که در آمریکا هم با وجود واکسیناسیون نسبتا وسیع هنوز احتمال بروز موج های تازه ای از همه گیری کرونا وجود دارد، عنوان کرد: اکنون در برخی ایالت های آمریکا از جمله نیویورک موج تازه ای از شیوع کرونا آغاز شده است؛ چراکه در آمریکا هنوز اغلب مردم واکسن نزده اند و در این کشور نیز تا وقتی حداقل 70 درصد مردم علیه کرونا واکسینه نشوند، نمی توان گفت که شرایط مطلوبی برقرار شده است.

افزایش احتمال بروز موج تازه کووید 19 با تشدید شیوع کرونای انگلیسی

اکنون جهش شایع کرونا در جهان نوع انگلیسی آن است که با وجود این که واکسن کرونا علیه این جهش خاص نیز مصونیت ایجاد می کند، اما همچنان شیوع کرونای انگلیسی در بسیاری از کشورها، آن ها را در معرض احتمال بروز موج های تازه ای از همه گیری قرار داده است. ریشه این مساله نیز به بیشتر بودن میزان انتقال جهش انگلیسی کرونا نسبت به نوع چینی آن بازمی گردد و بنابراین در تمام دنیا، افرادی که علیه کرونا واکسینه نشده اند، به سرعت می توانند این ویروس را منتقل کنند.

این نکته ای است که محرز نیز روی آن دست گذاشت و تاکید کرد: با توجه به قدرت بالای انتقال کرونای انگلیسی، تا زمانی که بیش از 70 درصد از افراد یک جامعه واکسن کرونا دریافت نکنند، این احتمال وجود خواهد داشت که با عادی شدن شرایط محدودیت ها و رعایت پروتکل ها، مجددا کرونا پیک تازه ای بزند.

وی در رابطه با زمان ایجاد مصونیت در افرادی که واکسن کرونا دریافت می کنند هم توضیح داد: براساس آخرین مطالعات انجام شده در آمریکا به عنوان یکی از اولین کشورهایی که واکسیناسیون عمومی علیه کرونا را آغاز کرد، کسانی که بیش از شش ماه واکسن کرونا زده اند، هنوز در برابر این ویروس مصونیت دارند.

روند کند تامین واکسن کرونا در ایران تا زمان تولید انبوه واکسن ایرانی

محرز که خود سرپرست تیم تحقیقاتی نخستین واکسن ایرانی کرونا یعنی «کوو ایران برکت» است، با تاکید بر این که تا زمانی که واکسن ایرانی کرونا به تولید انبوه نرسد، تامین واکسن در کشورمان به کندی پیش خواهد رفت، گفت: وقتی قرار باشد ما واکسن کرونا را از سایر کشورها تهیه کنیم، قطعا نمی توانیم نیاز کشور را به سرعت تامین کنیم؛ چراکه اکنون همه کشورهای تولیدکننده، به واکسن های خود نیاز دارند و بخش کمی از واکسن های تولیدی شان را در اختیار سایر کشورها قرار می دهند.

عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در ادامه تصریح کرد: بنابراین انتظار می رود که سرعت واردات واکسن کرونا به ایران به کندی پیش رود و با ادامه این شرایط، بازهم روند تامین این واکسن، ذره ذره خواهد بود. بخصوص که ما به علت تحریم نمی توانیم تعداد زیادی واکسن سفارش دهیم و مشکلات بانکی و مالی نیز به این موضوع دامن می زند.

واکسن روسی هم در برخی افراد عوارض شدیدی ایجاد کرده

عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره واکسن های وارداتی کرونا به ایران نیز توضیح داد: تا کنون مقدار کمی واکسن از کشورهای چین و روسیه وارد کشور شده است که در این میان، واکسن روسی هم در برخی افراد عوارض شدیدی ایجاد کرده که البته در بسیاری از افراد این عوارض برطرف شده، اما در برخی افراد هم هنوز عوارض ناشی از دریافت واکسن روسی کرونا وجود دارد.

سرپرست تیم تحقیقاتی واکسن ایرانی کرونا در خصوص آخرین وضعیت واکسن «کوو ایران برکت» هم عنوان کرد: خوشبختانه این واکسن تا کنون هیچ عارضه ای نداشته و نتیجه آن مطلوب بوده است، البته هنوز زمان به قدری کافی نگذشته است که بتوانیم این واکسن را کاملا مطلوب توصیف کنیم، اما تا این لحظه شرایط برای واکسن ایرانی کرونا خیلی خوب پیش رفته و به نظر می آید این واکسن هم موثر و هم بی خطر است.

