همه می دانیم که در دوران بارداری بدن دچار دگرگونی های بسیاری می شود و تمامی بدن شما تحت تاثیر این دگرگونی ها قرار می گیرند. یکی از این دگرگونی ها که بانوان باردار را با مشکل مواجه می کند؛ تغییرات در حس چشایی و تلخی دهان است.اکثر بانوان باردار درباره تهوع صبحگاهی و کمر درد مطالب زیادی شنیده اند، اما تعداد کمی از بانوان درباره "اختلال چشایی" یا dysgeusia که موجب طعم تلخ دهان در دوران بارداری می شود، اطلاعات دارند. این مشکل احتمالا به دلیل تاثیر هورمون های بارداری بروز می کند و می تواند باعث تغییر طعم ها یا کلا بی مزه بودن مواد غذایی شود. در چنین مواقعی اکثر مواد غذایی طعم و مزه فلز دارند یا در دهان احساس تلخی می کنید.
علت تلخی دهان در بارداری چیست؟
عمده ترین علت تلخی دهان که در دوران حاملگی ذکر کرده اند همان افزایش سطح استروژن می باشد که باعث بزرگتر شدن جوانه های چشایی بر روی زبان و تغیر حس بویایی می شوند. و این امر سبب می شود تا بانوی باردار مدام در دهان خود احساس تلخی کند.علاوه بر افزایش سطح استروژن در بدن دلیل این تلخی دهان ممکن است در اثر طبیعت اسیدی بدن به وجود آید و علت آن به خاطر باکتریهای ویژه ای است که وجود آن ها سبب بدن بو شدن تنفس می گردند و علت آن نیز در نتیجه مولکولهای سولفیدی تشکیل شده در پشت زبان است. در اثر احساس این مزه تلخ و بوی ترشی موجب می گردد که در زمان صحبت همواره دهان خود را بسته نگه دارید.
یکی از دلایل بروز بوی بد در دهان در طول دوره حاملگی، رفلکس معده یا همان برگشت اسید از معده به داخل گلو و دهان می باشد و بوی اسید سبب ایجاد بوی بدمی گردد که احساس بسیار ناخوشایندی است.کمبود مواد مغذی و مفید در بدن به هنگام حاملگی، یکی دیگر از علت های ایجاد مزه تلخی و ترشی در دهان می باشد که بروز این مشکلات ممکن است برای بسیاری از خانم های حامله آزار دهنده باشد.علاوه بر موارد ذکر شده، در طول دوران حاملگی ایجاد مزه تلخی یا حس بوی ترشی در دهان، بد بو شدن تنفس، ایجاد مشکل در بلع غذا، سوزش در گلو و همچنین مشکل شدن تنفس می تواند بروز نمایید که برای شناسایی دقیق علت آن و درمان این مشکلات توصیه می شود به پزشک مراجعه نمایید.
عوامل تشدید کننده تلخی دهان در بارداری کدامند؟
بیماری صبحگاهی که موجب استفراغ می شود، در طول سه ماهه اول بارداری یک نگرانی متداول است. شما همچنین ممکن است تغییرات حسی دیگری را در طول این زمان تجربه کنید، از جمله آن هایی که بر بو و مزه تاثیر می گذارند. تغییرات هورمونی باعث ایجاد شرایطی به نام اختلال چشایی (Dysgeusia) در برخی از زنان باردار می شود. این اختلال باعث تغییر در طعم و مزه می شود و به طور خاص می تواند باعث شود دهان شما طعم و مزه ی فلزی، شوری، سوختگی و یا ترشیدگی بدهد. مطالعات نشان می دهد که این اختلال معمولا در بخش اول بارداری بدتر است و در اواخر دوران بارداری بهبود می یابد. گذشته از بارداری، توضیحات پزشکی بسیاری برای اختلال چشایی و ایجاد تلخی در دهان وجود دارد:
- مصرف ویتامین ها یا مکمل ها
- دارو های بدون نسخه (OTC) و دارو های تجویزی
- سرماخوردگی یا عفونت در دهان
- خشکی دهان
- دیابت
- ورم و التهاب لثه
- بیماری های کبد یا کلیه
- سرطان یا درمان های سرطان
راه های رفع تلخی دهان در حاملگی
تعدادی از مادران باردار ادعا کرده اند که استفاده مداوم از مسواک سبب از بین بردن طعم بد دهانشان می شود. و یک سری نکات دیگر که می تواند تلخی دهان در دوران حاملگی را رفع کند در زیر ذکر کرده ایم:
- مصرف آبنبات و آدامس نعنایی و یا آبنبات ترش و یا خوراکی هایی مانند لیمو ترش در کم کردن تلخی دهان در دوران حاملگی تاثیرگذار هستند.
