اختلال عشق وسواسی یا OLD نوعی حالت ذهنی است که در آن، فرد بیش از حد به عزیزان خود وابسته می شود. این افراد احساس نا امنی می کنند و به دلیل مسائل کوچک دچار اضطراب می شوند. در نتیجه در آن ها، تمایل به کنترل شریک زندگی خود ایجاد می شود. آنها ممکن است در ذهنشان مسائل کوچک را به “بلایای” بزرگ تبدیل کنند. این اختلالات یک شبه ایجاد نمی شوند. اما ممکن است به دلایل مختلفی مانند ضربه روانی در دوران کودکی یا مورد سواستفاده قرار گرفتن درروابط گذشته ایجاد شوند. این اختلال می تواند همراه با سایر بیماری های روانی، مانند وسواس فکری عملی یا اختلال شخصیت مرزی وجود داشته باشد. به نظر می رسد افراد مبتلا به OLD تا زمانی که علائم این اختلال غیر قابل تحمل نشوند، افرادی مراقب و دوست داشتنی شاخته می شوند.
عاشق شدن، تجربه ای خارق العاده است. زیرا با عشق می توانید دوست و همراهی را برای خودتان پیدا کنید تا در غم و شادی خود با او شریک شوید. اما اگر این عشق به یک وسواس فکری تبدیل شود و شروع را آزاد دهد، چه می کنید؟ چه اتفاقی میفتد اگر به خاطر ترس از دست دادن عشق تان، شریک زندگی شما تمام خواسته ها و رفتارهای شما را تحمل کند؟ گاهی اوقات، عشق می تواند به سطوح خطرناکی برسد و به یک وسواس تبدیل شود، و یکی از این اختلالات شدید، اختلال عشق وسواسی است. اگر به شریک زندگی خود مشکوک هستید یا کسی را می شناسید که در چنین شرایطی می باشد، این مقاله ممکن است به شما در شناسایی علائم و دانستن روش های مقابله با این اختلال کمک کند.
علائم اختلال عشق وسواسی
علائم این عارضه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- جذب شدید به یک فرد
- افکار وسواسی در مورد شخصی که احساس نیاز به حفاظت او دارید
- از شخصی که عاشق آن هستید سعی می کنید با افکار و اعمال مالکانه و حسادت شدید نسبت به سایر تعاملات بین فردی و عزت نفس او مدیریت داشته باشید.
همچنین در برخی موارد، علائم ممکن است در پایان یک رابطه بدتر شود یا اگر طرف مقابل شما را طرد کند. در این شرایط نشانه های دیگری از این اختلال وجود دارد که شامل پیامک ها، ایمیل ها و تماس های تلفنی مکرر با شخصی که به آن علاقمندید می شود.
چه چیزی باعث ایجاد عشق وسواسی در فرد می شود؟
عشق فرآیندی است که بایستی توام با آرامش ذهنی و روحی ادامه پیدا کند. در برخی از مواقع، افرادی بیمار سعی بر تخریب این واژه مقدس دارند که گاها خود نیز از آن باخبر نیستند.به طور کلی هیچ دلیل واحدی برای این عارضه وجود ندارد. در عوض، ممکن است با انواع دیگر ناتوانی های سلامت روان مرتبط باشد که در ادامه به شرحی از آن ها پرداخته ایم.
اختلالات دلبستگی
اختلالات دلبستگی به افرادی تلقی می شود که دارای مشکلات دلبستگی عاطفی مانند عدم همدلی یا وسواس نسبت به شخص دیگر هستند. انواع اختلالات دلبستگی عبارتند از اختلال درگیری اجتماعی مهار نشده و اختلال دلبستگی واکنشی که هر دو در دوران کودکی از تجربیات منفی با والدین یا سایر مراقبان بزرگسال ایجاد می شوند. در شرایط ابتدایی ممکن است بیش از حد دوستانه رفتار کنید و در اطراف افراد غریبه اقدامات احتیاطی انجام ندهید اما در شرایط دوم ممکن است احساس استرس کنید و در کنار آمدن با دیگران مشکل داشته باشید.
اختلال شخصیتی مرزی
این اختلال روانی با ناراحتی نسبت به تصویر بدنی در کنار دیگر اختلالات روانی شدید مشخص می شود. اختلال شخصیتی مرزی می تواند باعث شود در عرض چند دقیقه تا چند ساعت فردی بسیار عصبانی یا خیلی شاد شوید.افسردگی و اضطراب نیز ممکن است وجود داشته باشد. وقتی به اختلال عشق وسواسی توجه می کنیم می بینیم اختلالات شخصیتی می توانند باعث تغییراتی بین عشق شدید به یک فرد تا تحقیر زیاد او شود.
