برخورداری از رابطه ی عاطفی موفق یکی از لذت بخش ترین دستاوردهای هر فرد در زندگی است. چنین رابطه ای باعث می شود در خلال دردها، مشکلات و چالش های زندگی از نظر احساسی پشتوانه ای محکم داشته باشیم که به ما برای حل مسائل مختلف قدرت می دهد. با این وجود هر روز به تعداد افرادی که در روابط عاطفی خود با شکست مواجه می شوند، اضافه می شود. علت چیست؟ چرا نمی توانیم بخش عاطفی و احساسی زندگی مان را درست مدیریت کنیم؟ داشتن روابطی سالم و لذت بخش نیازمند خودآگاهی، کنار گذاشتن خودپسندی، تعهد و البته علاقه مندی به تغییر و رشد است. تعهد به ما قدرت می دهد تا در سختی ها و دشواری های زندگی دوام بیاوریم. در مدیریت رابطه ی عاطفی باید ادبیات خود را از «من» به «ما» تغییر بدهیم. در ادامه به برخی دلایل شکست روابط عاطفی اشاره می کنیم.
۱. خودپسندی، خودشیفتگی و روابط نامتعادل
خودپسندی موجب می شود تا فرد در انواع تصمیم گیری های روزانه، تنها به خود بیندیشد و دیگری را از یاد ببرد یا به او بی توجه باشد. اگر حاضر نباشید در امور منزل یا نگهداری از فرزندان به اندازه ی همسرتان مشارکت کنید، همسرتان احساس می کند برای او ارزش قائل نیستید و از شما می رنجد. خودشیفتگی آفتی دیگر در رابطه ی عاطفی است. این اختلال روانی باعث می شود فرد خود را بی نهایت جذاب بپندارد، نتواند با دیگران هم دردی کند و برای رسیدن به اهداف خود از دیگران سوءِاستفاده کند. بی مسئولیتی، ولنگاری و مواردی از این دست از جمله نتایج این اختلال است.
عدم تعادل در رابطه نیز به سرعت روابط عاطفی را خدشه دار می کند. فرض کنید در رابطه ای به سر می برید که طی آن تنها به نیازها و خواسته های یک طرف توجه می شود. مثلا خانواده ی همسرتان در برنامه های مختلف در اولویت قرار می گیرد، یا همیشه یک طرف حرف آخر را می زند. چنین روابط نامتعادلی که در آن فقط به یک نفر توجه می شود و دیگری نادیده گرفته یا گاهی با قلدری کنار گذاشته می شود، دیر یا زود از هم می پاشد. باید بپذیرید که رابطه ی دونفره به معنای آغاز شراکتی همه جانبه است. وقتی یک سمت رابطه ناراضی باشد، این احساس زخم هایی بر روح و قلبش بر جای می گذارد که ترمیم شان به شدت سخت و دشوار است. رابطه باید دوسویه و با توجه به نیازها و خواسته های طرفین پیش برود. برای استحکام روابط عاطفی لازم است از یکدیگر قدردانی کنید و مدام در قالب رفتارهای مختلف، به شریک عاطفی خود ابراز علاقه کنید.
2. انفجار خشم و عصبانیت
روابط مخدوش توأم با داد و فریادهای بی منطق افراد را به ورطه ی منفی نگری و بدزبانی نسبت به هم می کشاند. روابط میان دو نفر باید تحت مدیریت و کنترل باشد. اگر نتوانید عصبانیت و خشم خود را به درستی مدیریت کنید، نتیجه ی آن چیزی جز استرس مزمن نخواهد بود. زندگی های امروزی سرشار است از عوامل استرس زا که همه ی ما را تحت فشار قرار می دهند. با وجود چنین مواردی هر لحظه امکان دارد طاقت مان به پایان برسد. اما باید قوی باشیم و با مدیریت صحیح عصبانیت و نگرانی هایمان از بروز فاجعه های عاطفی جلوگیری کنیم. هنگام خشم و عصبانیت لازم نیست، واکنش نشان بدهید. سعی کنید آرام باشید و آرام بمانید.
