آیا می دانید نکروزو اسپرمی چیست؟ احتمالا شما هم کمتر نام این نوع بیماری را شنیده اید، چرا که شیوع بسیار کمی در بین مردم جهان دارد. با این حال، نکروزو اسپرمی می تواند مشکلات جدی را مخصوصا از حیث باروری برای مردان به وجود آورد زیرا در آن، درصد بالایی از اسپرم های مردانه مرده هستند. با این حال، خوشبختانه با کشف علل به وجود آمدن آن، می توان به درمان این بیماری و رفع مشکلات خوش بین بود.در ادامه با هم آگاهی بیشتری را در این مورد کسب خواهیم کرد و به سوالاتی که احتمالا برایتان به وجود آمده است، پاسخ می دهیم.
نکروزو اسپرمی یکی از نادرترین بیماری های مردانه است که نرخ شیوع آن تنها حدود 0.2 درصد در افراد نابارور می باشد.حال سوالی که احتمالا پیش می آید، آن است که اصلا نکروزو اسپرمی چیست؟ منظور از وضعیتی می باشد که درصد بسیار بالایی از اسپرم در مردان مرده و فقط درصد اندکی زنده اند.
برای تشخیص نکروزو اسپرمی، نمونه هایی از اسپرم های بی حرکت رنگ آمیزی می شوند و زنده بودن آن ها مورد بررسی قرار می گیرد.چنانچه اسپرم مرده باشد، لکه دار خواهد شد. علت این امر نیز آن است که غشاء اسپرم شکسته شده و رنگ وارد اسپرم می شود.جدی ترین مشکلی که بیماری مذکور می تواند به وجود آورد، ناباروری در مردان است زیرا اسپرم مرده نمی تواند وارد تخمک شود و بنابراین، لقاح غیر ممکن خواهد بود.
کاملا مشخص نیست که چه چیزی باعث نکروزو اسپرمی می شود. از آنجا که بسیار نادر است، ناشناخته های بسیار زیادی وجود دارد، که علل و نظریه های احتمالی عبارتند از:
افزایش غیر عادی دمای بالای بدن ( مانند مردانی که از ویلچر یا جکوزی استفاده می کنند)
بالا بودن سن پدری
آنتی بادی های ضد اسپرم، جایی که علامت ایمنی بدن به سلول های اسپرم سالم و طبیعی خودش حمله می کند.
قرار گرفتن در معرض سموم، مانند سرب، آفت کش ها، جیوه ها.
سرطان اولیه بیضه
دلایل هورمونی، مانند هیپوگنادیسم، هیپوگنادوتروپیک ( HH )
عفونت در دستگاه تناسلی مردانه
مشکلات مربوط به بیضه ها اپیدیدیم ( که یک لوله پیچیده و دراز درست بالای هر بیضه است، جایی که اسپرم ها قبل از انزال جمع می شوند و بالغ می شوند )
دوره های طولانی بدون انزال
آسیب های نخاعی
مصرف مواد مخدر خیابانی
نکروزو اسپرمی را نباید با آستنواسپرمی اشتباه گرفت. آستنواسپرمی به شرایطی اطلاق می شود که در آن حرکت اسپرم یعنی نحوه شنای اسپرم غیرطبیعی است. در این صورت، اسپرم حرکت نمی کند اما مرده نیست. آستنواسپرمی مطلق زمانی رخ می دهد که 100٪ اسپرم موجود در یک نمونه قادر به حرکت نباشد، این بیماری از هر 5000 نفر در یک مورد مشاهده می شود.
هم آستنواسپرمی و هم نکروزو اسپرمی از علل احتمالی ناباروری مردان هستند. معمولاً علائم ظاهری ندارند و تنها راه تشخیص آنها آزمایش مایع منی است. حتی با آزمایش ، 50٪ از دلایل ناباروری مردان مشخص نمی شود.
روشهای درمانی برای آستنواسپرمی مطلق و نکروزو اسپرمی متفاوت است. لقاح آزمایشگاهی (آی وی اف) و تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسمی (آی سی اس آی) درمان بالقوه آستنواسپرمی به شمار می آیند. آی وی اف با آی سی اس آی روش درمانی است که یک اسپرم به تخمک تزریق می شود. در درمان نکروزو اسپرمی، آی وی اف با آی سی اس آی را با انزال تازه انجام نمی دهند زیرا اسپرم مرده را مناسب تزریق به تخمک نیست.
در بیشتر مواقع، وقتی آزمایشگاه نکروزو اسپرمی، را در نمونه مایع منی تشخیص می دهد، اشتباه است. تشخیص نادرست ممکن است رخ دهد اگر:
هنگام خودارضایی شما از یک روان کننده غیر باروری استفاده کردید.
برای تجزیه و تحلیل مایع منی، بسیار مهم است که روان کننده استفاده نکنید یا فقط از یک گزینه مناسب برای باروری استفاده کنید. روان کننده های معمولی می توانند اسپرم را بکشند. همیشه از دکتر خود بپرسید که چه روان کننده ای را می توانید با خیال راحت برای آزمایش استفاده کنید.
محل جمع آوری اسپرم، نمونه مایع منی باید در یک ظرف خشک و استریل جمع آوری شود. اگر ظرف آلوده بود، ممکن است چیزی که در ظرف است اسپرم را بکشد.
درمان این بیماری بسته به علت پیدایش آن متفاوت است. به عنوان مثال، در مواردی که دلیل بیماری، عفونت های جنسی یا هر نوع عفونت دیگری در دستگاه تناسلی مردان است، معمولا از آنتی بیوتیک ها استفاده می شود.برای نکروزو اسپرمی ناشی از مصرف مواد مخدر، بایستی شخص هر چه زودتر برای ترک اعتیاد اقدام نماید.در این میان، اصلی ترین شیوه برای درمان در اینگونه موارد، استخراج کردن اسپرم از بیضه است. متخصصان با استفاده از بی هوشی موضعی، بیضه را بی حس کرده و از طریق وارد کردن یک سوزن، نمونه بیضه گرفته می شود.
دلیل چنین کار این است که سلول های اسپرم زنده و نابالغ در بیضه یافت می شوند. سپس، اسپرم های نابالغ را در آزمایشگاه کلینیک باروری کشت می کنند. از آنجا که اسپرم ها به تنهایی نمی توانند تخمک را بارور کنند، از IVF (آی وی اف) به همراه ICSI استفاده می شود و اسپرم بارور شده مستقیما به درون تخمک تزریق می شود تا باروری اتفاق بیفتد.