- مصرف آبنبات های شیرین و نشاسته ای هم گفته شده در از بین بردن تلخی دهان در سیکل حاملگی موثر است.
- مصرف سرکه، لیموناد و مرکبات در برطرف کردن تلخی دهان تاثیر گذار است.
- با ترکیب جوش شیرین و نمک صبح دهان خود را غرغره کنید.
- اگر از قرص های ویتامین استفاده می کنید و طعم بد دهان شما را بیشتر کرده است با پزشک خود مشورت کنید از او بخواهید که نوع دارو را تغییر دهد.
برای از بین بردن تلخی دهان در دوران حاملگی، همیشه دهان خود را مزه دار نگه دارید و سعی کنید از آبنبات هایی که با ذائقه شما بیشتر جور است، استفاده کنید و همچنین رعایت بهداشت دهان و دندان را فراموش نفرمایید.
اثر سرکه سیب برای رفع تلخی دهان
سرکه سیب به عنوان یک روش طبیعی موثر برای رفع این مشکل می باشد که حاوی منبع عالی از مواد مغذی می است که مصرف آن به عنوان تونیک می تواند سبب قلیایی شدن تاثیر اسید موجود در بدن گردد و این کمک کننده طبیعی موثر مقدار اسید اضافی دهان را حذف می نماید. هر زمان که میزان اسید موجود در دهان کاهش پیدا کند، فرد احساس خوشایندی خواهد داشت و تلخی دهان وی برطرف می گردد و از این حیث اذیت نخواهد شد.در مصرف غذا ها و خوراکی ها در دوران بارداری بسیار دقت کنید و سعی کنید بدون مشورت پزشک ماده خاصی را مصرف نکنید. در انتخاب مواد غذایی به سمت موادی بروید که استاندارد باشد و از خوردن مواد غذایی باز پرهیز کنید.
تلخی دهان با جنسیت جنین ارتباطی دارد؟
ابتدا باید به یک ابهام بزرگ پاسخ دهیم! بسیاری از مادربزرگ ها و قدیمی ها تلخی دهان در بارداری را با دختر بودن جنین مرتبط می دانند. این مسئله اصلا درست نیست و این دو مسئله از نظر علمی هیچ ارتباطی به هم ندارند.در حالی که این اختلال چشایی می تواند نشانه مشکلی اصلی برای سلامتی در برخی افراد باشد، احتمال نگرانی در زمان بارداری برای آن وجود ندارد. مزه فلزی که توسط بسیاری از زنان باردار تجربه می شود، مضر نیست و معمولا برای کل دوران بارداری باقی نمی ماند. این طعم تلخ و مزه ی فلز در نهایت مانند بسیاری دیگر از علائم حاملگی، به طور خود به خود از بین می رود. البته اگر نمی توانید این طعم فلزی را تحمل کنید، حتما درباره تغییرات غذایی و درمان های دیگر با پزشک خود صحبت کنید. مخصوصا در صورتی که طعم آن آنقدر بد باشد که شما را در خوردن غذا دچار مشکل کند.