3. کناره گیری از یکدیگر، خستگی و بی انگیزگی
هر یک از این موارد می تواند اثرات مخرب جدی بر رابطه به ویژه بر رابطه ی بلندمدت داشته باشد. این مشکلات بیشتر در زوج هایی دیده می شود که مدت زمانی طولانی در کنار هم بوده اند و بنا به دلایل مختلف مانند فشار کاری، وجود فرزندان و مواردی از این قبیل از همراهی با یکدیگر بازمانده و اسیر خستگی و بی انگیزگی شده و از رشد در کنار هم غافل مانده اند، یا از همه زده شده اند و تمام این موارد دست به دست هم داده اند تا میان آنها فاصله بیندازد.
وقتی فرزندان برای تشکیل زندگی مستقل، خانه را ترک می کنند، والدین با جای خالی آنان یا به عبارت دیگر با سندرم آشیانه ی خالی مواجه می شوند. آن وقت است که مشکلات بین زوجین بیشتر خود را نشان می دهد، گویی حرف مشترکی با هم ندارند و فاصله ای که در بلندمدت میان آنها شکل گرفته، آنها را از هم دور ساخته است.
4. مسائل مالی
این مورد یکی از مهم ترین دلایل بروز اختلافات میان زوجین است. اگر مدیریت امور مالی به درستی انجام نشود، رابطه با مشکلاتی نظیر بی اعتمادی، قدرت طلبی و قلدرمآبی، کنترل گری بیش از حد و غیره روبه رو می شود. طبیعی است که طعم چنین رابطه ای از زهر هم تلخ تر می شود. برای پیشگیری از چنین پیامدهایی، بد نیست با ۶ اختلاف رایج زوج ها بر سر مسائل مالی آشنا شوید.
5. در اولویت قرار ندادن رابطه
متأسفانه در مدارس و دانشگاه ها به ما یاد نمی دهند که چطور روابطی موفق با دیگران مثلا با همسر و همراه آینده مان داشته باشیم. اگر ندانیم که در اولویت قرار دادن رابطه ای که در آن هستیم، سنگ بنای آن رابطه است، خیلی زود به بن بستی عاطفی می رسیم. رابطه شما با طرف مقابل همواره به توجه و رسیدگی نیاز دارد. اگر به بهانه ی وجود بچه ها در زندگی از هم دور بشوید، به تدریج فاصله ها پررنگ و پررنگ تر می شوند. نگذارید چیزی رابطه تان را مخدوش کند. یادتان باشد اگر کمتر با شریک زندگی تان وقت بگذرانید، روابط جسمی و عاطفی تان را محدود کنید، کمتر از آرزوها و رؤیاها یتان با یکدیگر صحبت کنید، بین شما دو نفر دره ای عمیق شکل می گیرد. پس مهارت گوش دادن را یاد بگیرید و بکوشید به درددل ها، ماجراها و صحبت های همسرتان بادقت گوش کنید، با هم برنامه های هیجان انگیز و مفرح ترتیب بدهید و نگذارید رابطه تان به اولویت چندم زندگی تان تبدیل شود. دلایل مختلفی نظیر خانواده ی همسران، فشار کاری، سفرهای حرفه ای و غیره می توانند میان زوج ها فاصله بیندازند. هر چه که شما را از هم دور می سازد، خیلی زود مدیریت و حذف کنید.
6. بی وفایی
اعتماد خاکی است که در آن عشق و رابطه ی مستحکم می روید. اگر اعتماد افراد به یکدیگر خدشه دار شود، ادامه ی رابطه به راه رفتن با زخمی ناسور در پاها می ماند. خیانت مقوله ای بسیار پیچیده است که اگر رخ دهد، باعث ایجاد خشم و رنج فراوان در طرف خیانت دیده می شود. این خشم و غم بسیار ویرانگر است. وقتی شریک شما خیانت می کند باید درباره ی این موضوع با هم صحبت کنید، او باید مسئولیت رفتار خود را بپذیرد و بکوشد اشتباه خود را جبران کند و اعتماد از دست رفته را از نو بسازد. اگر مشکل حل نشود و قضیه مسکوت باقی بماند، لایه های خیانت عمیق و عمیق تر خواهد شد. دروغ و پنهان کاری بیشتر می شود و آن وقت است که رابطه ی عاطفی به پایان می رسد. متزلزل شدن اعتماد میان افراد عواقبی نظیر ایجاد حس ناامنی، حسادت و احساساتی از این قبیل خواهد داشت. صداقت همواره راه حل خوبی برای حل مشکلات مختلف است. سعی کنید همیشه در رابطه ی عاطفی تان صداقت داشته باشید.
