چرخه قاعدگی علائم آزاردهنده ای دارد که از چند روز قبل (دوره PMS) آغاز می شوند و تا پایان خونریزی هم ادامه دارند. نفخ شکم در پریود یکی از علائم طبیعی است که از چند روز قبل پریود شروع می شود و تا چند روز بعد هم ادامه دارد. احساس آزاردهنده سفتی شکم در کنار درد پریود باعث می شود خانم ها به دنبال روش هایی برای درمان این مسئله بگردند. هنوز هیچ روشی برای درمان قطعی علائم PMS، مانند نفخ، ارائه نشده است اما روش هایی وجود دارد که با تایید متخصص زنان و زایمان می توانند تاحدی شدت علائم را کم تر کنند. در این مقاله به صورت اختصاصی درباره روش های کاربردی برای بهبود نفخ در پریود صحبت خواهیم کرد.
نفخ پریودی چیست؟
از جمله مواردی که ممکن است پیش از قاعدگی یا همزمان با پریود به وجود آید نفخ شکم است که فرد حس می کند شکمش سنگین و متورم شده است. ممکن است نفخ قاعدگی باعث شکم درد یا کمر درد نیز بشود. نفخ شکم یکی از نشانه های سندرم پیش از قاعدگی است که معمولا یک الی دو هفته قبل از پریود اتفاق می افتد و همراه مشکلاتی از جمله اختلالات خلقی، احساس خستگی، گرفتگی و درد شکم، آکنه، هوس های غذایی، تورم سینه ها، سردرد و کمر درد ظاهر می شود. بررسی ها نشان می دهد که بیش از هشتاد درصد زنان علائم این سندرم را تجربه کرده و هفتاد درصد از آنها نیز با نفخ قاعدگی مواجه می شوند. علت این مشکل نوسانات سطح استروژن و کاهش شدید پروژسترون قبل از دوران پریودی است و در صورتی که تخمدان ها سطح مطمئنی از هورمون ها را تولید کنند نفخ شکم دو تا سه روز قبل از قاعدگی فروکش می کند.
دلایل نفخ قاعدگی چیست؟
نفخ پیش از قاعدگی و حین آن می تواند ناشی از تغییرات در سطح هورمون های پروژسترون و استروژن باشد. حدود یک هفته پیش از شروع قاعدگی، سطح هورمون پروژسترون کاهش پیدا می کند.این کاهش سطح پروژسترون موجب ریزش پوشش داخلی رحم می شود که در نتیجه ی آن خون ریزی قاعدگی رخ می دهد. مسئله این است که تغییر سطح این هورمون ها، علاوه بر این که باعث خون ریزی قاعدگی می شود، باعث احتباس(جمع شدن) آب و نمک بیشتری در بدن می شود. در نتیجه، سلول های بدن با آب متورم می شوند و احساس نفخ را ایجاد می کنند.البته توجه داشته باشید که هورمون ها یگانه علت نفخ در قاعدگی و بروز دیگر علائم نیستند. موارد دیگری نیز در بروز این علائم نقش دارند، برای مثال:
- ژن شما
- نوع و میزان مواد معدنی و ویتامین های مصرفی تان
- رژیم غذایی تان (به خصوص اگر نمک زیادی استفاده می کنید)
- مصرف نوشیدنی های حاوی الکل و کافئین
نفخ شکم در پریود چقدر طول می کشد؟
نفخ یکی از متداول ترین تجربه های PMS محسوب می شود و حتی احتمال دارد از دو هفته قبل از شروع خونریزی آغاز شود. بعضی از افراد در هر سیکل ماهانه این مشکل را تجربه می کنند و بعضی دیگر هر چند ماه یکبار، نفخ دارند. زمان بهبود این علامت هم در افراد مختلف متفاوت است؛ گروهی از خانم ها به محض شروع خونریزی، بهتر می شوند و گروهی دیگر تا پایان پریود با سفتی شکم درگیر هستند.علائم PMS تنوع زیادی دارند و هرکس ممکن است یک یا چند مورد از آن ها را تجربه کند. همچنین با افزایش سن، ممکن است علائم فرد هم تغییر کند. بنابراین اگر تا چند سال قبل نفخ نداشتید، اما اخیرا این مشکل را تجربه می کنید، جای نگرانی نیست.