حسادت فریبکارانه
حسادت روابط احساسی به افکار، احساسات یا اعمالی اطلاق می شود که در پاسخ به عزت نفس یا تهدیدات روابط مربوط به یک جاذبه احساسی واقعی یا خیالی میان شریک یک رابطه احساسی و رقیب بالقوه یکی از طرفین آن رابطه اتفاق می افتد. بر اساس نوع فریب (چه در مورد حقایق باشد یا اتفاقاتی که فرد باور دارد درست است) این اختلال با اصرار روی چیزهایی است که حالا ثابت شده درست نیستند. وقتی این اصرار به عشق وسواسی برمی گردد می تواند باعث شوید باور داشته باشید فرد مقابل نیز نسبت به شما احساساتی دارد، حتی اگر او مشخص سازد که اصلا این درست نیست.
آسیب روانی کودکی
«ترومای رشدی» (Developmental Trauma) یا به عبارتی «آسیب های روانیِ وارده در سنین اولیه ی زندگی» پدیده ی شایعی است که درصورت درمان نشدن می تواند بزرگ سالی پردردسری را برای فرد رقم بزند. افرادی که مورد غفلت والدین یا سرپرست اصلی خود قرار می گیرند ممکن است در آینده دچار شخصیتی وابسته و ضعیف شوند. آنها همیشه در ترس و هراس زندگی خواهند کرد. حتی گمان می کنند به اندازه کافی خوب نیستند و افرادی که آنها را دوست دارند آنها را رها خواهند کرد. احساس می کنند که روابط شان ناپایدار است و همواره در اضطراب به سر می برند.
اختلالات روانی
بررسی ها نشان می دهد که اختلال عشق وسواسی می تواند بعد دیگری از اختلال وسواس فکری عملی باشد. افراد مبتلا به OCD و OLD تمایل دارند سطوح مشابهی از پریشانی، مقاومت، تلاش و درجه کنترل را نسبت به موضوع (شخص یا چیز) مورد وسواس خود نشان دهند. بنابراین، OCD می تواند منجر به OLD شود. افراد مبتلا به اروتومانیا ممکن است از ویژگی های شبیه به OLD نیز برخوردار باشند. اروتومانیا نوعی اختلال روانشناختی است که در آن فرد دچار این توهم می شود که عاشق شخصی مشهور است. این اختلال ممکن است منجر به وسواس نسبت به آن فرد مشهور شود و آزار و اذیت خود و اطرافیان شود.
حسادت هذیانی، نوعی اختلال روانشناختی است که وقتی شخص محبت دیگران نسبت به خود را به دست نمی آورد، دچار آن می شود. آنها مرتباً نسبت به شخص مورد نظر وسواس نشان می دهد. حتی سعی می کنند مورد محبت او قرار بگیرند. این افراد وقتی مورد توجه کافی معشوق خود قرار نگیرند، دچار این اختلال می شوند.
چگونه اختلال وسواس عشق تشخیص داده می شود؟
OLD با ارزیابی کامل روانپزشک یا سایر متخصصان بهداشت روان تشخیص داده می شود. ابتدا آنها با پرسیدن سوالاتی درباره علائم و همچنین روابط شما با شما مصاحبه می کنند. آنها همچنین از شما در مورد خانواده شما و اینکه آیا بیماری های شناخته شده بهداشت روانی وجود دارد ، سوال می کنند.برای رد سایر علل نیز ممکن است نیاز به تشخیص پزشکی از پزشک اولیه باشد
نحوه درمان عشق وسواسی
در این شرایط برنامه درمانی دقیق برای این اختلال به علت زمینه ای بستگی دارد. با این حال، اغلب شامل ترکیبی از دارو و روان درمانی است. برای تنظیم مواد شیمیایی مغز می توان از داروها استفاده کرد. به نوبه خود، این می تواند علائم اختلال را کاهش دهد. پزشک شما ممکن است یکی از موارد زیر را توصیه کند.
- داروهای ضد اضطراب مانند والیوم و زاناکسانت
- داروهای افسردگی ها مانند پروزاک، پاکسیل
- قرص های تثبیت کننده خلق و خوی مانند زولوفت و ضد روان پریشی
همچنین ممکن است چندین هفته طول بکشد تا داروی شما اثر کند. و در ادامه امکان دارد که لازم باشد انواع مختلفی را امتحان کنید تا زمانی که بهترین آن ها را پیدا کنید.
همچنین با پزشک خود در مورد عوارض جانبی احتمالی صحبت کنید، چرا که می تواند به بروز شرایطی همانند شرایط زیر منجر شود.
- تغییر اشتها
- خشکی دهان
- خستگی
- سردرد
- خوابیدن بیش از حد
- از دست دادن میل جنسی
- افزایش وزن
گاهی اوقات شرکت در جلسات درمانی برای خانواده ها مفید است، به خصوص اگر اختلال عشق وسواسی ناشی از مسائل دوران کودکی باشد. بسته به شدت اختلال و ترجیحات شخصی شما، ممکن است در درمان فردی یا گروهی شرکت کنید. گاهی اوقات یک متخصص سلامت روان هر دو نوع را توصیه می کند.