معضل جهانی کمبود واکسن کرونا

محرز در بخش دیگری از صحبت هایش چند برابر بودن تقاضا برای دریافت واکسن کرونا نسبت به میزان تولید آن را معضلی جهانی دانست و عنوان کرد: مشکل اصلی واکسیسناسیون عمومی علیه کرونا در سطح جهان این است که تقاضا برای دریافت این واکسن بسیار بیشتر از میزان تولید است و بالتبع تا زمانی که بخش زیادی از مردم هر کشوری واکسینه نشوند، احتمال بروز پیک های بعدی کرونا در هر کشوری وجود دارد.

این متخصص بیماری های عفونی ادامه داد: کشور ترکیه نیز با توجه به این که تولیدکننده واکسن کرونا نیست و باید از کشورهای دیگر واکسن های مورد نیاز خود را تهیه کند، دچار مشکلات ناشی از کمبود جهانی واکسن با توجه به تقاضای زیاد آن شده است. ضمن این که اکنون کشورهای اروپایی هم در تامین این واکسن برای همه مردم خود درمانده اند، زیرا به طور مثال، همین واکسن آسترازنکا نیز که در اروپا تهیه می شود، با سرعت کمی وارد بازار می شود.

وی در پایان تاکید کرد: بنابراین تا زمانی که واکسیناسیون علیه کرونا در هر کشوری در سطح مطلوبی انجام نشود، پیک های جدید کرونا در آن کشور بروز پیدا خواهد کرد، مگر این که محدودیت های شدید کرونایی در کشورهای مختلف اعمال شود که البته این مساله به اقتصاد کشورها ضربه می زند و بنابراین هیچ کشوری نمی تواند به مدت طولانی محدودیت های سختگیرانه را اعمال کند.

در مجموع نیز از صحبت های این عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابه با کرونا این طور برمی آید که در سال 1400 با وجود این که همه ما امید داریم واکسیناسیون عمومی علیه کرونا هرچه زودتر در کشورمان آغاز شود، اما بازهم شاهد پیک های بعدی کرونا خواهیم بود.

