درگذشته مردان با اینکه زنان در بیرون از خانه کار کنند، مخالف بودند. خوشبختانه با گذشت زمان، این اختلاف نظر کمتر شده و شاهد آن هستیم که زنان بسیاری در بیرون از خانه شاغل هستند.معمولاً قبل از ازدواج زنانی که ترجیح می دهند به سرکار بروند، باید با همسر خود به توافق رسیده و آنها را متقاعد کنند.یک سری عوامل باعث می شود که مردان از کارکردن زنان خودداری کرده و با سرکار رفتن آنها مخالفت کنند.
چرا شوهرم با کار کردن من مخالفت می کند؟
- اقتدار: مهمترین عاملی که برای یک مرد مهم تلقی می شود،«جایگاه و اقتدار» او است. مردها معمولا علاقه دارند که از اقتدار برخوردار بوده و کسی به آنها تکیه کند و اگر همسر او به سرکار برود و از نظر مالی و یا عاطفی نیازی به او نداشته باشد، احساس رضایت نمی کنند.
- تعصب: بعضی از مردان معتقدند که اگر زن به سرکار برود، بی کفایتی آنها را نشان می دهند. در نتیجه بر این باورند که اگر همسر آنها به سرکار برود، مردم در مورد او چنین تصوری دارند و تعصب خاصی روی زن خود نشان می دهند و می گویند: «مگه از گرسنگی مرده ایم که تو می خواهی بروی سرکار؟!»
- عدم اعتماد: معمولاً مردهایی که با کار کردن همسر خود مخالفند، به او« اعتماد» ندارند. و با خود تصور می کنند که اگر زن به سرکار برود، جامعه او را خراب می کند.
- ضعف در مدیریت خانه: یکی دیگر از عوامل مخالفت مردان با کار کردن زنان این است که متاسفانه بعضی از زنان به محض اینکه به سرکار می روند، جایگاه خود را از دست داده و در مدیریت خانواده دچار ضعف می شوند.
- ضعف در ابراز عواطف: معمولاً فرزندان و مرد خانواده نیاز به عواطف مادر و زن را دارند که متاسفانه برخی از زنان با ورود به محیط کاری و به علت خستگی و فرصت نداشتن، نمی توانند عواطف خود را ابراز کرده و یکی دیگر از ضعف های خانواده محسوب می شود. و این مسائل باعث اختلاف و بهم ریختن سیستم خانواده می شود.
چطور شوهرم را راضی کنم و شاغل شوم؟
- دلیل مخالفتش را بپرسید:همان طور که در بخش قبلی مقاله توضیح دادیم، دلایل مختلفی وجود دارد که باعث می شود شوهرتان با این موضوع مخالفت کند. ابتدا باید دلیل او را بدانید. پس بهتر است به جای حدس زدن آنچه که در ذهنش می گذرد، از او بپرسید که چرا مخالف کار کردن شما است.
- واضح توضیح دهید که چه کاری قرار است انجام بدهید:مهم است که شغلی که انتخاب می کنید چیست و چقدر وقت تان را در طول روز خواهد گرفت. همه این ها را مشخص کنید و دقیق برای همسرتان توضیح دهید و با هم به توافق برسید. شاید او نمی خواهد شما تمام وقت کار کنید تا بتوانید به کارهای خانه هم رسیدگی کنید. در این صورت می توانید کار پاره وقت داشته باشید.
- از او بپرسید که در چه صورت با شما موافقت خواهد کرد؟خواسته او چیست؟ او می خواهد شما کار پاره وقت داشته باشید؟ یا اجازه می دهد در چه جاهایی کار کنید؟ وقتی بدانید او چه می خواهد و چه چیزهایی را اجازه می دهد، می توانید کارتان را با خواسته های او هماهنگ سازید.