7. انتظارات متفاوت
انتظارات افراد در رابطه باید هماهنگ باشد. بعضی از انتظارات غیرمنطقی زندگی مشترک را به خطر می اندازند. اگر کسی شما را صرفا به چشم گزینه ای قابل بررسی برای ادامه ی رابطه احساسی خود بداند، نباید او را به اولویت درجه یک خود، یا به عبارت خودمانی تر، به سلطان قلب تان تبدیل کنید. باید خواسته های شما در زندگی باطرف مقابل هم خوان و هم سو باشد. دو نفر با چشم اندازهای متفاوت در زندگی نمی توانند مدتی طولانی کنار یکدیگر دوام بیاورند. در ابتدای شکل گیری هر رابطه ای جذابیت های ظاهری، علایق مشترک، زمینه های مرتبط اجتماعی، افراد را جذب می کند اما در ادامه، باید جهت نگاه آنها در جاده ی زندگی یکسان باشد. باید بدانید انتظارات طرف مقابل تان از زندگی مشترک چیست. اولویت های او عشق و احساس است یا فقط به دنبال تشکیل خانواده است و بس.
۸. هر نوع سوءِاستفاده
سوءِاستفاده از طرف مقابل می تواند به شکل های گوناگون رخ بدهد. سوءِاستفاده ی کلامی، جنسی، احساسی، فیزیکی و غیره روابط افراد را به شدت متزلزل می سازد. پرخاشگری، خودشیفتگی آسیب شناختی، کنترل گری و قلدرمآبی در رابطه می توانند ریشه های رابطه را به سرعت بسوزانند.
۹. عادات نامطلوب و مخرب
یکی دیگر از عواملی که رابطه ی مشترک را به سراشیبی سقوط و شکست می کشاند، عادات نامطلوب و ویرانگری چون انواع اعتیادهاست. قمار و شرط بندی، اعتیاد به الکل، مواد مخدر و هر عادت مخرب دیگری می تواند رابطه را از هم بپاشد و ویران کند.
10. فقدان تطابق
سرعت تغییر و رشد افراد باید با یکدیگر مطابقت داشته باشد. به طور قطع، رابطه ای که در آن یکی از طرفین با سرعتی زیاد در کار، روابط با سایرین، ظاهر و موارد دیگر پیشرفت دارد و دیگری با تنبلی و کندی روزگار می گذراند به جایی نمی رسد. زوج های موفق با یکدیگر هم مسیر هستند و با سرعتی یکسان تغییر می کنند. زوج ها باید از لحاظ جسمی، روحی، عقیدتی و بسیاری موارد دیگر با هم تطابق داشته باشند.
11. بی احترامی در رابطه
رابطه ی زوجین بسیار پیچیده است. رابطه ی عاطفی و احساسی که به شکل گیری پیوندی دائمی می انجامد بسیار عجیب تر و پیچیده تر از آن است که فکر می کنید. بسیاری از شکست های عاطفی و احساسی به خاطر خللی که در رابطه ی زوجین پیش آمده، رخ می دهند. تحقیر و سرزنش آن روی سکه ی احترام و همراهی است. اگر زوجین یکدیگر را سرزنش و تحقیر کنند، نسبت به هم بدزبان باشند، دچار سوءِتفاهم می شوند و علاقه شان به یکدیگر را از دست می دهند. تحقیر و سرزنش ویرانگر رابطه است.
4 سال پیش