البته مینو محرز معتقد است که اگر ایران واکسن کرونای داخلی یا خارجی را به اندازه کافی در اختیار داشته باشد، با توجه به تجربه واکسیناسیون عمومی سریع در ایران و امکانات مطلوب کشور در این زمینه، در صورت تامین هرچه سریع تر واکسن کرونا، با سرعت می توانیم عموم مردم کشور را علیه این بیماری واکسینه کنیم.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
تصویری از چهره درس خوان رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس/ 12 سالگی رهبری در مدرسه (448 نظر) الهام چرخنده امروز صبح به دیدار رهبر معظم انقلاب رفت+عکس/ چهره آرام خانم بازیگر در بیت رهبری (295 نظر) نگاهی به انواع لباس مدرسه دانش آموزان کشور های مختلف/ آمریکا، ژاپن، چین و... (276 نظر) پری غفاری معشوقه شاه پهلوی: شاه آرام آرام مشروب می‌خورد و گاهی گیلاس مرا هم پر می‌کرد/ ازدواجی در کار نبود من دستمزدم را می گرفتم! (230 نظر) سحر زکریا: 6 سال همسر مهران مدیری بودم / او جوانی ام را گرفت !+فیلم (197 نظر) مروری بر بازیگران مرد ایرانی که از گوشواره استفاده می‌کنند؛ امیر جعفری، ارسلان قاسمی، امین حیایی و...+عکس (167 نظر) رهبر معظم انقلاب: ترویج موسیقی بر خلاف مذاق اسلام است/ اردوی مختلط دختر و پسر یعنی چه؟! دانشجو بره خارج از کشور که چه کنه؟+فیلم (151 نظر) نعیمه نظام دوست: عاشق احمدرضا عابدزاده بودم ، اون بلیزر داشت منم با یه رنو افتادم دنبالش اصلا به من محل نذاشت قلبم خیلی شکست و اومدم خونه عکسهاشو پاره کردم+ویدیو (93 نظر) روز اول مهر یادی کنیم از اخراج سجاد رضایی فرزند اکبر کلاس دوم ب با گرمکن ورزشی دهه شصتی +فیلم/ من برای لهجه اصفهانیش مُردم شما ادامه بدید (93 نظر) خلاقیت خنده دار مادر باهوش برای تشخیص کودکان دوقلویش حماسه آفرید+عکس/ من عاشق اون ذهن طلاییت شدم😂 (93 نظر) خانه پدری ساده رهبر معظم انقلاب به روایت تصویر +عکس/ از سقف چوبی و بوفه دکوری ساده تا چراغ نفتی و کابینت های فلزی (88 نظر) اکبر عبدی: 25 سال مصرف کننده تریاک بودم، اینجانب اکبر عبدی 4 سال و نیم یک معتاد+فیلم (83 نظر) دیدار احساسی علی پروین اسطوره فوتبال با رهبر انقلاب در بیمارستان +عکس / ارادت خاص علی آقا به رهبر معظم انقلاب (82 نظر) قاب‌هایی دلنشین از رهبر معظم انقلاب با لباس بلوچی+عکس/ احترام به فرهنگ مردم منطقه در مدتی که مهمان اهالی این منطقه بودند (76 نظر) علیرضا بیرانوند: پرتاب‌های بلندم به خاطر چوپانی کردنم هست؛ به عنوان یک چوپان در کنار خانواده ام همیشه مجبور بودم که با پرتاب سنگ مواظب گوسفندانم باشم (75 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال انبیاء روزانه شنبه 7 مهر 1403
فال شمع روزانه شنبه 7 مهر 1403
فال ابجد روزانه شنبه 7 مهر 1403
فال روزانه روز شنبه 7 مهر ماه 1403
فال قهوه با نشان روز شنبه 7 مهر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 7 مهر 1403 + فیلم
شوهر؛ مظنون اصلی زن جوان : دخترم هراسان به من زنگ زد و گفت مادرش کشته شده است...
(عکس) تولد همسر جوان و باکلاس احمدرضا عابدزاده، عقاب آسیا، در کنار دختر و دامادشان/ چه رستوران شیکی!👌
استایل کژوال و خوشرنگ سردار آزمون در جشن تولد 1 سالگی دخترش، نوا/ وااای چه بادکنک آرایی شیک و درجه یکی👌
(عکس) سند رد صلاحیت استاد شهید مرتضی مطهری برای تدریس در دانشگاه تهران توسط ساواک
عکس معروف رضا شاه با لباس نظامی،کلا مستبد بودنش همه جا مشخصه/نگاهی به خانه ای که محمدرضا شاه در آن به دنیا آمده + ویدئو+ عکس
حقایق گفته نشده از زینب پاشا شیرزن تبریزی دوران قاجار +عکس/ درس بزرگ او برای محتکران غلات
(تصاویر) جذاب‌ترین بازیگران ایرانی و خارجی در نوجوانی چه شکلی بودن؟/ از هدیه تهرانی و پارسا پیروزفر ایرانی تا آنجلینا جولی و جانی دپ هالیوودی
(تصاویر) 7 ایده‌ی ایرانی‌پسند و اشتهاآور برای تزیین میز غذا با قورمه سبزی/ چه سفره‌غذای شیکی بشه با این تزئینها👌
اولین تیزر طوفانی فصل 3 جوکر 2 با اجرای احسان علیخانی و آقایان/ ببین کیا هستن از هیتلر و حمید لولایی تا امین زندگانی و شاهرخ استخری😂
منتخب روز   
برای اولین بار نماینده اسرائیل هنگام سخنرانی مسعود پزشکیان به سخنان رئیس‌جمهور ایران گوش داد و سالن را ترک نکرد+ویدیو از نخ بستن به انگشتر برای اندازه شدن تا دکمه‌های متفاوت قبا و نخ نما شدن عبا؛ در مروری بر ساده‌زیستی رهبر معظم انقلاب+عکس خبرنگار شبکه صهیونیستی ایران اینترنشنال در منهتن آمریکا: من دیدم که همسر مسعود پزشکیان از ساختمانی در اینجا خارج شد+ویدیو/ ای کاش به عنوان خبرنگار یک مقدار اطلاعات داشتی! ذوق‌زدگی و خوشحالی خبرنگار ترکیه از "ساغول" گفتن مسعود پزشکیان در نیویورک؛ خبرنگار ترکیه: این رئیس‌جمهور تُرک آذربایجانی است+ویدیو رهبر معظم انقلاب: بعضی‌ها فکر می‌کنند نشاط یعنی رقاصی؛ فلان برنامه موسیقی رو توی تلویزیون پخش کنیم مردم نشاط پیدا کنند، نشاط این نیست+ویدیو تصاویری جالب از مسعود پزشکیان پشت نیمکت کلاس درس در روز اول مهر/ ردیف دوم و چهارم نشینی رئیس جمهور توئیت جدید پزشکیان به زبان کُردی و عربی +عکس وزیر اسبق کشور: رهبر معظم انقلاب یک دوره تندخوانی شرکت کردند و یک کتاب 300 صفحه‌ای را در یک شب می‌خوانند+ویدیو نیکی کریمی از مهمترین اتقاق زندگی اش پرده برداشت ؛ خانم بازیگر : پدرم مرا به این سمت سوق داد تاج گل اعیانی با گل‌های سفید و سیاه محمدباقر قالیباف در مراسم ختم پدر خداداد عزیزی+عکس