- از او کمک و حمایت بطلبید:مردان عاشق این هستند که در نگاه شما قدرتمند و قهرمان دیده شوند. اگر می خواهید او از شما حمایت کند، از او کمک و حمایت بخواهید و یک سری مسئولیت ها را به او بسپارید. مثلا به او بگویید که چه شغلی را دوست دارید و از او بخواهید برایتان این شغل را پیدا کند و مکان های مناسب را به شما معرفی کند. وقتی از او کمک بخواهید، او احساس قدرت خواهد کرد و بیشتر از شما حمایت خواهد کرد.
- به او اطمینان خاطر بدهید که به کارهای خانه هم رسیدگی می کنید:اگر او نگران است که با شاغل شدن، دیگر نمی توانید به کارهای خانه رسیدگی کنید، به او اطمینان خاطر دهید که این اتفاق نخواهد افتاد و می توانید به نحو احسن کارهای بیرون و داخل خانه را مدیریت کنید تا مشکلی پیش نیاید.
- نقاط قوت کار کردن و شاغل شدن را به همسرتان یادآوری کنید:به او بگویید که با شاغل شدن چه اتفاقات خوب و مثبتی برای شما می افتد و چه مزایایی دارد.
- زور و اجبار را کنار بگذارید:برای اینکه به چیزی که می خواهید برسید، نباید زور و اجبار کنید و یا با همسرتان با لحن بد و تحکم آمیز صحبت کنید چون در این صورت او اصلا موافقت نخواهد کرد. همه چیز را به درستی پیش ببرید و دیدگاه های او را هم درک کنید.
- صبور باشید:شاید مدتی طول بکشد تا همسرتان راضی شود. انتظار نداشته باشید زود رضایت بدهد و از شما در کارتان حمایت کند.
موارد منع اشتغال زن توسط شوهر از دید قانونی
ماده ی ۱۱۱۷ قانون مدنی، پیش بینی کرده که در بعضی موارد خاص، مرد می تواند همسر خود را از اشتغال منع کند. در این ماده آمده: «شوهر می تواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد منع کند.» به موجب این ماده، مرد تنها در سه فرض می تواند از اشتغال همسر خود جلوگیری کند: اگر شغل زن منافی مصالح خانوادگی باشد، اگر شغل زن منافی حیثیت مرد باشد، اگر شغل زن منافی حیثیت خود او باشد.
تشخیص این موضوع که شغلی منافی مصلحت خانواده، مرد یا زن است کاملا به عرف بستگی دارد و ممکن است از خانواده ای به خانواده دیگر متفاوت باشد. به همین دلیل ممکن است شغلی که برای یک خانواده یا یک همسر، مخالف شئونات تلقی می شود، برای خانواده یا همسری دیگر این گونه نباشد. بنابراین تشخیص این موضوع، مورد به مورد به عهده ی قاضی است.
از طرف دیگر، به نظر می رسد خلاف مصلحت خانواده بودن با مخالف حیثیت بودن متفاوت است. بدین معنا که ممکن است شغلی به مصلحت خانواده نباشد، درحالی که آن شغل لزوما خلاف حیثیت تلقی نمی شود. منظور از مخالف حیثیت بودن تا حدی از نظر عرف مشخص است. مشاغلی که عرف یا شرع آنها را تأیید نکرده و برای یک زن مناسب نمی داند یا مشاغلی که مستلزم انجام حرام یا فعلی غیرقانونی است، می تواند در زمره ی مشاغل مخالف با حیثیت قرار بگیرد.
اما ممکن است گاهی اوقات شغلی مخالف حیثیت نباشد ولی به دلیل شرایطی که دارد، برای خانواده مضر تلقی شده و به مصلحت آن نباشد. مانند مشاغلی که ساعات کاری غیرمعمول دارند یا مشاغلی که مستلزم دوری زن برای مدت های طولانی از خانواده می شود. در این موارد هرچند ممکن است شغل زن طبق تعاریف ارائه شده مخالف شئونات و حیثیت خانواده یا زن و مرد نباشد، ولی به دلیل این که با شرایط خود کیان خانواده را بر هم می زند، ممکن است به مصلحت خانواده نباشد و درنتیجه از اشتغال به آن جلوگیری شود.
2 سال پیش
2 سال پیش