داغ شدن کف دست و پا در بارداری یکی از اتفاقاتی است که تقریبا اکثر خانم ها آن را تجربه می کنند. اینکه این اتفاق در نتیجه چه کنش و واکنشی در بدن یک زن باردار اتفاق می افتد، برای برخی مورد سوال است. به طور کلی بارداری یک فرآیند پویا است که به تغییرات فیزیولوژیکی قابل توجه مادر بستگی دارد تا رشد و تکامل نوزاد (جنین) را فراهم کند. گرگرفتگی یا احساس گرمای زیاد یا داغ بودن، یک عارضه جانبی رایج ناشی از این تغییرات در دوران باردای است. گرگرفتگی در دوران بارداری کاملا طبیعی است و حتی پس از تولد نوزاد نیز می تواند ادامه داشته باشد.
داغی دست و پا در بارداری، علایم مهم!
داغی دست و پا یا گرگرفتگی در بارداری با نشانه های زیر همراه است. در صورت مشاهده این علائم، مساله را در اسرع وقت با پزشک خود در میان بگذارید:
- گرما به سرعت در بدن و صورتتان پخش می شود
- در طول روز چندین بار احساس گرگرفتگی می کنید
- احساسی مانند آفتاب گرفتن زیر نور مستقیم خورشید دارید یا به یکباره حس می کنید در نزدیکی کوره ای سوزان قرار گرفته اید
- به یکباره و بدون هیچ نشانه ای دچار گرگرفتگی می شوید
- ضربان قلبتان به شدت افزایش پیدا می کند
- صورتتان قرمز می شود
- به شدت عرق می کنید
دلایل مختلف داغی دست و پا در بارداری
به طور کلی افزایش حجم خون در گردش در بدن زنان باردار به ویژه در سه ماه سوم بارداری موجب خواهد شد تا بدن برای پمپاژ نمودن خون در سراسر اندام ها مقدار انرژی بیشتری را مصرف کند و فشار زیادی بر روی رگ های خونی اعمال گردد.همچنین در طول دوران بارداری رگ های خونی به سطح پوست بدن نزدیک تر می شوند و مجموع این شرایط می تواند موجب گرم تر شدن بدن به ویژه دست ها و پاها شود.
بر اساس پژوهش های انجام شده مقدار خون در جریان در رحم زنان حدود ۱۰۰ میلی لیتر در دقیقه می باشد که در زنان باردار به ویژه در سه ماهه آخر بارداری به ۳۵۰ میلی لیتر در دقیقه افزایش می یابد.به طور کلی افزایش حجم خون در بدن موجب می شود تا مقدار متابولیسم بدن حدود ۲۰ درصد افزایش پیدا کند که به نوبه خود افزایش دمای بدن را در پی دارد. همچنین از سوی دیگر افزایش وزن در دوران بارداری موجب احتباس آب یعنی تورم دست و پا خواهد شد.همچنین بهتر است بدانید که تغییرات هورمونی دوران بارداری نیز دلیل دیگر داغی کف پا در بارداری محسوب می شود زیرا دمای پایه بدن مادر باردار حدود ۳۷.۸ درجه سانتی گراد است که در واقع بالاتر از دمای طبیعی بدن محسوب می شود.
آیا داغ شدن کف پا در بارداری و جنسیت با هم مرتبط هستند؟
ارتباط داغ بودن دست و پا و جنسیت جنین یا اینکه آیا داغ شدن کف دست در بارداری و جنسیت می توانند با هم ارتباط معناداری داشته باشند، برای خانم هایی که جنسیت جنین خود را نمی دانند، سوال جذابی است. باید بدانید که هیچ سند علمی و اثبات شده ای ارتباط بین داغ بودن کف دست و پا و جنسیت جنین در دوران بارداری را تایید نمی کند. همانطور که پیش تر نیز اشاره کردیم، تغییرات فیزیولوژیکی که در بدن در دوران بارداری اتفاق می افتد، تنها علت این پدیده در دوران بارداری است. آنچه در مورد ارتباط داغ شدن کف دست و پا در بارداری در باور عوام وجود دارد، چیزی جز خرافه نیست و هیچ پایه علمی ندارد. بنابراین اصلا ذهن خود را درگیر این موضوع و موضوعات مشابه نکنید و فقط و فقط برای تعیین جنسیت به سونوگرافی تعیین جنسیت جنین اعتماد و تکیه کنید.
راهکار های مقابله با داغی دست و پا در بارداری
- توصیه می شود که برای مقابله با داغی کف پا در بارداری لباس های نخی گشاد و خنک بپوشید زیرا انتخاب لباس های بارداری ایده آل از اهمیت فراوانی برخوردار هستند.
- اغلب ساعات خنک روز را برای بیرون رفتن انتخاب نمایید.
- برای جلوگیری از احتباس آب یا تروم در دست و پاها روزانه حداقل ۳۰ دقیقه پاهای خود را بالا بگیرید.
- پنجره ها و درهای خانه را در طول فصل گرما ببندید مگر اینکه نسیم خنکی در حال وزیدن باشد.
- آب و مایعات فراوان بنوشید و همیشه بطری آب را به همراه داشته باشید تا از خطر کم آبی بدن در امان بمانید.
- با یک اسپری کوچک آب همراه بدنتان را خنک نگه دارید.
- یک پارچه تمیز و مرطوب را در فریزر بگذارید و هنگام گرمی هوا آن را روی دست و پاهای خود قرار دهید.
- هر زمان که می توانید لازم است با آب ولرم دوش بگیرید و توصیه می شود که از دوش گرفتن با آب خیلی سرد پرهیز کنید زیرا به بدنتان شوک وارد می کند.
- با خوردن غذاهای سبک پیش از خواب معده خود را پر نگه دارید و لازم است غذاهای حجیم و گرم را با غذاهای سالم و سرد شده در یخچال جایگزین نمایید.
- شب ها باید بر روی یک ملحفه نخی یا پنبه ای بخوابید و یک حوله مرطوب بر روی پاهایتان قرار دهید.
- توصیه می شود که با آب میوه های طبیعی بستنی یخی درست کنید و هر زمان احساس گرما کردید آن را میل نمایید.