درمان نفخ در پریودی
با توجه به آمارگیری انجام شده روی زنان ،70% از زنان باد شکم در دوران پریودی را تجربه می کنند. علت نفخ دوران قاعدگی ، نوسانات سطح استروژن و کاهش شدید پروژسترون قبل از دوران قاعدگی است.درمان نفخ شکم در پریود را باید از قبل از بروز آن شروع کرد! اگر حداقل از دو هفته قبل از پریود به روش هایی که در ادامه بیان می کنیم، عمل کنید، شدت نفخ و سایر علائم PMS در شما کاهش پیدا می کند و می توانید قاعدگی راحت تری را تجربه کنید.
1. رژیم غذایی مناسب
در دوران پریود، برنامه غذایی مشخصی وجود ندارد. تنها با رعایت چند نکته درباره رژیم غذایی، می توانید شدت علائم PMS را کم تر کنید. در ادامه به این نکات کاربردی اشاره می کنیم.
- پرهیز از خوردن نمک زیاد
- پرهیز از خوردن غذاهای فراوری شده و کنسروها
- پرهیز از فست فود
- افزایش مصرف میوه ها و سبزیجات
- کاهش مصرف چربی
- افزایش مصرف پروتئین
- افزایش مصرف غلات کامل
- استفاده از دانه ها و آجیل به عنوان میان وعده
2. افزایش مصرف آب
در روزهای نزدیک به پریود بیشتر از روزهای معمولی آب بنوشید. سعی کنید همیشه یک بطری آب همراهتان داشته باشید و چند بار در روز آن را پر کنید. احتمالا شنیده اید که به صورت استاندارد باید ۸ لیوان آب در طول روز مصرف کرد. این عدد به عنوان یک میانگین مناسب است، اما نمی توان نسخه یکسانی برای همه افراد پیچید. آب را به میزان نیاز بدنتان مصرف کنید. این موضوع را میزان تشنگی و میل به آب در شما تعیین می کند.
3. خودداری از مصرف الکل و کافئین زیاد
به طور کلی مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های حاوی الکل و کافئین، ضررهای بسیاری برای بدن دارد، اما میزان این ضررها در دوران نزدیک به عادت ماهانه چند برابر می شود. تحقیقات نشان می دهد کافئین و الکل، علائم PMS را تشدید می کنند. آن ها توصیه می کنند در دوران پیش از قاعدگی، به جای مصرف نوشیدنی های الکلی و قهوه، تا حد امکان آب بنوشید.اگر جزو افرادی هستید که به مصرف کافئین عادت دارید و بدون قهوه سردرد می گیرید، توصیه می شود در روزهای PMS، حداقل این نوشیدنی را با چای یا قهوه های بدون کافئین جایگزین کنید. این کار به اندازه جایگزین کردن آب با نوشیدنی های کافئین دار برای بهبود نفخ شکم در پریود کاربردی نیست، اما نسبت به مصرف قهوه تلخ بهتر است.
4. تمرینات ورزشی
افرادی که عضلات شکمشان ضعیف است، بیشتر از دیگران در دوران پریود دچار نفخ می شوند. به طور کلی ورزش منظم می تواند تأثیر بسزایی در کاهش شدت علائم PMS داشته باشد. پزشکان توصیه می کنند برای حفظ سلامت بدن، برای چند ساعت در هفته، تمرین متوسط مانند پیاده روی یا دوچرخه سواری انجام دهید و یک ساعت در هفته را به انجام تمرین های سنگین مانند بدنسازی اختصاص دهید.تمرینات یوگا بهترین انتخاب برای دوران PMS و پریود هستند. حرکات کششی یوگا، عضلات را آزاد و آرام می کند و می تواند تا حدی در تسکین درد و نفخ تأثیر داشته باشد. اگر در کنار یوگا، مدیتیشن هم انجام دهید، ذهنتان آرام می شود و علائم روانی سندروم پیش از قاعدگی هم در کنار علائم جسمی، بهبود پیدا می کند.
سخن آخر
نفخ قبل از قاعدگی و هنگام قاعدگی به سراغ بسیاری از زنان می آید و مثل دیگر علائم قاعدگی، موجب آزارشان می شود. نفخ دوران قاعدگی و پیش از آن، عمدتاً، به دلیل تغییرات هورمونی در دوران قاعدگی است؛ اما می تواند دلایل دیگری نیز، مانند وراثت و تغذیه نامناسب، داشته باشد.راه های متعددی برای درمان نفخ در قاعدگی وجود دارد که با رعایت آن ها، می توانید علائم ناخوشایند نفخ را از خودتان دور کنید. بنابراین، نفخ و قاعدگی ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند، اما اگر نقخ بعد از قاعدگی نیز ادامه پیدا کرد یا زندگی تان را مختل کرد، باید به پزشک مراجعه کنید.